Ухвала
від 25.12.2023 по справі 128/5178/23
ВІННИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 128/5178/23

УХВАЛА

25 грудня 2023 року м. Вінниця

Суддя Вінницькогорайонного судуВінницької областіГанкіна І.А., отримавши матеріали клопотання ОСОБА_1 , заінтересовані особи Орган опіки та піклування Шевченківської селищної ради Харківської області, Орган опіки та піклування Стрижавської селищної ради Вінницької області, Стрижавський дитячий будинок-інтернат Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної ради про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, а саме про визнання ОСОБА_2 , рішення від 23.12.2021 року Шевченківського районного суду Харківської області № 637/1003/21,-

УСТАНОВИВ:

До Вінницького районного суду Вінницької області надійшли матеріали вищевказаного клопотання.

З огляду на те, що заява відповідає вимогам, встановленим ст. 297 ЦПК України, відсутні встановлені цим Кодексом підстави для повернення заяви, залишення її без руху або відмови у відкритті провадження; справа підсудна даному суду, суд вважає за необхідне призначити справу до розгляду, про що повідомити осіб, які беруть участь у справі.

Справа підлягає до розгляду в порядку окремого провадження.

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

За нормами ч. 7 ст. 300 ЦПК України, клопотання про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною має право подати опікун, представник органу опіки та піклування не пізніше ніж за п`ятнадцять днів до закінчення строку, визначеного частиною шостою цієї статті.

Згідно з ч. 5 ст. 293 ЦПК України, у випадках, встановлених пунктами 1, 9 і 10 частини другої цієї статті, розгляд справ проводиться судом за обов`язковою участю адвоката особи, стосовно якої розглядається справа. У разі якщо особа не залучила адвоката, суд залучає його через орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правничої допомоги. Рішення суду про доручення призначити адвоката негайно, але не пізніше двох робочих днів, надсилається відповідному органу (установі), уповноваженому законом на надання безоплатної правничої допомоги, для виконання.

Частиною першою статті 3 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» визначено, що право на безоплатну правову допомогу це гарантованаКонституцією Україниможливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця чи особи, яка потребує додаткового захисту, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу у випадках, передбачених цим Законом.

Безоплатна вторинна правнича допомога вид державної гарантії, що полягає у створенні рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя (частина перша статті 13 Закону України «Про безоплатну правову допомогу»).

Пунктом 24 частини першої статті 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу» визначено, що право на безоплатну вторинну правничу допомогу згідно з цим Законом та іншими законами мають особи, стосовно яких суд розглядає справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною; поновлення цивільної дієздатності недієздатних фізичних осіб та фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, звільнення від повноважень опікунів чи піклувальників таких осіб, на правничі послуги, передбачені пунктами 2 і 3 частини другої статті 13 цього Закону, протягом розгляду справи в суді.

Відповідно до ч. 4 ст. 62 ЦПК України, повноваження адвоката як представника підтверджуються одним з таких документів: 1) довіреністю; 2) ордером, виданим відповідно до Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність»; 3) дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу».

Беручи до уваги, що ОСОБА_2 , не залучено до участі у розгляді заяви про продовженнястроку діїрішення провизнання фізичної особинедієздатною,а саме про визнання ОСОБА_2 ,рішення від23.12.2021року Шевченківськогорайонного судуХарківської області№ 637/1003/21адвоката, враховуючи, що він є суб`єктом права на безоплатну вторинну правову допомогу, з урахуванням змін в законодавстві, які передбачають обов`язкову участь адвоката особи, стосовно якої розглядається справа про визнання фізичної особи недієздатною, суд доходить висновку про необхідність доручити керівнику Вінницького міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, призначити особі, щодо якої розглядається клопотання, адвоката, діяльність якого підтверджується дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правничої допомоги, виданим відповідно до Закону України «Про безоплатну правничу допомогу», для здійснення представництва інтересів ОСОБА_2 та, у разі необхідності, складення документів процесуального характеру, а також забезпечити прибуття такого адвоката на всі судові засідання по розгляду клопотання ОСОБА_1 , заінтересовані особи Орган опіки та піклування Шевченківської селищної ради Харківської області, Орган опіки та піклування Стрижавської селищної ради Вінницької області, Стрижавський дитячий будинок-інтернат Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної ради про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, а саме про визнання ОСОБА_2 , рішення від 23.12.2021 року Шевченківського районного суду Харківської області № 637/1003/21.

Керуючись ст.ст. 84, 187, 189, 293-294, 315-318 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Відкрити провадження у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Орган опіки та піклування Шевченківської селищної ради Харківської області, Орган опіки та піклування Стрижавської селищної ради Вінницької області, Стрижавський дитячий будинок-інтернат Департаменту соціальної та молодіжної політики Вінницької обласної ради про продовження строку дії рішення про визнання фізичної особи недієздатною, а саме про визнання ОСОБА_2 , рішення від 23.12.2021 року Шевченківського районного суду Харківської області № 637/1003/21.

Призначити справу до судового розгляду в порядку окремого провадження на28грудня 2023року о09:00год в залі судових засідань Вінницького районного суду Вінницької області за адресою вул. Винниченка, 29, м. Вінниця, про що повідомити учасників.

Доручити керівнику Вінницького міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (м. Вінниця, вул. Порика,29) - призначити особі, щодо якої розглядається заява про визнання його недієздатним, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 представника з числа адвокатів даного Центру для здійснення представництва його інтересів та, у разі необхідності, складення документів процесуального характеру, під час розгляду даного клопотання, та забезпечити прибуття такого адвоката на всі судові засідання.

Оплату праці адвоката здійснити за рахунок видатків Державного бюджету України.

Копію даної ухвали негайно направити для виконання керівнику Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області.

Учасникам справи надіслати копію ухвали про відкриття провадження у справі.

Заінтересованим особамразом зкопією ухвалипро відкриттяпровадження усправі одночаснонадіслати копіїзаяви тадоданих донеї документів.

У разі, якщо особа, відповідальна за виконання даної ухвали суду, не має можливості надати вказані документи, вона зобов`язана повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня отримання цієї ухвали.

Ухвала окремо від рішення суду оскарженню не підлягає.

Суддя Ірина ГАНКІНА

Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115890914
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання ОСОБА_2 , рішення від 23.12.2021 року Шевченківського районного суду Харківської області № 637/1003/21

Судовий реєстр по справі —128/5178/23

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Васильєва Т. Ю.

Ухвала від 18.03.2024

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Вінницький районний суд Вінницької області

Ганкіна І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні