Ухвала
від 25.12.2023 по справі 924/1299/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

29000, м. Хмельницький, майдан Незалежності, 1 тел. 71-81-84, факс 71-81-98


УХВАЛА

"25" грудня 2023 р. Справа № 924/1299/23

м. Хмельницький

Господарський суд Хмельницької області у складі судді Заверухи С.В., розглянувши матеріали

за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Поділля Медфарм", м. Шепетівка Хмельницької області

до товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницька перша аптека", с. Андрійківці Хмельницького району Хмельницької області

про стягнення плати за оренду приміщення; стягнення 203100,00 грн шкоди, 8146,26 грн 3% річних, 23846,97 грн інфляційних втрат; зобов`язання відповідача передати приміщення,

ВСТАНОВИВ:

19.12.2023р. через систему "Електронний суд" товариство з обмеженою відповідальністю "Поділля Медфарм" звернулося до господарського суду Хмельницької області із позовом, у якому просить стягнути з відповідача плату за оренду приміщення за період з 01.08.2023р. по 31.12.2023р. (75000,00 грн); стягнути з відповідача шкоду за невиконання умов договору суборенди від 08.11.2020р. в розмірі 203100,00 грн, 3% річних в розмірі 8146,26 грн, інфляційні втрати в розмірі 23846,97 грн; зобов`язати відповідача передати приміщення відповідно до умов договору.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 19.12.2023р. позовну заяву передано для розгляду судді Заверусі С.В.

За правилами господарського процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідати статтям 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, а також вимогам статті 172 цього Кодексу.

Частиною 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України встановлено вимоги до позовної заяви, а саме позовна заява повинна містити: 1) найменування суду першої інстанції, до якого подається заява; 2) повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету; 3) зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці; обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються; 4) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них; 5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову; 6) відомості про вжиття заходів досудового врегулювання спору - у випадку, якщо законом встановлений обов`язковий досудовий порядок урегулювання спору; 7) відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; 8) перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; 9) попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести в зв`язку із розглядом справи; 10) підтвердження позивача про те, що ним не подано іншого позову (позовів) до цього самого відповідача (відповідачів) з тим самим предметом та з тих самих підстав.

Судом за результатами аналізу позовної заяви встановлено, що вона не в повній мірі відповідає вимогам ст. 162 ГПК України. Зокрема, позовна заява не містить поштових індексів сторін, позивачем не надано відомостей про наявність або відсутність електронного кабінету у відповідача, обґрунтованого (детального) розрахунку суми 203100,00 грн боргу по комунальних послугах (окремо щодо боргу за електроенергію, водопостачання, обслуговування прибудинкової території), відомостей про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися, зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Крім того, відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують направлення іншим учасникам справи копій позовної заяви і доданих до неї документів з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Згідно ч. 7 ст. 42 ГПК України якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

Частиною 1 ст. 172 ГПК України визначено, що позивач, особа, яка звертається з позовом в інтересах іншої особи, зобов`язані до подання позовної заяви надіслати учасникам справи її копію та копії доданих до неї документів листом з описом вкладення. Таке надсилання може здійснюватися в електронній формі через електронний кабінет з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Положення ч. 1 ст. 172 ГПК України мають імперативний характер, що відповідно свідчить про обов`язковість надсилання позовної заяви з додатками до моменту звернення до суду з позовом чи то через електронний кабінет, чи то засобами поштового зв`язку у випадку відсутності такого кабінету.

Враховуючи відсутність зазначення позивачем у позовній заяві відомостей про наявність / відсутність у відповідача відомостей про наявність електронного кабінету, за запитом суду засобами підсистеми ЄСІТС "Електронний суд" сформовано відповідь № 363376 від 20.12.2023р., відповідно до якої товариство з обмеженою відповідальністю "Хмельницька перша аптека" не має зареєстрованого електронного кабінету.

Таким чином, з огляду на вищенаведені приписи процесуального законодавства, обов`язок позивача надсилання копій позовної заяви та доданих до неї документів відповідачу, зважаючи на відсутність у позовній заяві відомостей про наявність у відповідача електронного кабінету, а також беручи до уваги відповідь № 363376 від 20.12.2023р., належним доказом, який підтверджує направлення відповідачу копії позовної заяви і доданих до неї документів є лист з описом вкладення.

Згідно з Правилами надання послуг поштового зв`язку, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 р. № 270, підтвердженням прийняття для пересилання поштового відправлення є розрахунковий документ, що підтверджує надання такої послуги (касовий чек, розрахункова квитанція тощо) як передбачено Законом України "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг". Крім того, надається опис вкладення, зразок бланка такого опису затверджується уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі зв`язку. Бланк опису вкладення заповнюється відправником у двох примірниках із зазначенням адреси одержувача, кількості предметів, вартості кожного з цих предметів. Обидва примірники опису підписуються відправником. Працівник об`єкта поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису видається відправникові, другий вкладається до поштового відправлення.

Як убачається з поданої позовної заяви та додатків до неї, в матеріалах позовної заяви відсутні докази направлення позивачем позовної заяви та додатків до неї відповідачу - товариству з обмеженою відповідальністю "Хмельницька перша аптека".

Заявляючи позовну заяву та в силу вказаних вище положень, суд вважає, що не направлення відповідачу копії позовної заяви з додатками листом з описом вкладення суперечить імперативній нормі (ч. 1 ст. 172 ГПК України), яка застосовується судом при вирішенні питання відкриття провадження у справі та фактично позбавляє відповідача можливості ознайомитися із заявленими до нього вимогами.

Завданням господарського судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів, пов`язаних із здійсненням господарської діяльності, та розгляд інших справ, віднесених до юрисдикції господарського суду, з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав і законних інтересів фізичних та юридичних осіб, держави (ст. 2 ГПК України).

Частиною 3 ст. 2 ГПК України визначено, що основними засадами (принципами) господарського судочинства, зокрема, є верховенство права, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом та змагальність сторін.

Водночас судом зазначається, що відсутність у відповідача електронного кабінету не позбавляє останнього обов`язку у відповідності до ч. 6 ст. 6 ГПК України зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), в підсистемі "Електронний Суд", а невиконання такого обов`язку відповідачем в подальшому (у разі відкриття провадження у справі) матиме застосовуються судом процесуальних наслідків, визначених Господарським процесуальним кодексом України.

Судом також зазначається, що згідно пункту 4 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; якщо позов подано до кількох відповідачів - зміст позовних вимог щодо кожного з них.

При цьому, суд також звертає увагу, що предмет позову, тобто певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення, повинен бути чітко визначений позивачем у прохальній частині позовної заяви, оскільки резолютивна частина рішення суду, по суті, відображає позовні вимоги, викладені у прохальній частині позовної заяви, яка повинна викладатися чітко й безумовно, з метою його належного виконання.

Згідно прохальної частини позовної заяви позивач просить суд зобов`язати відповідача передати приміщення відповідно до умов договору, проте не конкретизує яке приміщення необхідно передати (площа, адреса) та якого договору (номер, дата).

Таким чином, прохальна частини поданої позовної заяви не відповідає приписам пункту 4 частини третьої статті 162 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до ч. 2 ст. 164 ГПК України позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Як убачається зі змісту позовної заяви, в обґрунтування позовних вимог позивач посилається на оплату позивачем комунальних платежів, що підтверджується платіжними дорученнями, які, як зазначає позивач, додано до позову. Однак, наведені платіжні доручення позивачем до позову не долучено, а також про їх наявність позивачем не зазначено у додатках до позову.

Крім того, згідно частини 2 статті 123 ГПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 164 ГПК України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Статтею 3 Закону України "Про судовий збір" передбачено, що судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Законом України "Про судовий збір" передбачено, що судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі (ст. 4).

За подання до господарського суду позовної заяви немайнового характеру встановлена ставка судового збору в розмірі 1 прожиткового мінімуму, встановлений для працездатних осіб (2684,00 грн).

Як вбачається зі змісту позовної заяви, окрім вимог майнового характеру (стягнення оренди та шкоди), за які позивачем сплачено судовий збір у розмірі 4651,40 грн згідно платіжної інструкції № 808 від 19.12.2023р., позивач також звернувся до суду з вимогою немайнового характеру - зобов`язати відповідача передати приміщення відповідно до умов договору, а тому розмір судового збору, який підлягає сплаті за подання позову з немайновою вимогою, повинен складати 2684,00 грн.

Проте доказів сплати позивачем судового збору за вимогу немайнового характеру позовні матеріали не містять.

Отже, позивачем, в порушення вимог статті 164 ГПК України, не додано документів про сплату судового збору у встановленому розмірі.

Вказані недоліки унеможливлюють вчинення дій по відкриттю провадження у даній справі.

Відповідно до частин 1, 2 статті 174 Господарського процесуального кодексу України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 162, 164 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позивачем належним чином не виконано вимоги ст.ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України, що відповідно до вимог ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України є підставою для залишення позовної заяви без руху з наданням строку у п`ять днів з дня вручення ухвали для усунення вищезазначених недоліків, а саме: надати відомості про поштові індекси сторін; відомості про наявність або відсутність електронного кабінету у відповідача; надати обґрунтований (детальний) розрахунок суми 203100,00 грн боргу по комунальних послугах (окремо щодо боргу за електроенергію, водопостачання, обслуговування прибудинкової території); навести (конкретизувати) зміст позовних вимог: спосіб (способи) захисту прав або інтересів, передбачений законом чи договором, або інший спосіб (способи) захисту прав та інтересів, який не суперечить закону і який позивач просить суд визначити у рішенні; відомості про вжиття заходів забезпечення доказів або позову до подання позовної заяви, якщо такі здійснювалися; зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви; надати докази відправлення відповідачу копії позовної заяви та доданих документів до неї, а саме (касовий чек, розрахункова квитанція тощо), опис вкладення; платіжні доручення про оплату позивачем комунальних платежів; докази сплати судового збору в розмірі 2684,00 грн.

У разі невиконання вимог ухвали у визначений строк позовна заява буде вважатися неподаною та повернута позивачу.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 174, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

позовну заяву товариства з обмеженою відповідальністю "Поділля Медфарм", м. Шепетівка Хмельницької області до товариства з обмеженою відповідальністю "Хмельницька перша аптека", с. Андрійківці Хмельницького району Хмельницької області про стягнення плати за оренду приміщення; стягнення 203100,00 грн шкоди, 8146,26 грн 3% річних, 23846,97 грн інфляційних втрат; зобов`язання відповідача передати приміщення, залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків протягом 5 днів з дня вручення даної ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя С.В. Заверуха

Віддруковано 1 примірник:

1 - до справи;

Електронна пошта позивача - tovpodilliamedfarm@gmail.com; ІНФОРМАЦІЯ_1

Направити ухвалу позивачу до електронного кабінету Електронного суду.

Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115894545
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення плати за оренду приміщення; стягнення 203100,00 грн шкоди, 8146,26 грн 3% річних, 23846,97 грн інфляційних втрат; зобов`язання відповідача передати приміщення

Судовий реєстр по справі —924/1299/23

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

Ухвала від 25.12.2023

Господарське

Господарський суд Хмельницької області

Заверуха С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні