Ухвала
від 18.12.2023 по справі 757/57553/23-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/57553/23-к

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 грудня 2023 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна, в рамках кримінального провадження № 12021000000001357,

В С Т А Н О В И В :

В провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва надійшло клопотання про арешт майна.

Мотивуючи означене клопотання прокурор у клопотанні вказує наступне.

Головним слідчим управлінням Національної поліції України здійснюється досудове розслідування в кримінальному провадженні № 12021000000001357 від 02.11.2021.

Прокурор вказує, що ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 діючи умисно, з корисливих мотивів, відповідно до поставленої мети у 2021 році, точну дату в ході досудового розслідування не встановлено, з метою вчинення злочинів, спрямованих на заволодіння ряду суб`єктів господарської діяльності на території міста Києва, створив злочинну організацію, контингент якої складається із постійних учасників (своєрідне ядро угруповання) і непостійних учасників, які брали участь у вчиненні злочинів епізодично або одноразово, які шляхом підробки установчих документів, здійснили фіктивну зміну керівництва ряду суб`єктів господарської діяльності (гаражних кооперативів, автостоянок, тощо), а також приватизували об`єкти нерухомості, що перебували у їхньому законному користуванні.

До складу створеної ОСОБА_4 злочинної організації у різний період часу увійшли встановлені та невстановлені досудовим розслідуванням особи, серед яких:

1. ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 ;

2. ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_3 ;

3. ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_4 ;

4. ОСОБА_8 ІНФОРМАЦІЯ_5 ;

5. ОСОБА_9 ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

6. ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_7 ;

7. ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_8 ;

8. ОСОБА_12 ІНФОРМАЦІЯ_9 ;

9. ОСОБА_13 ІНФОРМАЦІЯ_10 ;

10. ОСОБА_14 ІНФОРМАЦІЯ_11 ;

11. ОСОБА_15 ІНФОРМАЦІЯ_12 ;

12. ОСОБА_16 ІНФОРМАЦІЯ_13 ;

13. ОСОБА_17 ІНФОРМАЦІЯ_14 ;

14. ОСОБА_18 ІНФОРМАЦІЯ_6 ;

15. ОСОБА_19 ІНФОРМАЦІЯ_15 ;

16. ОСОБА_20 ІНФОРМАЦІЯ_16 ;

17. ОСОБА_21 ІНФОРМАЦІЯ_17 .

Вказані особи під керівництвом та за погодженням ОСОБА_4 , відповідно до відведених їм ролей вчинили низку кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном.

За період свого функціонування створена злочинна організація вчинила низку кримінальних правопорушень, спрямованих на протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном, а саме:

гаражного автокоопеоативу «Сокіл-2» код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ;

спосживчого товариства «АВТОМІБІЛІСТ» код ЄДРПОУ 22958399;

об`єднання кооперативних автостоянок «Дублер» код ЄДРПОУ 22933554;

гаражно - будівельного кооперативу «Батиєвський» код ЄДРПОУ 22871110;

обслуговуючого кооперативу автогаражний кооператив ВИГУРІВЩИНА - 2 код ЄДРПОУ 2158181;

гаражно-будівельного кооперативу Лівобережний код ЄДРПОУ 22921858.

Протиправне заволодіння юридичними особами та їх майном здійснювалось шляхом підроблення протоколів загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативу та додатків до них, протоколів засідань правління, статутів кооперативів та інших документів, які давали підстави для проведення державної реєстрації та зміни складу членів кооперативів, які входили до органів правління на підставних осіб (так званих «фунтів», які не були членами кооперативів), після чого підроблені документи надавалися державному реєстратору для здійснення реєстраційних дій в ЄДР щодо зміни установчих документів та складу членів кооперативів, які входили до органів управління.

При цьому реєстрація в ЄДР установчих документів та нового складу членів кооперативів, які входили до органів управління, а також подальше фактичне захоплення кооперативів відбувалось у два етапи, а саме:

Перший етап полягав у тому, що підставні особи (так звані фунти), які, використовуючи завідомо підроблені документи, видавали себе за членів кооперативів, уповноважених на представлення інтересів кооперативів та спільно з визначеним ОСОБА_4 учасниками злочинної організації прибували до приватних нотаріусів, де підписували протоколи загальних зборів членів кооперативів та додатків до них, протоколів загальних зборів уповноважених членів кооперативів та додатків до них, протоколів засідань правління, статути кооперативів та інших документів кооперативів, відповідно до яких головою та членами кооперативів, ставали вказані учасники злочинної організації.

Після цього, на підставі поданих підроблених документів приватними нотаріусами здійснювались відповідні реєстраційні дії в ЄДР щодо зміни голів та складу членів кооперативу, які входили до органів правління, зокрема учасників кооперативів та установчих документів тощо.

Другий етап полягав у тому, що за вказівкою ОСОБА_4 учасники злочинної організації, які ставали головами кооперативів та увійшли до органів управління видаючи свої дії за законні, шляхом залучення інших учасників злочинної організації, які забезпечували силову підтримку, здійснювали фактичне захоплення територій кооперативів, тим самим передали кооперативи в управління злочинній організації для здійснення фактичного керівництва кооперативами та подальшим заволодінням їх майном.

Також встановлено, що через підконтрольних нотаріусів учасники злочинної організації в період із 2021 по 2023 рік незаконно заволоділи понад 45-ма об`єктами нерухомості на території міста Києва.

Для реалізації свого злочинного умислу, ОСОБА_4 організував реєстрацію фіктивних товариств, до правління яких увійшли підконтрольні йому люди довірені особи. В подальшому на вказані товариства на підставі підроблених документів здійснювалася реєстрація об`єктів нерухомості. Перед цим виготовлялася підробна технічна документація. Реєстрація нерухомості здійснювалася по схемі вчинення реєстраційних дій щодо об`єктів які нібито побудовані до 1991 року. В багатьох випадках об`єктів нерухомості ніколи не існувало за адресами по яких реєструвалося право власності. Технічна документація виготовлена на вказані об`єкти ніколи не відповідає ситуації на місці.

В подальшому шляхом надання неправомірної вигоди суб`єктам реєстраційних дій ОСОБА_4 здійснював реєстрацію права власності. Після цього проводилося ще декілька правочинів, сторонами в яких виступали товариства, а також особи підконтрольні ОСОБА_4 , що робилося для набуття підконтрольними суб`єктами статусу добросовісного набувача. В такому разі скасувати речове право на майно можна буде лише в судовому порядку.

Після цього через підконтрольного землеупорядника ФОП ОСОБА_22 виготовлялася проект землеустрою на земельну ділянку та відповідні відомості вносилися до Державного земельного кадастру де зазначалося що користувачем є компанія, яка підконтрольна ОСОБА_23 .

Таким чином ОСОБА_4 було зібрано так званий земельний банк, який в подальшому планувалося відвести для отримання договору оренди через депутатів Київської міської ради.

При цьому ОСОБА_4 підшукував інвесторів та брав у них завдаток у розмірі, що нібито необхідно було для надання хабарів для лобіювання їхніх інтересів на земельній комісії.

Таким чином, ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 255, ч. 2 ст. 27 ч. 4 ст. 28, ч. 3, ч. 4 ст. 358, ч. 2,3 ст. 27 ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2 КК України, тобто у створенні злочинної організації, керівництві такою організацією та участі у злочинній організації, організації, умисного підроблення офіційних документів, в організації повторного умисного підроблення офіційних документів, організації використання завідомо підроблених документів, вчиненому повторно у складі злочинної організації, організації у протиправному заволодінні майном підприємства, у тому числі частками їх засновників, акціонерів, членів, шляхом вчинення правочинів з використанням підроблених документів підприємства, що заподіяли велику шкоду, вчиненому злочинною організацією.

ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні особливо тяжких злочинах, передбачених ч. 1 ст. 255, ч. 2 ст. 255, ч. 2 ст. 27 ч. 4 ст. 28, ч. 3, ч. 4 ст. 358, ч. 2,3 ст. 27 ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 206-2 КК України, за які передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до дванадцяти років з конфіскацією майна.

Проведеним аналізом фінансово господарської діяльності встановлено, що ОСОБА_4 на довірених йому осіб зареєстровано фіктивні підприємства, які виступали учасниками неіснуючих правочинів, а також на вказані підприємства відкриті наступні розрахункові рахунки.

Метою накладення арешту, відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 170 КПК України, є забезпечення збереження речових доказів.

У судове засідання слідчий не з`явився. До суду надійшла заява слідчого ОСОБА_24 про розгляд клопотання за його відсутності, вимоги визначені у клопотанні підтримує, просить задовольнити.

Слідчий суддя, враховуючи положення ч. 2 ст. 172 КПК України, дійшов висновку про можливість розгляду клопотання без повідомлення підозрюваного, оскільки це є необхідним з метою забезпечення арешту майна.

Слідчий суддя, вивчивши матеріали провадження за клопотанням, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Частиною 2 ст. 170 КПК України визначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно ч. 3 ст. 170 КПК України, у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Частиною 10 ст. 170 КПК України, передбачено, що арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Згідно положень ч. 11 ст. 170 КПК України заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існують обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Статтею 100 КПК України визначено, що на речові докази може бути накладено арешт в порядку ст.ст. 170-174 КПК України, та згідно ч.ч. 2, 3 ст. 170 КПК України, слідчий суддя накладає арешт на майно, якщо є достатні підстави вважати, що воно відповідає критеріям, визначеним в ч. 1 ст. 98 КПК України.

Статтею 98 КПК України, визначено, що речовими доказами є матеріальні об`єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об`єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Постановою старшого слідчого в ОВС ГСУ НП України ОСОБА_25 від 07.12.2023 майно, на арешті якого наполягає прокурор, визнано речовими доказами.

Таким чином, є передбачені кримінальним процесуальним законом підстави для накладення арешту на майно з метою забезпечення збереження речових доказів.

Слідчий суддя, враховуючи вище викладені обставини, приходить до висновку про задоволення клопотання, оскільки застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, як арешт майна є співрозмірним завданням кримінального провадження, спрямоване на досягнення цілей розслідуваного кримінального провадження.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 170-173, 175, 309, 372, 392 КПК України, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання прокурора другого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління процесуального керівництва досудовим розслідуванням у кримінальних провадженнях щодо організованої злочинності Департаменту нагляду за додержанням законів Національною поліцією України та органами, які ведуть боротьбу з організованою та транснаціональною злочинністю Офісу Генерального прокурора ОСОБА_3 про арешт майна, в рамках кримінального провадження № 12021000000001357 задовольнити.

Накласти арешт на майно, а саме грошові кошти, що знаходяться на банківських рахунках:

- рахунок НОМЕР_2 ГО "Київська міська спілка автомобілістів" (код ЄДРПОУ 05508648), відкритий у АТ «Ощадбанк» (МФО 300465, юридична адреса: м. Київ, вул. Госпітальна, буд. 12Г);

- рахунок НОМЕР_3 ТОВ «Стейкхолдери прилеглих територій» (код ЄДРПОУ 43583482), відкритий у АТ «РВС БАНК» (МФО 339072, адреса: 04071, місто Київ, вулиця Введенська, 29/58);

- рахунок НОМЕР_4 ГО "КИЇВСЬКА БІЗНЕС АСОЦІАЦІЯ УКРАЇНА-ЄВРОПА" код ЄДРПОУ 41805434, рахунки НОМЕР_5 , НОМЕР_6 ТОВ "МАСТЕРНЕТ" (код ЄДРПОУ 30219606), рахунки НОМЕР_7 , НОМЕР_8 ТОВ "ДЮСШ СПАРТАК" (код ЄДРПОУ 43226776), рахунок НОМЕР_9 ТОВ "СВІЖІ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКІ ПРОДУКТИ" (код ЄДРПОУ 42063969), рахунки НОМЕР_10 , НОМЕР_11 ОК "АГК "ВИГУРІВЩИНА-2" (код ЄДРПОУ 45157279), рахунки НОМЕР_12 , НОМЕР_13 ОК "ГБО "ЖОКЕЙ" (код ЄДРПОУ 44992804), рахунок НОМЕР_14 ТОВ "КИЇВСЬКИЙ МІСЬКИЙ ЦЕНТР БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ" (код ЄДРПОУ 42016683), рахунки НОМЕР_15 , НОМЕР_16 ТОВ "АВАНГАРДБУД" (код ЄДРПОУ 32595401), рахунок НОМЕР_17 ТОВ "ГУД ДЕЙ ГРУП" (код ЄДРПОУ 38545026), рахунок НОМЕР_18 ТОВ "БУДСТІЛЛ ГРУП" (код ЄДРПОУ 36173756), рахунок НОМЕР_19 ТОВ "ЗЕМБУДВЕСТ ТРЕЙДИНГ" (код ЄДРПОУ 35159353), рахунки НОМЕР_20 , НОМЕР_21 , НОМЕР_22 ТОВ "КВІТУЧА ВОЛОШКОВА ГАЛЯВИНА" (код ЄДРПОУ 37495514), рахунок НОМЕР_23 ГК "КОМФОРТ-АВТОСЕРВІС" (код ЄДРПОУ 42305132), рахунок НОМЕР_24 ПП "ЮРИДИЧНА КОМПАНІЯ "ЮСТИНІАН" (код ЄДРПОУ 33927277), рахунок НОМЕР_25 ТОВ "РЕМБАТ" (код ЄДРПОУ 41374540), рахунки НОМЕР_26 , НОМЕР_27 ТОВ "ЗІПЛАЙН ІНК" (код ЄДРПОУ 43876161), рахунки НОМЕР_28 , НОМЕР_29 ОК "ГКА "ДНІПРОВСЬКИЙ" (код ЄДРПОУ 22870782), відкриті у АТ КБ «ПриватБанк» (МФО 305299, адреса: 01001, місто Київ, вул. Грушевського, 1Д);

- рахунки НОМЕР_30 , НОМЕР_31 ОК "ГКА "ДНІПРОВСЬКИЙ" (код ЄДРПОУ 22870782), рахунки НОМЕР_32 , НОМЕР_33 ОК "КА"ДНІПРОВСЬКИЙ" (код ЄДРПОУ 44254127), рахунок НОМЕР_34 ТОВ "БОМОНД СІНЕМА ІНТЕРНЕШНЛ" (код ЄДРПОУ 23513297), рахунок НОМЕР_35 ТОВ "ГУД ДЕЙ ГРУП" (код ЄДРПОУ 38545026), рахунок НОМЕР_36 ТОВ "КВІТУЧА ВОЛОШКОВА ГАЛЯВИНА" (код ЄДРПОУ 37495514), відкриті у АТ "Райффайзен Банк"» (МФО 300335, адреса: 01011, місто Київ, вулиця Генерала Алмазова, буд. 4а);

- рахунок НОМЕР_37 ГО "Київська автомобільна спілка" (код ЄДРПОУ 43747631), рахунки НОМЕР_38 , НОМЕР_39 ТОВ "МАСТЕРНЕТ" (код ЄДРПОУ 30219606), відкриті у АТ «ПУМБ» (МФО 334851, адреса: 04070, місто Київ, вул. Андріївська, 4);

- рахунок НОМЕР_40 ТОВ "АВАНГАРДБУД" (код ЄДРПОУ 32595401) , відкритий у АТ «АКБ «КОНКОРД» (МФО 307350, адреса: 49000, м. Дніпро,пл. Троїцька, 2);

- рахунки НОМЕР_41 , НОМЕР_42 ГО "Київська міська спілка автомобілістів" (код ЄДРПОУ 05508648), відкриті у ПрАТ "БАНК ФАМІЛЬНИЙ" (МФО 334840, адреса: 03039, місто Київ, Голосіївський проспект, будинок 26-а);

- рахунки НОМЕР_43 , НОМЕР_44 ТОВ - ФІРМА"ДІАЛОГ П" (код ЄДРПОУ 20080188), відкриті у АБ "УКРГАЗБАНК" (МФО 320478, адреса: 03087, місто Київ, вул. Єреванська, 1);

- рахунок НОМЕР_45 ТОВ «Стейкхолдери прилеглих територій» (код ЄДРПОУ 43583482), рахунок НОМЕР_46 ТОВ "МЕТЕОР ЛТД" (код ЄДРПОУ 22904469), відкриті у АТ "СЕНС БАНК" (МФО 300346, адреса: 03150, м.Київ, вулиця Велика Васильківська, 100);

- рахунок НОМЕР_47 ТОВ "ВЕРКШТАТТ ВУСТЕРВИЦ ГМБХ" (код ЄДРПОУ 42410956), відкритий у АТ "ОТП БАНК" (МФО 300528, адреса: 01033, місто Київ, вул. Жилянська, 43);

- рахунок НОМЕР_48 ОК "ГКА "ДНІПРОВСЬКИЙ" (код ЄДРПОУ 22870782), відкритий у АТ "УКРСИББАНК" (МФО 351005, адреса: 04070, місто Київ, вулиця Андріївська, 2/12);

- рахунок НОМЕР_49 ТОВ "ПРОДУКТОВА КРАМНИЦЯ КАШТАНЧИК" (код ЄДРПОУ 39998888), рахунок НОМЕР_50 ТОВ "НОСТАЛЬЖИ" (код ЄДРПОУ 24161771), рахунок НОМЕР_51 ТОВ "КВІТУЧА ВОЛОШКОВА ГАЛЯВИНА" (код ЄДРПОУ 37495514), рахунок НОМЕР_52 ТОВ "ПОЛІГРАФ" (код ЄДРПОУ 30453216), рахунок НОМЕР_53 ТОВ "ФРЕЙ ГРУП" (код ЄДРПОУ 41788649), відкриті в Державній казначейській службі України (МФО 820172, адреса: 01601, місто Київ, вулиця Бастіонна, 6), в частині видатку коштів, з можливістю зарахування на зазначені рахунки коштів, що надходять, повідомляючи в подальшому правоохоронні органи (ГСУ НП України) усно та письмово, про суму коштів, що знаходяться на цих рахунках безпосередньо в момент надання копії ухвали та за першим запитом слідчого, на час його надання, заборонити розпоряджатися грошовими коштами, що знаходяться на рахунках, за винятком видаткових операцій по сплаті податків, зборів, інших обов`язкових платежів до державного бюджету.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню.

Підозрюваний, його захисник, інший власник або володілець майна, які не були присутні при розгляді питання про арешт майна, мають право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково.

Ухвала про накладення арешту може бути оскаржена безпосередньо до Київського апеляційного суду протягом 5 днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.12.2023
Оприлюднено25.04.2024
Номер документу115908230
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна, в рамках кримінального провадження № 12021000000001357

Судовий реєстр по справі —757/57553/23-к

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Вовк С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні