Ухвала
від 28.12.2023 по справі 384/867/23
ВІЛЬШАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про забезпечення доказів

№ 384/867/23

№пр. 2-з/384/13/2023

28 грудня 2023 року смт. Вільшанка

Вільшанський районний суд Кіровоградської області у складі: головуючого судді Галицького В.В.,

зі секретарем судового засідання Лалаян А.С.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 про забезпечення доказів, -

В С Т А Н О В И В:

Заявник ОСОБА_1 звернулася досуду іззаявою прозабезпечення доказівдо поданняпозовної заяви.Обґрунтовуючи своївимоги,заявник посилаєтьсяна те,що ОСОБА_1 ,після смерті ОСОБА_2 ,яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ,прийняла вспадщину земельнуділянку зкадастровим номером3524384200:02:000:0299площею 4,26га.,яку спадкодавцембуло переданов орендуТОВ АПК«Розкішна» задоговором орендиземлі.Строк діїдоговору орендиземлі,укладеного зТОВ АПК«Розкішна» скінчився,однак ТОВАПК «Розкішна»продовжує безпідставнокористуватися земельноюділянкою,що порушуєправо ОСОБА_1 на розпорядження та користування успадкованою земельною ділянкою. З метою звернення до суду з відповідним позовом та підтвердження обставин відсутності повноважень в ТОВ АПК «Розкішна» на використання успадкованої земельної ділянки, ОСОБА_1 25.09.2023 звернулась до товариства із заявою-запитом надати копію укладеного договору оренди землі між цим товариством, як орендарем, та ОСОБА_2 , як орендодавцем, що підтверджується копією заяви від 25.09.2023. Однак, отримавши 05.10.2023 заяву-запит ТОВ АПК «Розкішна» копії договору оренди землі не надало, жодної відповіді не надало, що підтверджується копією поштового повідомлення про вручення листа. Зазначений доказ необхідний для доведення обставин відсутності права у ТОВ АПК «Розкішна» на користування успадкованою ОСОБА_1 земельною ділянкою та припинення договірних правовідносин. Необхідність витребування договору оренди землі покликана необхідністю встановлення цих обставин в суді під час розгляду позову про усунення перешкод в користуванні земельною ділянкою, який буде подано після розгляду заяви про забезпечення позову. Заявник просить витребувати у Товариства з обмеженою відповідальністю «Розкішна» оригінал договору оренди земельної ділянки, кадастровий номер 3524384200:02:000:0299, площею 4,26 га., укладений між Товариством та ОСОБА_2 з усіма додатками до цього договору.

В судове засідання заявник та інші особи, які можуть отримати статус учасників справи не з`явилися.

У відповідності до ч. 3ст. 118 ЦПК України, неявкаучасників справи неперешкоджає розгляду заяви, тому суд вважає за можливе розглянути заяву про забезпечення доказів без участі сторін.

Дослідивши матеріали, додані заявником, суд дійшов такого висновку.

Згідно з ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами;2) висновками експертів;3) показаннями свідків.

Згідно з ч. 2 ст. 116 ЦПК України, способами забезпечення судом доказів є допит свідків, призначення експертизи, витребування та (або) огляд доказів, у тому числі за їх місцезнаходженням, заборона вчиняти певні дії щодо доказів та зобов`язання вчинити певні дії щодо доказів. У необхідних випадках судом можуть бути застосовані інші способи забезпечення доказів, визначені судом.

Заявник, звертаючись із заявою, мотивував вимоги тим, що докази необхідно забезпечити з метою доведення обставин відсутності права у ТОВ АПК «Розкішна» на користування успадкованою заявником земельною ділянкою та припинення договірних правовідносин.

За змістом ст. ст. 116-118 ЦПК України, забезпечення доказів це вжиттям судом термінових заходів щодо закріплення фактичних даних, подання яких згодом можестати утрудненим чинеможливим через їх знищення або пошкодження, щоб в подальшому при розгляді справи використати їх як докази певних обставин у справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 116 ЦПК України, заява про забезпечення доказів може бути подана до суду як до, так і після подання позовної заяви.

Згідно з ч. 4 ст. 116 ЦПК України, забезпечення доказів до подання позовної заяви здійснюється судом першої інстанції за місцезнаходженням засобу доказування або за місцем, де повинна бути вчинена відповідна процесуальна дія. Забезпечення доказів після подання позовної заяви здійснюється судом, який розглядає справу.

У відповідності до ч. 5 ст. 118 ЦПК України, за результатами розгляду заяви про забезпечення доказів суд постановляє ухвалу про задоволення чи відмову у задоволенні заяви.

Виходячи з наведеного, обставин на яких ґрунтується заява, доданих матеріалів, суд приходить до висновку, що заява про забезпечення доказів до подання позовної заяви є обґрунтованою і підлягає задоволенню в повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 116-118 ЦПК України, -

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 про забезпечення доказів задовольнити.

Забезпечити доказишляхом витребуванняу Товаристваз обмеженоювідповідальністю агропромисловакомпанія «Розкішна»(ЄДРПОУ30077905,смт.Голованівськ,вул.Соборна,37,Голованівського району,Кіровоградської області)оригінал договоруоренди земельноїділянки,кадастровий номер3524384200:02:000:0299,площею 4,26га.,укладений міжТовариством з обмеженою відповідальністю агропромислова компанія «Розкішна» та ОСОБА_2 з усіма додатками до цього договору.

Ухвала суду підлягає негайному виконанню.

У відповідності до ч. 7 ст. 118 ЦПК України, оскарження ухвали про забезпечення доказів не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає розгляду справи.

Роз`яснити заявнику, що відповідно до ч. 5 ст. 116 ЦПК України у разі подання заяви про забезпечення доказів до подання позовної заяви заявник повинен подати позовну заяву протягом десяти днів з дня постановлення ухвали про забезпечення доказів. У разі неподання позовної заяви у зазначений строк, повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження суд скасовує ухвалу про вжиття заходів забезпечення доказів не пізніше наступного дня після закінчення такого строку або постановлення судом ухвали про повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Кропивницького апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження.

Ухвала складена 28.12.2023 року.

Суддя Галицький В.В.

СудВільшанський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116025867
СудочинствоЦивільне
КатегоріяЗаява про забезпечення (скасування забезпечення) позову або доказів

Судовий реєстр по справі —384/867/23

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Вільшанський районний суд Кіровоградської області

Галицький В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні