Ухвала
від 19.12.2023 по справі 904/4492/20
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Володимира Винниченка 1, м. Дніпро, 49027

E-mail: inbox@dp.arbitr.gov.ua, тел. (056) 377-18-49, fax (056) 377-38-63

УХВАЛА

19.12.2023м. ДніпроСправа № 904/4492/20

За заявою Дніпропетровського обласного центру зайнятості

про заміну сторони виконавчого провадження

у справі за позовом Дніпровського міського центру зайнятості (м. Дніпро)

до Комунального закладу освіти "Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №401" Дніпровської міської ради (м. Дніпро),

Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради (м. Дніпро)

про стягнення допомоги виплаченої по безробіттю

Суддя: Татарчук В.О.

Секретар судового засідання: Анділахай В.В.

Представники:

від позивача: не з`явився;

від відповідача-1: не з`явився;

від відповідача-2: Бажан В.П.;

від Дніпропетровського обласного центру зайнятості: Приходько І.Л.

СУТЬ СПОРУ:

Рішенням Господарського суду Дніпропетровської області по справі №904/4492/20 від 30.10.2020 (суддя Петренко І.В.) позовні вимоги Дніпровського міського центру зайнятості до Комунального закладу освіти "Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №401" Дніпровської міської ради та Департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради про стягнення допомоги виплаченої по безробіттю задоволено у повному обсязі за рахунок відповідача-1.

Стягнуто з Комунального закладу освіти "Дошкільний навчальний заклад (ясла-садок) №401" Дніпровської міської ради на користь Дніпровського міського центру зайнятості грошові кошти, виплачені ОСОБА_1 , як допомога по безробіттю в розмірі 40435,27грн та витрати зі сплати судового збору у розмірі 2102,00грн.

20.11.2020 на виконання рішення суду видано наказ.

08.12.2023 до канцелярії суду від Дніпропетровського обласного центру зайнятості надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження, в якій просить: замінити стягувача: Дніпровський міський центр зайнятості його правонаступником - Дніпропетровським обласним центром зайнятості. Також, просить розглянути заяву без участі представника заявника.

За розпорядженням керівника апарату від 11.12.2023 №634 "Щодо призначення повторного автоматизованого розподілу матеріалів справи", відповідно до пункту 2.3.50 Положення про автоматизовану систему документообігу суду, у зв`язку із звільненням з посади судді ОСОБА_2 , згідно з витягом з протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 11.12.2023 для розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження призначено суддю Татарчука В.О.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 12.12.2023 прийнято до провадження справу №904/4492/20 в частині розгляду заяви про заміну сторони виконавчого провадження та призначено розгляд заяви у судовому засіданні на 19.12.2023.

У судове засідання 19.12.2023 позивач та відповідач-1 своїх повноважних представників у судове засідання не направили, письмових пояснень щодо заяви Дніпропетровського обласного центру зайнятості про заміну сторони виконавчого провадження не надали.

Частиною 3 статті 334 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників Дніпропетровського обласного центру зайнятості та відповідача-2, суд вважає, що заява Дніпропетровського обласного центру зайнятості про заміну сторони виконавчого провадження не підлягає задоволенню з наступних підстав.

В обґрунтування заяви Дніпропетровський обласний центр зайнятості посилається на те, що наказом Міністерства економіки України від 18.10.2022 №3910 «Про реорганізацію державних установ Державної служби зайнятості» Дніпровський міський центр зайнятості реорганізовано шляхом його приєднання до Дніпропетровського обласного центру зайнятості, таким чином вважає, що на підставі даного наказу Дніпропетровський обласний центр зайнятості є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків Дніпровського МЦЗ.

Однак, на підтвердження цих обставин Дніпропетровським обласним центром зайнятості не надано належних та допустимих доказів.

Відповідно до ч. 1 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець (ч. 2 ст. 334 Господарського процесуального кодексу України).

Згідно з ч. 1 ст. 104 Цивільного кодексу України юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників.

Злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади (ч. 1 ст. 106 Цивільного кодексу України).

За змістом ч. 2 ст. 107 Цивільного кодексу України після закінчення строку для пред`явлення вимог кредиторами та задоволення чи відхилення цих вимог комісія з припинення юридичної особи складає передавальний акт (у разі злиття, приєднання або перетворення) або розподільчий баланс (у разі поділу), який має містити положення про правонаступництво щодо майна, прав та обов`язків юридичної особи, що припиняється шляхом поділу, стосовно всіх її кредиторів та боржників, включаючи зобов`язання, які оспорюються сторонами.

Передавальний акт та розподільчий баланс затверджуються учасниками юридичної особи або органом, який прийняв рішення про її припинення, крім випадків, встановлених законом (ч. 3 ст. 107 Цивільного кодексу України).

Відповідно до підпунктів 5, 6 пункту 5 наказу Міністерства економіки України від 18.10.2022 №3910 «Про реорганізацію державних установ Державної служби зайнятості» (а.с. 136-138 том 1) голови комісій з реорганізації базових центрів зайнятості після закінчення строку пред`явлення вимог кредиторів та задоволення чи відхилення цих вимог скласти передавальний акт, який повинен містити положення про правонаступництво щодо всіх зобов`язань базового центру зайнятості, стосовно всіх його кредиторів та боржників, у тому числі зобов`язань, що оскаржуються сторонами, та в десятиденний строк подати його на затвердження до Мінекономіки.

Подати державному реєстратору документи, передбачені статтею 17 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань для проведення державної реєстрації припинення базового центру зайнятості.

Проте, Дніпропетровським обласним центром зайнятості передавальний акт, затверджений Мінекономіки, до суду не надано, натомість надано акт приймання-передачі справ про проведену претензійно-позовну роботу з боржниками по дебіторській заборгованості по сплаті страхових внесків від 30.01.2023 (а.с. 144-147 том 1), який не містить положення про правонаступництво щодо всіх зобов`язань базового центру зайнятості, стосовно всіх його кредиторів та боржників, у тому числі зобов`язань, що оскаржуються сторонами.

Разом з цим, в матеріалах справи наявна заява представника Дніпропетровського обласного центру зайнятості відповідно до змісту якої, надати копію передавального акту від Дніпровського міського центру зайнятості не надається можливим у зв`язку з тим, що він знаходиться на затвердженні у Міністерстві економіки України.

Крім того, не надано і доказів того, що станом на теперішній час Дніпровський міський центр зайнятості припинений.

За інформацією з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань вбачається, що позивач - Дніпровський міський центр зайнятості знаходиться в стані припинення, а інформація про юридичних осіб, правонаступником яких є Дніпропетровський обласний центр зайнятості не містить запису, що заявник є правонаступником Дніпровського міського центру зайнятості (а.с. 162, 163 том 1).

Таким чином, заявником не надано належних та допустимих доказів, які б підтверджували, що Дніпропетровський обласний центр зайнятості є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків Дніпровського міського центру зайнятості (позивача).

Керуючись ст.ст. 234, 235, 334 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

Відмовити Дніпропетровському обласному центру зайнятості в задоволенні заяви про заміну сторони виконавчого провадження.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 235 Господарського процесуального кодексу України і може бути оскаржена у порядку, встановленому ст.ст.254-259 ГПК України в десятиденний строк з моменту її оголошення.

Повне ухвалу складено: 25.12.2023.

Суддя В.О. Татарчук

СудГосподарський суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення19.12.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115892315
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —904/4492/20

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 12.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Татарчук Володимир Олександрович

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 30.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 18.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 12.05.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 26.04.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Кеся Наталія Борисівна

Ухвала від 04.04.2023

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Мельниченко Ірина Федорівна

Судовий наказ від 19.11.2020

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Петренко Ігор Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні