Ухвала
від 25.12.2023 по справі 183/13815/23
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер справи 183/13815/23

Провадження № 2/183/5209/23

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

25 грудня 2023 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області МайнаГ. Є., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 до Сєвєродонецької міської військової адміністрації Сєвєродонецького район Луганської області, третя особа Комунальне підприємство «Сєвєродонецьке бюро технічної інвентаризації», про визнання права власності на нерухоме майно, в разі втрати правовстановлюючого документа,-

В С Т А Н О В И В:

У грудні 2023року позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 засобами поштовогозв`язку звернулися до суду із позовом до Сєвєродонецької міської військової адміністрації Сєвєродонецького району Луганської області, який переданий судді 21 грудня 2023року, у якому просять визнати за ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , право спільної сумісної власності на квартиру АДРЕСА_1 , загальною площею 67,5 м2, житловою площею 39,3м2, згідно зі свідоцтвом, зареєстрованим в Бюро технічної інвентаризації м. Сєвєродонецьк Луганської області, записаним в реєстрову книгу за № 237 від 15.12.1999.

Позовна заява підлягає залишенню без руху, оскільки не відповідає вимогам ст.ст. 176, 177ЦПК України, виходячи з такого.

Відповідно до п. 3 ч. 3 ст. 175 ЦПК України, позовна заява повинна містити зазначення ціни позову, якщо позов підлягає грошовій оцінці.

Пунктом 9 частини 1 статті 176 ЦПК України визначено, що у позовах про право власності на нерухоме майно, що належить фізичним особам на праві приватної власності, - дійсною вартістю нерухомого майна, а на нерухоме майно, що належить юридичним особам, - не нижче його балансової вартості.

Позивачами не зазначено ціну позову, хоча предметом позову є визнання за позивачами права власності на квартиру, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , загальною площею 67,5 м2. Разом з тим, в тексті клопотання позивачі зазначають, що вони неодноразово намагались замовити на сайті Фонду державного майна України довідку про оцінку майна (квартири), однак запит не створюється із відміткою «помилка на виконання на сервері».

Частиною 2 статті176 ЦПК України визначено, що якщо визначена позивачем ціна позову вочевидь не відповідає дійсній вартості спірного майна або на момент пред`явлення позову встановити точну його ціну неможливо, розмір судового збору попередньо визначає суд з наступним стягненням недоплаченого або з поверненням переплаченого судового збору відповідно до ціни позову, встановленої судом при вирішенні справи.

Відповідно до підпунктів 1, 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про судовий збір», за подання до суду заяви майнового характеру, яка подана фізичною особою або фізичною особою-підприємцем, ставка судового збору становить 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а за подання до суду позовної заяви немайнового характеру 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Згідно із Законом України «Про державний бюджет України на 2023 рік» прожитковий мінімум для працездатних осіб в Україні з 01січня 2023 року становить 2684 грн.

З урахуванням викладеного, а також майнового стану позивачів, суд вважає за необхідне встановити розмір судового збору за подання цієї позовної заяви у розмірі 5000,00грн.

Одночасно з позовною заявою, позивачами було заявлено клопотання про звільнення їх від сплати судового збору. В обґрунтування клопотання позивачі посилались на вимоги статті 8 ЗУ «Про судовий збір» та зазначили, що вони є внутрішньо переміщеними особами та наразі не мають коштів, щоб сплатити суму судового збору, у зв`язку з чим, просили звільнити їх від такої сплати.

Ознайомившись із клопотанням позивачів, суддя приходить до висновку, що у його задоволенні належить відмовити, виходячи з таких підстав.

Відповідно до ч. 2 ст. 133 ЦПК України, розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Згідно з ч.ч. 1, 3 ст. 136 ЦПК України, суд, враховуючи майновий стан сторони, може своєю ухвалою відстрочити або розстрочити сплату судового збору на визначений строк у порядку, передбаченому законом, але не більше як до ухвалення судового рішення у справі. З підстав, зазначених у частині першій цієї статті, суд у порядку, передбаченому законом, може зменшити розмір належних до сплати судових витрат, пов`язаних з розглядом справи, або звільнити від їх сплати.

Відповідно до ст. 8 Закону України «Про судовий збір» враховуючи майновий стан сторони, суд може своєю ухвалою за її клопотанням відстрочити або розстрочити сплату судового збору на певний строк, але не довше ніж до ухвалення судового рішення у справі за умов: розмір судового збору перевищує 5 відсотків розміру річного доходу позивача - фізичної особи за попередній календарний рік.

З аналізу вказаних норм законодавства, убачається, що особа, яка заявляє клопотання про звільнення від сплати судового збору, повинна навести у своєму клопотанні доводи і подати докази на підтвердження того, що її майновий стан перешкоджав (перешкоджає) сплаті нею судового збору у встановленому законодавством порядку і розмірі.

Таким чином, єдиною підставою для розстрочення/відстрочення/звільнення від сплати судового збору є майновий стан сторони.

Між тим, позивачами не надано жодних доказів, що розмір судового збору перевищує 5відсотків розміру їх річного доходу за попередній календарний рік.

Ураховуючи вищевикладене, оскільки до позовної заяви не додана квитанції про сплату судового збору у цій цивільній справу, позивачам належить сплатити судовий збір у розмірі 5000,00 грн.

З урахуванням зазначеного, відповідно до ч. 1 ст. 185 ЦПК України, позовна заява підлягає залишенню без руху з повідомленням про це позивачів і наданням їм строку для усунення зазначених недоліків сім днівз дняотримання копіїданої ухвали,- шляхом сплати судового збору у розмірі 5000,00грн. з поданням доказів про його сплату.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 176, 177, 185, 260 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 залишити без руху.

Повідомити ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 про необхідність виправити у семиденний строк з моменту отримання копії ухвали зазначені недоліки заяви шляхом сплати судового збору у розмірі 5000,00грн. з поданням доказів про його сплату.

У разі невиконання ухвали суду в зазначений строк заяву вважати неподаною та повернути заявникові зі всіма доданими до неї документами.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: https://court.gov.ua/fair/sud0427/.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею. Ухвала може бути оскаржена лише в частині визначення розміру судових витрат до Дніпровського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги заявником протягом 15 днів, починаючи з наступного за днем отримання її копії, в іншій частині ухвала окремому оскарженню не підлягає.

Ухвала суду складена і підписана 25 грудня 2023 року.

Суддя Г.Є. Майна

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення25.12.2023
Оприлюднено29.12.2023
Номер документу115985559
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах щодо права власності чи іншого речового права на нерухоме майно (крім землі), з них:

Судовий реєстр по справі —183/13815/23

Ухвала від 07.05.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

Ухвала від 25.12.2023

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні