Ухвала
від 05.12.2023 по справі 752/25289/23
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/25289/23

Провадження № 1-кс/752/9934/23

У Х В А Л А

05 грудня 2023 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши скаргу виконуючого обов`язки директора державної установи «Інститут еволюційної екології Національної академії наук України» ОСОБА_3 на бездіяльність Голосіївського УП ГУНП в м.Києві щодо не внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, подану в порядку ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України, -

встановив:

в.о. директора ДУ « Інститут еволюційної екології Національної академії наук України» ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва в порядку, передбаченому ст. 303 КПК України, зі скаргою, в якій просив зобов`язати слідчого, іншу службову особу, яка уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення Голосіївського УП ГУНП в м. Києві внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості про вчинення кримінальних правопорушень. Обґрунтовуючи вимоги, викладені у скарзі, в.о. директора ДУ « Інститут еволюційної екології Національної академії наук України» ОСОБА_3 зазначив про те, що 30.11.2023 року він звернувся до Голосіївського управління поліції Головного управління Національної поліції у м. Києві з заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 185КК України. Однак у порушення вимог ст. 214 КПК України відомості за вказаною заявою від 30.11.2023 року не внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, чим допущено бездіяльність, яка порушує права заявника.

У судове засідання заявник скарги не з`явився.

Слідчий Голосіївського УП ГУНП в м.Києві у судове засідання не з`явився. Відповідно до вимог ч. 3 ст. 306 КПК України відсутність слідчого чи прокурора не є перешкодою для розгляду скарги. Крім того на підтвердження вчинення кримінальних правопорушень надав копію листа начальника української військово-медичної академії.

Дослідивши матеріали, якими обґрунтовується скарга, слідчим суддею встановлено наступне.

30.11.2023 року в.о. директора ДУ « Інститут еволюційної екології Національної академії наук України» ОСОБА_3 звернувся до Голосіївського УП ГУНП в м. Києві з заявою про вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ст. 185 КК України.

За правилами ч. 1 ст. 303 КПК України на досудовому провадженні можуть бути оскаржені, зокрема, бездіяльність слідчого або прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК України слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Згідно Положення про порядок ведення ЄРДР, затвердженого Наказом Генерального прокурора України від 06.04.2016 р. № 139 слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення зобов`язаний внести відповідні відомості до ЄРДР, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з ЄРДР. За змістом цієї норми бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, означає їх невнесення впродовж 24 годин після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Системний аналіз положень ст. ст. 214, 303 КПК України свідчить про те, що предметом досудового контролю слідчого судді може бути лише бездіяльність слідчого або прокурора щодо невнесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, тобто саме заява чи повідомлення про кримінальне правопорушення є передумовою для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань та для початку досудового розслідування у кримінальному провадженні.

Враховуючи вищевикладене, а також, приймаючи до уваги те, що в порядку ч. 1 ст. 214 КПК України відповідні відомості за заявою в.о. директора ДУ « Інститут еволюційної екології Національної академії наук України» ОСОБА_3 від 30.11.2023 року за фактом вчинення кримінальних правопорушень не внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та не проведено досудове розслідування, слідчий суддя приходить до висновку про те, що подана скарга підлягає задоволенню, як обґрунтована.

На підставі, керуючись ст.ст. 303, 307, 309 Кримінального процесуального кодексу України, слідчий суддя -

ухвалив:

скаргу виконуючого обов`язки директора державної установи «Інститут еволюційної екології Національної академії наук України» ОСОБА_3 на бездіяльність Голосіївського УП ГУНП в м.Києві щодо не внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, подану в порядку ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України, задовольнити.

Зобов`язати слідчого, іншу службову особу, яка уповноважена на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення Голосіївського УП ГУНП в м. Києві внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за заявою виконуючого обов`язки директора державної установи « Інститут еволюційної екології Національної академії наук України» ОСОБА_3 про вчинення кримінального правопорушення, яка отримана уповноваженою особою Голосіївського УП ГУНП в м. Києві 30.11.2023 року та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.12.2023
Оприлюднено29.12.2023
Номер документу115996102
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення, подану в порядку ст. 303 Кримінального процесуального кодексу України

Судовий реєстр по справі —752/25289/23

Ухвала від 05.12.2023

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Плахотнюк К. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні