Рішення
від 26.12.2023 по справі 752/17866/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/17866/23

Провадження № 2/752/6721/23

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

26 грудня 2023 року Голосіївський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді Машкевич К.В.

при секретарі Гненик К.П.,

розглянувши в порядку спрощеного провадження без повідомлення сторін в приміщенні Голосіївського районного суду м. Києва цивільну справу за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Віп Грін Сервіс» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за надані житлово-комунальні послуги,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача в якому просить суд стягнути з відповідача на користь позивача заборгованість за надані житлового комунальні послуги у розмірі 3295, 43 грн., 3% річних та інфляційну складову боргу у розмірі 215,97 грн., та судовий збір.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ТОВ «Комфортна оселя клінінг сервіс» надавало послуги з поводження з побутовими відходами і послугами з компенсації витрат по сплаті послуг постачання теплової енергії та гарячої води, житлового будинку АДРЕСА_1 .

Протоколом № 7 загальних зборів учасників від 09.10.2021 року змінено назву на ТОВ «Віп Грін Сервіс».

31.07.2019 року між ТОВ «Комфортна оселя клінінг сервіс» та співвласниками багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 , укладено договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

На виконання договору від 31.07.2019 року між ТОВ «Комфортна оселя клінінг сервіс» та ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 укладено договір №01/10-38 про поводження з побутовими відходами від 01.10.2019 року.

01 січня 2021 року між ТОВ «Комфортна оселя клінінг сервіс» та ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 укладено договір№01/01-38 про компенсацію витрат по сплаті за постачання теплової енергії та гарячої води.

Відповідач свої зобов`язання по оплаті за надані житлово-комунальні послуги не виконує неналежним чином, внаслідок чого за період часу з 01 червня 2021 року по 01 серпня 2023 року у відповідача виникла перед позивачем заборгованість у сумі 3295,43 грн.

В зв`язку із простроченням виконання грошового зобов`язання відповідачу нараховано інфляційну складову боргу та 3% річних у розмірі 215,97 грн.

Відповідач в добровільному порядку суму заборгованості не сплачує.

На підставі зазначеного позивач просить про задоволення позову.

Ухвалою судді Голосіївського районного суду м. Києва від 04 вересня 2023 року у справі відкрито спрощене позовне провадження.

Сторонам було направлено копію ухвали про відкриття провадження, відповідачу копію позовної заяви з додатками.

Згідно з відомостями, які містяться в рекомендованому повідомленні про вручення поштових відправлень, відповідач отримала копію ухвали про відкриття провадження та копію позовної заяви в справі 26 вересня 2023 року.

Відповідачу був наданий строк для надання відзиву.

На день ухвалення рішення відповідач своїм правом не скористався, відзив на позов не подав.

Виходячи з цього, суд вважає за можливе розглядати справу за наявними в справі доказами.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше.

Судом встановлено, що 31 липня 2019 року між ТОВ «Комфортна оселя клінінг сервіс» (протоколом № 7 загальних зборів учасників від 09 жовтня 2021 року змінено назву на ТОВ «Віп Грін Сервіс») та співвласниками багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 , укладено договір про надання послуг з управління багатоквартирним будинком.

Відповідно до умов вказаного договору, управитель зобов`язується надавати співвласникам послугу з управління багатоквартирним будинком, а співвласники зобов`язуються оплачувати управителю послугу з управління згідно з вимогами законодавства та умовами договору.

Послуга з управління полягає забезпеченні управителем належних умов проживання і задоволення господарсько-побутових потреб мешканців будинку шляхом утримання і ремонту спільного майна будинку та його прибудинкової території.

За змістом п. п. 10-12 цього Договору, ціна за послуги з управління становить 12,10 грн на місяць за 1 кв. м; витрати на утримання будинку та прибудинкової території і поточний ремонт спільного майна будинку в розмірі 10,09 грн; винагорода управителю 2,01 грн на місць; плата за послуги вноситься кожним співвласником не пізніше 20 числа місяця, наступного за розрахунковим.

Відповідач ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_3 , що підтверджується витягом з Державного реєстру прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності (а.с.24).

01 жовтня 2019 року між ТОВ «Комфортна оселя клінінг сервіс» та ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 укладено договір №01/10-38 про поводження з побутовими відходами.

01 січня 2021 року між ТОВ «Комфортна оселя клінінг сервіс» та ОСОБА_1 за адресою: АДРЕСА_2 укладено договір№01/01-38 про компенсацію витрат по сплаті за постачання теплової енергії та гарячої води.

За ст. 322 ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно наявного в матеріалах справи розрахунку заборгованості вбачається, що станом на 01 серпня 2023 відповідач має заборгованість за надані житлово-комунальні послуги в загальному розмірі 3511,40 грн.

У відповідності до положень чинного законодавства, споживач зобов`язаний оплатити спожиті послуги, а виконавець має право вимагати від боржника виконання обов`язку щодо оплати наданих послуг.

Відповідно до ст. 1 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», балансоутримувач будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків і споруд (далі - балансоутримувач) - власник або юридична особа, яка за договором з власником утримує на балансі відповідне майно, а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством звітність, здійснює розрахунки коштів, необхідних для своєчасного проведення капітального та поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном і несе відповідальність за його експлуатацію згідно з законом.

Відповідно до ст. 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», до житлово-комунальних послуг належать: житлова послуга - послуга з управління багатоквартирним будинком. Послуга з управління багатоквартирним будинком включає: забезпечення утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньо будинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньо будинкових систем (крім обслуговування внутрішньо будинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів з обслуговуванням внутрішньо будинкових систем про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку; інші додаткові послуги, які можуть бути замовлені співвласниками багатоквартирного будинку.

Комунальні послуги - послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами.

Відповідно до ст. 9 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач здійснює оплату за спожиті житлово-комунальні послуги щомісяця, якщо інший порядок та строки не визначені відповідним договором. Споживач не звільняється від оплати житлово-комунальних послуг, отриманих ним до укладення відповідного договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

Згідно ч. 2 ст. 509 ЦК України та ч. 3 ст. 11 ЦК України, зобов`язання можуть виникати як з договорів, так і безпосередньо з актів цивільного законодавства.

За змістом ст. ст. 156, 162 ЖК України власник зобов`язаний своєчасно вносити квартирну плату та плату за комунальні послуги щомісячно у встановлені строки.

Відповідно до ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», споживачі зобов`язані сплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Відповідно до п. 5 ч. 3 ст. 20 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» споживач зобов`язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом.

Статтею 526 ЦК України визначено, що зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а статтею 525 ЦК України, передбачено, що одностороння відмова від зобов`язання або одностороння зміна його умов не допускається.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Згідно ст. 611 ЦК України у разі порушення зобов`язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом.

На підтвердження заборгованості відповідача, позивач надав до суду розрахунок заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги.

Будь-яких заперечень щодо нарахованого позивачем розміру заборгованості відповідачем не заявлялось.

Відповідно до положень чинного законодавства, споживач зобов`язаний оплатити спожиті послуги, а виконавець має право вимагати від боржника виконання обов`язку щодо оплати наданих послуг.

Відповідно до ст. 509 ЦК України зобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися в певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку.

Судом встановлено, що відповідач порушив умови договору, несвоєчасно і не в повному обсязі сплачував плату по вищевказаним платежам, що є односторонньою відмовою відповідача від виконання зобов`язання за договором.

За таких обставин, вимога позивача про стягнення з відповідача заборгованості за житлово-комунальні послуги ґрунтується на положеннях чинного законодавства, а відтак є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Згідно ст. 625 ЦК України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов`язання. Боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 89 ЦПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об`єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв`язок доказів у їх сукупності .

Відповідно до ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Враховуючи викладене, оцінюючи належність, допустимість і достовірність кожного доказу окремо, а також приймаючи до уваги те, що стороною відповідача доводи та обґрунтування позову в ході розгляду справи належними та допустимими доказами не спростовані, суд вважає, що позов про стягнення заборгованості є обґрунтованим та доведеним, в зв`язку з чим підлягає задоволенню.

З урахуванням задоволення позовних вимог, відповідно до положень ст. 141 ЦПК України, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню судовий збір в розмірі 2684,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 1, 5, 9, 19, 20 ЗУ «Про житлово-комунальні послуги», ст. ст. 156, 162 ЖК України, ст. ст. 322, 382, 509, 526, 625, 541, 543 ЦК України, ст. ст. 12, 19, 76-81, 82, 89, 141, 258, 259, 263, 264, 265, 274-279, 352, 354 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації : АДРЕСА_2 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Віп Грін Сервіс» код ЄДРПОУ 42366331, юридична адреса: вул. Г.Сковороди, буд. 1, м. Київ суму основної заборгованості за надані житлово - комунальні послуги за період з 01 червня 2021 року по 01 серпня 2023 року у розмірі 3295,43 грн., інфляційну складову боргу у розмірі 160,42 грн., 3% річних від простроченої суми в розмірі 55,55 грн.

Стягнути з ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Віп Грін Сервіс» код ЄДРПОУ 42366331, юридична адреса: вул. Г.Сковороди, буд. 1, м. Київ судовий збір у розмірі 2684,00 грн.

Рішення може бути оскаржено до Київського апеляційного суду через суд першої інстанції шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя К.В. Машкевич

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення26.12.2023
Оприлюднено27.12.2023
Номер документу115918130
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із житлових відносин, з них про стягнення плати за користування житлом

Судовий реєстр по справі —752/17866/23

Рішення від 26.12.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні