Рішення
від 22.12.2023 по справі 679/1089/23
НЕТІШИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 2/679/394/2023

Справа № 679/1089/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22 грудня 2023 року м.Нетішин

Нетішинський міський суд Хмельницької області

в складі: головуючого судді Стасюка Р.М.,

секретаря судового засідання Плазій Н.В.,

розглянувши за правилами загального позовного провадження у відкритому підготовчому засіданні в залі суду м.Нетішин об`єднану цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача орган опіки та піклування Нетішинської міської ради про позбавлення батьківських прав, за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Нетішинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької, області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька, -

В С Т А Н О В И В:

23.11.2023 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача Нетішинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції, про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що у січні 2018 року позивач познайомився з відповідачкою ОСОБА_1 з якою підтримував стосунки. Через тиждень відповідачка повідомила, що вагітна, у зв`язку з чим вони почали проживати однією сім`єю, а 20.04.2018 року зареєстрували шлюб.

ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідачка народила дочку ОСОБА_2 , у свідоцтві про народження дитини позивач зазначений її батьком.

22.04.2020 року за рішенням суду шлюб з відповідачкою було розірвано.

Після розірвання шлюбу відповідачка обмежувала будь-які зустрічі позивача з дитиною. Навчала дочку називати його дядьком. Дитина підростала і відповідач помічав, що вона на нього зовсім не схожа, пригадав висловлювання знайомих про те, що це може бути не його дитина. Поведінка відповідачки, а також той факт, що дитина зовсім не схожа на позивача викликали у нього обґрунтовані сумніви щодо факту його батьківства щодо дочки ОСОБА_3 , які відповідачка не оспорювала.

Вважаючи свої права порушеними, позивач звернувся до суду з вказаним позовом і просить ухвалити рішення про виключення відомостей про його батьківство з актового запису про народження ОСОБА_2 , за №185 від 26.07.2018 року, складеного Нетішинським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області.

Ухвалою судді Нетішинського міського суду Хмельницької області від 24.11.2023 року провадження у справі відкрито за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

У підготовчому засіданні, ухвалою Нетішинського міського суду Хмельницької області від 30.11.2023 року задоволено клопотання представника позивача ОСОБА_4 про об`єднання в одне провадження справи за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Нетішинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької, області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька, зі справою за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача орган опіки та піклування Нетішинської міської ради про позбавлення батьківських прав.

07.12.2023 року до суду надійшла заява позивачки - відповідачки ОСОБА_1 про залишення без розгляду позову ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача орган опіки та піклування Нетішинської міської ради про позбавлення батьківських прав. Крім того, у заяві позивачка - відповідачка ОСОБА_1 зазначила, що визнає позовні вимоги ОСОБА_2 про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька.

12.12.2023 року до суду надійшло клопотання представника позивача - відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_4 про розгляд справи у відсутності позивача та його представника.

Ухвалою Нетішинського міського суду від 22.12.2023 року позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача орган опіки та піклування Нетішинської міської ради про позбавлення батьківських прав - залишено без розгляду.

Представник третьої особи яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Нетішинського відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції в підготовче засідання не з`явився, про день, час та місце його проведення повідомлявся належним чином.

У зв`язку з неявкою в судове засідання учасників справи, відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем, що проводиться в порядку, встановленому статтями 206, 207 цього Кодексу.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 206 ЦПК України, позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві; у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Якщо визнання відповідачем позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, суд постановляє ухвалу про відмову у прийнятті визнання відповідачем позову і продовжує судовий розгляд.

Розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, повно, всебічно та об`єктивно дослідивши та оцінивши за своїм внутрішнім переконанням докази, які містяться в матеріалах справи як окремо, так і в їх сукупності, суд дійшов висновку про таке.

Судом встановлено та підтверджується копією свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 виданого Нетішинським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області 26.07.2018 року, що ОСОБА_2 є батьком, а ОСОБА_1 матір`ю, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 .

Рішенням Нетішинського міського суду Хмельницької області від 27.04.2020 року, яке набрало законної сили 07.08.2020 року, шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 розірвано.

Малолітня ОСОБА_2 проживає разом з матір`ю ОСОБА_1 .

Згідно із частиною першою статті 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст.16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Відповідно до ч.1 ст.19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до ст.51 Конституції України сім`я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Відповідно до ч.1 ст.81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Сторонами не заявлено клопотань про витребування інших доказів, виклик свідків чи призначення судових експертиз, а тому суд вирішив справу на підставі наявних у ній доказів, відповідно до ст.ст.12, 13 ЦПК України.

Оцінюючи усі докази, суд вважає встановленим, що між сторонами виникли спірні правовідносини щодо батьківства.

Відповідно до ст. 136 СК України особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред`явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини. У разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження. Оспорювання батьківства можливе лише після народження дитини і до досягнення нею повноліття. Оспорювання батьківства неможливе у разі смерті дитини. Не має права оспорювати батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком дитини вона знала, що не є її батьком, а також особа, яка дала згоду на застосування допоміжних репродуктивних технологій відповідно до частини першої статті 123 цього Кодексу. До вимоги чоловіка про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини позовна давність не застосовується.

Пунктами 2.13, 2.13.1 "Правил внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання", затверджених наказом Міністерства Юстиції України від 12 січня 2011 року № 96/5", встановлено, що підставою для внесення змін в актові записи цивільного стану є: рішення суду про визнання батьківства (материнства), усиновлення (удочеріння), про скасування раніше винесеного рішення суду про визнання батьківства, виключення відомостей про батька (матір) дитини з актового запису про народження, скасування або визнання усиновлення (удочеріння) недійсним, про визнання шлюбу недійсним, установлення неправильності в актовому записі цивільного стану та інші, у яких зазначено про внесення конкретних змін в актові записи цивільного стану.

Відповідно до постанови Пленуму Верховного Суду України від 15.05.2006 року №3 «Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів», особа, яка записана батьком дитини, має право оспорювати своє батьківство, пред`являти позов про виключення запису про нього, як батька з актового запису про народження дитини. Відповідно до цієї ж Постанови при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів предметом доказування в справах про оспорювання батьківства є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини.

Із доводів позивача, зазначених у позовній заяві, встановлено, що позивач в момент реєстрації його як батька ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , не знав, що він не є її біологічним батьком і лише у 2023 році, дізнався про цей факт.

Відповідачка позовні вимоги визнала та не заперечувала проти їх задоволення, зазначивши про це у своїй заяві від 07.12.2023 року.

Відповідно до ч.1 ст.82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи. Не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання. Обставини, які визнаються учасниками справи, зазначаються в заявах по суті справи, поясненнях учасників, їхніх представників.

Враховуючи, що відповідачка надала суду заяву, в якій безумовно визнала позовні вимоги, суд приймає визнання відповідачкою позову. При цьому судом враховано, що у справі відсутні будь-які докази, які б свідчили про те, що визнання відповідачкою позову суперечить закону або порушує права, свободи чи інтереси інших осіб.

Враховуючи, що позивач ОСОБА_2 не є біологічним батьком дитини, що відповідачка визнала, суд має підстави для виключення відомостей про батька з актового запису про народження дитини ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , за №185 від 26.07.2018 року, складеного Нетішинським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області.

Керуючись ст.ст.122, 136 СК України, ст.ст. 5, 10-13, 76-82, 89, 200, 206, 258, 259, 263-265, 273 ЦПК України, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_2 до ОСОБА_1 , третя особа яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача Нетішинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької, області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції про виключення з актового запису про народження дитини відомостей про батька - задовольнити.

Виключити відомості про батька громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , РНОКПП НОМЕР_2 , паспорт серії НОМЕР_3 виданий Нетішинським МВ УМВС України в Хмельницькій області 11 липня 2003 року, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , з актового запису про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , складеного Нетішинським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області 26 липня 2018 року за № 185.

Рішення може бути оскаржене шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Хмельницького апеляційного суду протягом тридцяти днів із дня складення рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 22 грудня 2023 року.

Сторони у справі:

Позивач: ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , РНОКПП НОМЕР_2 , місце реєстрації: АДРЕСА_1 .

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_4 , місце реєстрації: АДРЕСА_2 .

Третя особа: Нетішинський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Шепетівському районі Хмельницької, області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції, ЄДРПОУ 33183295, юридична адреса: Хмельницька область, Шепетівський район, м.Нетішин, вул. Шевченка, 3.

Суддя Р.М. Стасюк

СудНетішинський міський суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115934276
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із сімейних відносин, з них про позбавлення батьківських прав

Судовий реєстр по справі —679/1089/23

Рішення від 22.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 22.12.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

Ухвала від 04.09.2023

Цивільне

Нетішинський міський суд Хмельницької області

Стасюк Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні