Ухвала
від 14.09.2010 по справі 28908
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №22-ц-28908 /2010 рік Головуючий 1 інстанції Г уцал Л.В.

Категорія: соціальні випла ти Доповідач: Га льянова І.Г.

У Х В А Л А

ІМЕН ЕМ УКРАЇНИ

14 вересня 2010 року м. Ха рків

Суддя судової палати у циві льних справах апеляційного суду Харківської області Гал ьянова І.Г., розглянувши у пор ядку ст. 297 ЦПК України апеляці йну Управління Пенсійного ф онду України в Балаклійськом у районі Харківської област і на рішення Балаклійського районного суду Харківської області від 17 червня 2010 року за позовом ОСОБА_1 до Управл іння Пенсійного фонду Україн и в Балаклійському районі Ха рківської області про зобов »язання вчинити певні дії,-

В С Т А Н О В И Л А:

Балакдлійським районни м судом Харківської області у порядку цивільного судочи нства, відповідно до п. 2 ч . 1 ст. 15 ЦПК України в редакції З акону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо підвідом чості справ, пов' язаних із с оціальними виплатами» (далі Закон № 1691 ) від 18 лютого 2010 року, який набрав чинності 10 березня 2010 року розглянуто п озовну заяву ОСОБА_1 пов' язану із соціальними виплата ми та ухвалено рішення від 17 ч ервня 2010 року про її часткове задоволення.

На вказане рішення УПФУ под ано апеляційну скаргу.

Справа надійшла до апеляці йного суду Харківської облас ті 13 вересня 2010 року і питання щ одо прийняття апеляційної ск арги не вирішувалося.

Рішенням Конституційного Суду України від 9 вересня 2010 ро ку у справі за конституційни м поданням Верховного Суду У країни щодо відповідності Ко нституції України (конституц ійності) положень Закону Укр аїни „Про внесення змін до де яких законодавчих актів Укра їни щодо підвідомчості справ , пов' язаних із соціальними виплатами“, №19-рп/2010, Справа № 1-40/ 2010 визнано що не відповідають Конституції України (є некон ституційними), положення Зак ону України „Про внесення зм ін до деяких законодавчих ак тів України щодо підвідомчос ті справ, пов' язаних із соці альними виплатами“ від 18 люто го 2010 року № 1691- VI, а саме:

- пункту 2 розділу І: „Пункт 3 частини першої статті 18 Коде ксу адміністративного судоч инства України (Відомості Ве рховної Ради України, 2005 р., №№ 35- 37, ст. 446) виключити“;

- пункту 2 розділу ІІ: „Післ я набрання чинності цим Зако ном адміністративні суди зав ершують розгляд справ, прова дження в яких було відкрито з а пунктом 3 частини першої ста тті 18 Кодексу адміністративн ого судочинства України. Адм іністративні позови, апеляці йні та касаційні скарги чи по дання, подані до набрання чин ності цим Законом до відпові дних адміністративних судів в адміністративних справах, передбачених пунктом 3 части ни першої статті 18 Кодексу адм іністративного судочинства України, і за якими проваджен ня не відкрито, передаються ц ими судами до відповідних су дів, які здійснюватимуть їх р озгляд у порядку цивільного судочинства“.

Визнано таким, що не відпові дає Конституції України

(є неконституційним), пункт 2 частини першої статті 15 Циві льного процесуального кодек су України в редакції Закону України „Про внесення змін д о деяких законодавчих актів України щодо підвідомчості с прав, пов' язаних із соціаль ними виплатами“ від 18 лютого 2010 року № 1691- VI.

Зазначено, що положення Зак ону України „Про внесення зм ін до деяких законодавчих ак тів України щодо підвідомчос ті справ, пов' язаних із соці альними виплатами“ від 18 люто го 2010 року № 1691- VI та Цивільного процесуального кодексу Укра їни, визнані неконституційни ми, втрачають чинність з дня у хвалення Конституційним Суд ом України цього Рішення.

Рішення Конституційного С уду України є обов' язковим до виконання на території Ук раїни, остаточним і не може бу ти оскаржене.

Відповідно до ч.2 ст. 151 Консти туції України закони, правов і акти або їх окремі положенн я, що визнані неконституційн ими, втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним су дом України рішення про їх не конституційність. Про це іде ться і у самому рішенні Конст итуційного Суду України.

За таких обставин, апеляцій на скарга на рішення суду пер шої інстанції, яке стосуєтьс я соціальних виплат, не може б ути прийнята до провадження у порядку цивільного су дочинства апеляційним судом Харківської області у зв *язку з непідвідомчістю цієї категорії справ.

Виходячи із системного ана лізу ст. 297 ЦПК України, у контек сті зі ст. 15, з урахуванням ріше ння Конституційного Суду Укр аїни від 09.09.2010 року, 122 ЦПК Україн и, приходжу до висновку про н еобхідність відмови у прийня тті апеляційної скарги на рі шення щодо спору про соціаль ні виплати та повернення спр ави до суду першої інстанції для вирішення питання про на правлення справи з апеляційн ою скаргою до компетентного суду.

Керуючись ст.ст. 15, 297, 122 ЦПК Укр аїни, Рішенням Конститу ційного Суду України від 9 вер есня 2010 року у справі за консти туційним поданням Верховног о Суду України щодо відповід ності Конституції України (к онституційності) положень За кону України „Про внесення з мін до деяких законодавчих а ктів України щодо підвідомчо сті справ, пов' язаних із соц іальними виплатами“, №19-рп/2010, С права № 1-40/2010 , -

У Х В А Л И Л А :

Відмовити у прийнятті а пеляційної скарги Управлінн я Пенсійного фонду України в Балаклійському районі Харкі вської області на рішення Ба лаклійського районного суд у Харківської області від 17 ч ервня 2010 року за позовом ОСО БА_1 до Управління Пенсійно го фонду України в Балаклійс ькому районі Харківської об ласті про зобов»язання вчин ити певні дії. Справу поверну ти до суду першої інстанції д ля направлення для розгляду апеляційної скарги до компет ентного суду.

Ухвала набирає законної си ли з моменту її проголошення , але може бути оскаржена у кас аційному порядку до судової палати у цивільних справах В ерховного Суду України протя гом 20 днів від дня набрання не ю законної сили.

Суддя апеляційного суду

Харківської області І.Г.Г альянова

СудАпеляційний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення14.09.2010
Оприлюднено14.10.2010
Номер документу11600862
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —28908

Ухвала від 14.09.2010

Цивільне

Апеляційний суд Харківської області

Гальянова Ірина Григорівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні