Рішення
від 28.12.2023 по справі 292/1440/23
ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ЧЕРВОНОАРМІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 292/1440/23

Номер провадження 2/292/279/23

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

28 грудня 2023 року смт.Пулини

Червоноармійського районного суду Житомирської області

головуючої судді Гуц О.В. секретар судового засідання Риданова Г.В.

розглянувши у відкритому судовому засіданні у смт. Пулини цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Курненської сільськоїради Житомирськогорайону Житомирськоїобласті про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за законом

У С Т А Н О В И В :

У листопаді 2023 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою до Курненської сільської ради Житомирського району Житомирської області, мотивуючи його тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла його мати ОСОБА_2 .

Після її смерті відкрилась спадщина, до складу якої входить належна ОСОБА_2 згідно Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №548627, земельна ділянка площею 2,71 га товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходяться на території Великолугівської сільської ради.

Він є спадкоємцем першої черги за законом після смерті матері. Інших спадкоємців немає.

У грудні 2021 року він вирішив оформити право власності на спадкове майно і звернувся до приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Житомирської області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину. Однак нотаріус відмовив в оформленні спадщини у зв"язку із пропуском встановленого законодавством шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Встановлений законодавством шестимісячний строк для прийняття спадщини пропущений ним з поважних причин, оскільки після смерті матері він фактично вступив в управління та володіння спадковим майном, забрав речі та документи, належні його матері, доглядав за будинком, здійснював його поточні ремонти, обробляв земельну ділянку. Від прийняття спадщини він ніколи не відмовлявся, заяви про відмову від спадщини нотаріусу не подавав.

Враховуючивищевикладене, просить визначити йому додатковий строк терміном один місяць для подання заяви про прийняття спадщини за законом, після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис про смерть №2.

Ухвалою Червоноармійського районного суду Житомирської області від 27 листопада 2023 року, провадження у зазначеній справі відкрито та призначено до підготовчого засідання на 09 год. 10 хв. 18 грудня 2023 року.

Згідно ухвали Червоноармійського районного суду Житомирської області від 18 грудня 2023 року, підготовче провадження у даній справі закрито та призначено до судового розгляду по суті на 08 год. 00 хв. 28 грудня 2023 року.

У судовезасідання позивач не з"явився, надав суду письмове клопотання, в якому просить розглядати справу без його участі та участі його представника, позовну заяву підтримує та просить задовольнити.

Відповідач у судове засіданняне з"явився,відголови Курненської сільської ради Житомирського району Житомирської області на адресу суду надійшла письмова заява, в якій просить розглядати справу без участі їх представника, позовні вимоги визнають.

Згідно ч.3 ст.211 ЦПК України, учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності.

Відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , що підтверджується свідоцтвом про її смерть серії НОМЕР_1 від 04.01.2008, виданого виконкомом Великолугівської сільської ради Червоноармійського району Житомирської області, про що в книзі реєстрації смертей зроблено відповідний актовий запис за №2. (а.с. 6)

Згідно свідоцтва про народження серії НОМЕР_2 від 08.02.1966, виданого Великолугівською с/радою Новоград-Волинського району Житомирської області, матір"ю позивача є ОСОБА_2 (а.с.10).

Відповідно до Державного акта на право власності на земельну ділянку серії ЯБ №548627, виданого 17.05.2006 Червоноармійською районною державною адміністрацією Житомирської області, ОСОБА_2 є власницею земельної ділянки площею 2,71 га, розташованої на території Великолугівської сільської ради Червоноармійського району Житомирської області. (а.с.9).

Як вбачається з довідок №№1229, 1230 від 15.12.2021,виданих Великолугівським старостинським округом №3 Курненської сільської ради, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , була зареєстрована за місцем проживання та проживала за адресою: с.Великий Луг Житомирського району Житомирської області. На день смерті ОСОБА_2 , разом з нею за вказаною адресою ніхто не проживав та не був зареєстрований, та протягом шести місяців після її смерті (а.с.7, 8).

Постановою приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Житомирської області Висоцького Д.І. про відмову у вчиненні нотаріальної діївід 22.12.2021 №361/02-31, ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 2,20 га., за кадастровим номером 1825480800:05:000:0206, що розташована на території Великолугівської сільської ради Пулинського району Житомирської області, у зв"язку з пропуском строку для прийняття спадщини. (а.с.13).

Згідно відповіді приватного нотаріуса Житомирського районного нотаріального округу Житомирської області Семенюк В.Ю. №158/01-16 від 02.12.2023, щодо майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_2 , заведена спадкова справа №218/2021. Заява про видачу свідоцтва про право на спадщину подана ОСОБА_1 . Факт прийняття спадщини відсутній. Інші спадкоємці з будь-якими заявами не зверталися.

Вказані обставини сторонами не оспорюються, ними визнаються.

Крім того, що зазначені обставини сторонами визнаються, вони підтверджуються матеріалами справи, їх визнання відповідачем не суперечить закону та не порушує права, свободи і інтереси інших осіб, тому підстав для відмови у прийнятті визнання відповідачем позову суд не вбачає.

В зв`язку з цим, судом у відповідності із ст.82 ЦПК України, визнані вказані обставини такими, що не підлягають доказуванню.

В статті 1269 ЦК України зазначається, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

У відповідності із ст.1272 ЦК України, за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подачі ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно п.24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов`язані з об`єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

З вищенаведених підстав, оскільки відповідач не заперечує проти задоволення позову, суд дійшов висновку про те, що позивач пропустив строк подачі заяви про прийняття спадщини з причин необізнаності про наявність спадкового майна та порядок прийняття спадщини, які суд визнає поважними і задовольняє позов.

Керуючись ст.ст.12, 13, 81, 82, 206, 211, 247, 263-265 ЦПК України, ст.ст.1269, 1270, 1272 ч.3 ЦК України, Постановою Пленуму Верховного Суду України від 30.05.08 року №7 Про судову практику у справах про спадкування, суд,-

У Х В А Л И В:

Позов ОСОБА_1 до Курненської сільськоїради Житомирськогорайону Житомирськоїобласті про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за законом, задовольнити.

Визнати поважними причини пропуску строку для прийняття спадщини ОСОБА_1 після смерті матері ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , актовий запис про смерть № 2.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , додатковий строк для подачі ним до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини за законом, яка відкрилась ІНФОРМАЦІЯ_1 , після смерті матері ОСОБА_2 , актовий запис про смерть № 2, терміном в один місяць після вступу рішення в законну силу.

Рішення може бути оскаржено до Житомирського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом 30 днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя О. В. Гуц

Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено29.12.2023
Номер документу115993790
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них за законом.

Судовий реєстр по справі —292/1440/23

Рішення від 28.12.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 18.12.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

Ухвала від 27.11.2023

Цивільне

Червоноармійський районний суд Житомирської області

Гуц О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні