Ухвала
від 11.12.2023 по справі 752/23183/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/23183/23

Провадження № 6/752/666/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11 грудня 2023 року Голосіївський районний суд м.Києва в складі:

головуючого - судді- Машкевич К.В.

за участю секретаря- Гненик К.П.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником, заінтересовані особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фінансова компанія «Женева», ОСОБА_1 , Товариство з обмеженою відповідальністю «Еталон- Автобудсервіс» Українська комерційна компанія, приватний виконавець Кошарський Олександр Володимирович,суд,-

В С Т А Н О В И В:

У жовтні 2023 року заявник звернувся до суду з заявою про заміну сторони виконавчого провадження з ТОВ «ФК`Женева» на правонаступника ТОВ «Дебт Форс».

Посилається в заяві на те, що 20 жовтня 2009 року Голосіївським районним судом м. Києва був задоволений позов про стягнення з ОСОБА_1 , ТОВ Еталон -Автобудсервіс на користь ПАТ «Банк Форум» заборгованості за кредитним договором №0081/08/01-А.

Ухвалою Голосіївського районного суду міста Києва від 11 жовтня 2018 року у справі №2-4138/09, замінено сторону виконавчого провадження - ПАТ "Банк Форум" на ТОВ "Фінансова компанія «Женева».

08.12.2020 між ТОВ «ФК «Женева» та ТОВ «Вердикт Капітал» було укладено договір №04/12-20-3 про відступлення прав вимоги, відповідно до якого ТОВ «ФК «Женева» відступило ТОВ «Вердикт Капітал» право вимоги за кредитним договором №0081/08/01-А.

22.02.2023 року між ТОВ «Вердикт Капітал» та ТОВ « Кампсіс Фінанс» укладено Договір № 22-02/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги, відповідно до якого ТОВ «Вердикт Капітал» відступило ТОВ « Кампсіс Фінанс», а ТОВ « Кампсіс Фінанс» набуло право вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за Кредитним договором № 0081/08/01-А.

16.05.2023 року між ТОВ «Кампсіс» та ТОВ «Дебт Форс» було укладено Договір № 16-05/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги, відповідно до якого ТОВ «Кампсіс Фінанс» відступило ТОВ «Дебт Форс», а ТОВ «Дебт Форс» набуло право вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за Кредитним договором №0081/08/01-А.

Враховуючи викладене, набуття прав кредитора за укладеним між сторонами в справі кредитним договором, просить задовольнити заяву та її розгляд здійснити без участі представника заявника.

Сторони в судове засідання не з`явилися, про час судового засідання повідомлялися належним чином.

У відповідності до положень ст. 442 ЦПК України суд розглядає заяву про заміну сторони її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду у судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб.

Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до висновку про задоволення заяви, виходячи з наступного.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 442 ЦПК України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець.

Судом встановлено, що заочним рішенням Голосіївського районного суду м. Києва від 20 жовтня 2009 року було задоволено позов Акціонерного комерційного банку «Форум» до ОСОБА_1 , ТОВ «Еталон-автобудсервіс», Українська комерційна компанія про стягнення заборгованості по кредитному договору.

Розірвано кредитний договір №0081/08/07-А від 28 лютого 2008 року, укладений між Акціонерним комерційним банком «Форум» та ОСОБА_1 .

Стягуто солідарно з ОСОБА_1 , ТОВ ТОВ «Еталон-автобудсервіс», Українська комерційна компанія на користь Акціонерного комерційного банку «Форум» заборгованість у сумі 30069 доларів США 93 центи.

Стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ТОВ «Еталон-автобудсервіс» Українська комерційна компанія на користь Акціонерного комерційного банку «Форум» пеню у розмірі 13 225 ,19 грн.

Стягнуто солідарно з ОСОБА_1 , ТОВ «Еталон-автобудсервіс» Українська комерційна компанія на користь Акціонерного комерційного банку «Форум» сплачений судовий збір у сумі 1700 грн. та витрати на інформаційно-технічне забезпечення розгляду справи у сумі 30 грн.

На виконання вказаного заочного рішення суду Голосіївським районним судом м. Києва було видано 6 виконавчих листів.

Ухвалою Голосіївського районного суду м. Києва від 11 жовтня 2018 року, замінено стягувача ПАТ «Банк Форум» на на стягувача ТОВ «Фінансова компанія «Женева» у виконавчих листах у справі №2-4138/09.

08.12.2020 між ТОВ «ФК «Женева» та ТОВ «Вердикт Капітал» було укладено договір №04/12-20-3 про відступлення прав вимоги, відповідно до якого ТОВ «ФК «Женева» відступило ТОВ «Вердикт Капітал» право вимоги за кредитним договором №0081/08/01-А.

В провадженні приватного виконавця Кошарського О.В. перебуває виконавчі провадження НОМЕР_1, НОМЕР_2 відкриті на підставі виконавчих листів від 03 лютого 2010 року №2-4138/09.

22.02.2023 року між ТОВ «Вердикт Капітал» та ТОВ « Кампсіс Фінанс» укладено Договір № 22-02/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги, відповідно до якого ТОВ «Вердикт Капітал» відступило ТОВ « Кампсіс Фінанс», а ТОВ « Кампсіс Фінанс» набуло право вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за Кредитним договором № 0081/08/01-А.

16.05.2023 року між ТОВ «Кампсіс» та ТОВ «Дебт Форс» було укладено Договір № 16-05/23 про відступлення (купівлю-продаж) прав вимоги, відповідно до якого ТОВ «Кампсіс Фінанс» відступило ТОВ «Дебт Форс», а ТОВ «Дебт Форс» набуло право вимоги заборгованості за договорами кредиту, в тому числі за Кредитним договором №0081/08/01-А.

Згідно Витягу з реєстру боржників до Договору № 0081/08/01-А відступлення (купівлю-продаж) права вимоги від 16.05.2023 року вбачається, що право вимоги за Кредитним договором № 0081/08/01-А перейшло до ТОВ «Дебт Форс».

Таким чином, відбулася заміна кредитора у зобов`язанні, зокрема Товариство з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» є новим кредитором у фінансових правовідносинах з боржником, а також новим стягувачем у даній справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов`язок щодо виконання рішення.

Частиною 5 статті 15 Закону визначено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ч. 1 ст. 512 ЦК України кредитор у зобов`язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);

2) правонаступництва;

3) виконання обов`язку боржника поручителем або заставодавцем (майновим поручителем);

4) виконання обов`язку боржника третьою особою.

Тобто, підставою для заміни сторони виконавчого провадження, а саме процесуального правонаступництва, є наступництво у матеріальних правовідносинах, унаслідок якого відбувається вибуття сторони зі спірних або встановлених судом правовідносин і переходу до іншої особи прав і обов`язків вибулої сторони в цих правовідносинах.

З цього випливає, що у разі передання кредитором своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги) чи правонаступництва (припинення юридичної особи шляхом злиття, приєднання, поділу, перетворення або ліквідації, спадкування) на стадії виконання судового рішення відбувається вибуття кредитора.

Заміна кредитора відбувається поза межами виконавчого провадження у разі смерті кредитора, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги.

У зв`язку з такою заміною кредитора відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв`язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження, і її заміна належним кредитором проводиться відповідно до ст.15 Закону України "Про виконавче провадження" та ст. 442 ЦПК України за заявою заінтересованої сторони зобов`язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього кредитора всі права та обов`язки в зобов`язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Зазначена правова позиція викладена у постанові Верховного Суду № 61- 1207св18 від 21 березня 2018 року.

Крім того, заміна сторони виконавчого провадження її правонаступником може відбуватися як при відкритому виконавчому провадженні, так і при відсутності виконавчого провадження, тобто може бути проведена на будь-якій стадії процесу. Без заміни сторони виконавчого провадження правонаступник позбавлений процесуальної можливості ставити питання про відкриття виконавчого провадження та вчиняти інші дії згідно із Законом України «Про виконавче провадження».

Наявність судового рішення про задоволення вимог кредитора, яке не виконане боржником, не припиняє зобов`язальних правовідносин сторін. Зміна кредитора у зобов`язанні шляхом відступлення права вимоги із зазначенням у договорі обсягу зобов`язання, яке передається на стадії виконання судового рішення, не обмежує цивільних прав учасників спірних правовідносин.

За таких обставин, звернення правонаступника кредитора із заявою про надання йому статусу стягувача відповідає змісту статей 512, 514 ЦК України та статті 15 Закону України «Про виконавче провадження».

Зазначена правова позиція викладена у постанові Верховного Суду у складі Об`єднаної палати Касаційного цивільного суду № 2-3627/09 від 09 грудня 2019 року.

Виходячи з обставин, викладених вище, суд приходить до висновку про обґрунтованість заяви.

Керуючись ст. 442 ЦПК України, ст. 15 Закону України «Про виконавче провадження», суд,-

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити.

Замінити стягувача Товариство з обмеженою відповідальністю «Женева» на його правонаступника - Товариство з обмеженою відповідальністю «Дебт Форс» (м. Київ, вул. Харківське шосе, буд. 201/203, літ. 2-а, оф. 602, ЄДРПОУ 43577608) у виконавчому провадженні відкритому на підставі виконавчих листів № 755/13477/15-ц про стягнення боргу з боржників якими є: ОСОБА_1 , Товариство з обмеженою відповідальністю «Еталон -автобудсервіс» Українська комерційна компанія на користь Публічного акціонерного товариства «Банк Форум».

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Київського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на ухвали суду - якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя: К.В.Машкевич

СудГолосіївський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення11.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу115973789
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —752/23183/23

Ухвала від 09.07.2024

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 11.12.2023

Цивільне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні