Ухвала
від 26.12.2023 по справі 560/20713/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/20713/23

УХВАЛА

26 грудня 2023 рокум. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі головуючого-судді Петричковича А.І. розглядаючи позовну заяву Хмельницького обласного відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю до Приватного підприємства "Вектор-М" про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Приватного підприємства "Вектор-М" про стягнення адміністративно-господарських санкцій та пені.

Відповідно до ухвали від 06.12.2023 позов був залишений без руху і надано позивачу строк для усунення недоліків позову, зокрема, для подання позивачем заяви про поновлення строку звернення до суду з вказанням поважності причини пропуску та надання доказів цього.

19.12.2023 до суду поступила заява від 15.12.2023, в якій позивач вказує, що з метою економії бюджетних коштів та виходячи з наявності обмеженої кількості коштів для сплати судового збору потрібен був час, щоб вирішити, які позовні заяви доцільно подавати до суду повторно, а які не варто подавати, тому що боржники розрахуються самостійно. Зазначає, що ПП «Вектор-М» обіцяло, що у добровільному порядку сплатить АГС і пеню. Оскільки, підприємство не виконало свою обіцянку, тому змушені звертатись до суду з позовом повторно з пропуском строку для подачі позову.

Інститут строків в адміністративному процесі сприяє досягненню юридичної визначеності у публічно-правових відносинах, а також стимулює учасників адміністративного процесу добросовісно ставитися до виконання своїх обов`язків. Ці строки обмежують час, протягом якого такі правовідносини можуть вважатися спірними та після завершення таких строків, якщо ніхто не звернувся до суду за вирішенням спору, відносини стають стабільними.

При цьому, у випадку пропуску строку звернення до суду підставами для його поновлення є лише наявність поважних причин, якими визнаються лише такі обставини, які є об`єктивно непереборними, не залежать від волевиявлення особи, пов`язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій та підтверджені належними доказами.

Законодавче обмеження строку протягом якого особа може звернутися до суду, обумовлено специфікою спорів, які розглядаються в порядку адміністративного судочинства, а запровадження таких строків обумовлене досягненням юридичної визначеності у публічно-правових відносинах.

Суд враховує, що думки позивача про те, які позовні заяви доцільно подавати до суду повторно, а які не варто подавати не є поважними причинами для поновлення пропущеного строку звернення до суду. Крім цього, суд критично оцінює твердження позивача про обіцянки відповідача у добровільному порядку сплатити кошти, адже позивачем не надано жодного доказу, на підтвердження вказаних обставин. Також, позивач не вказує норми закону, якою передбачено право фонду домовлятися з особами щодо сплати заборгованості.

При цьому, суд повторно зазначає, що судовий збір позивачем сплачено ще 05.09.2023, однак до суду з цим позовом Хмельницьке обласне відділення Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю звернулося 30.11.2023 (пройшло більше 2-х місяців).

Отже, позивач пропустив тримісячний строк звернення до суду, і не обгрунтував поважність причин його пропуску з доказами цього у заяві про поновлення строку звернення до суду від 15.12.2023, адже вказані позивачем підстави для поновлення пропущеного строку звернення до адміністративного суду є неповажними.

Також, суд не знаходить інших підстав для визнання причин пропуску строку звернення до адміністративного суду поважними, так як позивач інших причин не повідомляв.

Згідно з ч. 2 ст. 121 КАС України, встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

Таким чином суд приходить до висновку про необхідність встановлення позивачу строку для усунення виявлених недоліків, а саме надання до суду письмової заяви, в якій вказати інші підстави для поновлення такого строку, якщо вони є, та надати суду докази поважності причин його пропуску.

Керуючись статтями 121, 248, 256, 294 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Визнати неповажними підстави для поновлення строку звернення до адміністративного суду, вказані Хмельницьким обласним відділенням Фонду соціального захисту осіб з інвалідністю у заяві від 15.12.2023.

Встановити позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - 5 днів з дня вручення йому цієї ухвали.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала оскарженню не підлягає. Заперечення на ухвалу можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Повне судове рішення складене 26 грудня 2023 року

Головуючий суддя А.І. Петричкович

Дата ухвалення рішення26.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115942574
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування), з них осіб з інвалідністю

Судовий реєстр по справі —560/20713/23

Ухвала від 15.01.2024

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Петричкович А.І.

Ухвала від 26.12.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Петричкович А.І.

Ухвала від 06.12.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Петричкович А.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні