Рішення
від 06.12.2023 по справі 185/9406/23
ПАВЛОГРАДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 185/9406/23

Провадження № 2/185/3157/23

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 грудня 2023 року м.Павлоград

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Гаврилова В. А.,

за участю секретаря судового засідання Вакули В. С.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні вприміщенні судуцивільну справуза позовом ОСОБА_1 доРубіжанської міськоїради Сєвєродонецьогорайону Луганськоїобласті про встановлення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач звернувся до суду і просить визначити додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позов мотивував таким. Позивач є сином померлої. Позивач звернувся до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про спадщину, так як було пропущений строк на прийняття спадщини. Строк було пропущений так як йому не було відомо про заповіт. У зв`язку з військовими діями місто Рубіжне Луганської області є окупованою територією, він був змушений переїхати жити в інші регіони України.

У судове засідання позивач не з`явилися. Просив суд розглянути справу без його участі.

Представник відповідача, третьої особи про розгляд справи належним чином.

За вказаних умов суд вважає можливим розглянути справу без їх участі, в заочному порядку.

Суд, дослідивши матеріали справи, приходить до такого.

ІНФОРМАЦІЯ_1 в місті Рубіжне Сєвєродонецького району Луганської області померла ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 . Вказаний факт підтверджено копією свідоцтва про смерть./а.с.15/

Дошлюбне прізвище померлої ОСОБА_3 . Вказаний факт підтверджено витягом з Державної реєстрації актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію шлюбу щодо підтвердження дошлюбного прізвища. /а. с.22/

Померла склала заповіт якім вона заповіла своєму сину ОСОБА_1 все майно. Вказаний факт підтверджено копією заповіту./а.с.13/

Позивач є сином померлої та спадкоємцем. Вказаний факт підтверджено копією свідоцтва про народження./а.с.21/

Позивач перебуває в м. Львів. Вказаний факт підтверджено довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи./а. с. 16/

Позивач звернувся до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про спадщину, так як було пропущений строк на прийняття спадщини. Вказаний факт підтверджено копією листа./а.с.39/

Строк прийняття спадщини позивачем був попущено у зв`язку з військовими діями, місто Рубіжне Луганської області є окупованою територією, позивач вимушений був переїхати жити в іншій регіон України.

Вказані обставини суд вважає поважною причиною пропуску строку прийняття спадщини.

Статтею 1270 ЦК України передбачено, що для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Статтею 1272 ЦК України передбачено, що якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її.

За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Викладене приводить суд до висновку про те, що позивач пропустили строк прийняття спадщини з поважних причин і йому слід визначити додатковий строк на прийняття спадщини.

На підставі викладеного , керуючись 263-265 ЦПК України,-

У Х В А Л И В:

Позов задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , додатковий строк два місяці для подання заяви про прийняття спадщини, після смерті матері ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених ЦПК України, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку. Повторне заочне рішення позивач та відповідач можуть оскаржити в загальному порядку, встановленому ЦПК України.

Апеляційну скаргу може бути подано до Дніпровського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Сторони та учасники:

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , місце фактичного перебування: АДРЕСА_2 , РНОКПП: НОМЕР_1 .

Відповідач: Рубіжанська міська рада Сєвєродонецького району Луганської області, адреса: Луганська область, Сєвєрододецький район, м. Рубіжне, площа Володимирівська, буд. 2, ЄДРПОУ: 26023286.

Суддя В. А. Гаврилов

Дата ухвалення рішення06.12.2023
Оприлюднено27.12.2023
Номер документу115909451
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —185/9406/23

Рішення від 06.12.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Гаврилов В. А.

Ухвала від 26.07.2023

Цивільне

Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Гаврилов В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні