Ухвала
від 28.12.2023 по справі 307/3053/20
ЗАКАРПАТСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 307/3053/20

У Х В А Л А

28 грудня 2023 року м. Ужгород

Закарпатський апеляційний суд в складі:

головуючого судді: Джуги С.Д.

суддів: Кондора Р.Ю., Собослоя Г.Г.

розглянувши в порядку письмового провадження клопотання Закарпатської обласної прокуратури про повернення судового збору, сплаченого за подання апеляційної скарги Закарпатської обласної прокуратури в інтересах держави в особі сектору містобудування та архітектури Тячівської районної державної адміністрації на рішення Тячівського районного суду Закарпатської області від 18 листопада 2020 року у складі судді Чопик В.В., у справі за позовом ОСОБА_1 до Нересницької сільської ради, третя особа: Державна інспекція архітектури та містобудування України в особі Управління Державної інспекції архітектури та містобудування у Закарпатській області про визнання права власності на нерухоме майно,-

в с т а н о в и в:

У жовтні 2020 року ОСОБА_1 звернувся в суд з позовом до Нересницької сільської ради, третя особа Управління Державної архітектурно-будівельної інспекції у Закарпатській області, правонаступником якої є Державна інспекція архітектури та містобудування України в особі Управління Державної інспекції архітектури та містобудування у Закарпатській області про визнання права власності на нерухоме майно.

Рішенням Тячівського районного суду Закарпатської області від 18 листопада 2020 року заявлений позов ОСОБА_1 задоволено.

Не погодившись із вказаним рішенням, в порядку ч.1 ст.352 ЦПК України, як особа, яка не брала участі в справі, в якій суд вирішив питання про її права та обов`язки, Закарпатська обласна прокуратура в інтересах держави в особі сектору містобудування та архітектури Тячівської районної державної адміністрації оскаржила його в апеляційному порядку, посилаючись на порушення судом норм матеріального та процесуального права.

Ухвалою Закарпатського апеляційного суду від 03 листопада 2022 року апеляційне провадження за апеляційною скаргою Закарпатської обласної прокуратури в інтересах держави в особі сектору містобудування та архітектури Тячівської районної державної адміністрації на рішення Тячівського районного суду Закарпатської області від 18 листопада 2020 року у справі за позовом ОСОБА_1 до Нересницької сільської ради, третя особа: Державна інспекція архітектури та містобудування України в особі Управління Державної інспекції архітектури та містобудування у Закарпатській області про визнання права власності на нерухоме майно - закрито.

Зокрема, апеляційне провадження закрито на підставі п.3 ч.1 ст. 362 ЦПК України, оскільки Сектор містобудування та архітектури Тячівської РДА не уповноважений здійснювати в установленому законодавством порядку державний архітектурно-будівельний контроль та нагляд, а також не має повноважень вирішувати питання прийняття об`єктів будівництва в експлуатацію, тобто не є компетентним державним органом та учасником спірних правовідносин, і рішенням Тячівського районного суду Закарпатської області від 18 листопада 2020 року не вирішувалися питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки держави в особі Сектору містобудування та архітектури Тячівської РДА.

Постановою Верховного Суду від 14 квітня 2023 року ухвалу Закарпатського апеляційного суду від 03 листопада 2022 року залишено без змін.

Закарпатська обласна прокуратура звернулася до Закарпатського апеляційного суду із клопотанням про повернення судового збору у розмірі 2447,85 грн. з посиланням на закриття (припинення) провадження.

Стосовно поданого клопотання слід зазначити наступне.

Згідно ч.2 ст.133 ЦПК України розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

Правові засади справляння судового збору, платників, об`єкти та розміри ставок судового збору, порядок сплати, звільнення від сплати та повернення судового збору визначено ЗУ «Про судовий збір».

Згідно з п.5 ч.1 ст.7 ЗУ «Про судовий збір», сплачена сума судового збору повертається за клопотанням особи, яка його сплатила за ухвалою суду в разі закриття (припинення) провадження у справі (крім випадків, якщо провадження у справі закрито у зв`язку з відмовою позивача від позову і така відмова визнана судом), у тому числі в апеляційній та касаційній інстанціях.

Наведеною нормою Закону передбачено повернення судового збору в разі закриття (припинення) провадження у справі.

Суд зауважує, що наслідком закриття провадження у справі є відсутність (скасування) рішення, яким закінчено розгляд справи по суті, тоді як закриття апеляційного провадження призведе до залишення в силі рішення суду першої інстанції.

Аналіз процесуального законодавства свідчить про неможливість ототожнення понять «закриття провадження у справі» та «закриття апеляційного провадження».

Отже, сплачена сума судового збору повертається у випадку закриття провадження у справі, а не закриття апеляційного провадження, які за своїм характером та наслідками є різними процесуальними діями.

Таким чином, повернення судового збору при закритті апеляційного провадження пункт 5 ч.1 ст.7 ЗУ «Про судовий збір» не передбачає.

З огляду на те, що ухвалою Закарпатського апеляційного суду від 03 листопада 2022 року закрито апеляційне провадження на підставі п.3 ч.1 ст. 362 ЦПК України, оскільки Сектор містобудування та архітектури Тячівської РДА не уповноважений здійснювати в установленому законодавством порядку державний архітектурно-будівельний контроль та нагляд, а також не має повноважень вирішувати питання прийняття об`єктів будівництва в експлуатацію, тобто не є компетентним державним органом та учасником спірних правовідносин, і рішенням Тячівського районного суду Закарпатської області від 18 листопада 2020 року не вирішувалися питання про права, свободи, інтереси та (або) обов`язки держави в особі Сектору містобудування та архітектури Тячівської РДА, тому відсутні підстави для повернення судового збору за подання апеляційної скарги.

Вказаний висновок узгоджується з позицією Об`єднаної палати Касаційного адміністративного суду, викладеній в ухвалі від 22 листопада 2019 року у справі № 816/731/16, Великої Палати Верховного Суду, викладеній в ухвалі від 29 травня 2019 року у справі № 820/4918/16, Верховного Суду у складі Касаційного цивільного суду, викладеній в ухвалах від 19 квітня 2023 року у справі № 727/9591/19, від 11 травня 2023 року у справі № 712/11361/19, від 08 листопада 2023 року у справі №699/788/20, від 20 листопада 2023 року у справі № 757/30485/19-ц та відповідно до ч.4 ст.263 ЦПК України повинен враховуватись при застосуванні відповідних норм права.

Враховуючи наведене, у задоволенні клопотання Закарпатської обласної прокуратури про повернення судового збору за подання апеляційної скарги слід відмовити.

Керуючись ст.7 ЗУ «Про судовий збір», ст.381 ЦПК України, апеляційний суд,-

ухвалив:

Відмовити в задоволенні клопотання Закарпатської обласної прокуратури про повернення судового збору, сплаченого за подання апеляційної скарги Закарпатської обласної прокуратури в інтересах держави в особі сектору містобудування та архітектури Тячівської районної державної адміністрації на рішення Тячівського районного суду Закарпатської області від 18 листопада 2020 року у складі судді Чопик В.В., у справі за позовом ОСОБА_1 до Нересницької сільської ради, третя особа: Державна інспекція архітектури та містобудування України в особі Управління Державної інспекції архітектури та містобудування у Закарпатській області про визнання права власності на нерухоме майно.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та касаційному оскарженню не підлягає.

Ухвала суду складена 28 грудня 2023 року.

Головуючий

Судді

СудЗакарпатський апеляційний суд
Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено29.12.2023
Номер документу116010737
СудочинствоЦивільне
КатегоріяІнші скарги та заяви в процесі виконання судових рішень та рішень інших органів (посадових осіб)

Судовий реєстр по справі —307/3053/20

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Постанова від 14.04.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Ухвала від 19.12.2022

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Коломієць Ганна Василівна

Ухвала від 03.11.2022

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 05.09.2022

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 11.10.2021

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Ухвала від 29.09.2021

Цивільне

Закарпатський апеляційний суд

Джуга С. Д.

Рішення від 18.11.2020

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Чопик В. В.

Ухвала від 19.10.2020

Цивільне

Тячівський районний суд Закарпатської області

Чопик В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні