Ухвала
від 02.11.2023 по справі 727/11588/23
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЧЕРНІВЦІВ

Справа № 727/11588/23

Провадження № 1-кс/727/3341/23

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 листопада 2023 року м. Чернівці

Шевченківський районний суд м. Чернівці в складі:

слідчого судді - ОСОБА_1

при секретарі - ОСОБА_2

розглянувши всудовому засіданнів залісуду вм.Чернівці клопотання старшого слідчого в особливо важ ливих справахвідділу СУГУНП вЧернівецькій області ОСОБА_3 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (матеріали кримінального провадження №12023260000000562від 11.07.2023 року) відносно підозрюваного

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Михайлівка, Нововоронцовського району Херсонської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , працюючого заступником директора дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» та виконуючим обов`язки директора ДП «Вашківський спиртовий завод», розлученого,маючого наутриманні однунеповнолітню дитину,раніше несудимого,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України,-

за участю:

прокурора - ОСОБА_5

підозрюваного - ОСОБА_4

захисника - ОСОБА_6

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до слідчого судді з клопотанням про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою відносно підозрюваного ОСОБА_4 . Дане клопотання погоджене із прокурором Чернівецької окружної прокуратури ОСОБА_5 .

Посилається на те, що досудовим розслідуванням встановлено, що ОСОБА_4 наказом в.о. голови правління Державної акціонерної компанії «Хліб України» (далі ДАК «Хліб України) за № 42-к/тр від 28.10.2021 призначений на посаду виконуючого обов`язки директора дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» (далі за текстом - ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів») за строковим трудовим договором контрактом від 29.10.2021 № 04-10/78 строком до 28.10.2022. Додатковою угодою № 1 від 28.10.2022 термін дії трудового договору від 29.10.2021 № 04-10/78 продовжено до 28.10.2023.

Згідно із п.1.3. Статуту ДАК «Хліб України», затвердженого в новій редакції 08.06.2021 наказом Міністерства економіки України, засновником ДАК «Хліб України» є держава в особі Кабінету Міністрів України, повноваження з управління корпоративними правами держави щодо якої здійснює Міністерство економіки України.

ДАК «Хліб України» здійснює володіння, користування і розпорядження майном, що перебуває в його власності, відповідно до законодавства та мети своєї діяльності.

За змістом пункту 1.1 Статуту ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів», затвердженого рішенням Спостережної ради ДАК "Хліб України" від 24.03.2001, ДАК "Хліб України" є засновником дочірнього підприємства, яке створене шляхом реорганізації державного підприємства Чернівецький комбінат хлібопродуктів на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 05.07.1997 № 1218 "Про прискорення приватизації хлібоприймальних та хлібозаготівельних підприємств" рішенням Спостережної ради ДАК "Хліб України" від 10.03.1998, протокол № З, зареєстроване виконкомом Чернівецької міської ради, реєстраційний номер № 510-р від 18.06.1998, ідентифікаційний код 00952686, місцезнаходження: м.Чернівці, пров. Миколаївський, 9. Таким чином державне майно підприємств зазначених у додатку № 3 до постанови Кабінету Міністрів України від 05.07.1997 № 1218 "Про прискорення приватизації хлібоприймальних та хлібозаготівельних підприємств", у тому числі державного підприємства Чернівецький комбінат хлібопродуктів, передано ДАК "Хліб України" у користування на праві повного господарського відання. Отже, майно ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» є об`єктом права державної власності.

Відповідно до пункту 2.1 Статуту ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» (Підприємство), Підприємство створюється з метою отримання прибутку шляхом: заготівлі та зберігання зерна, його обробки і технологічної переробки з урахуванням територіального принципу здійснення Компанією господарської діяльності; забезпечення потреб населення, установ і підприємств будь-яких форм власності сільськогосподарською продукцією, продуктами її переробки; здійснення підприємницької діяльності та використання його в інтересах Компанії та Підприємства.

Згідно пункту 5.1 Статуту, Управління Підприємством здійснюють: Компанія (ДАК «Хліб України»); Уповноважена особа за довіреністю; Директор Підприємства.

Пунктом 5.4 Статуту визначено повноваження ОСОБА_4 , зокрема встановлено, що директор підприємства здійснює безпосереднє керівництво Підприємством, вирішує всі питання діяльності Підприємства, крім тих, які входять до компетенції Компанії (ДАК «Хліб України»), а саме:несе персональну відповідальність за виконання покладених на Підприємство завдань, розподіляє обов`язки між керівниками структурних підрозділів та визначає їх повноваження у вирішенні питань діяльності Підприємства;видає накази, розпорядження, інструкції, доручення;укладає в Україні та за кордоном договори та інші угоди від імені Підприємства відповідно до цього Статуту та Положення про порядок укладення угод, затвердженого Компанією, видає довіреності на здійснення таких угод;приймає та звільняє з роботи працівників Підприємства;призначає та звільняє посадових осіб Підприємства, визначає їх повноваження та обов`язки;укладає угоди за погодженням з Компанією на суму, що перевищує 30000 гривень з одним контрагентом.

Відповідно до пункту 1.1 Трудового контракту ОСОБА_4 , як керівник ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» зобов`язується безпосередньо і через сформований апарат здійснювати поточне управління (керівництво) Підприємством, забезпечувати ефективне використання і збереження майна Підприємства, його високоприбуткову діяльність, організовувати його виробничо-господарську, соціальну та іншу діяльність, юридичне, економічне, бухгалтерське забезпечення, виконувати завдання, передбачені Контрактом, Статутом, окремими рішеннями ДАК «Хліб України» та законодавством України, тобто є особою, яка обіймає на державному підприємстві посаду, пов`язану із виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій, а тому, відповідно до положень ч. 3 ст. 18, п. 1 Примітки до ст. 364 КК України, є службовою особою державного підприємства.

Згідно положень ст. ст. 3, 22, 24 Закону України «Про запобігання корупції» особам, які прирівнюються до особи, уповноваженої на виконання функцій держави, забороняється використовувати свої службові повноваження або своє становище та пов`язані з цим можливості з метою одержання неправомірної вигоди для себе чи інших осіб, а у разі надходження пропозиції щодо неправомірної вигоди або подарунка, незважаючи на приватні інтереси, зобов`язані невідкладно вжити таких заходів: відмовитися від пропозиції;за можливості ідентифікувати особу, яка зробила пропозицію; залучити свідків, якщо це можливо, у тому числі з числа співробітників; письмово повідомити про пропозицію безпосереднього керівника (за наявності) або керівника відповідного органу, підприємства, установи, організації, спеціально уповноважених суб`єктів у сфері протидії корупції.

Водночас, 08.01.2020 ухвалою Господарського суду Чернівецької області відкрито провадження у справі про банкрутство ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів», введено процедуру розпорядження майном, призначено розпорядником майна арбітражного керуючого, яка 23.02.2021 зупинялась ухвалою Господарського суду Чернівецької області та в подальшому відновлена постановою Верховного Суду від 16.08.2022.

Згідно з ст. 44 Кодексу України з процедур банкрутства під розпорядженням майном розуміється система заходів щодо нагляду та контролю за управлінням розпорядженням майном боржника з метою забезпечення збереження, ефективного використання майнових активів боржника, здійснення аналізу його фінансового стану, а також визначення наступної процедури (санації чи ліквідації). Також, вказаною статтею встановлено, що, розпорядник майна зобов`язаний серед іншого: проводити аналіз фінансово-господарського стану, інвестиційної та іншої діяльності боржника та становища на ринках боржника; не пізніше двох місяців з дня відкриття провадження у справі про банкрутство провести інвентаризацію майна боржника та визначити його вартість. Призначення розпорядника майна не є підставою для припинення повноважень керівника чи органу управління боржника.

За наслідками проведеного розпорядником майна в лютому 2023 року аналізу фінансово-господарського стану та інвентаризації майна боржника (ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів»), встановлено, що боржник на той час завершив усі виробничі цикли, на підприємстві відсутні працівники, працевлаштовані за трудовим договором, керівник боржника виконував обов`язки без нарахування заробітної плати. На підприємстві будь-яка господарська діяльність не здійснюється протягом останніх трьох років, будь-які операції щодо руху коштів підприємства відсутні. Банківські рахунки закриті протягом останніх трьох років.Окрім цього, 23.08.2023 постановою Господарського суду Чернівецької області ДП ДАК «Хліб Україна» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» визнано банкрутом та відкрито ліквідаційну процедуру.

Указом Президента України № 64/2022 від 24.02.2022, у зв`язку з військовою агресією російської федерації, в Україні введено воєнний стан, строк дії якого у встановленому порядку відповідними Указами Президента продовжувався та діяв на території України станом на липень-серпень 2023року.

При цьому, ОСОБА_4 , обіймаючи посаду виконуючого обов`язки директора ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів», достовірно знаючи, що він, як керівник підприємства уповноважений на укладення договорів від імені такого підприємства, вирішив, використовуючи своє службове становище, вчинити дії, направлені на привласнення грошових коштів підприємства, за наступних обставин.

На початку липня 2023 року ОСОБА_4 , достовірно знаючи, що у власності фізичної особи-підприємця ОСОБА_7 у власності наявне приміщення за адресою: АДРЕСА_3 , яке використовується для здійснення підприємницької діяльності, доступ (проїзд, прохід) до вказаного приміщення здійснюється через земельну ділянку, яка на підставі державного акту виданого Чернівецькою міською радою від 23.12.1997, надана в постійне користування ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів», що розташовано за адресою: м.Чернівці, пров. Миколаївський (після перейменування пров. Олександра Маланчука), буд. 9, а тому, використовуючи своє службове становище, з метою реалізації свого злочинного умислу розпочав створювати штучні перешкоди для ведення підприємницької діяльності ОСОБА_7 , а саме заборонив проїзд та прохід через вказану земельну ділянку територією ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» до приміщення ОСОБА_7 -В.

Для можливості продовження здійснення належної господарської діяльності, 10.07.2023 ОСОБА_7 зустрілась із ОСОБА_4 в приміщенні ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів», де в ході розмови, ОСОБА_4 , діючи умисно, всупереч вимогам антикорупційного законодавства України, з корисливих мотивів, переслідуючи мету незаконного збагачення шляхом привласнення грошових коштів, використовуючи свої службові повноваження директора підприємства, висловив останній пряму словесну вимогу про необхідність надання йому особисто грошових коштів у сумі 120 000 грн, в якості компенсації за користування ФОП ОСОБА_7 земельною ділянкою ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» з червня 2022 року по червень 2023 року, уклавши, при цьому, договір про встановлення земельного сервітуту, прагнучи таким чином завуалювати свій злочинний умисел.

Також, ОСОБА_4 наголосив, що лише після надання згоди на оплату зазначеної ним суми коштів, надасть можливість ОСОБА_7 укласти з ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» договір земельного сервітуту, яким буде дозволено прохід та проїзд до її приміщень та повідомив, що відповідно до вказаного договору ОСОБА_7 необхідно буде в подальшому щомісячно сплачувати 10000грн за користування земельною ділянкою. Також ОСОБА_4 зазначив, що всі кошти ОСОБА_7 повинна сплачувати лише у готівковій формі, мотивуючи це тим, що банківські рахунки підприємства анульовані у зв`язку з процедурою банкрутства. Поряд з цим, ОСОБА_4 , достовірно розуміючи, що з врахуванням всіх обставин, ОСОБА_7 повністю перебуває в залежності від його волі, і іншим чином захистити свої законні права та уникнути вищезазначених негативних для себе наслідків, ніж піти на викладені ним умови, не зможе, погодився на прохання ОСОБА_7 щодо одержання від неї грошових коштів частинами.

Надалі, 19.07.2023 приблизно о 12 год 20 хв ОСОБА_4 зустрівся із ОСОБА_7 за місцем своєї роботи в приміщенні свого службового кабінету директора ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів», для отримання першої частини грошових коштів. На початку зустрічі ОСОБА_7 передала ОСОБА_4 заздалегідь підготовані нею за вказівками ОСОБА_4 проекти документів, а саме: договір про встановлення земельного сервітуту з додатком №1 «План меж земельного сервітуту»; 13 (тринадцять) додаткових угод до договору про встановлення земельного сервітуту на його продовження строком 1 місяць та гарантійну угоду про погашення заборгованості за користування правом сервітуту.

ОСОБА_4 уважно вивчивши ці документи, вніс до них рукописний текст та поставив власний підпис і відтиски печатки ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів», зокрема, договору про встановлення земельного сервітуту з додатком №1 «План меж земельного сервітут» ОСОБА_4 рукописним текстом присвоїв № 01/06/22-1 та встановив дату 01 червня 2022 року; на 13 (тринадцяти) додаткових угодах до договору про встановлення земельного сервітуту на його продовження строком 1 місяць рукописним текстом встановив дати за кожен місяць потягом періоду з 01червня 2022 року до 01 червня 2023 року; на гарантійній угоді про погашення заборгованості за користування правом сервітуту рукописним текстом встановив дату 01 липня 2023 року. При цьому, ОСОБА_4 запевнив ОСОБА_7 , що у неї не виникне проблем через підписання вказаних документів минулими датами.

Підписавши вищезазначені документи, ОСОБА_4 повідомив ОСОБА_7 , що за один день документально може оформити прийняття від неї грошових коштів в сумі 10 000 грн, у зв`язку з цим випише їй касові ордери на декілька днів наперед. Після цього, ОСОБА_4 власноруч вніс рукописний текст до бланків п`яти «Прибуткових касових ордерів» та п`яти «Квитанцій до прибуткових касових ордерів», а саме: до бланків прибуткового касового ордера та квитанції вніс рукописний текст «№ 19/07/-1 від 19 липня 2023 року» на суму 10 000 грн; до бланків прибуткового касового ордера та квитанції вніс рукописний текст «№ 20/07/-1 від 20 липня 2023 року» на суму 10000 грн; до бланків прибуткового касового ордера та квитанції вніс рукописний текст «№ 21/07/23-1 від 21 липня 2023 року» на суму 10 000 грн; до бланків прибуткового касового ордера та квитанції вніс рукописний текст «№24.07/-1 від 24 липня 2023 року» на суму 10 000 грн; до бланків прибуткового касового ордера та квитанції вніс рукописний текст «№ 25/07-1 від 25 липня 2023 року» на суму 10 000 грн, за результатом чого одержав від ОСОБА_7 грошові кошти в загальній сумі 50000 грн.

При цьому, ОСОБА_4 , в силу займаної посади та пов`язаної з нею діяльністю, а також враховуючи тривалу відсутність на підприємстві будь-яких працівників (касирів, бухгалтерів) та будучи зобов`язаним безпосередньо організовувати юридичне, економічне, бухгалтерське забезпечення очолюваного підприємства, був достовірно обізнаним (не міг не знати) про вимоги «Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні» затвердженого Постановою Правління Національного банку України № 148 від 29.12.2017.

Зокрема, відповідно до пункту 5 Положення, суб`єкти господарювання здійснюють облік операцій з готівкою у відповідних книгах обліку; п. 11 - готівка, що надходить до кас, оприбутковується в день одержання готівки в повній сумі; пп. 18 п.3 - оприбуткування готівки - проведення суб`єктами господарювання обліку готівки в касі на повну суму її фактичних надходжень у касовій книзі/книзі обліку доходів і витрат/фіскальному звітному чеку/електронному фіскальному звітному чеку/розрахунковій квитанції; п. 32 - приймання і видача готівки за касовими ордерами проводиться тільки в день їх складання; п. 33 - прибуткові та видаткові касові ордери до передавання в касу реєструються бухгалтером у журналі реєстрації прибуткових і видаткових касових документів; п. 39 - установи/підприємства відображають у касовій книзі усі надходження і видачу готівки в національній валюті.

Однак, ОСОБА_4 , в період часу з 19.07.2023 до 31.08.2023, тобто до моменту, коли злочинна діяльність ОСОБА_4 була припинена правоохоронними органами, діючи всупереч зазначених правил та обмежень, а також всупереч вимогам антикорупційного законодавства України, діючи умисно, протиправно, з корисливих мотивів, переслідуючи мету незаконного збагачення шляхом привласнення грошових коштів належних ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів», використовуючи свої службові повноваження директора державного підприємства, одержані від ОСОБА_7 грошові кошти в сумі 50000 грн на підприємстві будь-яким чином не оприбуткував, до каси підприємства не вніс, а використав на власні потреби, виписані та видані ним особисто документи, зокрема договори, прибуткові касові ордери будь-яким чином не облікував та не зареєстрував, а зберігав виключно для надання своїй злочинній діяльності законного вигляду, привласнивши таким чином, шляхом зловживання своїм службовим становищем, зазначені грошові кошти належні ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» та одержані ним від ОСОБА_7 .

Надалі, 25.08.2023 приблизно о 12 год 35 хв ОСОБА_7 за попередньою вказівкою по телефону від ОСОБА_4 прийшла до приміщення ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» для передачі останньому наступної частини грошових коштів. При цьому, ОСОБА_4 в телефонній розмові повідомив ОСОБА_7 , що грошові кошти в сумі 10000 грн остання повинна передати чоловіку на ім`я ОСОБА_8 , який зустріне її на території підприємства. Так, при вході на територію ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» ОСОБА_7 зустрів громадянин ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , який, не будучи обізнаний про злочинні наміри ОСОБА_4 , не маючи будь-якого відношення до ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів», був залучений ОСОБА_4 для одержання грошових коштів від ОСОБА_7 . Так, ОСОБА_9 , діючи за вказівками ОСОБА_4 , особисто надрукував за допомогою ноутбука та принтера в приміщенні ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» прибутковий касовий ордер та квитанцію, до яких вніс друкований текст «№ 25/08/-1 від 25 серпня 2023року» на суму 10000 грн, та особисто підписав їх або попросив підписати невстановлену слідством особу від імені ОСОБА_4 , після чого, перебуваючи в службовому кабінеті ОСОБА_4 в приміщенні ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» за його відсутності, надав ОСОБА_7 зазначену квитанцію до прибуткового ордеру і діючи за вказівками ОСОБА_4 , одержав особисто від ОСОБА_7 грошові кошти в сумі 10000 грн для ОСОБА_4 , які в подальшому передав останньому при невстановлених слідством обставинах.

Надалі, ОСОБА_4 в період часу з 25.08.2023 до 31.08.2023, тобто до моменту, коли злочинна діяльність ОСОБА_4 була припинена правоохоронними органами, діючи всупереч зазначених правил та обмежень, встановлених «Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», а також всупереч вимогам антикорупційного законодавства України, діючи умисно, протиправно, з корисливих мотивів, переслідуючи мету незаконного збагачення шляхом привласнення грошових коштів належних ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів», використовуючи свої службові повноваження директора підприємства, одержані від ОСОБА_7 грошові кошти в сумі 10000 грн на підприємстві будь-яким чином не оприбуткував, до каси підприємства не вніс, а використав на власні потреби, і таким чином, шляхом зловживання своїм службовим становищем, привласнив зазначені грошові кошти належні ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» та одержані від ОСОБА_7 .

У подальшому, 29.08.2023 приблизно об 11 год 41 хв ОСОБА_4 , продовжуючи реалізацію свого злочинного умислу, зустрівся із ОСОБА_7 за місцем своєї роботи в приміщенні свого службового кабінету директора ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» для отримання наступної частини грошових коштів.

На початку зустрічі ОСОБА_7 передала ОСОБА_4 заздалегідь підготовані нею за вказівками ОСОБА_4 проекти документів, а саме: два примірники додаткової угоди до договору про встановлення земельного сервітуту на його продовження строком 1 місяць, до яких ОСОБА_4 вніс рукописний текст та поставив власний підпис і відтиски печатки ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів», а саме встановив дату 01 серпня 2023 року та повернув ОСОБА_7 один примірник даної угоди. Після цього, ОСОБА_4 власноручно підписав і поставив відтиски печатки ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» на заздалегідь надрукованих та наявних в нього чотирьох «Прибуткових касових ордерах» та чотирьох «Квитанціях до прибуткових касових ордерів», в яких друкованим тексом внесено текст «№ 29/08/-2 від 29серпня 2023 року» на суму 10000 грн; «№ 30/08/-3 від 30 серпня 2023 року» на суму 10000 грн.; «№ 31/08/-3 від 31 серпня 2023 року» на суму 10000 грн та «№01/09/-4 від 01 вересня 2023 року» на суму 10 000 грн; за результатом чого одержав від ОСОБА_7 грошові кошти в загальній сумі 40000 грн.

В подальшому, ОСОБА_4 в період часу з 29.08.2023 до 31.08.2023, тобто до моменту, коли злочинна діяльність ОСОБА_4 була припинена правоохоронними органами, діючи всупереч зазначених правил та обмежень, встановлених «Положенням про ведення касових операцій у національній валюті в Україні», а також всупереч вимогам антикорупційного законодавства України, діючи умисно, протиправно, з корисливих мотивів, переслідуючи мету незаконного збагачення шляхом привласнення грошових коштів належних ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів», використовуючи свої службові повноваження директора державного підприємства, одержані від ОСОБА_7 грошові кошти в сумі 40 000 грн на підприємстві будь-яким чином не оприбуткував, до каси підприємства не вніс, а використав на власні потреби, виписані та видані ним особисто документи, зокрема угоди, прибуткові касові ордери та квитанції будь-яким чином не облікував та не зареєстрував, а зберігав виключно для надання своїй злочинній діяльності законного вигляду, і таким чином, шляхом зловживання своїм службовим становищем, привласнив зазначені грошові кошти належні ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» та одержані від ОСОБА_7 .

Отже, внаслідок вчинених у період з початку липня 2023 до 31.08.2023 об`єднаних єдиним умислом злочинних дій, ОСОБА_4 , протиправно використовуючи можливості службового становища, привласнив грошові кошти одержані від ОСОБА_7 та належні ДП ДАК «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» в сумі 100 000 грн.

31 жовтня 2023 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено наявність ризиків, передбачених ч. 1 ст. 177 КПК України, і в обґрунтування застосування запобіжного заходу щодо ОСОБА_4 , покладається необхідність запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків, перешкоджати кримінальномупровадженню іншимчином, вчинити іншекримінальне правопорушеннячи продовжитикримінальне правопорушення,у якомупідозрюється.

Просить застосувати до підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав.

Підозрюваний та захисник в судовому засіданні заперечували проти задоволення клопотання.

Ознайомившись з клопотанням та доказами, якими воно обґрунтовується, заслухавши думку прокурора, захисників, пояснення підозрюваного, приходжу до наступних висновків.

Встановлено, що 11.07.2023 року до ЄРДР внесені відомості за № 12023260000000562, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

31 жовтня 2023 року ОСОБА_4 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

ОСОБА_4 підозрюється у вчиненні тяжкого злочину, за який передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк до 8 років.

Відповідно до ч.2 ст. 177 КПК України, підставою застосування запобіжних заходів є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, може здійснити дії, передбачені частиною першою цієї статті, зокрема: переховуватись від органів досудового розслідування та суду, знищити, сховати або спотворити будь-яку з речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення, незаконно впливати на потерпілого, свідка, іншого підозрюваного, обвинуваченого, експерта, спеціаліста у цьому ж кримінальному провадженні, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином, вчинити інше правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється.

Згідно ст.183 ч.1 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден з більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбаченим статтею 177 КПК України.

Метою і підставою тримання під вартою є запобігання спробам переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків, перешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

При судовому розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, суд враховує вимоги п.п.3,4 ст.5 Конвенції про захист прав людини та практику Європейського суду з прав людини, згідно з якими обмеження прав особи на свободу і особисту недоторканість можливе лише в передбачених законом випадках за встановленою процедурою.

Зокрема при розгляді клопотання суд оцінює підстави для застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з урахуванням конкретних обставин справи.

Також, зважаючи на практику Європейського суду, враховую, що тримання особи під вартою завжди може бути виправдано, за наявності ознак того, що цього вимагають справжні інтереси суспільства, які незважаючи на існування презумпції невинуватості, переважають інтереси забезпечення поваги до особистої свободи.

Крім цього, враховуючи практику Європейського суду та положення ч.1 ст. 178 КПК України, при розгляді питання про доцільність тримання особи під вартою, суд бере до уваги характер (обставини) і тяжкість передбачуваного злочину; обґрунтованість доказів того, що саме ця особа вчинила злочин; покарання, яке можливо, буде призначено в результаті засудження; характер, минуле, особисті та соціальні обставини життя особи, його зв`язки з суспільством.

Вважаю, що слідчим у клопотанні, доданих документах та прокурором в судовому засіданні доведено наявність обґрунтованої підозри у вчиненні ОСОБА_4 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Також вважаю, що прокурором в судовому засіданні доведено, що жоден з більш м`яких запобіжних заходів, передбачених ч.1 ст.176 КПК України, не може запобігти встановленим в судовому засіданні ризикам, передбаченим ст. 177 КПК України, а тому підозрюваному ОСОБА_4 слід застосувати міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Також суд бере до уваги те, що ОСОБА_4 підозрюється увчиненні підчас воєнногостану умисноготяжкого корупційногозлочину, заякий передбаченопокарання увигляді позбавленняволі настрок до8років,підозрюється ускоєнні злочину під час розгляду відносно нього у Кременецькому районному суді Тернопільської області обвинувального акту в кримінальному провадженні №12020210120000072 від 12.02.2020 за обвинуваченням ОСОБА_4 за ч.5 ст.27 ч.5 ст.191, ч.5 ст.27 ч.2 ст.209 КК України, йому відомі обставини кримінального провадження, він знайомий зі свідками, а тому існують ризики, що підозрюваний може переховуватися від органів досудового розслідування та суду, незаконно впливати на свідків, перешкоджати кримінальномупровадженню іншимчином, вчинити інше кримінальне правопорушення.

Згідно ч.3 ст. 183 КПК України при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою слідчий суддя зобов`язаний визначити розмір застави достатньої для забезпечення виконання підозрюваним, обвинуваченим обов`язків передбачених цим Кодексом.

Враховуючи обставини кримінального правопорушення та правову кваліфікацію, за фактом вчинення якого здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, загальну суму збитків, характер, минуле, особисті та соціальні обставини життя підозрюваного, стан його здоров`я, матеріальний стан, його зв`язки із суспільством, а також всі інші вищеописані обставини, вважаю за необхідне визначити підозрюваному заставу у розмірі 100000гривень. Вказаний розмір застави є достатнім та необхідним для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків та є помірним для підозрюваного, не порушує його права та інших осіб, є справедливим, здатним забезпечити високі стандарти охорони загальносуспільних прав та інтересів в даному кримінальному провадженні.

Крім цього, застосовуючи до підозрюваного альтернативний запобіжних захід у вигляді застави, який може бути ним внесений у будь-який момент, вважаю за необхідне відповідно до ст. 194 ч.5 КПК України покласти на нього ряд обов`язків.

Відповідно до ч.1 ст. 197 КПК України строк дії ухвали слідчого судді, суду про тримання під вартою або продовження строку тримання під вартою не може перевищувати шістдесяти днів.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 177, 178, 182, 183, 193, 194, 196, 197, 205, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити.

Застосувати до підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в Державній Установі «Чернівецький слідчий ізолятор» терміном до 29 грудня 2023 року.

Одночасно для забезпечення виконання ОСОБА_4 обов`язків, визначених КПК України визначити запобіжний захід у вигляді застави в розмірі 100000 (сто тисяч) гривень , яка може бути внесена як самим підозрюваним так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на наступний депозитний рахунок:

Одержувач коштів: ТУ ДСА України в Чернівецькій області

Код ЄДРПОУ: 26311401

Банк: Держказначейська служба України, м. Київ

Код банку отримувача: 37567646

Рахунок: UA548201720355279001000008745.

Підозрюваний або заставодавець мають право у будь-який момент внести заставу у розмірі, визначеному в ухвалі про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою протягом дії ухвали.

У разі внесення застави покласти на підозрюваного ОСОБА_4 наступні обов`язки:

- прибувати за кожною вимогою до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду;

- не відлучатися за межі Чернівецької та Тернопільської областей, без дозволу слідчого, прокурора або суду;

- повідомляти слідчого, прокурора чи суд про зміну свого місця проживання та місця роботи;

- утримуватись від спілкування зі свідками по даному кримінальному провадженню, а саме: з ОСОБА_7 ;

- здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт (паспорти) для виїзду за кордон, інші документи, що дають право на виїзд з України і в`їзд в Україну;

Термін дії обов`язків, покладених судом, у разі внесення застави визначити до 29 грудня 2023 року.

Роз`яснити підозрюваному,що вразі внесеннязастави увизначеному вухвалі розмірі, оригінал документу з відміткою банку, який підтверджує внесення на депозитний рахунок коштів має бути наданий уповноваженій службовій особі Державної Установи «Чернівецький слідчий ізолятор».

Після отримання та перевірки протягом не більше одного робочого дня документа, що підтверджує внесення застави, уповноважена службова особа Державної Установи «Чернівецький слідчий ізолятор» негайно має здійснити розпорядження про звільнення ОСОБА_4 з-під варти та повідомити усно і письмово слідчого, прокурора та слідчого суддю Шевченківського районного суду м. Чернівці.

У разі внесення застави та з моменту звільнення підозрюваного з-під варти внаслідок внесення застави, визначеної у даній ухвалі, підозрюваний зобов`язаний виконувати покладені на нього обов`язки, пов`язані із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави.

З моменту звільнення з-під варти у зв`язку з внесенням застави підозрюваний ОСОБА_4 вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

Ухвала слідчого судді підлягає негайному виконанню після її оголошення.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Чернівецького апеляційного суду протягом 5 днів.

Слідчий суддя: ОСОБА_1 .

Копію ухвали вручено

___


2023 року

Підозрюваний


Дата ухвалення рішення02.11.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116041044
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою (матеріали кримінального провадження №12023260000000562від 11.07.2023 року) відносно підозрюваного ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Михайлівка, Нововоронцовського району Херсонської області, громадянина України, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , працюючого заступником директора дочірнього підприємства Державної акціонерної компанії «Хліб України» «Чернівецький комбінат хлібопродуктів» та виконуючим обов`язки директора ДП «Вашківський спиртовий завод», розлученого,маючого наутриманні однунеповнолітню дитину,раніше несудимого, у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України,-

Судовий реєстр по справі —727/11588/23

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Шевченківський районний суд м. Чернівців

Ярема Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні