Ухвала
від 19.12.2023 по справі 908/1337/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 26/16/23

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

19.12.2023 Справа № 908/1337/23

м.Запоріжжя Запорізької області

Господарський суд Запорізької області у складі судді Юлдашева Олексія Олексійовича, розглянувши матеріали господарської справи

кредитори 1/ ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 )

2/ Головне управління ДПС у Чернігівській області, код ЄДРПОУ 44094124 (14000, м. Чернігів, вул. Реміснича, 11)

3/ ОСОБА_2 , ідент.номер НОМЕР_2 ( АДРЕСА_2 )

боржник Товариство з обмеженою відповідальністю РІАЛБУД ПЛЮС, код ЄДРПОУ 43672603 (69093 Україна, м. Запоріжжя, вул. Академіка Александрова, буд. 5, кв. 83)

Представники сторін не з`явились

УСТАНОВИВ:

Ухвалою Господарського суду Запорізької області від 11.05.2023р., зокрема, відкрито провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю РІАЛБУД ПЛЮС, код ЄДРПОУ 43672603 (69093 Україна, м. Запоріжжя, вул. Академіка Александрова, буд. 5, кв. 83). Визнано грошові вимоги ОСОБА_1 до боржника у розмірі 170 000, 00 грн основного боргу. Введено мораторій на задоволення вимог кредиторів. Введено процедуру розпорядження майном боржника. Розпорядником майна боржника призначено арбітражного керуючого Венську Оксану Олександрівну (свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого № 174 від 24.04.2013; адреса: 49000, м. Дніпро, пр. Дмитра Яворницького, 62, а/с 162).

На офіційному веб-порталі судової влади України здійснено публікацію повідомлення за № 70603 від 16.05.2023р.

Ухвалою суду від 15.05.2023 року виправлено описку, допущену при виготовленні тексту повідомлення про відкриття провадження у справі № 908/1337/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю РІАЛБУД ПЛЮС, код ЄДРПОУ 43672603 (69093 Україна, м. Запоріжжя, вул. Академіка Александрова, буд. 5, кв. 83) Інформацію в розділі Місцезнаходження боржника або місце проживання та Фізична адреса боржника викладено в наступній редакції: АДРЕСА_3 ; Інформацію в розділі Фізична адреса боржника викладено в наступній редакції: АДРЕСА_3 Оприлюднено на офіційному веб-порталі судової влади України повідомлення про відкриття провадження у справі про банкрутство боржника - Товариства з обмеженою відповідальністю РІАЛБУД ПЛЮС, код ЄДРПОУ 43672603 (69093 Україна, м. Запоріжжя, вул. Академіка Александрова, буд. 5, кв. 83), з урахуванням виправлень.

На офіційному веб-порталі судової влади України здійснено публікацію повідомлення за № 70613 від 16.05.2023р.

Ухвалою від 27.06.2023 віднесено кредиторські вимоги ініціюючого кредитора ОСОБА_1 у розмірі 500 000,00 грн основного боргу до четвертої черги задоволення; визнано кредиторські вимоги до боржника:

Головного управління ДПС у Чернігівській області у розмірі 394 124,93 грн основного боргу з третьою чергою задоволення.

- ОСОБА_2 у розмірі 2 902 000,00 грн основного боргу з четвертою чергою задоволення та 5 368,00 грн судового збору з першою чергою задоволення.

Зобов`язано розпорядника майна боржника провести збори кредиторів відповідно до статті 48 Кодексу України з процедур банкрутства; дата проведення зборів кредиторів та комітету - до 11.07.2023р.; підсумкове засідання суду, на якому буде постановлено ухвалу про санацію боржника чи постанову про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, чи ухвалу про закриття провадження у справі про банкрутство, чи ухвалу про продовження строку процедури розпорядження майном та відкладення підсумкового засідання суду, призначено на 13.07.2023р. о 12-00.

Ухвалами від 13.07.2023, 05.10.2023, 28.11.2023 підсумкові засідання відкладались. Наступне судове засідання призначено на 01.02.2024.

До Господарського суду Запорізької області 31.10.2023р. надійшла заява від Головного управління ДПС у Чернігівській області з додатковими грошовими вимогами до боржника на суму 80 753, 43 грн.

Ухвалою суду від 02.11.2023 прийнято заяву Головного управління ДПС у Чернігівській області до розгляду у судовому засіданні на 19.12.2023 року о 10-00 год.

Розглянувши заяву, дослідивши матеріали справи, проаналізувавши діюче законодавство, суд установив наступне.

Враховуючи, що явка представників сторін у судове засідання не була визнана обов`язковою, суд дійшов висновку про можливість розгляду заяви кредитора з додатковими грошовими вимогами до боржника за відсутністю представників сторін та за наявними матеріалами.

У відповідності до статті 1 Кодексу України з процедур банкрутства, грошове зобов`язання - зобов`язання боржника сплатити кредитору певну грошову суму відповідно до цивільно-правового правочину (договору) та на інших підставах, передбачених законодавством України. До грошових зобов`язань належать також зобов`язання щодо сплати податків, зборів (обов`язкових платежів), страхових внесків на загальнообов`язкове державне пенсійне та інше соціальне страхування; зобов`язання, що виникають внаслідок неможливості виконання зобов`язань за договорами зберігання, підряду, найму (оренди), ренти тощо та які мають бути виражені у грошових одиницях.

Кредитор - юридична або фізична особа, а також контролюючий орган та інші державні органи, які мають вимоги щодо грошових зобов`язань до боржника.

При цьому, Кодекс України з процедур банкрутства розділяє кредиторів на конкурсних та поточних. Конкурсні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли до відкриття провадження у справі про банкрутство і виконання яких не забезпечено заставою майна боржника. Поточні кредитори - кредитори за вимогами до боржника, що виникли після відкриття провадження у справі про банкрутство.

Визначення статусу вимог кредитора (конкурсні чи поточні) пов`язується безпосередньо з моментом виникнення цих вимог.

Порядок розгляду конкурсних вимог кредиторів врегульовано статтею 45 Кодексу України з процедур банкрутства, відповідно до частини 1 якої, конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Для кредиторів, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, усі дії, вчинені у судовому процесі, є обов`язковими так само, як вони є обов`язковими для кредиторів, вимоги яких були заявлені протягом встановленого строку. Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, задовольняються в порядку черговості, встановленої цим Кодексом. Кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів (частина 4 статті 45 Кодексу України з процедур банкрутства).

Згідно з частиною 14 статті 39 Кодексу України з процедур банкрутства, з моменту відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство пред`явлення поточними кредиторами вимог до боржника та їх задоволення може відбуватися у випадку та порядку, передбачених цим Законом.

У статті 59 Кодексу України з процедур банкрутства наведено наслідки визнання боржника банкрутом, згідно із частиною першою якої з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, зокрема, - строк виконання всіх грошових зобов`язань банкрута вважається таким, що настав; - припиняється нарахування неустойки (штрафу, пені), процентів та інших економічних санкцій за всіма видами заборгованості банкрута; - у банкрута не виникає жодних додаткових зобов`язань, у тому числі зі сплати податків і зборів (обов`язкових платежів), крім витрат, безпосередньо пов`язаних із здійсненням ліквідаційної процедури.

Зазначеними нормами законодавець чітко встановив, що поточні вимоги кредитора - це неоплачені боржником вимоги, які виникли в процедурах банкрутства, за період після відкриття господарським судом провадження у справі про банкрутство і до винесення постанови про визнання боржника банкрутом, відкриття ліквідаційної процедури і призначення ліквідатора.

Згідно із частиною 4 статті 60 Кодексу України з процедур банкрутства у ліквідаційній процедурі господарський суд розглядає заяви з вимогами поточних кредиторів, які надійшли до господарського суду після офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом. Заяви з вимогами поточних кредиторів розглядаються господарським судом у порядку черговості їх надходження. За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд своєю ухвалою визнає чи відхиляє (повністю або частково) вимоги таких кредиторів.

Вимоги поточних кредиторів погашаються в порядку черговості, визначеної статтею 64 цього Кодексу.

Виходячи із норм Кодексу України з процедур банкрутства, на господарський суд покладено обов`язок надавати правовий аналіз заявлених кредиторських вимог, підстав виникнення грошових вимог кредиторів до боржника, їх характеру, встановлення розміру та моменту виникнення цих грошових вимог. За результатами розгляду вимог щодо визнання кредиторської заборгованості та внесення вимог до реєстру вимог кредиторів, суд виносить ухвалу, в якій зазначає розмір визнаних судом вимог кредиторів, які включаються арбітражним керуючим до реєстру вимог кредиторів, та розмір грошових вимог кредиторів, які підлягають відхиленню.

Кредиторські вимоги Головного управління ДПС у Чернігівській області до боржника, згідно поданої заяви, складають 80 753,43 грн основного боргу, а також 5 368,00грн. - судовий збір за подання заяви з додатковими вимогами.

Розпорядник майна у повідомленні про результати розгляду заяви з додатковими грошовими вимогами до боржника, кредиторські вимоги Головного управління ДПС у Чернігівській області не визнав у повному обсязі.

В обґрунтування заявлених кредиторських вимог кредитор посилається на те, що боржник згідно з пунктом 54.1 статті 54, а також підпунктом 266.7.5. пункту 266.7 статті 266 Податкового кодексу України подав податкову декларацію з податку на нерухоме майно №9029029908 від 20.02.2023, де самостійно визначив податкові зобов`язання в сумі 80 753,43 грн, що є квартальним авансовим внеском за ІІ квартал 2023 року з терміном сплати 31.07.2023 року.

Отже, заявлені грошові вимоги Головного управління ДПС у Чернігівській області на суму 80 753,43 грн є поточними у розумінні ст. 1 Кодексу України з процедур банкрутства та можуть пред`являтися тільки після введення наступної судової процедури (визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури або введення процедури санації боржника).

Наразі у справі № 908/1337/23 триває процедура розпорядження майном боржника.

Оскільки зазначені вимоги є поточними, тому підлягають відхиленню судом, на даному етапі провадження у справі № 908/1337/23.

Керуючись ст.ст. 2, 45 Кодексу України з процедур банкрутства, ст.ст. 12, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Грошові вимоги Головного управління ДПС у Чернігівській області на суму 80 753,43 грн відхилити.

Ухвала набирає законної сили у день її винесення 19.12.2023р. та може бути оскаржена в апеляційному порядку відповідно до ст.ст. 256-259 ГПК України.

Ухвалу складено та підписано-26.12.23.

Суддя О.О. Юлдашев

Дата ухвалення рішення19.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115935923
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1337/23

Ухвала від 01.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 06.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 26.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 15.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 05.12.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 28.11.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 02.11.2023

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні