Рішення
від 22.12.2023 по справі 726/2739/23
САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

САДГІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА ЧЕРНІВЦІ

Справа № 726/2739/23

Провадження №2-о/726/79/23

Категорія 10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22.12.2023 м. Чернівці

Садгірський районний суд м. Чернівці у складі: головуючого судді Байцар Л. В., присяжних: Казимірович В.В., Андроник В.В., за участю секретаря судового засідання Очипчук Ю.М., заявника ОСОБА_1 , заявника ОСОБА_2 , представника відділу опіки та піклування служби у справах дітей ЧМР Гловацької Т.П., представника МОБД МОР в режимі відеоконференції Паленчук О.Ю. , розглянувши у закритому судовому засіданні в залі суду в м. Чернівці цивільну справу за заявою ОСОБА_2 , ОСОБА_1 , зацікавлені особи: служба у справах дітей ЧМР, Миколаївський обласний будинок дитини МОР про усиновлення малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , -

ВСТАНОВИВ:

Заявники звернулися до суду із заявою про усиновлення малолітньої дитини, мотивуючи свої вимоги тим, що вони громадяни України, З 30.04.1992 р. перебувають в зареєстрованому шлюбі. Від шлюбу мають двох дорослих повнолітніх синів, проте бажають збільшити сім`ю та взяти на виховання малолітню дитину, щоб в родині лунав дитячий сміх, радість і щастя. З цього приводу вони звернулися до служби у справах дітей Миколаївської райдержадміністрації Миколаївської області з питання усиновлення малолітньої дитини жіночої статті. Пояснюють, що підтримують традиції українського народу. Відносини з дітьми, рідними доброзичливі, сповнені довірою та любов`ю. Факт усиновлення ними добре обміркований, вважають себе спроможними дати усиновленій ними дитині необхідну любов та турботу, яку вона втратила через життєві обставини біологічних батьків. Вважають, що чужих дітей не буває, і кожна дитина повинна виховуватися тільки в родині. Пояснюють також, що їх діти їх підтримують та вважають їх рішення прийняти дитину до родини обдуманим, спільним та серйозним кроком дати дитині батьківську любов та сімейний затишок. З 30.09.2022 р. перебувають на обліку кандидатів в усиновлювачі в службі у правах дітей Миколаївської райдержадміністрації Миколаївської області. З 17 листопада по 08 грудня 2022 року пройшли курс підготовки з питань виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Просять суд задовольнити заяву.

Ухвалою Садгірського районного суду м. Чернівці від 15.11.2023 р. провадження було відкрито та справу призначено до розгляду.

У судовому засіданні заявники підтримали заяву, просили постановити рішення, яким її задовольнити. Зазначили, що бажають стати батьками малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , розуміючи всю відповідальність усиновлення.

Представник відділу опіки та піклування служби у справах дітей ЧМР Гловацька Т.П в судовому засіданні вимоги заяви підтримала та просила суд постановити рішення, якою заяву задовольнити.

Представник МОБД МОР Паленчук О.Ю. в судовому засіданні вимоги заяви підтримала.

Вислухавши пояснення заявників, дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд прийшов до висновку, що заява підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що заявники є громадянами України, з 30 квітня 1992 р. перебувають у зареєстрованому шлюбі, що підтверджується свідоцтвом про шлюб, що видане 30.04.1992 р. м. Миколаїв, Палацом урочистих подій, актовий запис №392.

Відповідно до свідоцтва про народження серії НОМЕР_1 ОСОБА_3 , народилась ІНФОРМАЦІЯ_2 , мати - ОСОБА_4 , батько- ОСОБА_5 .

Заочним рішенням Центрального райнного суду м. Миколаєва від 11.08.2023 р. ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_3 було позбавлено батьківських прав відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

Згідно наказу ВК Миколаївської міської ради від 25 жовтня 2023 р. ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 надано статус дитини, позбавленої батьківського піклування.

Відповідно до висновку про стан здоров`я дитини, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 має такі захворювання: пупкова грижа без непрохідності чи гангрени, Рахіт активний 1 ступеню, підгострий перебіг, період реконвалесценції.

ОСОБА_1 та ОСОБА_1 надана згода дитячого закладу «МОБД» МОР на усиновлення ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 від 03.11.2023 р. №503-03-04.

Крім того судом встановлено, що усиновлення малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_7 р. гр. України ОСОБА_1 та ОСОБА_2 проводиться без згоди дитини, тому що вона у зв`язку з віком не усвідомлює факту усиновлення відповідно до довідки від 08.11.2023 р. №1/2049 Служби у справах дітей ЧМР.

Так, відповідно до витягів МВС, ОСОБА_2 ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 станом на 18.08.2023 р. до кримінальної відповідальності не притягувались, незнятої чи непогашеної судимості немають та в розшуку не перебувають.

Заявники перебувають на обліку кандидатами в усиновителі в Службі у справах дітей Миколаївської РДА Миколаївської області з 2022 р.

Згідно з медичними висновками від 01.07.2022 р., подружжя заявників має добрий загальний стан здоров`я, жодних інфекційних захворювань, ознак алкогольної чи наркотичної залежності, сифілісу, туберкульозу, ВІЛ/СНІД та психічних захворювань у них не виявлено.

Заявник по справі працює на ТОВ «АІСІ ПРОМ» менеджер, його заробіток за період з 01 лютого 2023 по 30 липня 2023 становить 64 650,00 грн.

Заявники проживають за адресою АДРЕСА_1 . Під час обстеження житлово-побутових умов кандидатів відомо, що санітарний стан будинку добрий, всі умови для проживання дитини створено, будинок обладнаний меблями.

Малолітня ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , має всі правові підстави для усиновлення.

Відповідно до висновку Органу опіки та піклування ВК ЧЕрнівецької міської ради про доцільність усиновлення малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , Чернівецька міська рада вважає усиновлення малолітньої громадянами України подружжям заявників, - доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини.

Особа, яка бажає усиновити дитину, подає до суду заяву про усиновлення. Подання такої заяви через представника не допускається (ч.1 ст.223 Сімейного Кодексу України).

Відповідно до частини першої статті 208 Сімейного Кодексу України, усиновленою може бути дитина.

Згідно зі статтею 6 Сімейного Кодексу України, правовий статус дитини має особа до досягнення нею повноліття.

Малолітньою вважається дитина до досягнення нею чотирнадцяти років.

Частиною 3 ст.218 Сімейного Кодексу України встановлено, що усиновлення проводиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення.

Якщо на обліку для можливого усиновлення перебувають рідні брати та сестри, вони не можуть бути роз`єднані при їх усиновлені.

Усиновлення дитини провадиться без згоди батьків, якщо вони протягом двох місяців після народження дитини не забрали її на виховання до себе в сім`ю та запис про них у Книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ст.135 Сімейного Кодексу України (п.5 ч.1 ст.219 СК України).

Тобто, на підставі вищенаведених правових норм, ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , як малолітня дитина може бути усиновлена.

Суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, а саме: стан здоров`я та матеріальне становище осіб, які бажають усиновити дитину, їх сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; мотиви, на підставі яких заявники бажають усиновити дитину; взаємовідповідність осіб, які бажають усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ці особи опікуються вже дитиною; особу дитини та стан їх здоров`я; ставлення дитини до осіб, які бажають її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини(ст.224 Сімейного Кодексу України).

Судом встановлено, що обставини, передбачені ст.212 Сімейного Кодексу України, наявність яких виключала б для заявників можливість бути усиновлювачами малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 - відсутні.

На підставі наведеного, суд приходить до висновку, що дане усиновлення проводиться виключно в інтересах дитини і що заявники бажають її усиновити, підстав, передбачених у сімейному законодавстві, які б перешкоджали цьому усиновленню, судом не встановлено, а тому заява підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.207, 208, 211, 219, 223, 224, 229 Сімейного Кодексу України, ст.ст.12, 13, 259, 264-265, 273, 293-294, 315 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 та ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , усиновлювачами дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести зміни в актовий запис про народження дитини №32 від 12.01.2022 р., (свідоцтво про народження серії НОМЕР_1 ), складений Миколаївським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) і записати батьками дитини:

- мати дитини - ОСОБА_2 ;

- батько дитини - ОСОБА_1 ;

Змінити прізвище усиновленої дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 », змінити ім`я дитини з « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 », змінити по-батькові з « ІНФОРМАЦІЯ_8 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 ».

Дату народження дитини « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та місце народження «м. Миколаїв, Миколаївська область, Україна», залишити без змін.

Після внесення змін до актового запису про народження видати нове свідоцтво про народження дитини.

Копію рішення суду після набрання ним законної сили надіслати до органу державної реєстрації актів цивільного стану для внесення змін до актового запису про народження дитини та видання нового свідоцтва про народження.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закритті апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Чернівецького апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення, а у разі проголошення в судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду якщо апеляційна скарга подана протягом 30 днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий суддя Л. В.БайцарПрисяжний В.В.КазиміровичПрисяжний В.В.Андроник

Дата ухвалення рішення22.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу115986578
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення малолітньої дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —726/2739/23

Рішення від 22.12.2023

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

Ухвала від 15.11.2023

Цивільне

Садгірський районний суд м. Чернівців

Байцар Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні