Ухвала
від 29.12.2023 по справі 554/6794/22
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 29.12.2023Справа № 554/6794/22 Провадження № 1-кс/554/15811/2023

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 грудня 2023 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , підозрюваного ОСОБА_4 , адвоката ОСОБА_5 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Полтави клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 , за матеріалами кримінальногопровадження,внесеного до Єдиного реєструдосудових розслідувань№12022170000000321 за ч. 2 ст. 364 КК України про продовження строку відсторонення від посади ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернувся до суду із зазначеним клопотанням, із матеріалів якого убачається, що слідчим управлінням ГУНП в Полтавській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12022170000000321 від 07.06.2022 за ч. 2 ст. 364 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що наказом першого заступника Голови Фонду державного майна України (далі - Фонд) № 23 від 11.01.2022 ОСОБА_4 призначено на посаду директора державного підприємства «Полтавський комбінат хлібопродуктів» (далі ДП «Полтавський КХП», Підприємство), з дати видання цього наказу, на строк, визначений укладеним з ним контрактом.

Наказом Фонду державного майна України від 11.01.2022 № 23, з керівником державного підприємства «Полтавський КХП» ОСОБА_4 укладено контракт (далі - Контракт), відповідно до якого останній призначений на посаду директора Підприємства та відповідно до п. 1.1. зобов`язується здійснювати поточне управління (керівництво) підприємством, забезпечувати його високоприбуткову діяльність, ефективне використання і збереження закріпленого за Підприємством державного майна, забезпечувати виконання рішень Фонду.

У січні2022року,точної датидосудовим розслідуваннямне встановлено,у директораДП «ПолтавськийКХП» ОСОБА_4 виник злочиннийумисел щодонадання безоплатнихпослуг зпереробки зернапшениці наборошно (неправомірнавигода)на користь юридичних осіб.

Реалізуючи свій злочинний умисел, з метою одержання неправомірної вигоди для юридичних осіб шляхом надання безоплатних послуг з переробки зерна пшениці на борошно, директор ДП «Полтавський КХП» ОСОБА_4 , перебуваючи за адресою: Полтавська обл., м. Полтава, Подільський район, вул. Небесної Сотні, буд. 69, діючи з прямим умислом та корисливим мотивом, достеменно знаючи, що на банківські рахунки Підприємства накладено арешт, що унеможливлює отримання грошових коштів за надані Підприємством послуги, з метою отримання неправомірної вигоди для юридичних осіб, організував укладання із суб`єктами господарювання низку договорів на переробку зерна пшениці на давальницьких умовах.

Загальна кількість зерна пшениці, яку за період з січня по серпень 2022 року поставлено на ДП «Полтавський КХП» склала - 15257,344 тони.

Надалі у період з березня по серпень 2022 року, ОСОБА_4 , у порушення вимог пунктів 1.1., 3.6., 3.7.4., 3.7.22., абзацу 4 п. 3.8. Контракту, абзацу 3 п. 10.14.,пунктів 10.15., 10.16.,абзацу 3 п. 10.17. Статуту підприємства, зловживаючи своїм службовим становищем, як директор Підприємства, маючи умисел на одержання неправомірної вигоди для юридичних осіб, у вигляді надання послуг з безоплатної переробки зерна пшениці та виготовлення борошна для подальшої безоплатної передачі, протиправно використовуючи виробничі потужності ДП «Полтавський КХП», за адресою: Полтавська обл., м.Полтава, Подільський район, вул. Небесної Сотні, буд. 69, організував виробничу діяльність Підприємства щодо переробки зерна пшениці у борошно пшеничне.

Зокрема, ОСОБА_4 надав усні розпорядження начальнику технологічного цеху ОСОБА_7 на організацію переробки зерна, інженеру-технологу 1-ї категорії ОСОБА_8 щодо роботи лабораторії якості продукції, колишньому працівнику Підприємства ОСОБА_9 та майстру елеватору ОСОБА_10 щодо організації приймання зерна пшениці.

На виконаннявказаних незаконнихрозпоряджень ОСОБА_4 указані працівникиПідприємства упродовжберезня серпня місяця2022року здійснюваливиробничу діяльністьПідприємствабез відображення в бухгалтерському обліку та безоплатно, у тому числі щодо відвантаження виробленого борошна пшеничного Ісорту у кількості 1207150кгна адресу ТОВ«ЕС ЕНД ЕЙ ГРУП», на виконання договору № 1/1-К-22 від 03.03.2022 (із змінами та доповненнями), укладеного між Державною установою «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України» (Покупець) та ТОВ «ЕС ЕНД ЕЙ ГРУП» (Продавець) на поставку борошна пшеничного І сорту,яке надалі поставлено до 36 установ Державної кримінально-виконавчої служби України.

Таким чином, у період часу з березня по серпень 2022 року, директор ДП «Полтавський КХП» ОСОБА_4 , зловживаючи своїм службовим становищем, діючи з прямим умислом, з метою одержання неправомірної вигоди для юридичних осіб ТОВ «Агромакс-Трейд» та ТОВ «Маре Груп» у вигляді надання останнім безоплатних послуг з переробки зерна пшениці та виготовлення борошна, протиправно використовував виробничі потужності (майно) ДП «Полтавський КХП» на користь указаних приватних підприємств, унаслідок чого державним підприємством не одержано дохід за надані послуги в сумі 1039212,00 грн, який відповідно до висновку експерта судової економічної експертизи від 30.06.2023 №1529 є матеріальною шкодою (збитки) завданою ДП «Полтавський КХП» у сумі 1039212,00 грн.

Унаслідок зловживання службовим становищем ОСОБА_4 охоронюваним інтересам юридичних осіб, спричинено шкоду (збитки) на загальну суму 1039212,00 грн., яка більш ніж у 250 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян і є тяжким злочином.

Таким чином, своїми умисними діями, які виразились у зловживанні службовою особою своїм службовим становищем, тобто умисному, з метою одержання будь-якої неправомірної вигоди для юридичних осіб використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило Державному підприємству «Полтавський комбінат хлібопродуктів» тяжкі наслідки, ОСОБА_4 вчинив кримінальне правопорушення, передбачене ч. 2 ст. 364 КК України.

31.10.2023 ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженцю м. Харкова, громадянину України, зареєстрованому за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 (на території ДП «Полтавський КХП»)повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

Обґрунтованість підозри ОСОБА_4 у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення повністю підтверджується здобутими під час здійснення досудового розслідування доказами, а саме: показами свідків; висновком експерта № 3324 від 30.01.2023 судової товарознавчої експертизи; висновком експерта № 1529 від 30.06.2023 судової економічної експертизи; довідкою (висновком) про результати участі залученого спеціаліста Управління Північно-східного офісу Держаудитслужби України у Полтавській області; фінансовою та статистичною звітністю ДП «Полтавський КХП»; протоколами проведення негласних слідчих (розшукових) дій та іншими доказами, зібраними в ході досудового розслідування у даному кримінальному провадженні.

26.12.2023 постановою першого заступника керівника Полтавської обласної прокуратури продовжено строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні до 3-ох місяців, тобто до 31.01.2024 та цього ж дня відповідно до ст. 290 КПК України сторонам у кримінальному провадженні повідомлено про завершення досудового розслідування та надано доступ до матеріалів досудового розслідування.

18.12.2023 ухвалою Полтавського апеляційного суду ОСОБА_4 відсторонено від посади директора ДП «Полтавський КХП» строком до 30.12.2022.

Вчинення злочину, в якому підозрюється ОСОБА_4 , стало можливим у зв`язку із перебуванням ОСОБА_4 на посаді директора ДП «Полтавське КХП» та відповідно до повноважень, останній може здійснювати керівництво державним підприємством.

Таким чином, не відсторонення ОСОБА_4 від посади директора ДП «Полтавське КХП» надасть йому можливість відвідувати приміщення де розташоване Підприємство, він матиме змогу спілкування з іншими особами, які могли здійснювати сприяння йому у скоєнні вказаного злочину, та доведення до них обставин кримінального провадження, які стали йому відомі при залученні його до проведення слідчих дій, з метою впливу на їх показання, тобто впливати на показання інших працівників.

Прокурор у судовому засіданні підтримав клопотання та просив його задовольнити з підстав, викладених у клопотанні.

Підозрюваний та адвокат з клопотанням слідчого не погодились.

Заслухавши доводи прокурора, адвоката та підозрюваного, дослідивши матеріали клопотання, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ч.2 п. 4 статті 131 КПК України, одним з видів забезпечення кримінального провадження є відсторонення від посади, яке застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Згідно ч.1статті 154 КПК України, відсторонення від посади може бути здійснено щодо особи, яка підозрюється або обвинувачується у вчиненні злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого злочину, і незалежно від тяжкості злочинущодо службової особи, яка є службовою особою правоохоронного органу.

Відповідно до ч.2 ст.157КПК України при вирішенні питання про відсторонення від посади слідчий суддя, суд зобов`язаний врахувати такі обставини: 1) правову підставу для відсторонення від посади; 2) достатність доказів, які вказують на вчинення особою кримінального правопорушення; 3) наслідки відсторонення від посади для інших осіб.

Згідно ч.5ст.65 Закону України «Про запобігання корупції»особа, якій повідомлено про підозру у вчиненні нею злочину у сфері службової діяльності, підлягає відстороненню від виконання повноважень на посаді в порядку, визначеному законом.

Статтею 155 КПК України визначено, що прокурор, слідчий за погодженням з прокурором має право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування або суду під час судового провадження із клопотанням про відсторонення особи від посади. Із клопотанням про відсторонення особи від посади до органів державної влади, зазначених участині третій статті 154цього Кодексу, має право звернутися прокурор, а про відсторонення від посади члена Національного агентства з питань запобігання корупції - Генеральний прокурор або його заступник.

Статтею 158 КПК України передбачено, що прокурор, а щодо члена Національного агентства з питань запобігання корупції Генеральний прокурор або його заступник, має право звернутися з клопотанням про продовження строку відсторонення від посади, яке розглядається в порядку, передбаченомустаттею 156цього Кодексу.

Судом встановлено, що ОСОБА_4 вчинив злочин обіймаючи посаду директора ДП «Полтавський КХП» та продовжуючи обіймати вказану посаду має можливість здійснювати тиск на свідків, які є працівниками підприємства.

26.12.2023 ОСОБА_4 повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

26.12.2023 постановою першого заступника керівника Полтавської обласної прокуратури продовжено строк досудового розслідування у даному кримінальному провадженні до 3-ох місяців, тобто до 31.01.2024 та цього ж дня відповідно до ст. 290 КПК України сторонам у кримінальному провадженні повідомлено про завершення досудового розслідування та надано доступ до матеріалів досудового розслідування.

18.12.2023 ухвалою Полтавського апеляційного суду ОСОБА_4 відсторонено від посади директора ДП «Полтавський КХП» строком до 30.12.2022.

Враховуючи, те що використання його службового становища, здатне негативно вплинути на процес розслідування та встановлення істини у справі та підозрюваний може незаконно впливати на свідків з метою зменшити свою участь у вчиненні злочину або уникнути взагалі відповідальності за скоєне; знищити чи підробити документи, що мають суттєве значення для підтвердження факту вчинення кримінального правопорушення під час здійснення досудового розслідування у кримінальному провадженні, також те, що на даний час продовжують існувати обставини , що стали підставою для його відсторонення від займаної посади слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання прокурора.

Підозрюваний є службовою особою, а прокурором доведено, що такий захід необхідний для запобігання протиправній поведінці підозрюваного, тому є підстави відповідно до ст.ст.154,157КПК України для задоволення клопотання прокурора та продовження відсторонення підозрюваного від займаної посади на час проведення досудового розслідування.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст.154-157,376 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ :

Клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_6 , за матеріалами кримінальногопровадження,внесеного до Єдиного реєструдосудових розслідувань№12022170000000321 за ч. 2 ст. 364 КК України про продовження строку відсторонення від посади ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити.

Продовжити строк відсторонення від посади підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Харкова, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично мешкає за адресою: АДРЕСА_2 (територія ДП «Полтавський КХП») на 30 днів. Ухвала можебутиоскарженадо Полтавськогоапеляційногосудупротягом 5днівздня їїпроголошення.

Слідчий суддя : ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116033871
СудочинствоКримінальне
Сутьпродовження строку відсторонення від посади ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —554/6794/22

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 26.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 17.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 19.01.2024

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 29.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 29.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 26.12.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 18.12.2023

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Корсун О. М.

Ухвала від 20.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 07.11.2023

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні