Ухвала
від 25.12.2023 по справі 912/2390/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. В`ячеслава Чорновола, 29/32, м. Кропивницький, 25022,

тел. (0522) 32 05 11, код ЄДРПОУ 03499951,

e-mail: inbox@kr.arbitr.gov.ua, web: http://kr.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

25 грудня 2023 рокуСправа № 912/2390/23

Суддя Господарського суду Кіровоградської області Поліщук Г.Б., розглянувши матеріали позовної заяви Криворізької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону, 50099, Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Свято-Миколаївська, буд. 64а в інтересах держави в особі Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України, АДРЕСА_1

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю "Моторкар Кропивницький", 25030, м. Кропивницький, вул. Вокзальна, 60а

про визнання недійсним договору в частині, стягнення 152 120,55 грн

До Господарського суду Кіровоградської області надійшла позовна заява Криворізької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону в інтересах держави в особі Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України з вимогами до Товариства з обмеженою відповідальністю "Моторкар Кропивницький" про:

- визнання недійсним пункту 3.1 Договору №150 від 13.06.2023 в частині включення до ціни договору суми ПДВ у розмірі 150 000,00 грн, що укладений між Військовою частиною НОМЕР_1 Національної гвардії України та Товариством з обмеженою відповідальністю "Моторкар Кропивницький";

- стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Моторкар Кропивницький" на користь Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України грошових коштів у розмірі 152 120,55 грн, з яких 150 000,00 грн сплачений ПДВ (основний борг), 2 120,55 грн 3% річних;

- з покладенням на відповідача судового збору.

Розглянувши зазначену позовну заяву, суддя дійшов висновку, що позовна заява підлягає залишенню без руху з наступних підстав.

Пунктом 1 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Відповідно до частини 1 статті 172 Господарського процесуального кодексу України позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Згідно Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених постановою Кабінету міністрів України № 270 від 05.03.2009 (із змінами) підтвердженням надання послуг поштового зв`язку є розрахунковий документ - документ встановленої відповідно до Закону України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" форми та змісту (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), що підтверджує надання послуг поштового зв`язку, а підтвердженням переліку відправлених документів є опис вкладення встановленої форми.

Отже, доказами відправлення позивачу і відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів, в розумінні наведених норм, є саме касовий чек (розрахункова квитанція тощо) та опис вкладення до цінного листа, відправленого на адресу позивача та відповідача, із переліком вкладених до нього документів (копії позовної заяви та додатків до позовної заяви).

Однак, всупереч наведеним вище вимогам, у якості доказів направлення позивачу та відповідачу копії позовної заяви прокурором надано, зокрема, фіскальні чеки від 19.12.2023.

Проте, оригінал опису вкладення у цінний лист в матеріалах позовної заяви відсутній.

Отже, прокурору необхідно надати суду оригінал опису вкладення до поштового відправлення, який повинен бути оформленим відповідно до вимог Правил надання послуг поштового зв`язку, а також оригінал розрахункового документу, виданий поштовим відділення на підтвердження надіслання позивачу та відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Згідно ч. 2 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху. Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави несплати судового збору у встановленому законом розмірі, суд в такій ухвалі повинен зазначити точну суму судового збору, яку необхідно сплатити (доплатити).

З огляду на вищенаведене, наявні підстави для залишення позовної заяви без руху, з наданням прокурору строку на усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст. 162, 164, 174, 176, 234 Господарського процесуального кодексу України, суддя

УХВАЛИВ:

1. Позовну заяву Криворізької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону в інтересах держави в особі Військової частини НОМЕР_1 Національної гвардії України до Товариства з обмеженою відповідальністю "Моторкар Кропивницький" про визнання недійсним договору в частині, стягнення 152 120,55 грн залишити без руху.

2. Встановити Криворізькій спеціалізованій прокуратурі у сфері оборони Східного регіону строк усунення виявлених при поданні позовної заяви недоліків - десять днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

3. Встановити спосіб усунення недоліків позовної заяви шляхом надання оригіналу опису вкладення до поштового відправлення, який повинен бути оформленим відповідно до вимог Правил надання послуг поштового зв`язку (із зазначенням в описі вкладення у цінний лист номеру поштового відправлення), а також оригінал розрахункового документу (фіскальний чек), виданий поштовим відділення на підтвердження надіслання відповідачу копії позовної заяви та доданих до неї документів.

4. Роз`яснити Криворізькій спеціалізованій прокуратурі у сфері оборони Східного регіону, що у відповідності до ч. 3, 4 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, якщо позивач усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, вона вважається поданою у день первинного її подання до господарського суду та приймається до розгляду, про що суд постановляє ухвалу в порядку, встановленому статтею 176 цього кодексу. Якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

5. Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

6. Копію ухвали надіслати до електронного кабінету Криворізької спеціалізованої прокуратури у сфері оборони Східного регіону.

Ухвалу підписано 25.12.2023.

Суддя Г.Б. Поліщук

Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115894152
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору в частині, стягнення 152 120,55 грн До Господарського суду Кіровоградської області

Судовий реєстр по справі —912/2390/23

Ухвала від 23.04.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 28.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 05.01.2024

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Коваленко Н.М.

Ухвала від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Поліщук Г.Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні