Рішення
від 22.05.2023 по справі 359/8955/22
БОРИСПІЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 359/8955/22

Провадження № 2/359/769/2023

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

Іменем України

«22»травня 2023 року Бориспільський міськрайонний суд Київської області у складі:

головуючого судді - Муранової-Лесів І.В.,

при секретарі - Івковій А.Л.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Борисполі Київської області цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «КАНТРІ-ХАУС» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В :

28.11.2022 Бориспільського міськрайонного суду надійшла вищевказана позовна заява Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) «КАНТРІ-ХАУС», направлена до суду 25.11.2022 засобами поштового зв`язку, про стягнення з відповідача ОСОБА_1 заборгованість по сплаті внесків за утримання будинків та прибудинкової території на суму 32746,89 грн., по сплаті внесків в резервний фонд 1650,00 грн., всього на суму 34396,89 грн., а також понесені судові витрати (а.с.1-4)

Позов обґрунтованонаступним.29.12.2018в Єдиномудержавному реєстріюридичних осібзареєстровано ОСББ«КАНТРІ-ХАУС»,створене відповіднодо Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

12.05.2019 загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку ОСББ «КАНТРІ-ХАУС» було прийнято рішення про здійснення з 01.08.2019 управління багатоквартирними будинками власними силами шляхом самозабезпечення та затверджено розмір щомісячних внесків (платежів) власників (співвласників) житлових приміщень:

- внески на утримання будинків та прибудинкової території в розмірі 6,92 грн. за 1 кв.м. загальної площа житлових (квартир),

- внески на утримання паркомісць 50 грн.,

- внески на водопостачання та водовідведення (за фактичними показниками лічильника) 1 м.куб. 26,55 грн., - внески на користування технічною водою мешканців квартир першого поверху двокімнатна квартира за 2 місяці по 50 грн. на місяць,

- внески в резервний фонд 50 грн.

Зазначає, що внески сплачуються щомісячно до 20 числа місяця наступного за розрахунковим. Правління надає квитанції на сплату кожному співвласнику шляхом вкладання їх до поштовою скриньки квартири.

Також вказує, що за даними Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 18.11.2022, квартира АДРЕСА_1 , загальною площею 143,4 кв.м., житловою площею 81,4 кв.м. належить на праві власності відповідачу на підставі договору купівлі- продажу №140 від 14.04.2020.

Відповідач є співвласником багатоквартирного будинку «КАНТРІ-ХАУС» і зобов`язаний щомісячно сплачувати внесок в розмірі 1042,33 грн., з яких розмір внеску на утримання будинків та прибудинкової території 143,4 кв.м.х6,82 грн =992,33 грн., внесок в резервний фонд 50 грн., проте станом на 31.10.2022 включно заборгував позивачу 34396,89 грн., з яких по сплаті внесків за утримання будинків та прибудинкової території на суму 32746,89 грн., по сплаті внесків в резервний фонд 1650,00 грн..

Ухвалою судді від 01.02.2023 відкрито провадження у цивільній справі за правилами спрощеного позовного провадження (а.с. 39-40).

У судове засідання представник позивача не з`явився, про день, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. За змістом поданої заяви , просила розглядати справи за відсутності представника ОСББ «КАНТРІ-ХАУС» (а.с.77).

Відповідач у судове засідання повторно не з`явилася, , про дату, час та місце судового розгляду повідомлена належним чином: за зареєстрованим місцем проживання, заяви про розгляд справи за її відсутності та відзиву на позовну заяву до суду не подала.

Відповідно до вимог ст. ст. 223, 280, 281 Цивільного процесуального кодексу України, суд постановив ухвалу про заочний розгляд справи, проти такого вирішення справи представник позивача не заперечує.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст.16ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу. Способами захисту цивільних прав та інтересів можуть також бути відшкодування збитків та інші способи відшкодування майнової шкоди, а також- відшкодування моральної (немайнової) шкоди.

Відповідно до вимог ст.13ЦПК України суд розглядає цивільні справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених ними вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до вимог ст.12,81 ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексу.

Відповідно до вимог ч.6 ст.81 ЦПК Українидоказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

З досліджених в судовому засіданні письмових належних і допустимих доказів встановлено, що згідно з Випискою з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб та громадських формувань зареєстровано юридичну особу Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «КАНТРІ-ХАУС» (код ЄДРПОУ 42728838) (а.с.10).

Відповідно до Статуту Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «КАНТРІ-ХАУС» (ОСББ «КАНТРІ_ХАУС»), затвердженого Установчими зборами 02 вересня 25 грудня 2018 року (а.с.11-16) Об`єднання співвласників багатоквартирних будинків «КАНТРІ-ХАУС» створено власниками квартир та нежитлових приміщень (співвласники) багатоквартирних будинків за місцезнаходженням:

- АДРЕСА_2 ,

- Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 30Б,

- Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 30В,

- Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 32А,

- Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 32Б,

- Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 32В,

- Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 34А,

- Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 34Б,

- Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 34В,

- Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 36А,

- Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 36Б,

- Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 36В,

- Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 38А,

- Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 38Б,

- Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 38В.

Відповідно до п.2.1 р.2 (Мета створення, завдання та предмет діяльності об`єднання) Статуту метою створення об`єднання співвласників є забезпечення і захист прав співвласників та дотримання ними своїх обов`язків, належне утримання та використання спільного майна будинку, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та цим Статутом.

12.05.2019 загальними зборами співвласників багатоквартирного будинку «КАНТРІ-ХАУС» (а.с.17-24)було прийнято рішення про здійснення з 01.08.2019 року управління багатоквартирними будинками власними силами шляхом самозабезпечення (п.3 Протоколу), а також затверджено розмір щомісячних внсеків (палтежів) співвласників житлових приміщень в розмірі:

- внески на утримання будинків та прибудинкової території в розмірі 6,92 грн. за 1 кв.м. загальної площа житлових (квартир),

- внески на утримання паркомісць 50 грн.,

- внески на водопостачання та водовідведення (за фактичними показниками лічильника) 1 м.куб. 26,55 грн.,

- внески на користування технічною водою мешканців квартир першого поверху однокімнатна квартира за 2 місяці по 30 грн. на місяць,

- внески на користування технічною водою мешканців квартир першого поверху двокімнатна квартира за 2 місяці по 50 грн. на місяць,

- внески в резервний фонд 50 грн.

Внески сплачується щомісячно до 20 числа місяця наступного за розрахунковим. Правління надає квитанції на сплату кожному співвласнику шляхом вкладання їх до поштовою скриньки квартири. Банківські реквізити та встановлені загальними зборами розміри внесків правління розміщує на дошках оголошення(п.6 Протоколу).

Встановлено, що відповідачу ОСОБА_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ) на підставі Договору купівлі-продажу, серія та номер :140, виданий 14.04.2020, видавник: приватний нотаріус Бутько Мар`яна Володимирівна Київський міський нотаріальний округ, належить квартира АДРЕСА_1 , що підтверджується Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 18.11.2022 (а.с.7). Загальна площа квартири 143,4 кв.м., житлова 81,4 кв.м.

Згідно зі статтями 319, 321 ЦК України власність зобов`язує. Власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Так, відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами.

Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до ст. 22 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» для забезпечення утримання та експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у такому будинку, включаючи поточний ремонт, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, водопостачання та водовідведення, теплопостачання і опалення, вивезення побутових відходів, об`єднання за рішенням загальних зборів має право: задовольняти зазначені потреби самостійно шляхом самозабезпечення; визначати управителя, виконавців окремих житлово-комунальних послуг, з якими усі співвласники укладають відповідні договори; виступати колективним споживачем (замовником) усіх або частини житлово-комунальних послуг.

Питання самостійного забезпечення об`єднанням експлуатації та утримання багатоквартирного будинку та користування спільним майном у такому будинку регулюються Господарським кодексомУкраїни в частині господарчого забезпечення діяльності негосподарюючих суб`єктів.

Самостійне забезпечення об`єднанням утримання і експлуатації багатоквартирного будинку, користування спільним майном у багатоквартирному будинку може здійснюватися безпосередньо співвласниками, а також шляхом залучення об`єднанням фізичних та юридичних осіб на підставі укладених договорів.

Газо- та електропостачання квартир та нежитлових приміщень здійснюється на підставі договорів між їх власниками і газо- та електропостачальними організаціями відповідно до вимог законодавства.

Договори з управителем укладаються об`єднанням відповідно до закону.

Для фінансування самозабезпечення об`єднання співвласники сплачують відповідні внески і платежі в розмірах, установлених загальними зборами об`єднання. За згодою правління окремі співвласники можуть у рахунок сплати таких внесків і платежів виконувати окремі роботи.

Об`єднання оплачує холодну та гарячу воду, теплову та електричну енергію, природний газ, комунальні послуги за цінами (тарифами), встановленими для населення, крім частини таких послуг, що оплачуються власниками нежитлових приміщень.

З метою надання населенню, що проживає в багатоквартирних будинках, в яких створено об`єднання, пільг та субсидій для відшкодування витрат на управління багатоквартирним будинком внески і платежі визначаються у розмірах, затверджених загальними зборами об`єднання, але не більше встановленого згідно із законодавством граничного розміру відповідних витрат.

З метою надання населенню, що проживає в багатоквартирних будинках, у яких створено об`єднання, пільг та субсидій для відшкодування витрат на оплату комунальних послуг визначається розмір внесків (платежів) на відповідні потреби, затверджений загальними зборами об`єднання, але не більше найвищого у відповідному населеному пункті тарифу на відповідні комунальні послуги, встановленого відповідним державним органом або органом місцевого самоврядування для суб`єктів господарювання.

Суд звертає увагу, що доказів того, що відповідач має право на пільги на оплату комунальних послуг, суду надано не було.

Відповідно до ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» вищим органом управління об`єднання є загальні збори.

До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься: затвердження статуту об`єднання, внесення змін до нього; обрання членів правління об`єднання; питання про використання спільного майна; затвердження кошторису, балансу об`єднання та річного звіту; попереднє (до їх укладення) погодження умов договорів, укладених на суму, що перевищує зазначену в статуті об`єднання, договорів, предметом яких є цінні папери, майнові права або спільне майно співвласників чи їх частина; визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників; прийняття рішення про реконструкцію та ремонт багатоквартирного будинку або про зведення господарських споруд; визначення розміру матеріального та іншого заохочення голови та членів правління; визначення обмежень на користування спільним майном; обрання та відкликання управителя, затвердження та зміна умов договору з управителем, прийняття рішення про передачу функцій з управління спільним майном багатоквартирного будинку повністю або частково асоціації; прийняття рішень про заснування інших юридичних осіб або участь у товариствах.

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» об`єднання має право відповідно до законодавства та статуту об`єднання: утворювати органи управління, визначати умови та розмір плати за їхню діяльність; приймати рішення про надходження та витрати коштів об`єднання; визначати порядок користування спільним майном відповідно до статуту об`єднання; укладати договори; виступати замовником робіт з капітального ремонту, реконструкції багатоквартирного будинку; встановлювати порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів; здійснювати для виконання статутних завдань господарче забезпечення діяльності об`єднання в порядку, визначеному законом; визначати підрядника, укладати договори про управління та експлуатацію, обслуговування, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення майна з будь-якою фізичною або юридичною особою; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків і платежів; захищати права, представляти інтереси співвласників у судах, органах державної влади і органах влади Автономної Республіки Крим, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від форми власності; використовувати допоміжні приміщення у багатоквартирному будинку для потреб органів управління об`єднання; встановлювати сервітути, здавати в оренду допоміжні приміщення та інше спільне майно багатоквартирного будинку.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» співвласник зобов`язаний: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; використовувати приміщення за призначенням, дотримуватися правил користування приміщеннями; забезпечувати збереження приміщень, брати участь у проведенні їх реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення; забезпечувати дотримання вимог житлового і містобудівного законодавства щодо проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення приміщень або їх частин; не допускати порушення законних прав та інтересів інших співвласників; дотримуватися вимог правил утримання житлового будинку і прибудинкової території, правил пожежної безпеки, санітарних норм; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі; відшкодовувати збитки, заподіяні майну інших співвласників; виконувати передбачені статутними документами обов`язки перед об`єднанням; запобігати псуванню спільного майна, інформувати органи управління об`єднання про пошкодження та вихід з ладу технічного обладнання; дотримуватися чистоти у місцях загального користування та тиші згідно з вимогами, встановленими законодавством.

За змістом ст.17Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право, зокрема, вимагати своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання платежів, зборів і внесків від власників приміщень.

Крім того, відповідно до п.п. 5, 10 ст. 7, ч. 2 ст. 7 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» співвласники зобов`язані: виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Кожний співвласник несе зобов`язання щодо належного утримання, експлуатації, реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна багатоквартирного будинку пропорційно до його частки співвласника.

Відповідно до ч.ч. 2 та 4 ст. 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» витрати на управління багатоквартирним будинком включають: витрати на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку.

Витрати на управління багатоквартирним будинком розподіляються між співвласниками пропорційно до їхніх часток співвласника, якщо рішенням зборів співвласників або законодавством не передбачено іншого порядку розподілу витрат.

Таким чином, відповідно до наведених норм чинного законодавства особа, яка є власником приміщення і, у свою чергу, співвласником будинку, в якому створено об`єднання, зобов`язана брати участь у витратах на управління, утримання та збереження будинку, а об`єднання наділено правом у разі нездійснення цією особою таких дій звернутися до суду з позовом про стягнення нарахованих за цими витратами платежів.

Крім того, суд враховує, що відповідно до ч.2 ст.20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Статтею 32 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» передбачено, що розмір плати за комунальні послуги розраховується, виходячи з розміру затверджених цін/тарифів та показань засобів обліку або за нормами, затвердженими в установленому порядку.

Отримання послуг з опалення належної йому на праві власності квартири відповідачем не оспорюється.

Частиною 2 ст. 21 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» встановлено, що порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Згідно з Довідкою про розмір заборгованості, виданої головою правління та бухгалтером підприємства (а.с.5), а також Актом звірки за період з 01.08.2019 по 31.10.2022 (а.с.52-53) за відповідачем станом на 31.10.2022 включно рахується заборгованість 34396,89 грн., з яких по сплаті внесків за утримання будинків та прибудинкової території на суму 32746,89 грн., по сплаті внесків в резервний фонд 1650,00 грн..

Як встановлено з Акту звірки, у період з квітня 2020 по жовтень 2022 включно відповідачем жодних платежів не здійснювалося, нарахування яких проводилося відповідно до розмірів, затверджених Протоколом Загальних зборів від 12.05.2019

У червні 2021 року позивач звертався до відповідача з Претензією про стягнення заборгованості (а.с. 6,7).

Заперечень по суті здійснених нарахувань відповідачем не надано, як і не надано доказів погашення заборгованості.

Відповідно до ст. 526 ЦК України зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно ст. 525 ЦК України, одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 610 ЦК України визначено, що порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

З урахуванням викладеного суд вважає, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до вимог ст.141Цивільного процесуальногокодексу України судові витрати, понесені позивачем по оплаті судового збору в сумі 2481 гривня (а.с.30), підлягають стягненню на його користь з відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 2, 12, 13, 81, 82, 89, 141, 223, 258, 259, 263-265, 266, 273, 280-284 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ,,зареєстроване місцепроживання: АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «КАНТРІХАУС» (ЄДРПОУ 42728838, адреса місцехнаодження: 08324, Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Ц ентральна,32А,кв.2) заборгованість станом на 31.10.2023 включно в розмірі 34396гривень 89копійок (тридцятьчотири тисячітриста дев`яностошість гривевісімдесят дев`ятькопійок), яка складається з заборгованості : по сплаті внесків за утримання будинків та прибудинкової території на суму 32746 гривень 89 копійки, по сплаті внесків в резервний фонд 1650 гривень.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (РНОКПП НОМЕР_1 ,,зареєстроване місцепроживання: АДРЕСА_3 ) на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «КАНТРІХАУС» (ЄДРПОУ 42728838, адреса місцехнаодження: 08324, Київська область, Бориспільський район, с.Гора, вул.Центральна, 32А, кв.2 ) судові витрати по оплаті судового збору у розмірі 2481гривня (дві тисячі чотириста вісімдесят одна гривня).

Заочне рішення може бути переглянуте Бориспільським міськрайонним судом Київської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. На рішення суду позивачем може бути подана апеляційна скарга Київському апеляційному суду через Бориспільський міськрайонний суд протягом тридцяти днів, який обчислюється з дня проголошення судового рішення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя: І. В. Муранова-Лесів

Дата ухвалення рішення22.05.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115886358
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості

Судовий реєстр по справі —359/8955/22

Рішення від 22.05.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

Ухвала від 01.02.2023

Цивільне

Бориспільський міськрайонний суд Київської області

Муранова-Лесів І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні