Рішення
від 16.11.2023 по справі 159/4112/23
КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 159/4112/23

Провадження № 2/159/977/23

КОВЕЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 листопада 2023 року Ковельський міськрайонний суд Волинської області

в складі: головуючого судді Грідяєвої М.В.

при секретарі Бакай Л.О.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Ковель в порядку загального позивного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання таким, що втратив право користування житловим приміщенням, третя особа Головне Управління ДСНС України у Волинській області,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до ОСОБА_2 про визнання таким, що втратив право користування житловим приміщенням, третя особа ГУ ДСНС України у Волинській області, вказуючи на те, що він разом з сестрою ОСОБА_3 , її донькою ОСОБА_4 та відповідачем ОСОБА_2 зареєстровані в квартирі АДРЕСА_1 . Дана квартира належить до службового житла та перебуває на балансі в 2 державному пожежно-рятувальному загоні Головного управління ДСНС України у Волинській області. Відповідальним квартиронаймачем даної квартири є він. Відповідач є колишнім чоловіком його сестри ОСОБА_3 . В акті перевірки житлових умов мешканців квартири АДРЕСА_1 від 29.06.2023 року вказано, що ОСОБА_2 з серпня 2020 року в квартирі не проживає. Відповідач на даний час в квартирі зареєстровований, в ній не проживає. Всі обов`язки по зберіганню та використанню квартири покладені тільки на нього, відповідач не приймає участі у сплаті комунальних послуг, не приймає участі у ремонті квартири. Раніше він та його сестра неодноразово звертались до відповідача з проханням добровільно знятися з реєстрації в квартирі, на що позитивної відповіді не отримали. ОСОБА_2 житлом забезпечений, так як є власником квартири АДРЕСА_2 . У зв`язку з тим, що він не може у повній мірі реалізувати свої права як квартиронаймач житла, змушений звернутись за захистом порушеного права до суду. Вважає, так як відповідач не проживає за місцем реєстрації тривалий строк, понад три роки, проживає в іншому житлі, перелічені у ст.71 ЖК України підстави для збереження за ним площі відсутні, то він втратив право проживання у вказаном приміщенні. Так як житло відноситься до державного житлового фонду, право власності на нього не оформлено, виникли правовідносини регулюються главою 2 ЖК України, а саме ст.ст.71,72 ЖК України. Посилається на ст.ст.71,72 ЖК України. Наявність реєстрації місця проживання відповідача при фактичному його непроживанні в житловому приміщенні понад три роки, створює йому низку незручностей щодо реалізації прав квартиронаймача, які полягають в тому числі і в отриманні субсидії на оплату житлово-комунальних послуг та відповідальності при її призначенні. Просить визнати ОСОБА_2 таким, що втратив право користування житловим приміщенням квартирою АДРЕСА_1 , справу розглядати без його участі, з участю його представника.

Позивач та представник позивача в судове засідання не з`явились, про час, дату та місце розгляду справи повідомлені належним чином, згідно письмової заяви представника позивача просить розглянути справу без його та позивача участі, позов підтримують, просять його задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце розгляду справи повідомлений належним чином телефонограмою, просить розглянути справу без його участі, позов визнає.

Представник третьої особи в судове засідання не з`явився, про час, дату та місце розгляду справи повідомлений належним чином, згідно письмової заяви просить розглянути справу без його участі, проти позову не заперечує.

Вивчивши матеріали справи, суд вважає позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання таким, що втратив право користування житловим приміщенням, третя особа ГУ ДСНС України у Волинській області, обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Згідно паспорту громадянина України, зареєстроване місце проживання позивача АДРЕСА_3 з 27.09.2004 року.

Згідно довідки 2 Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Волинській області від 15.05.2023 року, квартира АДРЕСА_1 належить до службового житла.

Згідно акту перевірки житлових умов від 29.06.2023 року, за адресою: АДРЕСА_3 зареєстровано: ОСОБА_1 - квартиронаймач, ОСОБА_3 - сестро, ОСОБА_2 - швагро, ОСОБА_4 - донька.ОСОБА_2 з серпня 2020 року в квартирі не проживає.

Згідно Інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна від 27.07.2023 року, ОСОБА_2 на праві приватної власності належить квартира АДРЕСА_2 .

Згідно довідки Ковельської міської ради від 03.08.2023 року, ОСОБА_2 зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 .

Згідно довідки 2 Державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Волинській області від 24.08.2023 року, квартира АДРЕСА_1 є службовою та перебуває на балансі в 2 державному пожежно-рятувальному загоні ГУ ДСНС України у Волинській області, квартиронаймачем є ОСОБА_1 .

Згідно довідки про склад сім`ї або зареєстрованих у житловому приміщенні/будинку осіб від 24.08.2023 року, за адресою: АДРЕСА_3 (службова) зареєстровані: ОСОБА_1 , ОСОБА_3 , ОСОБА_2 , ОСОБА_5 .

Судом встановлено, позивач є наймачем службової квартири АДРЕСА_1 , яка перебуває на балансі в 2 державному пожежно-рятувальному загоні ГУ ДСНС України у Волинській області. За адресою квартири 27.09.2004 року зареєстровано місце мешкання відповідача ОСОБА_2 , як члена сім`ї наймача, а саме чоловіка його сестри ОСОБА_3 . Відповідач більше трьох років років в спірній квартирі не мешкає, комунальні платежі не сплачує, його речі в квартирі відсутні. Поважних причин відсутності відповідача на спірній житловій площі строком понад три роки, як і обставин з яких за відповідачем зберігається право користування цим жилим приміщенням на час його відсутності не встановлено. Відповідач ОСОБА_2 , на час розгляду справи є колишнім членом сім`ї наймача, з серпня 2020 року в квартирі не проживає, має на праві власності квартиру АДРЕСА_2 .

Відповідно до ст.3 СК України, сім`ю складають особи, які спільно проживають, пов`язані спільним побутом, мають взаємні права та обов`язки. Сім`я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства. До членів сім`ї наймача належать дружина наймача, їх діти і батьки. Членами сім`ї наймача може бути визнано й інших осіб, якщо вони постійно проживають разом з наймачем і ведуть з ним спільне господарство.

Якщо особи, зазначені в частині другій цієї статті, перестали бути членами сім`ї наймача, але продовжують проживати в займаному жилому приміщенні, вони мають такі ж права і обов`язки, як наймач та члени його сім`ї, як зазначено у частині другій статті 64 ЖК УРСР.

Відповідно до ст.7 ЖК України, ніхто не може бути виселений із займаного жилого приміщення або обмежений у праві користування жилим приміщенням інакше як з підстав і в порядку, передбачених законом. Житлові права охороняються законом, за винятком випадків, коли вони здійснюються в суперечності з призначенням цих прав чи з порушенням прав інших громадян або прав державних і громадських організацій.

Тобто будь-яке виселення або позбавлення особи права користування житлом допускається виключно на підставах, передбачених законом, і повинно відбуватись в судовому порядку.

Відповідно до ст.71 ЖК України при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім`ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців.

Відповідно до ст.72 ЖК України визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки, провадиться в судовому порядку.

Відповідно до ст.123 ЖК України, порядок користування службовими жилими приміщеннями встановлюється цим Кодексом та іншими актами законодавства України.До користування службовими жилими приміщеннями застосовуються правила про договір найму жилого приміщення, крім правил, передбачених статтями 73-76, 79-83, 85, 90, частиною шостою статті 101, статтями 103 - 106 цього Кодексу.

З урахуванням зазначеного, не проживання відповідача більше трьох років в спірній квартирі, визнання відповідачем позову, належності відповідачу на праві власності іншого нерухомого майна, суд вважає, ОСОБА_2 підлягає визнанню таким, що втратив право користування жилим приміщенням квартирою АДРЕСА_1 внаслідок його відсутності строком понад три роки.

Відповідно до ст.141 ЦПК України, в зв`язку з задоволенням позову, з відповідача на користь позивача підлягає стягненню сплачений ним судовий збір в розмірі 1073 грн. 60 коп.

Керуючись ст.ст.71, 72, 123 ЖК України, ст.ст.12, 89, 141, 200, 263, 265, 268, 354 ЦПК України,

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про визнання таким, що втратив право користування житловим приміщенням, третя особа Головне Управління ДСНС України у Волинській області - задовольнити.

ОСОБА_2 , визнати таким, що втратив право користування житловим приміщенням квартирою АДРЕСА_1 .

Стягнути з ОСОБА_2 на користь ОСОБА_1 судовий збір в розмірі 1073 грн. 60 коп.

Рішення може бути оскаржено до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Рішення виготовлено в нарадчій кімнаті.

Суддя:М. В. ГРІДЯЄВА

Дата ухвалення рішення16.11.2023
Оприлюднено28.12.2023
Номер документу115954810
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання таким, що втратив право користування житловим приміщенням,

Судовий реєстр по справі —159/4112/23

Рішення від 16.11.2023

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Грідяєва М. В.

Ухвала від 28.08.2023

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Грідяєва М. В.

Ухвала від 07.08.2023

Цивільне

Ковельський міськрайонний суд Волинської області

Грідяєва М. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні