Ухвала
від 25.12.2023 по справі 947/39928/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/39928/23

Провадження № 1-кс/947/16693/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.12.2023 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю детектива ОСОБА_3 , розглянувши у закритому судовому засіданні в м. Одесі клопотання старшого детектива першого відділу детективів підрозділу детективів із захисту економіки у фіскальній сфері Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про проведення огляду у кримінальному провадженні № 72023000210000025 від 05.04.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Київського районного суду м. Одеси надійшло клопотання сторони обвинувачення про надання дозволу на проведення огляду, з якого вбачається, що Підрозділом детективів (на правах самостійного Управління) Територіального управління БЕБ в Одеській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №72023000210000025 від 05.04.2023 року за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 ККУкраїни.

Підслідність визначено за Підрозділом детективів Територіального управління БЕБ в Одеській області відповідно до постанови прокурора першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 від 13.12.2023 року.

Процесуальне керівництво у кримінальному провадженні здійснює Офіс Генерального прокурора.

Детектив у клопотанні зазначає про те, що службові особи ТОВ «СТС-ГРУПП» (код ЄДРПОУ 42921807) використовуючи підприємства ТОВ «АЛЬЯНС-ЛОГІСТИК» (код ЄДРПОУ 42933160), ТОВ «ЯКІСНИЙ СИСТЕМНИЙ СЕРВІС 2020» (код ЄДРПОУ 38591109), ТОВ «НАЙКРАЩІ ЛОГІСТИ 2020» (стара назва ЛКО ГРУП) (код ЄДРПОУ 40762306) та інші підприємства, в період 2019-2022 років, здійснивши закупівлю товарів широкого вжитку, в тому числі лікеро горілчаних виробів та слабоалкогольних напоїв, які в подальшому реалізували товарно-матеріальні цінності поза податковим обліком за готівкові кошти з одночасним декларуванням наявності значних обсягів товарних залишків у складських приміщеннях, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великих розмірах на загальну суму ПДВ 547 355 924,79 грн.

Також під час досудового розслідування отримано акт про результати документальної позапланової виїзної перевірки від 23.06.2023 проведеної ГУ ДПС у м. Києві, відповідно до якого встановлено порушення службовими особами ТОВ «СТС-ГРУПП» (код ЄДРПОУ 42921807) дотримання податкового законодавства платником податків за період з 01.01.2021 по теперішній час при декларуванні від?ємного значення з ПДВ за квітень 2023 року в результаті чого занижено податок на додану вартість на загальну суму 379 166 867 грн, в результаті чого ТОВ «СТС-ГРУПП» за участі службових осіб ТОВ «САНСЕТ-КЛАЙН ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 44036675) (стара назва ТОВ «ТХ ПАРТНЕР») умисно ухилилося від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку в особливо великих розмірах.

Так само під час досудового розслідування отримано акт про результати документальної позапланової виїзної перевірки від 23.06.2023 проведеної ГУ ДПС у м. Києві, відповідно до якого встановлено порушення службовими особами ТОВ «АЛЬЯНС-ЛОГІСТИК» (код ЄДРПОУ 42933160) дотримання податкового законодавства платником податків за період з 01.01.2021 по теперішній час при декларуванні від?ємного значення з ПДВ за квітень 2023 року в результаті чого занижено податок на додану вартість на загальну суму 389 670 851 грн., в результаті чого ТОВ «АЛЬЯНС-ЛОГІСТИК» за участі службових осіб ТОВ «САНСЕТ-КЛАЙН ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 44036675) (стара назва ТОВ «ТХ ПАРТНЕР») умисно ухилилися від сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку в особливо великих розмірах.

Також встановлено, що ТОВ «АЛЬЯНС-ЛОГІСТИК», який фактично підконтрольний одним і тим же особам що і ТОВ «СТС-ГРУПП», під час проведення своєї господарської діяльності, відображає купівлю товарно-матеріальних цінностей у великій кількості, та в подальшому відображає в податковому обліку наявність великої кількості залишків товарної продукції.

Однак під час досудового розслідування встановлено, що ТОВ «АЛЬЯНС-ЛОГІСТИК» здійснює позаподатковим обліком реалізацію своїх залишків, тим самим зменшуючи собі об`єкт оподаткування з ПДВ.

Під час проведення досудового розслідування, в ТОВ «СТС-ГРУПП» та ТОВ «АЛЬЯНС-ЛОГІСТИК» оголошувались ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів.

Так на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва №761/28083/23 від 16.08.2023, ТОВ «СТС-ГРУПП» надало документи не в повному обсязі, що відображено в протоколі тимчасового доступу до речей і документів від 13.10.2023.

Так само на ухвалу слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва №761/31591/23 від 05.09.2023, ТОВ «АЛЬЯНС-ЛОГІСТИК» надало документи не в повному обсязі, що відображено в протоколі тимчасового доступу до речей і документів від 03.11.2023.

ТОВ «СТС-ГРУПП» та ТОВ «АЛЬЯНС-ЛОГІСТИК» не надали копії документів на призначення посадових осіб, копії документів по взаємовідносинам між собою, документів в повному обсязі по взаємовідносинам з ТОВ «ТХ Партнер», та оборотно-сальдові відомості щодо реалізації продукції.

Згідно даних, про об`єкти оподаткування платника податків, ТОВ «СТС-ГРУПП» орендує складські приміщення та офісні приміщення за адресою: м. Житомир вул. Комерційна, буд. 5.

Враховуючи вищевикладене, з метою документування злочинної діяльності службових осіб ТОВ «СТС-ГРУПП», виявлення документації, встановлення наявності товарно-матеріальних цінностей, проведення їх ідентифікації, встановлення реальності здійснення господарської діяльності вказаним підприємством, виникла необхідність в проведенні огляду приміщень за адресою: АДРЕСА_1 , право власності на які згідно даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно зареєстровано за ОСОБА_5 РНОКПП НОМЕР_1 та ПрАТ «МЕБЛІ» (код ЄДРПОУ 01554870).

В ході огляду необхідно встановити реальність здійснення господарської діяльності ТОВ «СТС-ГРУПП» за вказаною адресою, встановлення наявності офісних та складських приміщень зазначеного підприємства, встановлення наявності товарно-матеріальних цінностей, проведення їх ідентифікації, встановлення реальності здійснення господарської діяльності вказаним підприємством, що забезпечить документування злочинної діяльності службових осіб даних підприємств та причетних до протиправної діяльності осіб.

Без проведення огляду неможливо повно, всебічно та об`єктивно дослідити всі обставини, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні, встановити осіб, які причетні до вчинення кримінального правопорушення, а також прийняти законне рішення у цьому кримінальному провадженні, а тому детектив за погодженням з прокурором звертається до слідчого судді із клопотанням про надання дозволу на проведення огляду.

В судовому засіданні детектив клопотання про надання дозволу на проведення огляду підтримав у повному обсязі, клопотання просив задовольнити.

Дослідивши клопотання та долучені в його обґрунтування матеріали, вислухавши детектива в судовому засіданні, який підтримав подане клопотання та просив його задовольнити, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Відповідно до ст.41 Конституції України право приватної власності є непорушним.

Згідно зКонституцією УкраїнитаЗаконом України «Про міжнародні договори і угоди», чинні міжнародні договори, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України і підлягає застосуванню поряд з національним законодавством України.

Згідно ст.2 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», рішення ЄСПЛ є обов`язковими для виконання Україною відповідно до ст.46 Конвенції.

У своїх висновках ЄСПЛ неодноразово зазначав, що аби не суперечити ст.8 Конвенції, втручання у приватне життя повинно здійснюватися «згідно із законом», мати легітимну мету та бути необхідним у демократичному суспільстві для досягнення цієї мети (рішення у справі «Кривіцька та Кривіцький проти України», п.42; «Шалімов проти України», п.84; «Кузнецов проти України», п.134).

У рішенні «Michaud v. France», п.94-1175, ЄСПЛ вказав, що вираз «передбачене законом» вимагає насамперед, щоб втручання ґрунтувалося на внутрішньому праві.

Згідно рішення «S. and Marper v. the UK», п.101, втручання буде таким, що є «необхідним у демократичному суспільстві», якщо воно відповідає вимогам «нагальної суспільної необхідності», зокрема є пропорційним його «законній меті», і якщо причини, наведені національними властями в його виправдання, є «суттєвими і достатніми».

Відповідно вимогам ст. 237 ч.2 КПК України огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу встановленими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Згідно ст. 223 КПК України слідчі (розшукові) дії є діями, спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні. Підставами для проведення слідчої (розшукової) дії є наявність достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Згідно ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Долученими до клопотання матеріалами в сукупності в повній мірі підтверджується наявність обґрунтованої підозри за фактом можливого вчинення в рамках даного кримінального провадження кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України.

Як вбачається з клопотання про проведення огляду, у сторони обвинувачення є достатньо підстав вважати, що ТОВ «СТС-ГРУПП» орендує складські приміщення та офісні приміщення за адресою: м. Житомир вул. Комерційна, буд. 5.

З огляду на викладене, слідчий суддя приходить до переконання, що в результаті надання дозволу на проведення огляду може бути досягнуто мету проведення такої слідчої (розшукової) дії.

Крім того, враховуючи обставини можливого вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212КК України та його специфіку, слідчий суддя вважає, що огляд є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, які мають значення для досудового розслідування та про які зазначено у клопотанні, які в свою чергу в добровільному порядку отримані бути не можуть, оскільки такі відомості викриватимуть можливу протиправну поведінку причетних до вчинення кримінального правопорушення осіб.

На підставі викладеного, враховуючи обґрунтованість поданого клопотання, наявність правових підстав для його задоволення, слідчий суддя приходить до переконання, що таке клопотання підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 223, 234, 235 КПК України, слідчий суддя, -

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого детектива першого відділу детективів підрозділу детективів із захисту економіки у фіскальній сфері Головного підрозділу детективів Бюро економічної безпеки України ОСОБА_3 , яке погоджено прокурором першого відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням та підтримання публічного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами Бюро економічної безпеки України Офісу Генерального прокурора ОСОБА_4 про проведення огляду у кримінальному провадженні № 72023000210000025 від 05.04.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України задовольнити.

Надати слідчим слідчої групи у кримінальному провадженні №72023000210000025 від 05.04.2023 року дозвіл на проведення огляду нежитлових приміщень (офісних, складських), які використовуються ТОВ «СТС-ГРУПП» (код ЄДРПОУ 42921807), що знаходяться за адресою: м. Житомир вул. Комерційна, буд. 5, право власності на які зареєстровано за ОСОБА_5 РНОКПП НОМЕР_1 та ПрАТ «МЕБЛІ» (код ЄДРПОУ 01554870), з метою встановлення наявності товарно-матеріальних цінностей, проведення їх ідентифікації, встановлення фактичного залишку, встановлення реальності здійснення господарської діяльності ТОВ «СТС-ГРУПП».

Визначити строк дії ухвали тривалістю в один місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено27.12.2023
Номер документу115925219
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду у кримінальному провадженні № 72023000210000025 від 05.04.2023 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 212 КК України

Судовий реєстр по справі —947/39928/23

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 25.03.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Журавльов О. Г.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Кравець Ю. І.

Ухвала від 06.03.2024

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Толкаченко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні