Рішення
від 28.12.2023 по справі 334/10298/23
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 28.12.2023

Справа № 334/10298/23

Провадження № 2/334/3705/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 грудня 2023 року Ленінський районний суд міста Запоріжжя

у складі: головуючого - судді Ісакова Д.О.,

за участі секретаря - Прийменко А.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Запоріжжі в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольги Кобилянської-1» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам за управління багатоквартирним будинком,

ВСТАНОВИВ:

13 листопада 2023 року ОСББ «Ольги Кобилянської-1» в особі голови правління Данильчук О. звернулась до Ленінського районного суду м. Запоріжжя з позовною заявою до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам за управління багатоквартирним будинком.

В позові зазначено, що 06 квітня 2021 було зареєстровано ОСББ «Ольги Кобилянської-1», яке створено співвласниками багатоквартирного будинку, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі рішення загальних зборів ОСББ «Ольги Кобилянської-1» від 01.08.2021, оформлених протоколом №1, затверджений розмір внесків ОСББ, який становить 7,00 гривень за квадратний метр загальної площі житлового приміщення.

Відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, відповідач є власником житлового приміщення - квартири АДРЕСА_2 , загальна площа об`єкту нерухомості становить 62,52 кв.м.

Таким чином розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території, який відповідач зобов`язаний сплачувати на користь ОСББ «Ольги Кобилянської-1» становить 437,64 гривень щомісячно (площа об`єкту нерухомості 62,52 кв.м. * розмір встановленого тарифу 7,00 гривень = 437,64 гривень).

Прийняті відповідно до статуту рішення загальних зборів ОСББ «Ольги Кобилянської-1» з питань управління багатоквартирним будинком є обов`язковими для усіх власників квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, які одночасно є співвласниками спільного майна такого будинку.

ОСОБА_1 систематично користувався наданими послугами, не оскаржував їх наявність та частково сплачував з моменту створення ОСББ.

Позивач неодноразово усно звертався до відповідача з вимогою погасити заборгованість, яка виникла за період з 01.09.2021 по 31.07.2023 у розмірі 9759,26 гривень. Втім, вимога залишена без задоволення.

Позивач просить стягнути з відповідача заборгованість по внескам за управління багатоквартирним будинком за період з 01.09.2021 по 31.07.2023 у розмірі 9759,26 гривень та витрати понесені ним по сплаті судового збору.

Ухвалою судді № 334/10298/23 14.11.2023 відкрито провадження у справі в порядку спрощеного позовного провадження з викликом сторін. Відповідачу роз`яснено право подачі відзиву на позовні заяву, відповідно дост. 178 ЦПК України.

У встановлений термін відповідач відзив на позовну заяву не надав.

Представник позивача - ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, проти ухвалення заочного рішення не заперечує.

Відповідач ОСОБА_1 в судове засідання повторно не з`явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, відзиву на позовну заяву не подав, причини неявки суду не повідомив, заяву про розгляд справи без його участі не подав.

Відповідно до ч.8ст.178 ЦПК Україниу разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений законом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Суд вважає можливим, за згодою позивача, провести заочний розгляд справи на підставі матеріалів справи відповідно дост. 280 ЦПК України, за відсутності відповідача.

Відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цьогоКодексурозгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи та надані письмові доказів судом встановлено наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред`являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Згідно п. 42 постанови Пленуму Вищого спеціалізованого суду України з розгляд} цивільних та кримінальних справ № 3 від 01.03.2013р. «Про деякі питання юрисдикції загальних судів та визначення підсудності цивільних справ» виключну підсудність встановлено, зокрема, для позовів, що виникають із приводу нерухомого майна. Наприклад, це позови про право власності на таке майно; про право володіння і користування ним (стаття 358 ЦК); про поділ нерухомого майна, що є у спільній частковій власності та виділ частки із цього майна (статті 364, 367 ЦК); про поділ нерухомого майна, що "Є у спільній сумісній власності та виділ частки із цього майна (статті 370, 372 ЦК); про право користування нерухомим майном (визначення порядку користування ним); про право, яке виникло із договору найму жилого приміщення, оренди тощо; про визнання правочину з нерухомістю недійсним; про звернення стягнення на нерухоме майно - предмет іпотеки чи застави; розірвання договору оренди землі; стягнення орендної плати, якщо спір виник з приводу нерухомого майна; про усунення від права на спадкування та визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Виходячи з аналізу зазначених правових норм, правила виключної підсудності застосовуються до позовів з приводу нерухомого майна, стосуються позовів з приводу будь-яких вимог, пов`язаних з правом особи на нерухоме майно: земельні ділянки, будинки, квартири тощо, зокрема, щодо права власності на нерухоме майно, а також щодо речових прав на нерухоме майно, дійсності (недійсності) договорів щодо такого майна або спорів з приводу невиконання стороною договору, об`єктом якого є нерухоме майно тощо.

У постанові від 07 липня 2020 року у справа № 910/10647/18 Велика Палата Верховного Суду сформувала правовий висновок про те, що виключна підсудність застосовується до тих позовів, вимоги за якими стосуються нерухомого майна як безпосередньо, так і опосередковано, а спір може стосуватися як правового режиму нерухомого майна, так і інших прав та обов`язків, що пов`язані із нерухомим майном.

Позов про стягнення заборгованості за надання послуг з утримання нерухомого майна має пред`являтися за місцем знаходження цього майна, за правилами виключної підсудності (постанова Верховного Суду від 10 квітня 2019 року у справі № 638/1988/17).

Відповідно дост.12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Згідно до ч. 1ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цьогоКодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до вимогст. 76 ЦПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно до ст. ст.81,83 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду.

Судом встановлено, що відповідно до витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, відповідач ОСОБА_1 є власником житлового приміщення - квартири АДРЕСА_2 , загальна площа об`єкту нерухомості становить 62,52 кв.м.

06.04.2021 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зареєстровано Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольги Кобилянської-1», яке діє на підставі статуту, керівник ОСОБА_3 .

Прийняті відповідно до статуту рішення загальних зборів ОСББ «Ольги Кобилянської-1» з питань управління багатоквартирним будинком є обов`язковими для усіх власників квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, які одночасно є співвласниками спільного майна такого будинку.

ОСББ «Ольги Кобилянської-1» у відповідності дост. 4 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», Статуту ОСББ «Ольги Кобилянської-1» забезпечує належне утримання та використання спільного майна, своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів за утримання будинку за адресою: АДРЕСА_1 .

Отже ОСОБА_1 є співвласником багатоквартирного будинку за адресою: АДРЕСА_1 в розумінні Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку».

Статутом ОСББ «Ольги Кобилянської-1» передбачено, що до компетенції загальних зборів належать визначення порядку сплати, переліку та розміру внесків та платежів співвласників.

Статтею 15 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку"встановлено, що співвласник зобов`язаний, зокрема, виконувати обов`язки, передбачені статутом об`єднання; своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески платежі.

Обов`язок співвласника багатоквартирного будинку виконувати рішення зборів співвласників встановлено такожст.7 Закону України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку", предметом регулювання якого є відносини, що виникають у процесі реалізації прав та виконання обов`язків власників квартир та нежитлових приміщень як співвласників багатоквартирного будинку.

До виключної компетенції загальних зборів співвласників, рішення яких, прийняте у відповідності до Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників, відноситься, зокрема: визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, як випливає із змісту ч. 9 ст. 10 Закону.

На підставі рішення загальних зборів ОСББ «Ольги Кобилянської-1» від 01.08.2021, оформлених протоколом №1, затверджений розмір внесків ОСББ, який становить 7,00 гривень за квадратний метр загальної площі житлового приміщення.

Таким чином розмір внесків на утримання будинку та прибудинкової території, який відповідач зобов`язаний сплачувати на користь ОСББ «Ольги Кобилянської-1» становить 437,64 гривень щомісячно (площа об`єкту нерухомості 62,52 кв.м. * розмір встановленого тарифу 7,00 гривень = 437,64 гривень).

За період з 01.09.2021 по 31.07.2023 відповідачу нараховано за надані послуги з утримання будинку у розмірі 10065,72 гривень. За цей період боржником було сплачено в листопаді 2021 платіж на суму 306,46 гривень. Таким чином борг станом на 01.08.2021 становить 9759,26 гривень, що підтверджується розрахунком заборгованості, який відповідач не спростував.

Відповідно до ч.3ст.23 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», внески на утримання і ремонт приміщень або іншого майна, що перебуває у спільній власності, визначаються статутом об`єднання та/або рішенням загальних зборів.

До компетенції загальних зборів співвласників, рішення яких, прийняте у відповідності до Статуту, є обов`язковим для всіх співвласників, відноситься, зокрема: визначення порядку сплати, переліку та розмірів внесків і платежів співвласників, як випливає із змісту ч. 9 ст. 10 Закону.

У добровільному порядку погасити вказану заборгованість відповідач не бажає, тому з метою стягнення вказаної заборгованості в судовому порядку, позивач був вимушений звернутись до суду.

Згідно до положеньст. 322 ЦК Українивласникзобов`язаний утримувати майно, що йому належить якщо інше не встановлено договором або законом.

Частка співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку встановлюється пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності, як свідчить зміст ч. 1ст. 20 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку".

Відповідно дост. 526 ЦК Українизобов`язання повинно виконуватися належним чином згідно до вимог договору та цивільного законодавства.

Обов`язок співвласника своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі встановлений статтею 15 Закону.

Враховуючи, що відповідач є власником спірного майна, загальними зборами ОСББ визначено розмір внесків на утримання багатоквартирного будинку, проте відповідач не виконує свої зобов`язання щодо участі в утриманні багатоквартирного будинку належним чином, суд вважає позовні вимоги обґрунтованими, тому позов підлягає задоволенню у повному обсязі.

Відповідно дост. 141 ЦПК України, стороні, на користь якої ухвалено рішення, суд присуджує з другої сторони понесені нею і документально підтверджені судові витрати, а тому з відповідача на користь позивача також необхідно стягнути судовий збір у розмірі 2684,00 гривень, на підставі платіжної інструкції №146 від 09.11.2023.

Керуючись статтями: 10-13, 76-81, 89, 141, 263-265, 268, 280-282, 354 ЦПК України, -

УХВАЛИВ:

Позовні вимоги Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольги Кобилянської-1» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості по внескам за управління багатоквартирним будинком - задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольги Кобилянської-1» заборгованість по внескам за управління багатоквартирним будинком у розмірі 9759 (дев`ять тисяч сімсот п`ятдесят дев`ять) гривень 26 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 на користь Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольги Кобилянської-1» судовий збір в розмірі 2684,00 гривень.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Запорізького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Повний текст судового ріщення складений 28 грудня 2023.

Інформація про учасників справи відповідно до п. 4 ч. 5 ст. 265 ЦПК України.

Позивач: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Ольги Кобилянської-1», ЄДРПОУ 44235586, місцезнаходження: м. Запоріжжя, вулиця Ольги Кобилянської, буд. 1.

Відповідач: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_3 .

Суддя Ісаков Д.О.

СудЛенінський районний суд м. Запоріжжя
Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116005429
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000), з них надання послуг

Судовий реєстр по справі —334/10298/23

Рішення від 28.12.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Ісаков Д. О.

Ухвала від 14.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Ісаков Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні