Рішення
від 26.12.2023 по справі 159/4442/23
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/4442/23

Провадження № 2/159/1041/23

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 грудня 2023 року м. Ковель

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

під головуванням судді Бойчука П.Ю.,

розглянувши у м. Ковелі в спрощеному позовному провадженні без повідомлення сторін цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Заводська 3» (м. Ковель, вул. Заводська, 3), від іменіякого дієпредставник ВоробейОксана Володимирівна(м.Ковель,вул.Степана Бандери,7/1), до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території, -

в с т а н о в и в :

Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Заводська 3» (далі по тексту ОСББ), від іменіякого дієпредставник ОСОБА_3 , звернулось до суду з позовом до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території.

Позов обґрунтовано тим, що ОСББстворено власниками багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 .

Згідно листа Ремонтного житлово-комунального підприємства № 1 м. Ковель Волинської області від 15.06.2023 року № 516, квартира АДРЕСА_3 є об`єктом комунальної власності.

Згідно ордеру від 23.01.1981 року (серії А № 161), основним квартиронаймачем вказаної квартири є ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Відповідно до відомостей поквартирної картки, у вказаній квартирі зареєстрований ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , та ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

У відповідності до норм житлового законодавства України, на відповідачів поширюється обов`язок щомісячно сплачувати затверджені загальними зборами внески на ремонт, утримання будинку та прибудинкової території.

Однак, внаслідок неналежного виконання відповідачами свого обов`язку щодо сплати внесків на ремонт, утримання будинку та прибудинкової території, за період часу з 31.03.2020 року по 28.02.2023 року утворилась заборгованість в розмірі 15339,87 грн.

Враховуючи положення вимог чинного законодавства України, яке підлягає застосуванню під час вирішення виниклих спірних правовідносин між сторонами, представник позивача просить суд стягнути солідарно з відповідачів на користь позивача заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території в сумі 15339,87 грн. Крім цього, просить стягнути з відповідачів на користь позивача судові витрати у справі по сплаті судового збору 2684,00 грн. та витрати на професійну правничу допомогу в розмірі 4000,00 грн.

Ухвалою судді Ковельського міськрайонного суду Волинської області від 12.09.2023 року відкрито провадження в цивільній справі та вирішено розглядати справу за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін. Крім цього, відповідачам визначено п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позовну заяву.

У строк, встановлений судом, відповідачі відзив на пред`явлений позов не подали.

Таким чином, у зв`язку з ненаданням відповідачами відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК ).

Оскільки розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, тому, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, прийшов до висновку про те, що даний позов підставний та підлягає до задоволення.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Судом встановлено, що ОСББ «Заводська 3» є балансоутримувачем будинку АДРЕСА_2 та діє на підставі Статуту, затвердженого установчими зборами співвласників багатоквартирного будинку (протокол № 1 від 25.11.2019 року).

Позивач надає житлово-комунальні послуги з утримання будинку і споруд та прибудинкової території в будинку АДРЕСА_2 , що не спростовано відповідачами.

Згідно листа Ремонтного житлово-комунального підприємства № 1 м. Ковель Волинської області від 15.06.2023 року № 516, квартира АДРЕСА_4 є об`єктом комунальної власності.

Відповідно до ордеру серії А № 161 від 23.01.1981 року, основним квартиронаймачем вказаної квартири є ОСОБА_4 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_1 від 27.03.2006 року.

Згідно відомостей поквартирної картки, у квартирі АДРЕСА_3 зареєстрований ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Ця ж обставина підтверджується листом Ремонтного житлово-комунального підприємства № 1 м. Ковель Волинської області від 15.06.2023 року № 516.

Згідно ст. 64 ЖК України, члени сім`їнаймача,які проживаютьразом зним,користуються нарівніз наймачемусіма правамиі несутьусі обов`язки,що випливаютьз договорунайму жилогоприміщення.Повнолітні членисім`їнесуть солідарнуз наймачеммайнову відповідальністьза зобов`язаннями,що випливаютьіз зазначеногодоговору.До членівсім`їнаймача належатьдружина наймача,їх дітиі батьки.Членами сім`їнаймача можебути визнаной іншихосіб,якщо вонипостійно проживаютьразом знаймачем іведуть зним спільнегосподарство. Якщо особи, зазначені в частині другій цієї статті, перестали бути членами сім`ї наймача, але продовжують проживати в займаному жилому приміщенні, вони мають такі ж права і обов`язки, як наймач та члени його сім`ї.

Відповідно до ч. 4 ст. 12 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку», зобов`язання із здійснення витрат на управління багатоквартирним будинком у разі здачі в найм (оренду) квартир та/або нежитлових приміщень державної або комунальної власності несуть наймачі (орендарі) таких квартир та/або приміщень.

Згідно з ч. 2 ст. 166 ЖК України, уразісмертінаймачаабо втрати ним права на жиле приміщення, права і обов`язки за договором найму здійснюють члени його сім`ї.

Таким чином, на відповідачів поширюється обов`язок щомісячно сплачувати затверджені загальними зборами внески на ремонт, утримання будинку та прибудинкової території.

Правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку визначені Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Відповідно до ст. 1 Закону, об`єднання співвласників багатоквартирного будинку юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

Відповідно до положень ст.ст. 10, 15 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», до виключної компетенції загальних зборів співвласників відноситься, в тому числі, визначення порядку сплати, переліку та розміру внесків і платежів співвласників. Співвласник зобов`язаний, серед іншого, виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Згідно вимог ч. 1 ст. 17 цього Закону, для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів.

Відповідно до ч. 6 ст. 21 Закону, порядок сплати, перелік та розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного та ремонтного фондів, встановлюються загальними зборами об`єднання відповідно до законодавства та статуту об`єднання.

Згідно з ч. 3 ст. 13 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», у разі відмови співвласника сплачувати внески і платежі на утримання та проведення реконструкції, реставрації, поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна об`єднання або за його дорученням управитель має право звернутися до суду, незалежно від наявності договору між об`єднанням та боржником.

Судом встановлено, що ОСББ «Заводська 3» створено власниками квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку АДРЕСА_2 .

Зазначене об`єднання зареєстроване в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань 02.01.2020 року, йому присвоєно ідентифікаційний код юридичної особи (43435568) та встановлений вид економічної діяльності: 81.10 Комплексне обслуговування об`єктів.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Відповідно до положень статті 322 ЦК України, власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Господарська діяльність, спрямована на задоволення потреб фізичної особи щодо забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них території є діяльністю з утримання будинків і прибудинкових територій відповідно до положень ч. 1 ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Правовідносини, що виникають у сфері надання та споживання таких послуг, регулюються як нормами Цивільного кодексу України, так і Законом України «Про житлово-комунальні послуги», а також іншими нормативно-правовими актами у галузі цивільного, житлового законодавства та актів, що регулюють відносини у сфері надання житлово-комунальних послуг.

Відповідно до ст. 14 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», передбачено розподіл житлово-комунальних послуг за порядком затвердження цін і тарифів на них.

У відповідності до ст. 526 ЦК України, зобов`язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно з п. 35 Правил користування приміщеннями житлових будинків і прибудинковими територіями, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 8 жовтня 1992 року №572, обов`язок по сплаті за обслуговування і ремонт будинку, комунальні та інші послуги покладається на власника, наймача, орендаря житлового приміщення.

Відповідно до положень ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», рішення загальних зборів, прийняте відповідно до статуту, є обов`язковим для всіх співвласників.

Як вбачається з матеріалів справи, заборгованість відповідачів перед позивачем, станом на 28.02.2023 року, становить 15339,87 грн. та підлягає, зважаючи на вказані вище вимоги чинного законодавства, стягненню в повному обсязі в солідарному порядку з відповідачів.

Крім цього, відповідно до ст. 141 ЦПК України, судові витрати у справі покладаються на сторони пропорційно до задоволених вимог.

До судових витрат, відповідно до ст.133 ЦПК України, включають судовий збір та витрати на професійну правничу допомогу.

Позивачем сплачено 2684,00 гривень судового збору та 4000,00 гривень за послуги на професій правничу допомогу.

Оскільки позовні вимоги задоволенні повністю, тому на користь позивача з відповідачів підлягають стягненню судові витрати на загальну суму 6684,00 грн. в рівних долях з кожного.

Керуючись ст.ст.10,12,81,82,89,141,263,264,265,280-289ЦПК України,на підставіст.ст.526,543,625ЦК України, ст.ст.64,164ЖК України, ст.ст. 20, 21 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», Законом України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», суд -

У Х В А Л И В :

Позов Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Заводська 3» (м. Ковель, вул. Заводська, 3), від іменіякого дієпредставник ВоробейОксана Володимирівна(м.Ковель,вул.Степана Бандери,7/1), до ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 ), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 ) про стягнення заборгованості за утримання будинку та прибудинкової території - задовольнити повністю.

Стягнути солідарно з ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_2 , виданий Ковельським МРВ УМВС України у Волинській області), ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , паспорт серії НОМЕР_3 , виданий Ковельським МРВ УМВС України у Волинській області) в користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Заводська 3» (м. Ковель, вул. Заводська, 3, ЄРПОУ 43435568) заборгованість за утримання будинку та прибудинкової території в сумі 15339 (п`ятнадцять тисяч триста тридцять дев`ять) грн. 87 коп. та судові витрати у справі в сумі 6684 (шість тисяч шістсот вісімдесят чотири) грн. 00 коп. в рівних частках з кожного.

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до Волинського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його складення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Головуючий:П. Ю. БОЙЧУК

СудКовельський міськрайонний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення26.12.2023
Оприлюднено27.12.2023
Номер документу115915983
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —159/4442/23

Рішення від 26.12.2023

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Бойчук П. Ю.

Ухвала від 12.09.2023

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Бойчук П. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні