Рішення
від 12.11.2007 по справі 5/305-07-7509
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

5/305-07-7509

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"12" листопада 2007 р.Справа  № 5/305-07-7509

 За позовом: ТОВ „Інфокс” в особі філії „Інфоксводоканал”, м. Одеса.

 

до відповідача: МКП „Теплодарводоканал”, Одеська область, м. Теплодар.

      Про стягнення 254 643, 55 грн.

                                                                                                          Суддя          С.К. Могил

Представники:  

Позивача: Гудима Т. П., на підставі довіреності  

Відповідача: Панасюк О. П., на підставі довіреності.

В судовому засіданні оголошувалась перерва з 05.11.2007 року до 12.11.2007 року у відповідності до статті 77 ГПК України.

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю “Інфокс” в особі філії “Інфоксводоканал” звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою про стягнення з Міського комунального підприємства „Теплодарводоканал”, заборгованості за надані послуги по водопостачанню та водовідведенню у розмірі 254 643, 55 грн.

В процесі розгляду справи, в зв'язку з частковим погашенням заборгованості за отримані послуги з водопостачання та водовідведення відповідачем, позивач подав до суду заяву про уточнення позовних вимог, в якої просить суд стягнути з відповідача на свою користь залишок заборгованості за послуги водопостачання та водовідведення у розмірі 215 643, 55 грн. Заява судом була розглянута, прийнята судом до уваги та долучена до матеріалів справи.

Відповідач у своєму відзиві на позовну заяву позовні вимоги позивача фактично визнав, але приймаючи до уваги, що підприємство відповідача надає певні послуги населенню м. Теплодар просив суд надати йому відстрочку для погашення заборгованості строком на шість місяців.

В процесі розгляду справи представниками сторін по справі до суду були подані додаткові документи, які у судових засіданнях судом були розглянуті та долучені до матеріалів справи у якості документальних доказів.  

Розглянув матеріали справи, суд встановив:

Як видно з матеріалів справи, Комунальне підприємство “Одесводоканал” було реорганізовано шляхом приєднання до Товариства з обмеженою відповідальністю “Інфокс”, яке є правонаступником всіх прав та обов'язків реорганізованого КП “Одесводоканал”.

КП “Одесводоканал” було перетворено у філію “Інфоксводоканал” ТОВ “Інфокс”, яка діє на підставі положення про філію та довіреності. Цілісний майновий комплекс КП “Одесводоканал” було передано ТОВ “Інфокс” на підставі рішення Одеської міської ради від 17.12.2003 року №2038-XXIV та договору оренди цілісного майнового комплексу КП “Одесводоканал” (додаток до рішення №1) укладеного між ТОВ “Інфокс” та Одеською міською радою. Згідно акту прийому –передачі цілісного майнового комплексу КП “Одесводоканал” (додаток до договору оренди №2) Одеська міська рада передала, а ТОВ “Інфокс” прийняло цілісний майновий комплекс КП “Одесводоканал”. Крім того, між ТОВ “Інфокс” та Одеською міською радою було укладено договір купівлі - продажу оборотних матеріальних засобів КП “Одесводоканал” (додаток до договору оренди №3), договір про співпрацю (додаток до договору оренди №6) та кредитний договір (додаток до договору оренди №4).

У відповідності з статутом Товариства з обмеженою відповідальністю “Інфокс”, воно є правонаступником комунального підприємства “Одесводоканал”, на підставі договору оренди цілісного майнового комплексу “Одесводоканал” від 17.12.2003 року.

Частиною 1 ст. 59 Господарського кодексу України встановлено, що припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації - за рішенням власника (власників) чи уповноважених ним органів, за рішенням інших осіб - засновників суб'єкта господарювання чи їх правонаступників, а у випадках, передбачених цим Кодексом, - за рішенням суду.

Пунктом 1.4 договору оренди цілісного майнового комплексу КП “Одесводоканал” передбачено, що після укладення цього Договору комунальне підприємство “Одесводоканал” реорганізується шляхом приєднання до Орендаря в установленому законодавством порядку.

Частиною 3 ст. 59 Господарського кодексу України встановлено, що у разі приєднання одного або кількох суб'єктів господарювання до іншого суб'єкта господарювання до цього останнього переходять усі майнові права та обов'язки приєднаних суб'єктів господарювання.

Згідно передавального акту, у відповідності із договором оренди цілісного майнового комплексу КП “Одесводоканал” від 17 грудня 2003 року, укладеного відповідно до рішень Одеської міської ради № 1923-ХХІV від 18.11.2003 року та № 2038-ХХІV від 17.12.2003 року, між Одеською міською радою та ТОВ “Інфокс”, КП “Одесводоканал” приєднується до ТОВ “Інфокс”, а останнє виступає його правонаступником по всіх правах та обов'язках. Відповідно до зазначеного передавального акту та згідно з умовами укладених договорів оренди, купівлі-продажу оборотних активів, кредитного договору від 17 грудня 2003 року ТОВ “Інфокс” було передано основні засоби, нематеріальні активи, незавершене будівництво, необоротні активи відповідно до акту приймання - передачі цілісного майнового комплексу КП “Одесводоканал”, що додається до договору оренди, оборотні кошти відповідно до договору купівлі - продажу оборотних активів, дебіторська заборгованість у сумі 395562.1 тис. грн., кредиторська заборгованість у сумі 375054.2 тис. грн.

Частиною 7 ст. 59 Господарського кодексу передбачено, що скасування державної реєстрації позбавляє суб'єкта господарювання статусу юридичної особи і є підставою для вилучення його з державного реєстру. Суб'єкт господарювання вважається ліквідованим з дня внесення до державного реєстру запису про припинення його діяльності. Такий запис вноситься після затвердження ліквідаційного балансу відповідно до вимог цього Кодексу.

Згідно довідки головного управління статистики в Одеській області №04-11/2-330 від 07.06.2004 року Комунальне підприємство “Одесводоканал” (код 30174073) 07.06.2004 року було вилучено з єдиного державного реєстру підприємств і організацій України.

Таким чином, правонаступником комунального підприємства “Одесводоканал” є Товариство з обмеженою відповідальністю “Інфокс”. Щодо філії “Інфоксводоканал”, то вона є структурним підрозділом Товариства з обмеженою відповідальністю “Інфокс”, який створено на базі орендованого Товариством цілісного майнового комплексу КП “Одесводоканал” у відповідності та на підставі рішення загальних зборів учасників ТОВ “Інфокс” від 22 грудня 2003 року. Згідно положення про філію, основним предметом діяльності філії “Інфоксводоканал”, є надання послуг по водопостачанню та водовідведенню. Свою діяльність по централізованому водопостачанню та водовідведенню ТОВ „Інфокс” веде на підставі отриманої товариством ліцензії виданої Державним комітетом України з питань житлово-комунального господарства.     

Отже, КП “Одесводоканал”, правонаступником якого є Товариство з обмеженою відповідальністю “Інфокс”, згідно з “Правилами користування комунальними системами водопостачання та водовідведення міст та селищ України” та на підставі укладеного 01.06.2001 року між Комунальним підприємством “Одесводоканал” та Міським комунальним підприємством „Теплодарводоканал” договору № 262-1 надавало відповідачу послуги по водопостачанню та водовідводу. Умовами укладеного договору позивача було зобов'язано надавати відповідачу послуги по водопостачанню та водовідведенню, а відповідача сплачувати за отримані послуги у відповідності з умовами укладеного договору.

Судом встановлено, що позивач надавав послуги по водопостачанню та водовідводу відповідачу, але останній сплачував за спожиті послуги неналежним чином, по мірі надходження грошових коштів від його абонентів, в зв'язку з чим за період з 01.06.2006 по 01.06.2007 року у відповідача виник борг у розмірі 254 643, 55 грн. Викладені обставини, підтверджуються наданим до суду розрахунком, рахунками та звітами відповідача про обсяги отриманих послуг.

У відповідності з статтею 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться, а статтею 525 Цивільного кодексу України встановлено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

В процесі розгляду справи відповідачем частково була погашена заборгованість за отримані послуги та станом на дату винесення рішення заборгованість відповідача перед позивачем за послуги по водопостачанню та водовідведенню за період з 01.06.2006 по 01.06.2007 року становить 215 643, 55 грн.

Відповідач у своєму відзиві на позовну заяву вимоги позивача у розмірі 215 643, 55 грн. фактично визнав, але просив суд надати йому відстрочку для погашення заборгованості строком на шість місяців. Позивач у судовому засіданні щодо надання відповідачу відстрочки для погашення заборгованості категорично заперечував та просив суд не надавати відстрочку відповідачу.

Розглянув заявлені клопотання відповідача та заперечення позивача щодо надання відповідачу відстрочки для виконання рішення строком на шість місяців, суд вважає за необхідне клопотання відповідача задовольнити та надати відповідачу відстрочку для виконання рішення до 01.05.2008 року, оскільки в процесі розгляду справи судом були встановлені обставини що ускладнюють виконання рішення та роблять його виконання у даний час неможливим.

Таким чином, заборгованість відповідача, яка підлягає стягненню на користь позивача становить 215 643, 55 грн. з відстрочкою виконання рішення до 01.05.2008 року.

За таких обставин, приймаючи до уваги вищевикладене, оцінюючи надані документальні докази суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню в розмірі 215 643, 55 грн.

Судові витрати віднести на рахунок відповідача, згідно ст. 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82 –85, Господарського процесуального кодексу  України, суд, -

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити.

2.          Стягнути з Міського комунального підприємства „Теплодарводоканал”, р/р 26006304537830 в філії ОЦВ „Промінвестбанку”, МФО 313355, код 31250097 (Одеська область, Біляївський район, м. Теплодар, вул. Польова, 3) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Інфокс” в особі філії “Інфоксводоканал”, р/р 26002001919001 в Одеській філії ВАТ КБ “Надра” ОРУ, МФО 328975, код 26472133, (м. Одеса, вул. Басейна, 5) 215 643 (двісті п'ятнадцять тисяч шістсот сорок три) грн. 55 коп. суми основного боргу з відстрочкою виконання рішення до 01.05.2008 року.

3.          Стягнути з Міського комунального підприємства „Теплодарводоканал”, р/р 26006304537830 в філії ОЦВ „Промінвестбанку”, МФО 313355, код 31250097 (Одеська область, Біляївський район, м. Теплодар, вул. Польова, 3) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю “Інфокс” в особі філії “Інфоксводоканал”, р/р 26002001919001 в Одеській філії ВАТ КБ “Надра” ОРУ, МФО 328975, код 26472133, (м. Одеса, вул. Басейна, 5), 2 546 (дві тисячі п'ятсот сорок шість) грн. 44 коп. витрат по сплаті держмита, 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на ІТЗ судового процесу.

         Накази видати згідно ст. 116 ГПК України.

Рішення підписано 14.11.2007 року.

Рішення суду набирає чинності в порядку ст. 85 Господарського процесуального кодексу України, після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Суддя                                                                                       Могил С.К.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення12.11.2007
Оприлюднено30.11.2007
Номер документу1160369
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5/305-07-7509

Рішення від 12.11.2007

Господарське

Господарський суд Одеської області

Могил С.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні