Ухвала
від 22.12.2023 по справі 365/581/23
ЗГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 365/581/23

Номер провадження: 1-кп/365/55/23

У Х В А Л А

Іменем України

22 грудня 2023 року смт Згурівка

Згурівський районний суд Київської області в складі:

головуючого - судді ОСОБА_1

за участісекретаря судового засідання ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

представника потерпілої юридичної особи Згурівської селищної ради-

ОСОБА_4

обвинуваченого ОСОБА_5

захисника ОСОБА_6

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі засідань суду № 1 кримінальне провадження № 12023111130002462 від 21.07.2023 за обвинуваченням

ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Корюківка Чернігівської області, громадянина україни, із вищою освітою, одруженого, маючого на утриманні неповнолітню дитину, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше несудимого

у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, -

В С Т А Н О В И В:

На розгляді Згурівського районного суду Київської області перебуває кримінальне провадження № 12023111130002462 за обвинуваченням ОСОБА_8 у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України.

Судом встановлено, що ОСОБА_8 обвинувачується у службовій недбалості, тобто неналежному виконанні службовою особою своїх службових обовязків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки, тобто у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, за наступних обставин.

Згідно з вимогами ст. 9 Закону України «Про архітектурну діяльність» будівництво (нове будівництво, реконструкція, реставрація. Капітальний ремонт) об`єкта архітектури здійснюється відповідно до затвердженої проектної документації, норм і правил у порядку, визначеному Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Так,27.12.2017 між Згурівською селищною радою Київської області, в особі селищного голови ОСОБА_9 , (далі - Замовник) та Товариством з обмеженою відповідальністю «СВП Майстер» (код ЄДРПОУ 35100184), в особі ОСОБА_10 , (далі - Підрядник) укладено договір підряду № 2 (далі Договір).

Відповідно до п. 1.1 вказаного Договору Замовник доручає, а Підрядник зобов`язується відповідно до проектно-кошторисної документації, у порядку та на умовах, визначених цим Договором, залученими силами і засобами на власний ризик або з залученням субпідрядних організацій виконати роботи з «Будівництва мініфутбольного поля зі штучним покриттям по вул. Героїв Майдану в смт. Згурівка Згурівського району Київської області».

Згідно з п. 3.1.1. Договору Підрядник зобов`язаний своїми силами, засобами та з власних матеріалів, виконати роботи належно у встановлені Договором строки, відповідно до проектної-кошторисної документації, умов Договору.

Відповідно до п. 4.1.4 Договору замовник зобов`язаний забезпечити здійснення технічного нагляду протягом усього періоду капітального ремонту об`єкта в порядку встановленим законодавством.

Пунктом 4.2.3 Договору встановлено, що Замовник має право здійснювати технічний нагляд за капітальним ремонтом об`єкту та контроль за ходом, якістю та об`ємами робіт, що виконуються Підрядником, самостійно та/або шляхом передавання таких функцій відповідній організації.

На виконання обов`язку, передбаченого пунктом 4.1.4 Договору, Згурівською селищною радою Київської області, в особі селищного голови ОСОБА_9 , укладено договір з фізичною особою підприємцем ОСОБА_8 про надання послуг № 1 від 20.09.2018, відповідно до якого ОСОБА_8 прийняв на себе зобов`язання на здійснення технічного нагляду за виконанням будівельно-монтажних робіт на об`єкті «Будівництво мініфутбольного поля зі штучним покриттям по вул. Героїв Майдану в смт. Згурівка, Згурівського району, Київської області».

Згідно з п. 2.1.1 договору № 1 від 20.09.2018 року ОСОБА_8 був зобов`язаний не допускати проведення та прийомку виконаних будівельно-монтажних робіт з порушенням вимог погодженого та затвердженого проекту підготовчих робіт, будівельних норм, правил, стандартів і технічних умов, використання недоброякісних будівельних матеріалів, конструкцій, виробів, терміново повідомити Замовнику та відповідним дозвільним органам про роботи виконані з порушенням.

Відповідно до п. 2.1.2 договору № 1 від 20.09.2018 року ОСОБА_8 зобов`язаний складати та передавати Згурівській селищній раді Київської області акти-здачі приймання наданих послуг.

Відповідно до кваліфікаційного сертифікату серії АТ №000153, виданого 30.03.2012 року, ОСОБА_8 являється інженером технічного нагляду.

Відповідно до Порядку здійснення технічного нагляду під час будівництва об`єкта архітектури, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11.07.2007 № 903 (далі - Порядок), технічний нагляд здійснюють особи, що мають виданий відповідно до законодавства архітектурно-будівельною атестаційною комісією кваліфікаційний сертифікат.

Відповідно до п. 2 Порядку технічний нагляд забезпечує замовник протягом усього періоду будівництва об`єкта з метою здійснення контролю за дотриманням проектних рішень та вимог державних стандартів, будівельних норм і правил, а також контролю за якістю та обсягами робіт, виконаних під час будівництва такого об`єкта.

Відповідно до п. 5 вказаного Порядку особи, що здійснюють технічний нагляд, проводять перевірку відповідності виконаних будівельно-монтажних робіт, конструкцій, виробів, матеріалів та обладнання проектним рішенням, вимогам державних стандартів, будівельних норм і правил, технічних умов та інших нормативних документів; відповідності обсягів та якості виконаних будівельно-монтажних робіт проектно-кошторисній документації; виконання підрядником вказівок і приписів, виданих за результатами технічного нагляду, державного архітектурно-будівельного контролю та державного нагляду.

Відповідно до п. 6 Порядку особи, що здійснюють технічний нагляд, мають право вимагати від підрядника: виконання робіт відповідно до проектно-кошторисної та іншої технічної документації, дотримання вимог нормативних документів щодо порядку виконання і прийняття робіт; зупинення робіт у разі застосування ним матеріалів, деталей, конструкцій та виробів, які не відповідають вимогам нормативних документів; проведення лабораторних випробувань матеріалів і конструкцій щодо їх відповідності сертифікатам якості, а обладнання технічним (технологічним) паспортам та своєчасного повідомлення їм про такі випробування; усунення відхилень від проектних рішень, недоліків (дефектів) та недоробок і повторного пред`явлення робіт для здійснення технічного нагляду; зупинення виконання: робіт до оформлення актів огляду прихованих робіт; будівельно-монтажних робіт у разі виявлення понаднормативної деформації об`єкта або загрози обвалу конструкцій та вжиття невідкладних заходів для запобігання виникненню аварії.

За таких обставин, ОСОБА_8 під час виконання договору про надання послуг № 1 від 20.09.2018, укладеного із Згурівською селищною радою Київської області, виконував організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції за спеціальними повноваженням, якими він був наділений повноважною службовою особою - Згурівською селищною радою Київської області, та відповідно до ч. 3 ст. 18 КК України являвся службовою особою.

Так, ОСОБА_8 , під час здійснення технічного нагляду на об`єкті « Будівництво мініфутбольного поля зі штучним покриттям по вул. Героїв Майдану в смт. Згурівка, Згурівського району, Київської області»,неналежно виконуючи свої службові обов`язкичерез несумлінне ставлення до них, протягом вересня-грудня 2018 року,належним чином не перевіриввідповідністьобсягів та якості фактично виконанихТОВ «СВП МАЙСТЕР»робітпроектно-кошторисній документації.

В той же час,підрядникомроботи з «Будівництва мініфутбольного поля зі штучним покриттям по вул. Героїв Майдану в смт. Згурівка Згурівського району Київської області» були виконані не в повному обсязі, вартість та обсяги робіт, в порівнянні з фактично виконаними об`ємами робіт, були завищені.

Так, зокрема, підрядником було завищено вартість наступних опроцентованих об`ємів робіт і витрат в актах приймання виконаних будівельних робіт (№КБ-2в) №1-№5 за вересень-листопад 2018 року в порівнянні з фактично виконаними об`ємами робіт: улаштування вирівнювальних шарів основи із щебенево-піщаної суміші автогрейдером 100 мм; використання суміші піщано гравійної 2-5 мм; використання каміння бетонного бортового 100,30,15; улаштування штучного газону футбольного поля; використання клею «Politan 8200»; синтетичної трава «LigaGrassPro CP 238»; улаштування шарів з гумового гранулятора; використання гумового гранулятора; використання піску кварцового; панелей сітчастих (огорожа поля); установлення бетонних бортових каменів на бетонну основу понад 150 мм; використання каміння бетонного бортового пряме із бетону М 300; улаштування покриття з фігурних елементів мощення з приготуванням піщано-цементної суміші тротуарів шириною до 2 метрів; використання плит бетонних тротуарних, фігурних, товщиною 200х200х80; установлення бетонних бортових каменів на бетонну основу до 100 мм; використання каміння бетонного бортового (поребрик) 100х20х8; установлення лав; установлення лавок без спинки (трибуни); воріт футбольних з сіткою; установлення паркових лав; використання лавка 1950х590; установлення урн для сміття; використання урн для сміття.

В той же час, відомості щодо проведення цих робіт і витрат буливключеніТОВ «СВП МАЙСТЕР`до актів (форми №КБ-2в) №1-№5 приймання виконаних будівельних робіт за вересень-листопад 2018 року таоплачені за рахунок бюджетних коштів.

В свою чергу, ОСОБА_8 , у невстановлені досудовим розслідуванням час та місці, передбачаючи можливість настання шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам та легковажно розраховуючи на її відвернення, засвідчив акти № 1-5 приймання виконаних будівельних робіт за вересень-листопад 2018 року (форми №КБ-2в), своїм підписом та печаткою «Інженер технічного нагляду ОСОБА_8 »,таким чином безпідставно погодивши обсяги та якість робіт, що фактично не були виконані підрядником або обсяг виконання яких було завищено,що в подальшому призвело до необґрунтованого перерахування коштів Згурівської селищної ради Київської області на рахунок ТОВ «СВП Майстер» за виконання робіт на об`єкті «Будівництво мініфутбольного поля зі штучним покриттям по вул. Героїв Майдану в смт. Згурівка Згурівського району Київської області» відповідно до актів № 1-5 приймання виконаних будівельних робіт за вересень-листопад 2018 року.

Окрім цього, відповідно до висновку експертизи встановлено, що завищення вартості опроцентованих об`ємів робіт зазначених в актах приймання виконаних будівельних робіт (КБ-2в) №1-№5 за вересень-листопад 2018 року в порівняні з фактично виконаними об`ємами робіт, станом на час проведення експертизи складає 266 224 гривні.

Враховуючи вищевикладене, внаслідок неналежного виконання ОСОБА_8 своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них заподіяно тяжкі наслідки на загальну суму 266 224 гривні.

Дії ОСОБА_8 кваліфіковані за ч. 2 ст. 367 КК України як службова недбалість, тобто як неналежне виконання службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що спричинило тяжкі наслідки.

В судовому засіданні захисник ОСОБА_11 в інтересах обвинуваченого ОСОБА_8 звернувся до суду із письмовим клопотанням про закриття кримінального провадження через звільнення від кримінальної відповідальності внаслідок спливу строків давності. У відповідності до п. 3 ч. 1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минуло пять років - у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини. Кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 367 КК України, є нетяжким злочином. З матеріалів кримінального провадження останній акт на виконання робіт, а саме акт № 5 за листопад 2018 року підписаний 12 листопада 2018 року. З цього слідує, що 12 листопада 2018 року минуло 5 років з останнього дня можливого вчинення ОСОБА_8 кримінального правопорушення.

Обвинувачений ОСОБА_8 підтримав клопотання захисника про закриття кримінального провадження та звільнення від кримінальної відповідальності, у зв`язку із спливом строку давності. Наслідки закриття кримінального провадження з цих підстав йому зрозумілі.

Прокурор ОСОБА_12 не заперечував проти закриття кримінального провадження та звільнення обвинуваченого ОСОБА_8 від кримінальної відповідальності, у зв`язку із спливом строку давності, оскільки для цього наявні об`єктивні підстави. Відносно обвинуваченого ОСОБА_8 дійсно розглядається кримінальне провадження іншим судом, проте на даний час вирок у кримінальному провадженні не ухвалений, а відтак в силу ст. 17 КПК України ОСОБА_8 вважається невинуватим, оскільки відносно нього відсутній обвинувальний вирок.

Представник потерпілої юридичної особи Згурівської селищної ради ОСОБА_13 заперечував щодо закриття кримінального провадження з підстав, зазначених у клопотанні захисника, оскільки ОСОБА_8 в період строку давності був притягнутий до кримінальної відповідальності за іншим кримінальним провадженням, а відтак строк позовної давності переривається. Аналогічна позиція висловлена в постановах Верховного Суду.

Дослідивши матеріали кримінального провадження, заслухавши думку прокурора та інших учасників судового розгляду, суд приходить до висновку, що клопотання захисника є обґрунтованим та підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до положення ч. 4 ст. 286 КПК України, якщо під час судового розгляду сторона у кримінальному провадженні звернеться до суду з клопотанням про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, суд має невідкладно розглянути таке клопотання.

Відповідно до ч.1 ст. 285 КПК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно із п.1 ч. 2 ст. 284 КПК України, у разі звільнення особи від кримінальної відповідальності, суд закриває кримінальне провадження.

Приписами ч. 3 ст. 288 КПК України передбачено, що суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ч.1 ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею кримінального правопорушення і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:

1) два роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі;

2) три роки - у разі вчинення кримінального проступку, за який передбачено покарання у виді обмеження волі, чи у разі вчинення нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років;

3) п`ять років - у разі вчинення нетяжкого злочину, крім випадку, передбаченого у пункті 2 цієї частини;

4) десять років - у разі вчинення тяжкого злочину;

5) п`ятнадцять років - у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

ОСОБА_8 інкриміновано вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, який в силу ч. 4 ст. 12 КК України відноситься до нетяжких злочинів , за вчиненняякого передбаченеосновне покаранняу видіпозбавлення воліна строкдо п`ятироків.

З матеріалів кримінального провадження встановлено, що останній акт на виконання робіт, а саме акт № 5 за листопад 2018 року підписаний ОСОБА_8 12 листопада 2018 року, перерахування коштів Згурівською селищною радою на рахунок ТОВ «СВП «МАЙСТЕР» за цим актом мало місце 13 листопада 2018 року. Таким чином, на момент розгляду судом кримінального провадження відносно ОСОБА_8 сплинув передбачений законом строк давності притягнення його до кримінальної відповідальності за цей злочин.

Суд не приймає до уваги посилання представника потерпілої юридичної особи на переривання строку давності, виходячи з наступного.

Згідно ч. 3 ст. 49 КК України, перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначених у частинах першій та другій цієї статті строків особа вчинила новий злочин, за винятком нетяжкого злочину, за який передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк не більше двох років.

З вимоги про судимість встановлено, що на час розгляду кримінального провадження судом, жодні вироки щодо обвинуваченого ОСОБА_8 судами не ухвалювались.

В силу положень ч. 1 ст. 62 Конституції України, ч. 1 ст. 17 КК України, Особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

З огляду на це, відсутні підстави стверджувати, що ОСОБА_8 вчинив новий злочин, після притягнення його до кримінальної відповідальності в межах кримінального провадження № 12023111130002462.

Правила ч. 5 ст. 17 КПК України чітко визначають, що поводження з особою, вина якої у вчиненні кримінального правопорушення не встановлена обвинувальним вироком суду, що набрав законної сили, має відповідати поводженню з невинуватою особою.

Враховуючи те, що кримінальне правопорушення, у вчиненні якого обвинувачується ОСОБА_8 належить за ступенем тяжкості до категорії злочинів невеликої тяжкості, строки давності притягнення ОСОБА_8 до кримінальної відповідальності за ч. 2 ст. 367 КК України сплинули, обвинувачений не заперечує проти звільнення його від кримінальної відповідальності на підставі ст. 49 КК України та закриття кримінального провадження щодо нього в цій частині, обставини щодо вчинення обвинуваченим протягом строків давності нового злочину не встановлено, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання захисника ОСОБА_11 подане в інтересах обвинуваченого, звільнити ОСОБА_8 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, від кримінальної відповідальності на підставі п. 3 ч.1 ст. 49 КК України та кримінальне провадження щодо нього закрити на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Цивільний позов Згурівської селищної ради до ОСОБА_8 про відшкодування матеріальної шкоди, завданої вчиненням кримінального правопорушення залишити без розгляду, роз`яснивши цивільному позивачу право пред`явити аналогічний позов у порядку іншого судочинства.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 49, 367 КК України, ст.ст. 284-288, 372 КПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання захисника ОСОБА_11 подане в інтересах обвинуваченого ОСОБА_7 задовольнити.

Звільнити ОСОБА_7 , обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України, від кримінальної відповідальності на підставі п. 3 ч.1 ст. 49 КК України.

Кримінальне провадження № 12023111130002462 від 21.07.2023 року за обвинуваченням ОСОБА_7 у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України закрити на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Цивільний позов Згурівської селищної ради до ОСОБА_8 про відшкодування матеріальної шкоди, завданої вчиненням кримінального правопорушення - залишити без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного суду через Згурівський районний суд Київської області протягом 7 (семи) днів з дня її оголошення. Якщо ухвалу суду постановлено без виклику особи, яка її оскаржує, то строк апеляційного оскарження для такої особи обчислюється з дня отримання нею копії ухвали.

ГОЛОВУЮЧИЙ ОСОБА_14

Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115886610
СудочинствоКримінальне
СутьОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Корюківка Чернігівської області, громадянина україни, із вищою освітою, одруженого, маючого на утриманні неповнолітню дитину, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше несудимого у вчиненні кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2 ст. 367 КК України

Судовий реєстр по справі —365/581/23

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 08.12.2023

Кримінальне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 14.11.2023

Кримінальне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

Ухвала від 25.09.2023

Кримінальне

Згурівський районний суд Київської області

Хижний Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні