Ухвала
від 26.12.2023 по справі 560/20895/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 560/20895/23

УХВАЛА

іменем України

26 грудня 2023 рокум. Хмельницький

Суддя Хмельницького окружного адміністративного суду Гнап Д.Д., розглянувши позовну заяву Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області до товариства з обмеженою відповідальністю "ГІКОН" про стягнення штрафу в дохід державного бюджету,

ВСТАНОВИВ:

Головне управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області звернулось з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю "ГІКОН", в якому просить:

- стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "ГІКОН" штраф на суму 1700 грн у судовому порядку в дохід державного бюджету.

Ухвалою Хмельницького окружного адміністративного суду від 11 грудня 2023 року позовну заяву залишено без руху, надано позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви - 5 днів з дня вручення копії ухвали шляхом подання: доказів зарахування судового збору в розмірі 2684,00 грн до спеціального фонду Державного бюджету України або доказів сплати судового збору в розмірі 2684,00 грн за платіжними реквізитами Хмельницького окружного адміністративного суду; документів, які підтверджують право звернення до суду С. Савіцькому.

На виконання вимог вказаної ухвали позивач надав лист про виправлення недоліків позовної заяви до якого додано копію виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань на підтвердження права звернення до суду ОСОБА_1 , а також платіжну інструкцію від 01.12.2023 №804 про оплату судового збору.

Розглянувши подані документи, слід зазначити наступне.

Частиною першою статті 1 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що судовий збір це збір, що справляється на всій території України за подання заяв, скарг до суду, за видачу судами документів, а також у разі ухвалення окремих судових рішень, передбачених цим Законом.

Згідно з приписами частин першої, другої статті 9 Закону України "Про судовий збір" судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України. Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України.

Судовий збір перераховується у безготівковій або готівковій формі, в тому числі з використанням платіжних систем через мережу Інтернет у режимі реального часу (відповідно до частини першої статті 6 Закону України "Про судовий збір").

Постановою правління Національного банку України № 22 від 21.01.2004 року затверджена Інструкція про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, нормами якої встановлені вимоги щодо заповнення розрахункових документів.

Пунктом 3.7. Інструкції визначено, що реквізит "Призначення платежу" платіжного доручення заповнюється платником так, щоб надавати повну інформацію про платіж та документи, на підставі яких здійснюється перерахування коштів отримувачу. Повноту інформації визначає платник з урахуванням вимог законодавства України. Платник відповідає за дані, що зазначені в реквізиті платіжного доручення "Призначення платежу".

Платіжне доручення на безготівкове перерахування судового збору, квитанція установи банку про прийняття платежу готівкою додаються до позовної заяви (заяви, скарги) і мають містити відомості про те, яка саме позовна заява (заява, скарга, дія) оплачується судовим збором.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Верховного Суду від 16 січня 2019 року у справі № 905/1057/18.

Із наданих матеріалів встановлено, що позивачем на підтвердження сплати судового збору до адміністративного позову додано платіжну інструкцію від 01.12.2023 року №804 на суму 2684 грн.

Відповідно до даних підсистеми "Реєстр підтверджень оплат із Казначейства" комп`ютерної програми "Діловодство спеціалізованого суду" кошти, сплачені 01.12.2023 до Державного бюджету України на рахунки Хмельницького окружного адміністративного суду не надходили.

Оскільки позивач на виконання вимог ухвали від 11 грудня 2023 року не надав до суду доказів сплати 2684 грн судового збору за платіжними реквізитами Хмельницького окружного адміністративного суду або документів, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону, він частково усунув недоліки позовної заяви.

Відповідно до пункту 1 частини 4 статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України, позовна заява повертається позивачеві, якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви, яку залишено без руху, у встановлений судом строк.

Оскільки позивачем не усунуто усі недоліки позовної заяви у встановлений судом строк, її слід повернути.

Згідно з частиною восьмою статті 169 Кодексу адміністративного судочинства України повернення позовної заяви не позбавляє права повторного звернення до адміністративного суду в порядку, встановленому законом.

Керуючись пунктом 1 частини 4 статті 169, статтею 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя

УХВАЛИВ:

позовну заяву Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області до товариства з обмеженою відповідальністю "ГІКОН" про стягнення штрафу в дохід державного бюджету - повернути позивачеві.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її підписання.

Головуюча суддяД.Д. Гнап

Дата ухвалення рішення26.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115942596
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення штрафу в дохід державного бюджету

Судовий реєстр по справі —560/20895/23

Ухвала від 26.12.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Гнап Д.Д.

Ухвала від 11.12.2023

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Гнап Д.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні