Ухвала
від 25.12.2023 по справі 675/2082/23
ІЗЯСЛАВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 675/2082/23

Провадження № 2-з/675/27/2023

У Х В А Л А

25 грудня 2023 року м. Ізяслав

Суддя Ізяславського районного суду Хмельницької області Столковський В. І., розглянувши заяву першого заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури про забезпечення позову по цивільній справі за позовом першого заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Слава», про конфіскацію земельних ділянок,

в с т а н о в и в :

До суду надійшов позов першого заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах - Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області до ОСОБА_1 , третя особа Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Слава», про конфіскацію земельних ділянок, у якому позивач просить конфіскувати у власність держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області земельні ділянки ОСОБА_1 : 1) з кадастровим номером 6822180400:05:015:0388 площею 2,0178 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с. Білеве Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області; 2) з кадастровим номером 6822180400:03:001:0003 площею 0,1479 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с. Білеве Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області; 3) з кадастровим номером 6822180400:03:001:0004 площею 0,0936 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с. Білеве Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області

Одночасно із поданням позову прокурор звернувся до суду із заявою про забезпечення позову, у якій просить накласти арешт на земельні ділянки із кадастровими номерами 6822180400:05:015:0388 площею 2,0178 га, 6822180400:03:001:0003 площею 0,1479 га, 6822180400:03:001:0004 площею 0,0936 га та заборонити ОСОБА_1 розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання вказаних земельних ділянок із іншими земельними ділянками.

Заява про забезпечення позову обґрунтована тим, що ОСОБА_1 , яка є громадянином російської федерації, набула право власності на спірні земельні ділянки. За змістом ч. 4 ст. 81 Земельного кодексу України землі сільськогосподарського призначення, прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, протягом року підлягають відчуженню.

У разі невиконання цієї вимоги настають наслідки, передбачені ч.ч. 2, 4 ст. 145 Земельного кодексу України, а саме: така ділянка підлягає конфіскації за рішенням суду. Позов про конфіскацію земельної ділянки подається до суду органом, що здійснює державний контроль за використанням та охороною земель. Конфіскована земельна ділянка за рішенням суду підлягає продажу на земельних торгах.

ОСОБА_1 , будучи іноземним громадянином, упродовж року після набуття права власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення не відчужила їх, тому є підстави для їх конфіскації у власність держави.

Також у заяві про забезпечення позову зазначено, що оскільки спірні земельні ділянки на даний час знаходяться у власності громадянина російської федерації ОСОБА_1 з порушенням вищевказаних норм, існує можливість їх відчуження третім особам, зміни конфігурації, то незабезпечення позову в майбутньому може призвести до неможливості виконання рішення суду про конфіскацію земельних ділянок.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 153 ЦПК України заява про забезпечення позову розглядається судом не пізніше двох днів з дня її надходження без повідомлення учасників справи.

Вивчивши доводи поданої заяви про забезпечення позову, перевіривши матеріали справи, приходжу до висновку, що вказана заява підлягає до задоволення із наступних підстав.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбаченихстаттею 150цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Забезпечення позову допускається як до пред`явлення позову, так і на будь-якій стадії розгляду справи, якщо невжиття таких заходів може істотно ускладнити чи унеможливити виконання рішення суду або ефективний захист, або поновлення порушених чи оспорюваних прав або інтересів позивача, за захистом яких він звернувся або має намір звернутися до суду, а також з інших підстав, визначених законом.

Види забезпечення позову передбачені ст. 150 ЦПК України.

Метою забезпечення позову є вжиття судом, у провадженні якого знаходиться справа, заходів щодо охорони матеріально-правових інтересів позивача від можливих недобросовісних дій з боку відповідача, щоб забезпечити позивачу реальне та ефективне виконання судового рішення, якщо воно буде прийняте на користь позивача, в тому числі з метою запобігання потенційним труднощам у подальшому виконанні такого рішення.

Забезпечення позову по суті - це обмеження суб`єктивних прав, свобод та інтересів відповідача або пов`язаних з ним інших осіб з метою забезпечення реалізації в майбутньому актів правосуддя і задоволених вимог позивача.

Згідно з роз`ясненнями, які містяться в пунктах 4, 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 22 грудня 2006 року № 9 «Про практику застосування судами цивільного процесуального законодавства при розгляді заяв про забезпечення позову», розглядаючи заяву про забезпечення позову, суд (суддя) має з урахуванням доказів, наданих позивачем на підтвердження своїх вимог, пересвідчитися, зокрема, в тому, що між сторонами дійсно виник спір та існує реальна загроза невиконання чи утруднення виконання можливого рішення суду про задоволення позову; з`ясувати обсяг позовних вимог, дані про особу відповідача, а також відповідність виду забезпечення позову, який просить застосувати особа, котра звернулася з такою заявою, позовним вимогам.

Види забезпечення позову застосовуються для того, щоб гарантувати виконання можливого рішення суду, а таке рішення може бути постановлено тільки відповідно до заявлених вимог. Заходи забезпечення позову повинні застосовуватися лише у разі необхідності та бути співмірними із заявленими вимогами, оскільки безпідставне забезпечення позову може призвести до порушення прав і законних інтересів інших осіб.

При вирішенні питання про забезпечення позову суд має здійснити оцінку обґрунтованості доводів заявника щодо необхідності вжиття відповідних заходів з урахуванням такого: розумності, обґрунтованості і адекватності вимог заявника щодо забезпечення позову; забезпечення збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників судового процесу; наявності зв`язку між конкретним заходом забезпечення позову і предметом позовної вимоги, зокрема, чи спроможний такий захід забезпечити фактичне виконання судового рішення в разі задоволення позову; імовірності утруднення виконання або невиконання рішення суду в разі невжиття таких заходів; запобігання порушенню у зв`язку із вжиттям таких заходів прав та охоронюваних законом інтересів осіб, що є учасниками даного судового процесу.

Адекватність заходу забезпечення позову, що застосовується судом, визначається його відповідністю вимогам, на забезпечення яких він вживається. Оцінка такої відповідності здійснюється судом, зокрема, з урахуванням співвідношення права (інтересу), про захист яких просить заявник, та інтересів сторін та інших учасників судового процесу.

Вирішуючи питання про забезпечення позову, суд має брати до уваги інтереси не тільки позивача, а й інших осіб, права яких можуть бути порушені у зв`язку із застосуванням відповідних заходів.

Згідно з ч.ч. 2, 3 ст. 150 ЦПК України суд може застосовувати кілька видів забезпечення позову. Заходи забезпечення позову мають бути співмірними із заявленими позивачем вимогами.

Співмірність передбачає співвідношення судом негативних наслідків від вжиття заходів забезпечення позову з тими негативними наслідками, які можуть настати в результаті невжиття цих заходів, з урахуванням відповідності права чи законного інтересу, за захистом яких заявник звертається до суду, вартості майна, на яке він заявляє клопотання накласти арешт, чи майнових наслідків заборони відповідачу здійснювати певні дії.

Згідно п.п. 1, 4 ч. 1 ст. 150 ЦПК України позов забезпечується, зокрема, арештом майна та забороною вчиняти дії щодо предмета спору.

Встановлено, що відповідач ОСОБА_1 є громадянином російської федерації.

За даними інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 349159229 від 04 жовтня 2023 року за ОСОБА_1 зареєстровано право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 6822180400:05:015:0388 площею 2,0178 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с. Білеве Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області.

Також відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 355834041 від 24 листопада 2023 року за ОСОБА_1 зареєстровано право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 6822180400:03:001:0003 площею 0,1479 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с. Білеве Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області.

Крім того, відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 349159834 від 04 жовтня 2023 року за ОСОБА_1 зареєстровано право власності на земельну ділянку з кадастровим номером 6822180400:03:001:0004 площею 0,0936 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с. Білеве Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області

Вказані земельні ділянки на даний час знаходяться у власності громадянина російської федерації, котра не відчужила їх упродовж року після набуття права власності.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що наявні достатні підстави вважати, що невжиття заходів забезпечення позову, передбачених п.п. 1, 4 ч. 1 ст. 150 ЦПК України, може істотно ускладнити чи зробити неможливим виконання рішення суду про конфіскацію земельних ділянок у власність держави у разі задоволення судом позову, тому з метою забезпечення позову заяву першого заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури необхідно задовольнити.

Такий захід забезпечення позову буде співмірним із заявленими позовними вимогами, а саме: конфіскацією спірних земельних ділянок у власність держави.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 149-153, ст. 157 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В:

Заяву першого заступника керівника Шепетівської окружної прокуратури про забезпечення позову задовольнити.

Накласти арешт на земельну ділянку з кадастровим номером 6822180400:05:015:0388 площею 2,0178 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с. Білеве Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області.

Накласти арешт на земельну ділянку з кадастровим номером 6822180400:03:001:0003 площею 0,1479 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с. Білеве Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області.

Накласти арешт на земельну ділянку з кадастровим номером 6822180400:03:001:0004 площею 0,0936 га, яка знаходиться за межами населеного пункту с. Білеве Ізяславської міської ради Шепетівського району Хмельницької області.

Заборонити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ) розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання земельної ділянки з кадастровим номером 6822180400:05:015:0388 площею 2,0178 га з іншими земельними ділянками.

Заборонити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ) розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання земельної ділянки з кадастровим номером 6822180400:03:001:0003 площею 0,1479 га з іншими земельними ділянками.

Заборонити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1 ) розпоряджатись, змінювати цільове призначення, здійснювати перетворення, поділ, об`єднання земельної ділянки з кадастровим номером 6822180400:03:001:0004 площею 0,0936 га з іншими земельними ділянками.

Копії даної ухвали направити учасникам справи для відома та відповідним державним органам для виконання.

На підставі ч. 1 ст.157 ЦПК України ухвала суду про забезпечення позову підлягає негайному виконанню з дня її постановлення незалежно від її оскарження і відкриття виконавчого провадження.

Ухвалу про забезпечення позову або про відмову у забезпеченні позову може бути оскаржено. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Хмельницького апеляційного суду протягом 15 днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на її апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Учасники справи:

Позивач Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області: адреса місцезнаходження - м. Хмельницький, вул. Інститутська, 4/1; код ЄДРПОУ 39767479.

Відповідач ОСОБА_1 : місце проживання: АДРЕСА_1 , рнокпп - НОМЕР_1 .

Третя особа Сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Слава»: місце знаходження - с. Припутні, вул. Садова, 64 Шепетівського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ - 30626736.

Ухвала складена 25 грудня 2023 року.

Суддя: В. І. Столковський

Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115893243
СудочинствоЦивільне
Сутьконфіскацію земельних ділянок

Судовий реєстр по справі —675/2082/23

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Рішення від 19.02.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Ізяславський районний суд Хмельницької області

Столковський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні