Рішення
від 29.12.2023 по справі 398/6590/23
ОЛЕКСАНДРІЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 398/6590/23

провадження №: 2-о/398/279/23

РІШЕННЯ

Іменем України

"29" грудня 2023 р.

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області у складі:

судді Нероди Л.М.,

за участі секретаря Міщенко С.А.,

присяжних Балашової І.П., Голосенко О.В.,

представника заявника Ізотова В.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу №398/6590/23 за заявою Комунального некомерційного підприємства «Олександрійська психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» Мозгової Д.М. про проведення психіатричного огляду у примусовому порядку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,

ВСТАНОВИВ:

ВИМОГИ ПОЗИВАЧА

Головний лікар Комунального некомерційного підприємства «Олександрійська психіатрична лікарня» просить суд ухвалити рішення про проведення примусового психіатричного огляду ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

ПОЗИЦІЯ ПОЗИВАЧА

ОСОБА_1 спостерігається у КНП «Олександрійська психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» з приводу шизофренії параноїчної та тричі перебував на лікуванні.

Однак останнім часом виявляє ознаки тяжкого психічного розладу вчиняє дії, які становлять безпосередню небезпеку для життя й здоров`я оточуючих.

У судовому засіданні представник заявника підтримав заявлені вимоги.

ПРОЦЕСУАЛЬНІ ДІЇ

28.12.2023 року Олександрійським міськрайонним судом Кіровоградської області постановлено ухвалу про відкриття провадження у справі.

ФАКТИЧНІ ОБСТАВИНИ ВСТАНОВЛЕНІ СУДОМ

26.12.2023 року лікарсько-консультативною комісією КНП «Олександрійська психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» встановлено наявність у ОСОБА_1 тяжкого хронічного психічного розладу, внаслідок якого він вчиняє дії, що становлять безпосередню небезпеку для життя й здоров`я оточуючих.

28.12.2023 року до КНП «Олександрійська психіатрична лікарня» звернувся ОСОБА_2 з заявою про проведення огляду та госпіталізацію ОСОБА_1

ОЦІНКА СУДУ

Аналізуючи вищевикладені обставини та норми чинного законодавства України, суд дійшов висновку про задоволення заяви головного лікаря Комунального некомерційного підприємства «Олександрійська психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» про призначення психіатричного огляду у примусовому порядку ОСОБА_1 .

НОРМИ ПРАВА

Відповідно п. 9 ч. 2 ст. 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи, зокрема, про надання особі психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Згідно ст. 4 Закону України «Про психіатричну допомогу» від 22.07.2000 року №1489-III, психіатрична допомога надається на основі принципів законності, гуманності, додержання прав людини і громадянина, добровільності, доступності та відповідно до сучасного рівня наукових знань, необхідності й достатності заходів лікування з мінімальними соціально-правовими обмеженнями.

За змістом ст. 7 Закону України «Про психіатричну допомогу», забороняється визначати стан психічного здоров`я особи та встановлювати діагноз психічних розладів без психіатричного огляду особи, крім випадків проведення судово-психіатричної експертизи посмертно.

Відповідно ст. 11 Закону України «Про психіатричну допомогу» психіатричний огляд проводиться з метою з`ясування: наявності чи відсутності в особи психічного розладу, потреби в наданні їй психіатричної допомоги, а також для вирішення питання про вид такої допомоги та порядок її надання.

Психіатричний огляд особи може бути проведено без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника у випадках, коли одержані відомості дають достатні підстави для обґрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, або завдасть значної шкоди своєму здоров`ю у зв`язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги.

Рішення про проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника приймається лікарем-психіатром за заявою, яка містить відомості, що дають достатні підстави для такого огляду. Із заявою можуть звернутися родичі особи, яка підлягає психіатричному огляду, лікар, який має будь-яку медичну спеціальність, інші особи.

Заява про психіатричний огляд особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника повинна бути подана у письмовій формі та містити відомості, що обґрунтовують необхідність психіатричного огляду і вказують на відмову особи чи її законного представника від звернення до лікаря-психіатра. Лікар-психіатр має право робити запит щодо надання йому додаткових медичних та інших відомостей, необхідних для прийняття відповідного рішення.

Відповідно ч. 1 та ч. 2 ст. 342 ЦПК України залежно від встановлених обставин суд ухвалює рішення про задоволення заяви або про відмову в її задоволенні, яке підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

У відповідності до п. 9 ч. 1 ст. 430 ЦПК України рішення слід допустити до негайного виконання.

Керуючись ст.ст. 259, 265, 339-342, 430 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Заяву головного лікаря Комунального некомерційного підприємства «Олександрійська психіатрична лікарня Кіровоградської обласної ради» задовольнити.

Надати дозвіл на проведення психіатричного огляду в примусовому порядку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який проживає у к. АДРЕСА_1 .

Рішення підлягає негайному виконанню та його оскарження не зупиняє виконання.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку та подано апеляційну скаргу до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо у судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення виготовлено 29.12.2023 року.

СУДДЯ: Л.М. НЕРОДА

ПРИСЯЖНІ: І.П. БАЛАШОВА

О.В. ГОЛОСЕНКО

Дата ухвалення рішення29.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116037033
СудочинствоЦивільне
Сутьпроведення психіатричного огляду у примусовому порядку ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1

Судовий реєстр по справі —398/6590/23

Рішення від 29.12.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Олександрійський міськрайонний суд Кіровоградської області

Нерода Л. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні