Рішення
від 06.12.2023 по справі 367/6684/23
ІРПІНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 367/6684/23

Провадження №2/367/5047/2023

РІШЕННЯ

Іменем України

06 грудня 2023 року Ірпінський міський суд Київської областів складі:

головуючого судді Карабаза Н.Ф.,

при секретарі Шемігон В.А.,

заочно розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Джерело 58» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за комунальні послуги,

в с т а н о в и в :

ОСББ «Джерело -58» звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за комунальні послуги, зазначивши, що ОСОБА_1 є власником квартири, яка знаходиться за адресою, АДРЕСА_1 . Постійно проживає в ній. Є членом ОСББ Джерело-58. Категорично відмовляється сплачувати кошти за комунальні послуги до ОСББ, що призвело до виникнення боргу. На підставі рішення загальних зборів членів ОСББ Джерело-58 вартість послуг за утримання, будинку, який :знаходиться за адресою АДРЕСА_2 складає 6,70 грн. за квадратний метр квартири до 31.12.2021 року. На підставі рішення загальних зборів членів ОСББ Джерело-58 з 01.01.2022 вартість послуг за утримання будинку, який знаходиться за адресою АДРЕСА_2 складає 7,50 грн. за квадратний метр квартири. Загальна площа квартири складає 76,4кв.м. Згідно довідки по розрахункам внесків на утримання будинку між ОСББ «Джерело-58» та власником квартири АДРЕСА_3 , ОСОБА_1 заборгованість станом на 31.07.2023 року складає 12300,40грн. Просить стягнути з ОСОБА_1 на користь ОСББ «Джерело-58» внески на утримання будинку розмірі 12276,84грн. та понесені судові витрати.

В судове засідання позивач - ОСББ «Джерело-58» не забезпечив явку свого представника. Голова ОСББ «Джерело-58» Котов Е.В. через канцелярію суду подав заяву в якій просить розглядати справу без його участі, позовні вимоги підтримує, просить її задовольнити, не заперечує проти винесення заочного рішення.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання не з`явився. Заяву про слухання справи за його відсутності не надав, причини неявки суду не повідомив. Про час і місце слухання справи повідомлений належним чином.

Суд, повно і всебічно з`ясувавши всі фактичні обставини справи, на яких ґрунтується позов, об`єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, врахувавши подані докази, вважає, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

Кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу (ч. 1 ст. 16 ЦК України).

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно з вимогами п. п. 1, 2, 3 ч. 1 ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує, чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи; які правовідносини сторін випливають із встановлених обставин.

Частиною 1 ст. 2 ЦПК України передбачено, що завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Згідно зі ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст.4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» від 29 листопада 2001 року № 2866-ІІІ, об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Згідно зі ч. 1 ст. 7 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» статут об`єднання складається відповідно до типового статуту, який затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної житлової політики і політики у сфері житлово-комунального господарства.

Згідно виписки з єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, статуту ОСББ «Джерело-58» затвердженого Загальними зборами засновників об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Джерело-58» за адресою: АДРЕСА_4 (протокол № 003/2012 від 20 жовтня 2012 року), рішення Загальних зборів ОСББ «Джерело-58» від 10 липня 2021 року (протокол Загальних зборів ОСББ «Джерело-58») вбачається, що головою ОСББ «Джерело-58» обрано ОСОБА_2 .

Судом встановлено, що згідно з Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного Реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 27.03.2023 року квартира АДРЕСА_5 на праві приватної власності належить ОСОБА_1 на підставі договору дарування від 10.02.2021 року, дана квартира має загальну площу 76,4кв.м.

Стаття 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» містить перелік обов`язків співвласника, до яких також входять: виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні платежі.

Відповідно до п. 10.3 Розділу 10 Права і обов`язки членів Об`єднання Статуту ОСББ «Джерело-58» встановлено, що член об`єднання зобов`язаний виконувати обов`язки, передбачені Статутом Об`єднання; виконувати рішення статутних органів, прийнятих у межах їхніх повноважень; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно з п. 2 ч. 1ст. 13 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», послуги по утриманню будинків та прибудинкових територій відносяться до категорії комунальних послуг.

Відповідно дост. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку»вищим органом управління об`єднання є загальні збори, рішення загальних зборів є обов`язковим для всіх співвласників. До виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників.

Згідно протоколу загальних зборів ОСББ «Джерело-58» від 10 липня 2021 року було затверджено кошторис на 2021 рік відповідно до якого розмір внесків на утримання будинку було збільшено з 5,15грн до 6,70грн. за 1кв.м. приміщення з 01 січня 2021 року.

Будучи членом ОСББ «Джерело-58» ОСОБА_1 не сплачує належних внесків і платежів.

Згідно довідки по розрахункам внесків на утримання будинку між власником квартир Б-2 ОСОБА_3 та ОСББ «Джерело-58» станом на 10 серпня 2023 року заборгованість ОСОБА_1 складає 12276,84грн.

Відповідач плату за житлово-комунальні послуги здійснює не в повному обсязі та не регулярно, чим спричиняє майнову шкоду позивачу та перешкоджає належному виконанню позивачем передбачених зобов`язань по забезпеченню збереження житлового фонду, утриманню будинку та прибудинкової території.

Відповідно дозобов`язання повинні виконуватись належним чином у відповідності з умовами договору, які обов`язкові для виконання сторонами і вимогами законодавства.

Порядок надання послуг з утримання будинку та прибудинкової території різновиду житлово-комунальних послуг врегульованоЗаконом України «Про житлово- комунальні послуги», відповідно до якого балансоутримувачем будинку євласникабоюридична особа, яка задоговоромз власником утримує набалансівідповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавствомзвітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального і поточного ремонтів таутримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно ззаконом. Відповідно дост. 13Закону України «Про житлово-комунальні послуги»дані послуги віднесені до житлово-комунальних.

Відповідно до ст. 360 ЦК України співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у сплаті податків, зборів (обов`язкових платежів), а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язаннями, пов`язаними із спільним майном.

У відповідності до ч. 1 ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Згідно зі ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 525 ЦК України визначено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 530 ЦК України, якщо у зобов`язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Як передбачено ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Відповідно до ст. 23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» - відмова від оплати рахунків або несплата рахунків не допускається. Такі дії є порушенням прав інших членів об`єднання і відповідно до ст. 17 Закону є підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості із встановлених об`єднанням платежів по відповідних рахунках у примусовому порядку.

Згідно ч.ч. 1, 2 ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності.

Оскільки, відповідач не сплачує платежі з утримання будинку та прибудинкової території, чим спричиняє майнову шкоду позивачу та перешкоджає належному виконанню позивачем передбачених зобов`язань по забезпеченню збереження житлового фонду, утриманню будинку та прибудинкової території, тому вони підлягають стягненню у примусовому порядку.

За таких обставин, суд дійшов висновку про необхідність задоволення позовних вимог та стягнення з відповідача заборгованості зі сплати належних внесків на утримання будинку у розмірі 12276,84грн.

В силу ст. 141 ЦПК України судові витрати суд покладає на відповідача.

Відповідно до ч.ч. 1, 3 ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати: 1) на професійну правничу допомогу; 2) пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи; 3) пов`язані з витребуванням доказів, проведенням огляду доказів за їх місцезнаходженням, забезпеченням доказів; 4) пов`язані з вчиненням інших процесуальних дій, необхідних для розгляду справи або підготовки до її розгляду.

Відповідно до ст. 137 ЦПК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами.

Згідно зі ч.ч. 2, 3 ст. 141 ЦПК України інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову - на відповідача; 2) у разі відмови в позові - на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову - на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Відповідно до ч. 8 ст. 141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Згідно платіжної інструкції № 1109 від 15.08.2023 року позивачем оплачено судовий збір за позовну заяву в розмірі 2684,00грн.

Щодо вимоги стягнення витрат на правничу допомогу. В своїх роз`ясненнях, наданих у п.п.47-48 Постанови Пленуму «Про застосування судами законодавства про судові витрати у цивільних справах» від 17.10.2017 року №10, ВССУ зазначив, що право на правову допомогу гарантовано статтями 8, 59 Конституції України, офіційне тлумачення якого надано Конституційним Судом України (Рішення від 16 листопада 2000 року № 13-рп/2000; Рішення від 30 вересня 2009 року № 23-рп/2009; Рішення від 11 липня 2013 року № 6-рп/2013). Витрати, пов`язані з оплатою правової допомоги адвоката або іншого фахівця в галузі права, несуть сторони, крім випадків надання безоплатної правової допомоги. При стягненні витрат на правову допомогу слід враховувати, що особа, яка таку допомогу надавала, має бути адвокатом (стаття 6 Закону України від 05 липня 2012 року № 5076-VI "Про адвокатуру та адвокатську діяльність") або іншим фахівцем у галузі права незалежно від того, чи така особа брала участь у справі на підставі довіреності, чи відповідного договору (статті 12, 42, 56 ЦПК). Розмір витрат на оплату правової допомоги визначається за домовленістю між стороною та особою, яка надає правову допомогу. Підстави, межі та порядок відшкодування судових витрат на правову допомогу, надану в суді як адвокатом, так і іншим фахівцем у галузі права, регламентовано у пункті 2 частини третьої статті 79, статтях 84, 88, 89 ЦПК України. Витрати на правову допомогу, граничний розмір якої визначено відповідним законом, про що зазначено в пункті 47 цієї постанови, стягуються не лише за участь у судовому засіданні при розгляді справи, а й у разі вчинення інших дій поза судовим засіданням, безпосередньо пов`язаних із наданням правової допомоги у конкретній справі (наприклад, складання позовної заяви, надання консультацій, переклад документів, копіювання документів). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

Надання платної правової допомоги регламентується Законом України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», згідно частини 1 статті 26 якого, адвокатська діяльність здійснюється на підставі договору про надання правової допомоги.

Документами, що посвідчують повноваження адвоката на надання правової допомоги, можуть бути: договір про надання правової допомоги; довіреність; ордер; доручення органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

В матеріалах справи міститься: ордер серія АА № 1339747 від 15 серпня 2023 року, копія свідоцтва про право на зайняття адвокатською діяльністю, договір про надання правової допомоги Б/н від 08 травня 2023 року, укладений між Адвокатським бюро «Ганни Семенець» в особі керуючого, адвоката Семенець Г.Л. та ОСББ «Джерело-58» в особі голови Котова Е,В., згідно якого предметом укладеного договору є надання адвокатом правової допомоги клієнту: підготовка та подання процесуальних документів (заяву про видачу наказу або позовної заяви) щодо складання заборгованості з власника квартири АДРЕСА_5 ; представлення інтересів клієнта у судах з питань стягнення заборгованості з боржника. Згідно п. 2 вказаного договору гонорар адвоката зазначений у рахунках-фактурах або звітах/актах наданих послуг, які є невід`ємною частиною договору. Згідно акту/звіту до договору від 08.05.2023 року від 10 серпня 2023 року адвокатом Семенець Г.Л. були надані послуги відповідно до договору, сторони претензій не мають. Договірна вартість послуги: підготовка процесуальних документів до суду з питань заборгованості власника квартири АДРЕСА_5 становить 4900,00грн без ПДВ.

Отже, витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено (частина восьма статті 141 ЦПК України).

Аналогічна позиція висловлена об`єднаною палатою Верховного Суду у складі Касаційного господарського суду у постанові від 03 жовтня 2019 року у справі № 922/445/19.

На думку суду, подані позивачем докази є підставою для відшкодування судом витрат на професійну правничу допомогу.

Виходячи із встановлених судом обставин і зазначених норм закону, суд стягує з відповідача на користь позивача заборгованість по внесках на утримання будинку в розмірі 12276,84грн.та2684,00грн.сплаченого судовогозбору та4900грн.витрат на професійну правничу допомогу.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 526 ЦК України, ст. 13 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», ст. 10, 23 ЗУ «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», ст.4, 10, 76, 133, 141, 247, 259, 264, 265, 268, 273, 281-282, , 354 ЦПК України, суд

в и р і ш и в :

Позовні вимоги Об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку «Джерело58»до ОСОБА_1 про стягненнязаборгованості закомунальні послуги задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 на користь Об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку «Джерело-58» (код ЄДРПОУ 37075375) внески на утримання будинку у розмірі 12276,84грн.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 на користь Об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку «Джерело-58» (код ЄДРПОУ 37075375) 2684,00грн. сплаченого судового збору.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 на користь Об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку «Джерело-58» (код ЄДРПОУ 37075375) витрати на правову допомогу в розмірі 4900,00грн.

Заочне рішення може бути переглянуто Ірпінським міським судом Київської області за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення.

Позивач має право оскаржити рішення до Київського апеляційного суду через Ірпінський міський суд Київської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. У разі якщо рішення було проголошено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня отримання копії рішення.

Суддя: Н.Ф. Карабаза

СудІрпінський міський суд Київської області
Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено26.12.2023
Номер документу115896121
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —367/6684/23

Ухвала від 06.12.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Карабаза Н. Ф.

Рішення від 06.12.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Карабаза Н. Ф.

Ухвала від 11.10.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Карабаза Н. Ф.

Ухвала від 29.09.2023

Цивільне

Ірпінський міський суд Київської області

Карабаза Н. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні