Рішення
від 25.12.2023 по справі 741/1759/23
НОСІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження номер 2/741/498/23

Єдиний унікальний номер 741/1759/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 грудня 2023 року Носівськийрайонний суд Чернігівської області у складі:

головуючого судді - Гридасової А.М.,

за участю секретаря судового засідання - Гордіної Н.О.,

розглянувши увідкритому судовому засіданнів залісуду впорядку загальногопозовногопровадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Носівської територіальної громади в особі Носівської міської ради Чернігівської області про визнання в порядку спадкування права на завершення приватизації земельних ділянок та одержання документів, що посвідчують право власності на земельні ділянки,

ВСТАНОВИВ:

У вересні 2023 року представник позивача адвокат Яцун В.М. звернувся до суду із вказаним позовом.

В обґрунтування заявлених вимог представник позивача вказує, що розпорядженням голови Носівської районної державної адміністрації Чернігівської області від 04.03.2008 № 52 «Про затвердження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) по кормових угіддях колишнього КСП ім. Фрунзе Носівської міської ради та передачу їх у власність громадян» ОСОБА_2 , як колишньому члену КСП ім. Фрунзе та власнику сертифікату на земельну частку (пай) колишнього КСП ім. Фрунзе було передано у власність земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва № НОМЕР_1 площею 0,38 га кадастровий номер 7423810000:02:002:0759 (сіножаті), та № 423 площею 0,43 га кадастровий номер 7423810000:02:002:1223 (пасовища), але за життя ОСОБА_2 не отримав на зазначені земельні ділянки державні акти та не здійснив за собою реєстрацію права власності на них.

ІНФОРМАЦІЯ_1 помер ОСОБА_2 . Після його смерті залишилася спадщина, яка складається з належного йому майна, а саме права на земельні ділянки на які при виготовлені технічної документації із землеустрою щодо встановлення меж земельних ділянок в натурі (на місцевості) та реєстрації земельних ділянок у Державному земельному кадастрі були змінені кадастрові номери № 559 площею 0,3834 га (сіножаті) кадастровий номер 7423810000:02:002:0759, та № 423 площею 0,4331 га (пасовища) кадастровий номер 7423810100:02:002:0611, які знаходиться на території Носівської міської ради Чернігівської області, цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Спадщину за законом прийняла донька спадкодавця (позивач) ОСОБА_1 .

У серпні 2023 року позивач зверталася до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Аніскової Н.А. з метою оформлення спадкових прав та вищезазначене майно після померлої, але нотаріус оглянувши надані документи роз`яснив про неможливість видачі свідоцтв про право на спадщину за законом на земельні ділянки, у зв`язку з відсутністю правовстановлюючих документів на вищезазначене майно.

Представник позивача просив суд визнати за ОСОБА_1 право на завершення приватизації земельних ділянок площами 0,3834 га (сіножаті) кадастровий номер 7423810000:02:002:0759, та 0,4331 га (пасовища) кадастровий номер 7423810100:02:002:0611, які призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і розташовані на території Носівської міської ради Чернігівської області, та одержання документів, що посвідчують право власності на ці земельні ділянки на ім`я ОСОБА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Ухвалою судді від 18 вересня 2023 року відкрито провадження за правилами загального позовного провадження із визначенням дати підготовчого судового засідання.

Ухвалою суду від 12 жовтня 2023 року закрито підготовче провадження в справі та призначено справу до судового розгляду по суті.

У судове засідання позивач, представник позивача адвокат Яцун В.М. не з`явилися. Представник позивача подав до суду заяву, в якій вказав, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просив їх задовольнити та розглянути справу без участі позивача та його представника.

Представник відповідачаНосівської територіальноїгромади вособі Носівськоїміської радиЧернігівської областів судове засідання не з`явилася, через систему «Електронний суд» надіслала до суду заяву про розгляд справи без участі представника Носівської міської ради Чернігівської області, вказала, що міська рада позовні вимоги визнає, проти задоволення позову не заперечує.

Суд вважає за можливе розглянути справу у відсутності сторін за наявними матеріалами справи.

Відповідно до ч. 2ст. 247 ЦПК Українифіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Як роз`яснив Пленум Верхового Суду України у п. 24 постанови від12червня 2009року №2«Про застосуваннянорм цивільногопроцесуального законодавствапри розглядісправ усуді першоїінстанції» у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з`ясування і дослідження інших обставин справи.

Відповідно до ст.125ЗК України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Набуття права власності на земельну ділянку та перехід права власності на земельну ділянку в порядку спадкування має місце за наявності наступних юридичних фактів у їх сукупності: ухвалення рішення компетентного органу про передачу у власність земельної ділянки спадкодавцю, укладення спадкодавцем правочинів щодо набуття права власності на земельні ділянки; виготовлення технічної документації на земельні ділянки; визначення меж земельної ділянки в натурі; погодження із суміжними землевласниками та землекористувачами; одержання у встановленому порядку Державного акта на землю; реєстрація права власності на земельну ділянку. Якщо зазначені вимоги спадкодавцем не дотримано - право власності на конкретні земельні ділянки не виникає та відповідно до ст.1216ЦК не переходить до спадкоємців у порядку спадкування, за винятком встановлених випадків, на які поширюється дія п. 1 розділу Х «Перехідні положення» ЗК України.

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ листом від 16 травня 2013 року № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних прав про спадкування» роз`яснив, що в разі, якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст. 125 ЗК України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім`я спадкоємця.

Отже, право на завершення процедури приватизації та отримання земельних ділянок у власність, яке належало померлому ОСОБА_2 на момент відкриття спадщини, не припинилося внаслідок смерті.

Згідно з ч. 1ст. 15 ЦК Україникожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Законодавець у ч. 1ст. 16 ЦК Українивстановив, що кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу, а в ч. 2 цієї статті визначив способи здійснення захисту цивільних справ та інтересів судом, зокрема, шляхом визнання права.

Оскільки відповідач визнав позов у повному обсязі, про що направив через систему «Електронний суд» заяву, і таке визнання не суперечить закону й не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення позову.

Керуючись ч. 4 ст. 206, ч. 2 ст. 247, ст. ст. 259, 263-265, 273, 354 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Позов ОСОБА_1 до Носівської територіальноїгромади вособі Носівськоїміської радиЧернігівської областіпро визнанняв порядкуспадкування правана завершенняприватизації земельнихділянок таодержання документів,що посвідчуютьправо власностіна земельніділянки - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 , право на завершення приватизації земельних ділянок площами 0,3834 га кадастровий номер 7423810000:02:002:0759, та 0,4331 га кадастровий номер 7423810100:02:002:0611, які призначені для ведення товарного сільськогосподарського виробництва і розташовані на території Носівської міської ради Чернігівської області, та одержання документів, що посвідчують право власності на ці земельні ділянки на ім`я ОСОБА_1 , в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_2 , який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 .

На рішення може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня його ухвалення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_2 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1 .

Відповідач: Носівська територіальна громада в особі Носівської міської ради Чернігівської області, код ЄДРПОУ 04061984, місцезнаходження: м. Носівка Чернігівської області, вул. Центральна, буд. 20.

Повний текст рішення складено 25 грудня 2023 року.

Суддя А.М. Гридасова

СудНосівський районний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено27.12.2023
Номер документу115913419
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —741/1759/23

Рішення від 25.12.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

Ухвала від 12.10.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

Ухвала від 18.09.2023

Цивільне

Носівський районний суд Чернігівської області

Гридасова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні