Ухвала
від 25.12.2023 по справі 292/1485/23
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження 2/292/289/23

Справа № 292/1485/23

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

25 грудня 2023 року смт.Пулини

Суддя Червоноармійського районногосуду Житомирськоїобласті Лотуга В.Ф., розглянувши позовну заяву керівника Коростишівської окружної прокуратури Житомирської області, знаходиться за адресою: вул.Шевченка, 5, м.Коростишів, Житомирський район, Житомирська область, 12501 в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, знаходиться за адресою: вул.Довженка, 45, м.Житомир, Житомирська область, 10002, до ОСОБА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , республіка білорусь, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Надія ВП", знаходиться за адресою: вул.Польова, 1, с.Ягодинка, Житомирський район, Житомирська область, про припинення права власності на земельні ділянки шляхом їх примусового відчуження,-

В С Т А Н О В И В :

Позивач - керівник Коростишівської окружної прокуратури Житомирської області в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , в якому просить припинити громадянці республіки білорусь ОСОБА_1 право власності на земельні ділянки з кадастровим номером 1825455100:10:000:0170, площею 4,9809 га., кадастровим номером 1825455100:17:000:0006, площею 4,6646 га., шляхом їх конфіскацій на користь держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області та стягнути з відповідачки судовий збір в сумі 5368 грн.

Згідно відповіді Державної міграційної служби України №6.2-15790/6-23 від 09.12.2023 місце проживання на території України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 не встановлено.

Позовна заява відповідає вимогам ст. 175 ЦПК України. Спір підсудний Червоноармійському районному суду Житомирської області. Підстави для залишення позовної заяви без руху, поверення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження, відсутні.

Справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження, оскільки її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження суперечить вимогам ч.4 ст.274 ЦПК України.

Відповідно до ст.196 ЦПК України для виконання завдання підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Відповідно до позовної заяви, відповідачка ОСОБА_1 є громадянкою республіки білорусь та проживає на даній території.

Згідно ч. 2 ст. 496 ЦПК України іноземні особи мають процесуальні права та обов`язки нарівні з фізичними і юридичними особами України, крім випадків, передбачених Конституцією та законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно ч. 1 ст. 498 ЦПК України у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави (далі - іноземний суд) у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України.

Водночас названою нормою встановлено право, а не обов`язок суду звертатися у разі необхідності, з урахуванням обставин конкретної справи та вимог закону, до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави з судовим дорученням.

Порядок передачі судових та позасудових документів для вручення на території республіки білорусь регулювався Конвенцією про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22 січня 1993 року, ратифікованої Законом України від 10 листопада 1994 року № 240/94-ВР.

Однак, Законом України від 01 грудня 2022 року № 2783-ІХ, дію Конвенції про правову допомогу і правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах у відносинах з російською федерацією та республікою білорусь зупинено та здійнсено вихід із Конвенції.

За повідомленням Міністерства закордонних справ України дію Мінської конвенції та Протоколу до неї у відносинах з російською федерацією та республікою білорусь зупинено з 27 грудня 2022 року. З дати зупинення дії Конвенції та Протоколу до неї зокрема не здійснюватиметься співробітництво судів та інших компетентних органів України з відповідними органами російської федерації і республіки білорусь з питань надання правової (судової) допомоги у цивільних і кримінальних справах та екстрадиції на підставі Конвенції, у тому числі, безпосередні зносини установ юстиції відповідно до Протоколу до неї.

Посольство України в республіці білорусь нотою від 27 грудня 2022 року поінформувало депозитарія Конвенції та Протоколу до неї про рішення України вийти з цих міжнародних договорів на підставі статті 84 Конвенції. Нотою від 05 січня 2023 року депозитарій повідомив, що Конвенція та Протокол до неї припиняють свою дію стосовно України 29 грудня 2023 року.

Оскільки з 23 грудня 2022 року дію Конвенції, якою було врегульовано правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах у відносинах з республікою білорусь зупинено, а з 29 грудня 2023 року Конвенція та Протокол до неї припиняють свою дію стосовно України, суддя вважає за необхідне повідомити відповідачку ОСОБА_1 про час та місце розгляду справи через оголошення на офіційному веб-сайті суду.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 7, 43, 44, 83-86, 93, 178-179, 183-187, 189-194, 260-261, 272, 353-355 ЦПК України, -

П О С Т А Н О В И В :

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у цивільній справі за позовом керівника Коростишівської окружної прокуратури Житомирської області, знаходиться за адресою: вул.Шевченка, 5, м.Коростишів, Житомирський район, Житомирська область, 12501 в інтересах держави в особі Головного управління Держгеокадастру у Житомирській області, знаходиться за адресою: вул.Довженка, 45, м.Житомир, Житомирська область, 10002, до ОСОБА_1 , проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю "Надія ВП", знаходиться за адресою: вул.Польова, 1, с.Ягодинка, Житомирський район, Житомирська область, про припинення права власності на земельні ділянки шляхом їх примусового відчуження.

Проведення підготовчого судового засідання по даній справі призначити у відкритому судовому засіданні на 11год. 00хв. 15 січня 2024року, в залі № 3 Червоноармійського районного суду Житомирської області, за адресою: вул.Шевченка, 116, смт.Пулини, Житомирської області.

Учасникам справи надіслати копії ухвали про відкриття провадження у справі протягом двох днів з дня її складення, у відповідності до ч.5 ст.272 ЦПК України.

Відповідачку ОСОБА_1 викликати до суду через оголошення на офіційному веб-сайті суду.

Відповідачці пропонується протягом 15 календарних днів з дня отримання даної ухвали надіслати суду відзив на позовну заяву і всі письмові докази, висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову. Відзив повинен відповідати вимогам ст.178 ЦПК України.

Відповідачка в цей же строк повинна надіслати позивачу копію відзиву та доданих до нього документів.

Роз"яснити відповідачці, що в разі ненадання відзиву у встановлений строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Відповідачкатакожмає право пред"явити зустрічний позову строк для подання відзиву.

Зустрічна позовна заява, яка подається з додержанням загальних правил пред"явлення позову повинна відповідати вимогам статей 175 і 177 цього Кодексу.

Роз"яснити позивачу його право у п"ятиденний строк з дня отримання відзиву подати відповідь на відзив. Відповідь на відзив має відповідати вимогам частини третьої-п"ятої ст.178 ЦПК України. У разі якщо позивач виявить бажання скористатися своїм правом на подання відповіді на відзив, то одночасно з надісланням (наданням) відповіді на відзив до суду, він повинен направити копію відповіді на відзив та доданих до неї документів відповідачу.

Роз"яснити відповідачці її право у п"ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив подати заперечення. Заперечення має відповідати вимогам ст.180 ЦПК України. У разі якщо відповідачка виявить бажання скористатися своїм правом на подання заперечення, то одночасно з надісланням (наданням) заперечення до суду, вона повинна направити копію заперечення та доданих до нього документів позивачу.

Роз"яснити третій особі, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, її право у п"ятиденний строк з дня отримання даної ухвали подати письмові пояснення щодо позову або відзиву, до яких застосовуються правила, встановлені частинами третьою-шостою статті 178 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію по справі на офіційному веб-порталі судової влади в Україні за адресою: https://cha.zt.court.gov.ua

При відкритті провадження у справі питання про залучення третіх осіб не вирішувалося.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя В. Ф. Лотуга

Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115928707
СудочинствоЦивільне
Сутьприпинення права власності на земельні ділянки шляхом їх примусового відчуження

Судовий реєстр по справі —292/1485/23

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

Рішення від 05.03.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

Ухвала від 15.01.2024

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Лотуга В. Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні