Ухвала
від 25.12.2023 по справі 522/22635/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/22635/23

Провадження № 2/522/7749/23

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

25 грудня 2023 року м. Одеса

Суддя Приморського районного суду міста Одеси Павлик І.А., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Споживчого товариства «Будова Парк» про розірвання договору щодо асоційованого членства і стягнення суми пайових внесків,

ВСТАНОВИВ:

21.11.2023 до Приморського районного суду м. Одеси надійшла позовна заява ОСОБА_1 до СТ«Будова Парк» про розірвання договору щодо асоційованого членства і стягнення суми пайових внесків, у якій вона просить суд:

- розірвати договір про асоційоване членство № 2/94 від 15.12.2020 що укладений між ОСОБА_1 та СТ «Будова Парк»;

- стягнути із СТ «Будова Парк» на користь ОСОБА_1 1252800,00 грн, що еквівалентно 31320,00 доларів США.

06.12.2023 судом відповідно до приписів ч. 6 ст.187ЦПК України здійснено до Єдиного державного демографічного реєстру запит щодо зареєстрованого місця проживання (перебування) позивача.

06.12.2023 судом отримано відповідь з Єдиного державного демографічного реєстру №349974, з якої вбачається, що ОСОБА_1 зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд виходить з наступного.

18.10.2023 набув чинностіЗакон України від 29.06.2023 № 3200-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», яким, зокрема, внесені зміни доЦПК України.

Відповідно до п. 2 ч. 3ст. 175 ЦПК Українипозовна заява повинна містити: повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові) (для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), а також реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта для фізичних осіб - громадян України (якщо такі відомості позивачу відомі), відомі номери засобів зв`язку та адреси електронної пошти,відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Згідно ч. 6 ст. 14 ЦПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Судом встановлено, що позивачем у позовній заяві не зазначено відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Положеннями ч. 4 ст.177ЦПК України передбачено, що до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно ч. 1 ст. 3 Закону України «Про судовий збір» судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви та іншої заяви, передбаченої процесуальним законодавством.

Положеннями ст. 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» установлено, що з 1 січня 2023 року прожитковий мінімум для працездатних осіб становить 2 684,00 грн.

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про судовий збір» за подання позовної заяви майнового характеру фізичною особою ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Згідно зі ст.4Закону України«Про судовийзбір» за подання позовної заяви немайнового характеру фізичною особою або фізичною особою-підприємцем ставка судового збору становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 1 073,60 грн.

Частиною 3 статті 6 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

Як вбачається із позовної заяви позивачем заявлено 1 вимогу немайнового характеру (розірвання договору) судовий збір за яку складає 1 073,60 грн та 1 вимоги майнового характеру (стягнення 1252800,00 грн) судовий збір за яку складає 12528,00 грн.

Таким чином, розмір судового збору за подання даного позову становить 13 420,00 грн (5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб).

Однак ОСОБА_1 до позовної заяви не надано доказів сплати судового збору у встановленому законом розмірі.

Відповідно абз. 2 ч. 1ст. 185 ЦПК України суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху також у разі, якщо позовну заяву подано особою, яка відповідно до частини шостої статті 14 цього Кодексузобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст.185 ЦПК України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175 і177 цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає, щопозовна заява підлягає залишенню без руху з наданням позивачу строку для усунення зазначених недоліків.

Для усунення недоліків позовної заяви позивачу слід сплатити судовий збір у сумі 13 420,00 грн та зазначити відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

Заяву про усунення недоліків необхідно надати до Приморського районного суду м. Одеси.

Керуючись ст.ст. 14, 175, 177, 185, 260, 261 ЦПК України,суд

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 доСпоживчого товариства«Будова Парк»про розірваннядоговору щодоасоційованого членстваі стягненнясуми пайовихвнесків залишити без руху.

Встановити позивачу для усунення вищезазначених недоліків десятиденний строк з дня отримання копії ухвали суду про залишення позовної заяви без руху.

Копію ухвали про залишення позовної заяви без руху надіслати позивачу.

У разі не усунення зазначених недоліків у встановлений строк позовна заява вважатиметься неподаною та буде повернута позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і оскарженню не підлягає.

Суддя І.А. Павлик

Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115946756
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, пов’язаних із застосуванням Закону України «Про захист прав споживачів»

Судовий реєстр по справі —522/22635/23

Ухвала від 01.04.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Михайлюк О. А.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Малиновський районний суд м.Одеси

Михайлюк О. А.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Павлик І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні