Ухвала
від 21.12.2023 по справі 759/25033/23
СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. КИЄВА

пр. № 1-кс/759/7861/23

ун. № 759/25033/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 грудня 2023 року

Слідчий суддя Святошинського районного суду м.Києва ОСОБА_1 ,

при секретарі судових засідань ОСОБА_2

слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотання слідчого СВ Святошинського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_4 погоджене прокурором Святошинської окружної прокуратури ОСОБА_5 про надання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 420231020800000027 від 15.03.2023 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України,

ВСТАНОВИВ:

19.12.2023 р. до Святошинського районного суду м. Києва надійшло клопотання слідчого СВ Святошинського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення огляду об`єктів Борщагівської лінії швидкісного трамваю КП «Київпастранс», а саме станції швидкісного трамваю «Політехнічна» та приміщень, які знаходяться в межах даної станції, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення в рамках кримінального провадження № 420231020800000027 від 15.03.2023.

В обґрунтування свого клопотання посилався на те, що посадовими особами КП «Київпастранс» (код ЄДРПОУ 31725604) шляхом проведення тендерів укладено договори надання охоронних послуг з ТОВ «Національна охорона» (код ЄДРПОУ 42089374).

В той же час, за наявною інформацією, вказана охоронна компанія фактично імітує надання охоронних послуг, не має у штаті достатньої кількості охоронців для виконання умов договорів та залучає до чергувань сторонніх непрацевлаштованих осіб без відповідної кваліфікації.

Так, 02.01.2023 за результатами відкритих торгів між Комунальним підприємством «Київпастранс» (далі - Замовник або КП «Київпастранс») в особі начальника служби безпеки та надзвичайних ситуацій ОСОБА_6 , який діє на підставі Довіреності від 19.12.2022 № 06-5/126, з однієї сторони, та Товариство з обмеженою відповідальністю «Національна охорона» (далі - Виконавець або ТОВ «Національна охорона») в особі директора ОСОБА_7 укладено договір № 53.23-1 (далі - Договір).

Відповідно до умов договору Виконавець зобов`язується надати Замовникові послуги, зазначені в п.1.2, а Замовник - прийняти і оплатити такі послуги. Найменування послуг: Охорона об`єктів Борщагівської лінії швидкісного трамваю КП «Київпастранс», код 79710000-4 за ДК 021:2015 «Охоронні послуги», згідно з технічними вимогами, що визначені в Додатку №3 до цього договору, і є його невід`ємною частиною. Виконавець надає послуги власними силами та засобами з власних матеріалів, вартість, яких входить в ціну надання послуг. Мета надання послуг: якісне забезпечення безпеки об`єктів, майна та працівників КП «Київпастранс».

Згідно з п.4.1 сума цього договору (ціна договору) визначається згідно з специфікацією (Додаток №1) та згідно розрахунку вартості послуг одного охоронника людино/годин (Додаток №4), що є невід`ємною частиною цього договору і становить 22 092 720,00 грн. (двадцять два мільйони дев`яносто дві тисячі сімсот двадцять гривень 00 копійок) без ПДВ.

Відповідно до п.4.5 оплата за надані послуги здійснюється щомісячно згідно виставленого рахунку Виконавця протягом 30 (тридцяти) робочих днів після підписання сторонами акту наданих послуг, шляхом перерахування грошових коштів на поточний рахунок Виконавця. Сторони підписують акт наданих послуг не пізніше 10 числа місяця наступного за звітним місяцем.

Термін надання послуг: з 1 січня по 31 грудня 2023 року.

Згідно п.5.2 місце надання послуг та графік роботи постів: система охорони та дислокація постів із зазначенням місцезнаходження об`єктів охорони, кількістю постів та графік роботи постів, зазначається у Додатку №2 до цього договору, що є невід`ємною частиною цього договору.

Відповідно до п.6.1.2 Замовник має право контролювати хід, якість та обсяги надання послуг у строки, встановлені договором шляхом гласних та негласних перевірок.

Згідно з п.6.4.2 Виконавець зобов`язаний забезпечити надання послуг, якість яких відповідає вимогам, встановленим розділом 2 цього договору.

Також, відповідно до п.6.4.4 Виконавець зобов`язаний своїми силами та за власний рахунок усунити допущені під час надання послуг за цим договором недоліки, які містять відступи від умов договору.

Відповідно до п.6.4.15 Виконавець зобов`язаний залучати до охорони об`єктів Замовника виключно дієздатних громадян України не молодше 18-річного віку, які пройшли відповідне професійне навчання або професійну підготовку, уклали трудовий договір із Виконавцем, та подали документи щодо стану здоров`я, відсутності непогашеної чи не знятої судимості.

Відповідно до інформації Головного управління СБУ у м. Києві та Київській області від 24.05.2023 № 51/3/1-2532 охоронні компанії фактично імітують надання охоронних послуг, не мають в штаті достатньої кількості охоронців для виконання умов договорів та залучають до чергувань сторонніх непрацевлаштованих осіб без відповідної кваліфікації.

Згідно з вимогами статті 10 Закону України «Про охоронну діяльність» під час організації та здійснення охоронної діяльності забороняється залучати до охоронних заходів осіб, які не подали документів, необхідних для влаштування на роботу, або не відповідають кваліфікаційним вимогам.

У ході досудового розслідування виникла необхідність у проведенні огляду об`єктів Борщагівської лінії швидкісного трамваю КП «Київпастранс», а саме станції швидкісного трамваю «Політехнічна» та приміщень, які знаходяться в межах даної станції, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення в рамках кримінального провадження № 420231020800000027 від 15.03.2023, зокрема для підтвердження чи спростування фактів надання послуг охорони з боку ТОВ «Національна охорона», що має важливе значення для результатів даного кримінального провадження, так як стосується предмету доказування обставин кримінального правопорушення.

Відповідно до укладеного договору надання послуг охорони від 02.01.2023 № 53.23-1 станція швидкісного трамваю «Політехнічна» та приміщення в межах даної станції знаходяться у віданні КП «Київпастранс». Просить клопотання задовольнити.

Слідчий у судовому засіданні клопотання підтримав та просив задовольнити.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, слідчий суддя дійшов висновку про задоволення клопотання, виходячи з наступного.

Слідчим відділом Святошинського управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 420231020800000027 від 15.03.2023 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Згідно ст.237 КПК України, огляд місцевості, приміщення, речей та документів проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 1, 2, 5 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи. При проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Згідно з ч. 1 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Частиною 2 статті 237 КПК передбачено, що огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами вказаного Кодексу, передбаченого для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Частиною 1 статті 235 КПК України передбачено, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи з підстав, зазначених у клопотанні прокурора, слідчого, надає право проникнути до житла чи іншого володіння особи лише один раз.

Зважаючи, що стороною кримінального провадження доведено наявність підстав, передбачених ст. 234 КПК України, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, забезпечення дієвості кримінального провадження, необхідно надати дозвіл на проведення огляду об`єктів Борщагівської лінії швидкісного трамваю КП «Київпастранс», а саме саме станції швидкісного трамваю «Політехнічна» та приміщень, які знаходяться в межах даної станції, а тому клопотання є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись статтями 24, 233, 234, 235, 237, 372 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого СВ Святошинського УП ГУ НП у м. Києві ОСОБА_4 погоджене прокурором Святошинської окружної прокуратури ОСОБА_5 про надання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 420231020800000027 від 15.03.2023 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України - задовольнити.

Надати слідчим групи слідчих у даному кримінальному провадженні -

слідчим Святошинського УП ГУНП у м. Києві ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_3 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 , а також прокурорам групи прокурорів - прокурорам Святошинської окружної прокуратури міста Києва ОСОБА_5 , ОСОБА_22 , ОСОБА_23 , дозвіл на проведення огляду об`єктів Борщагівської лінії швидкісного трамваю КП «Київпастранс», а саме станції швидкісного трамваю «Політехнічна» та приміщень, які знаходяться в межах даної станції, з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення даного кримінального правопорушення в рамках кримінального провадження № 420231020800000027 від 15.03.2023.

Строк дії ухвали - один місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення21.12.2023
Оприлюднено27.12.2023
Номер документу115901240
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 420231020800000027 від 15.03.2023 р. за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —759/25033/23

Ухвала від 21.12.2023

Кримінальне

Святошинський районний суд міста Києва

Петренко Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні