Ухвала
від 25.12.2023 по справі 200/7360/23
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

У Х В А Л А

про передачу справи до іншого суду

25 грудня 2023 року Справа № 200/7360/23

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Ушенко С.В., розглянувши матеріали позовної заяви керівника Волноваської окружної прокуратури Донецької області (РНОКПП 3053802919; юридична адреса: вул. Героїв 51 ОМБр, буд 4, м. Волноваха, Волноваський район, Донецька область, поштовий індекс 85700) в інтересах держави до Державної служби геології та надр України (ЄДРПОУ 37536031; юридична адреса: вул. Антона Цедіка, 16, м. Київ), Державної комісії України по запасах корисних копалин (ЄДРПОУ 01432865; юридична адреса: вул. Генерала Алмазова, 18/7, офіс 816, м. Київ, поштовий індекс 01133), третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - Товариство з обмеженою відповідальністю «РМ МАЙНІНГЗ» (ЄДРПОУ 42436985; юридична адреса: вул. Боричів тік, 22А, офіс 10, м. Київ) про визнання дій протиправними, визнання протиправними та скасування: державної реєстрації робіт і досліджень; рішення у формі протоколу; наказу; спеціального дозволу, -

В С Т А Н О В И В:

Керівник Волноваської окружної прокуратури Донецької області звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Державної служби геології та надр України, Державної комісії України по запасах корисних копалин, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, - Товариство з обмеженою відповідальністю «РМ МАЙНІНГЗ», в якому просить:

визнати протиправними дії Державної служби геології та надр України, Державної комісії України по запасах корисних копалин щодо державної реєстрації робіт - попередньої геолого-економічної оцінки запасів та ресурсів Анадольського родовища рідкісних земель у Волноваському районі Донецької області, апробації запасів у Державній комісії України по запасах корисних копалин за формою № 3-гр за № У-18-404/1, апробування попередньо оцінених балансових запасів та ресурсів Анадольського родовища рідкісних земель, видання наказу від 04.09.2019 № 325 у частині надання ТОВ «РМ МАЙНІНГЗ» спеціального дозволу на користування надрами та видачі на його підставі спеціального дозволу від 20.09.2019 № 6370;

визнати протиправним та скасувати державну реєстрацію робіт і досліджень, пов`язаних із геологічним вивченням надр, здійснену Державною службою геології та надр України, Товариству з обмеженою відповідальністю «РМ МАЙНІНГЗ» за формою 3-гр із присвоєнням державного реєстраційного номера об`єкта РДГВН У-18-404/1;

визнати протиправним та скасувати рішення у формі протоколу засідання колегії Державної комісії України по запасах корисних копалин при Державній службі геології та надр України від 02.04.2019 № 4743;

визнати протиправним та скасувати наказ Голови Державної служби геології та надр України від 04.09.2019 № 325 в частині надання ТОВ «РМ МАЙНІНГЗ» спеціального дозволу на користування надрами;

визнати протиправним та скасувати спеціальний дозвіл на користування надрами від 20.09.2019 № 6370, наданий ТОВ «РМ МАЙНІНГЗ» (код ЄДРПОУ 42436985), вид користування рідкісноземельні руди, назва родовища Анадольське, розташоване 2-3 км на північний схід від с. Анадоль, Волноваський район, Донецька область.

Перевіривши матеріали поданого позову, вбачається необхідним передати матеріали адміністративної справи іншому суду за підсудністю, приймаючи до уваги наступне.

Відповідно до статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом.

Згідно ч. 1 ст. 171 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) суддя після одержання позовної заяви, серед іншого, з`ясовує, чи належить позовну заяву розглядати за правилами адміністративного судочинства і чи подано позовну заяву з дотриманням правил підсудності.

Відповідно до ч. 1 ст. 25 КАС України адміністративні справи з приводу оскарження індивідуальних актів, а також дій чи бездіяльності суб`єктів владних повноважень, які прийняті (вчинені, допущені) стосовно конкретної фізичної чи юридичної особи (їх об`єднань), вирішуються за вибором позивача адміністративним судом за зареєстрованим у встановленому законом порядку місцем проживання (перебування, знаходження) цієї особи-позивача або адміністративним судом за місцезнаходженням відповідача, крім випадків, визначених цим Кодексом.

Однак, як вбачається з позовної заяви, позивачем у даній справі є керівник Волноваської окружної прокуратури Донецької області, який звернувся до адміністративного суду в інтересах держави як суб`єкт владних повноважень, а не як окрема фізична особа, з позовом щодо оскарження дій та індивідуальних актів інших суб`єктів владних повноважень (юридичних осіб).

Відповідно до ч. 2 ст. 26 КАС України позови до юридичних осіб пред`являються в суд за їхнім місцезнаходженням згідно з Єдиним державним реєстром юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

За таких обставин, враховуючи те, що відповідачі - Державна служба геології та надр України (ЄДРПОУ 37536031; юридична адреса: вул. Антона Цедіка, 16, м. Київ), Державна комісія України по запасах корисних копалин (ЄДРПОУ 01432865; юридична адреса: вул. Генерала Алмазова, 18/7, офіс 816, м. Київ, поштовий індекс 01133) мають зареєстроване місцезнаходження у місті Києві, а юрисдикція Донецького окружного адміністративного суду не поширюється на зазначену територію, суд дійшов висновку, що справа не підсудна Донецькому окружному адміністративному суду.

Згідно з п. 2 ч. 1 ст. 29 КАС України суд передає адміністративну справу на розгляд іншого адміністративного суду, якщо при відкритті провадження у справі суд встановить, що справа належить до територіальної юрисдикції (підсудності) іншого суду.

Відповідно до ч. 6 та 8 ст. 29 КАС України питання про передачу адміністративної справи, крім випадку, визначеного п.п. 4-6 ч. 1 цієї статті, суд вирішує ухвалою. Ухвалу про передачу адміністративної справи з одного адміністративного суду до іншого може бути оскаржено.

Передача адміністративної справи з одного суду до іншого на підставі відповідної ухвали, яка підлягає оскарженню, здійснюється не пізніше наступного дня після закінчення строку на оскарження такої ухвали, а в разі подання апеляційної скарги - після залишення її без задоволення.

Приписами частини 1 статті 30 КАС України встановлено, що спори між адміністративними судами щодо підсудності не допускаються.

Відповідно до Закону України «Про ліквідацію Окружного адміністративного суду міста Києва та утворення Київського міського окружного адміністративного суду» суд припинив здійснення правосуддя з 15.12.2022.

Згідно з п.2 розділу II до початку роботи Київського міського окружного адміністративного суду справи, підсудні окружному адміністративному суду, територіальна юрисдикція якого поширюється на місто Київ, розглядаються та вирішуються Київським окружним адміністративним судом.

Враховуючи вищевикладене, суд доходить висновку про відсутність спору щодо підсудності, оскільки чинним процесуальним законодавством чітко врегульовано, що така справа підсудна Київському окружному адміністративному суду.

Згідно пункту 24 Рішення Європейського суду з прав людини у справі «Сокуренко і Стригун проти України» від 20 липня 2006 року, заяви № 29458/04 та № 29465/04, фраза встановленого законом викладена в частині першій статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, поширюється не лише на правову основу самого існування суду, але й дотримання таким судом певних норм, які регулюють його діяльність.

При цьому, суд зазначає, що у випадку розгляду матеріалів даної позовної заяви саме Донецьким окружним адміністративним судом, як судом першої інстанції, буде порушено принцип розгляду справи незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, гарантування якого визначено статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Таким чином, даний спір підлягає розгляду Київським окружним адміністративним судом, який в даній справі є повноважним судом, в розумінні статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Отже, враховуючи вищевикладене, суд вважає за необхідне передати адміністративну справу за підсудністю до Київського окружного адміністративного суду (Україна, 01133, місто Київ, бульвар Лесі Українки, будинок 26).

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 25, 26, 29, 171, 248, 293, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, -

У Х В А Л И В:

Адміністративну справу № 200/7360/23 за позовом керівника Волноваської окружної прокуратури Донецької області в інтересах держави до Державної служби геології та надр України, Державної комісії України по запасах корисних копалин, третя особа на стороні відповідача, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - Товариство з обмеженою відповідальністю «РМ МАЙНІНГЗ» про визнання дій протиправними, визнання протиправними та скасування: державної реєстрації робіт і досліджень; рішення у формі протоколу; наказу; спеціального дозволу передати на розгляд до Київського окружного адміністративного суду (Україна, 01133, місто Київ, бульвар Лесі Українки, будинок 26).

Апеляційна скарга на ухвалу суду може бути подана до Першого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня складення повного тексту ухвали.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвалу суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Строк на апеляційне оскарження також може бути поновлений в разі його пропуску з інших поважних причин, крім випадків, визначених частиною другою статті 299 КАС України.

Суддя С.В. Ушенко

Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено27.12.2023
Номер документу115902904
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними, визнання протиправними та скасування: державної реєстрації робіт і досліджень; рішення у формі протоколу; наказу; спеціального дозволу

Судовий реєстр по справі —200/7360/23

Постанова від 14.03.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Перший апеляційний адміністративний суд

Блохін Анатолій Андрійович

Ухвала від 25.12.2023

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Ушенко С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні