Рішення
від 21.12.2023 по справі 348/361/23
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 348/361/23

21 грудня 2023 року м. Надвірна

Надвірнянський районний суд Івано-Франківскої області

складі головуючого-судді: Міськевич О.Я.

присяжних: Гураль Л.В., Берези Л.М.

з участю секретаря судового засідання: Скоблей О.В.

представника заявника КО

Делятинський психоневрологічний інтернат: Брайляка Д.Я.

заінтересованої особи: ОСОБА_1

представника заінтересованої особи: Романка В.М.

розглянувши в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні в приміщенні Надвірнянського районного суду цивільну справу за заявою Комунальної організації Делятинський психоневрологічний інтернат, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Делятинської селищної ради ОТГ, ОСОБА_1 , про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи,-

УСТАНОВИВ:

Короткий зміст заявлених вимог:

КО Делятинськийпсихоневрологічний інтернат звернулась до суду із заявою, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Делятинської селищної ради ОТГ, ОСОБА_1 , про поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

В обгрунтування заяви осилається на те, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківскої області від 22.05.2013 визнана недієздатною, та призначено ОСОБА_2 , 1985 року народження, опікуном недієздатної ОСОБА_1 , 1961р.н.

Згідно рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківскої області від 13.11.2018 ОСОБА_2 звільнено від повноважень опікуна недієздатної ОСОБА_1 , та призначено опікуном недієздатної Делятинський психоневрологічний інтернат.

З того часу і по сьогоднішній день ОСОБА_1 перебуває під опікою у Делятинському психоневрологічному інтернаті, де пройшла курс лікування. За цей час її психічний стан суттєво покращився, вона здатна розуміти значення своїх дій та може ними керувати, за час перебування в інтернаті психічний стан підопічної стабілізувався.

Вважають, що наявні всі підстави для поновлення дієздатності ОСОБА_1 .

Стислий виклад позицій сторін:

В судовомузасіданні представникзаявника заявленівимоги підтримавта просивскасувати рішенняІвано-Франківськогоміського судуІвано-Франківскоїобласті від22.05.2013про визнаннянедієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,поновити цивільнудієздатність ОСОБА_1 ,а такожприпинити опікуКО Делятинськийпсихоневрологічний інтернат над ОСОБА_1 .

Представник органу опіки та піклування Делятинської в судове засідання подав заяву про слухання справи у відсутності представника та зазначив, що не заперечує проти задоволення заяви про поновлення цивільної дієздатності ОСОБА_1 .

Заінтересована особа ОСОБА_1 в судовому засіданні не заперечила щодо задоволення заяви про поновлення цивільної дієздатності та припинення опіки.

Представник заінтересованої особи-адвокат Романко В.М. в судовому засіданні не заперечив щодо задоволення заяви про поновлення цивільної дієздатності ОСОБА_1 та припинення над нею опіки.

Процесуальні дії у справі:

Ухвалою судді від 24.02.2023 відкрито провадження по справі та призначено судове засідання для розгляду справи по суті.

Ухвалою суду від 23.03.2023 по справі призначено судово-психіатричну експертизу, та зупинено проваження по справі.

Ухвалою суду від 16.10.2023 проваження по справі поновлено.

Фактичні обставини, встановлені судом:

Судом встановлено, що рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківскої області від 22.05.2013 ОСОБА_1 , 1961 р.н., визнано недієздатною, оскільки вона внаслідок психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Призначено ОСОБА_2 , 1985 р.н., опікуном недієздатної ОСОБА_1 (а.с. 5).

Рішенням Івано-Франківського міського суду Івано-Франківскої області від 13.11.2018 ОСОБА_2 , 1985 р.н. звільнено від повноважень опікуна недієздатної ОСОБА_1 , 1961 р.н. та призначено опікуном недієздатної Делятинський психоневрологічний інтернат (а.с. 6).

Згідно висновку судово-психіатричного експерта за № 274/2023 від 24.08.2023, підекспертна ОСОБА_1 страждає психічним розладом параноїдною шизофренією, стан часткової ремісії, що згідно МКХ-10, F 20,04. Протягом останніх 5 років загострення захворювання не спостерігалось, можна зробити висновок, що перебіг захворювання приступодібний тип, що не спричинило формування в підекспертної вираженого емоційно-вольового дефекту особистості та на даний час не впливає на її соціальну компетенцію. ОСОБА_1 здатна усвідомлювати свої дії та керувати ними (а.с. 76-80).

Мотиви з яких виходить суд та застовані норми права:

Відповідно до п. 1 ч. 2 ст. 293 ЦПК України, суд розглядає в порядку окремого провадження справи про: обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи.

Ч. 3 ст. 76 ЦК України визначено, що опіка припиняється у разі поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною.

Статтею 42 ЦК України передбачено, що за заявою опікуна або органу опіки та піклування суд поновлює цивільну дієздатність фізичної особи, яка була визнана недієздатною, і припиняє опіку, якщо буде встановлено, що внаслідок видужання або значного поліпшення її психічного стану у неї поновилася здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними. Порядок поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, встановлюється Цивільним процесуальним кодексом України.

У відповідності до ч. 4 ст. 300 ЦПК України, скасування рішення суду про визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, яка була визнана недієздатною, в разі її видужання або значного поліпшення її психічного стану здійснюється за рішенням суду на підставі відповідного висновку судово-психіатричної експертизи за заявою опікуна, членів сім`ї, органу опіки та піклування або самої особи, визнаної недієздатною.

Згідно з пунктом 7 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 28 березня 1972 року № 3 «Про судову практику в справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним» (із змінами та доповненнями), в справах про поновлення дієздатності є обов`язковим проведення судово-психіатричної експертизи, яка призначається за ухвалою судді. Громадянина може бути поновлено в дієздатності лише при наявності висновку судово-психіатричної експертизи про значне поліпшення його стану здоров`я або видужання.

Допитана в судовому засіданні ОСОБА_1 зазначила, що бажає, щоб її визнали дієздатною, оскільки вона розуміє значення своїх дій.

З викладеного вбачається, що факт покращення психічного стану ОСОБА_1 підтверджений відповідним висновком судово-психіатричної експертизи, тому наявні підстави для поновлення її цивільної дієздатності.

Щодо розподілу судових витрат суд зазначає наступне.

У відповідності до ч.ч. 1, 2 ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються: 1) у разі задоволення позову на відповідача; 2) у разі відмови в позові на позивача; 3) у разі часткового задоволення позову на обидві сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За змістом ч.ч. 1, 3 ст. 133 ЦПК України, судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать, у тому числі витрати, пов`язані із залученням свідків, спеціалістів, перекладачів, експертів та проведенням експертизи.

Згідно ч. 2 ст. 299 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави.

Таким чином ЦПК України не передбачає підстав для звільнення від сплати витрат за проведення судово-психіатричної експертизи у справах про поновлення цивільної дієздатності.

Разом із висновком експертизи експертною установою надіслано рахунок для оплати вартості проведення судово-психіатричної експертизи в сумі 5379,40 грн.

У зв`язкуіз наведеним,витрати запроведення судово-психіатричноїекспертизи ОСОБА_1 в сумі5379,40грн.підлягають стягненнюіз заявникаКО Делятинський психоневрологічний інтернат.

Висновки суду:

Враховуючи встановлені судом обставини, аналізуючи докази по справі в їх сукупності, суд приходить до висновку про обґрунтованість і доведеність заяви про поновлення цивільної дієздатності ОСОБА_1 та припинення над нею опіки, в зв`язку з чим наявні всі підстави для задоволення заяви в повному обсязі.

Також необхідностягнути іззаявника КО Делятинський психоневрологічний інтернат на користь Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України» 5379 грн. 40 коп. витрат за проведення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_1 , призначеної ухвалами суду від 23.03.2023 та від 26.04.2023.

На підставі викладеного, ст.ст. 42, 76 ЦК України, керуючись ст.ст. 76-80, 83, 258, 259, 260, 263-268, 293, 295-300 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву Комунальної організації Делятинський психоневрологічний інтернат, заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Делятинської селищної ради ОТГ, ОСОБА_1 , пропоновлення цивільноїдієздатності фізичноїособи задовольнити.

Рішення Івано-Франківського міського суду Івано-Франківскої області від 22.05.2013 про визнання недієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 скасувати.

Визнати ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстровану за адресою: АДРЕСА_1 , громадянку України дієздатною.

Припинити опіку Комунальної організаціїДелятинський психоневрологічнийінтернат над дієздатною ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Стягнути з Комунальної організації Делятинський психоневрологічний інтернат, код ЄДРПОУ 03188694, місцезнаходження: смт. Делятин, вул. Шептицького 32, на користь Івано-Франківської філії судово-психіатричних експертиз ДУ «Інститут психіатрії, судово-психіатричної експертизи та моніторингу наркотиків Міністерства охорони здоров`я України», код ЄДРПОУ 44928042, місцезнаходження: м. Івано-Франківськ, вул. Медична 15 5379 грн. 40 коп. витрат за проведення судово-психіатричної експертизи ОСОБА_1 , призначеної ухвалами суду від 23.03.2023 та від 26.04.2023.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Івано-Франківського апеляційного суду.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Заявник: Комунальна організація Делятинський психоневрологічний інтернат, Код ЄДРПОУ 03188694, місцезнаходження: вул. А.Шептицького 32, смт. Делятин, Надвірнянський район, Івано-Франківська область, 78442.

Заінтересована особа: Делятинська селищна рада, код ЄДРПОУ 04354539, місцезнаходження: вул. 16 Липня 273, смт. Делятин, Надвірнянський район, Івано-Франківська область, 78442.

Заінтересована особа: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_2 .

Повний текст рішення складено 28.12.2023.

Головуючий-суддя Міськевич О.Я.

Присяжні: Гураль Л.В.

Береза Л.М.

Дата ухвалення рішення21.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116039300
СудочинствоЦивільне
Сутьпоновлення цивільної дієздатності фізичної особи

Судовий реєстр по справі —348/361/23

Рішення від 21.12.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Рішення від 21.12.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 17.10.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 16.10.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 26.04.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 23.03.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

Ухвала від 24.02.2023

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Міськевич О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні