Рішення
від 14.12.2023 по справі 484/6107/23
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження: 2-о/484/251/23

Справа: 484/6107/23

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.12.2023 м. Первомайськ

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області у складі:

головуючого - судді Закревського В.І.

за участю секретаря судового засідання - Фартушняк Ю.М.,

представника зацікавленої особи - ОСОБА_12.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження в залі суду м. Первомайська цивільну справу за заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: Орган опіки та піклування Первомайської районної військової адміністрації, Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Первомайську Первомайського району Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса), ОСОБА_2 , про усиновлення дитини,

за відсутності заявника, заінтересованї особи ОСОБА_1 (згідно заяв),

ВСТАНОВИВ:

заявник звернувся до суду із заявою про усиновлення дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зазначивши, що прийняв обмірковане та свідоме рішення про усиновлення дитини своєї дружини ОСОБА_2 , з якою з 11.12.2021 року перебуває у зареєстрованому шлюбі.

Заяву обґрунтовано тим, що його дружина перебувала у зареєстрованому шлюбу зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_4 . У вказаному шлюбі народилась дитина - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . ОСОБА_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 . Зпаявник бажає усиновити дитину своєї дружини. Метою усиновлення є створення повноцінної родини, задоволення потреби в батьківській любові, піклуванні і турботі, забезпечення належного виховання доньки - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ..

08.11.2023 у справі вдкрито провадження.

Сторони в судове засідання не з`яилися.

Заявник надав заяву, в якій просив розглядати справу без його участі. Просив заяву задовольнити в повному обсязі.

Заінтересована особа - ОСОБА_5 також просила суд задовольнити заяву. Пояснила, що її чоловік став батьком для доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Вона повністю підтримує бажання чоловіка стати для ОСОБА_3 батьком офіційно.

Представник заінтересованої особи -Первомайського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Первомайськоому районі Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерстваюстиції (м.Одеса) надав заяву із клопотанням про розгляд справи у їхню відсутність.

Дослідивши наявні в матеріалах справи докази, суд дійшов висновку щодо задоволення заяви.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 з 11.12.2021 року перебуває у зареєстрованому шлюбі з ОСОБА_2 .

Від вказаного шлюбу подружжя має спільну дитину ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Від попереднього шлюбу ОСОБА_2 має доньку ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , року народженя біологічним батьком якої є ОСОБА_4 .

Зідно свідоцтва про смерть серії НОМЕР_1 , виданого 20.07.2021 року Виконавчим комітетом Лисогірської сільської ради Первомайського району Миколаївської області ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_4 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 , актовий запис № 25.

Заявник ОСОБА_1 має має бажання усиновити доньку дружини та просить суд внести відповідні зміни до актового запису про народження.

Відповідно до ст. 207 СК України усиновлення є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини проводиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно акту № 47 обстеження матеріально-побутовх умов проживання сім`ї від 01.11.2023 за адресою : АДРЕСА_1 (місце проживання дитини) є належним та комфортним для проживання, диина наділена усім необхідним для проживання.

Згідно з висновком Первомайської районної військової адміністрації органу опіки та пікулвання від 02.11.2023 № 802-01.02-01 усиновлення дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є доцільним і таким, що відповідає найвищим інтересам дітей, метою якого є забезпечення стабільних та гармонійних умов життя.

Відповідно до ст. 211 СК України усиновлювачами може бути повнолітня дієздатна особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років, якщо дитина має лише матір вона не може бути усиновлена чоловіком, з яким її мати не перебуває у шлюбі.

Згідно ст. 212 СК України не можуть бути усиновлювачами особи, які обмежені у дієздатності, визнані недієздатними, перебувають на обліку або на лікуванні у психоневрологічному чи наркологічному диспансері, зловживають спиртними напоями або наркотичними засобами, не мають постійного місця проживання та постійного заробітку (доходу), страждають на хвороби, перелік яких затверджений Міністерством охорони здоров`я України.

Згідно з витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» Департаменту інформатизації Міністерства внутрішніх справ України (серія ВР-000888373) ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 на території України станом на 08.05.2023 до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має.

Згідно з витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» Департаменту інформатизації Міністерства внутрішніх справ України (серія ВР-001513055) ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_6 на території України станом на 17.09.2023 до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має.

Відповідно до висновку про стан здоров`я особи від 13.09.2023 ОСОБА_1 здоровий.

Згідно з довідкою військової частини НОМЕР_2 від 17.10.2023 № 4129 військовослужбовець ОСОБА_1 має грошове забезпечення. За період служби з березня 2023 по серпень 2023 загальна сума доходу склала 559 730 грн. Згідно зарактеристики з місця проодження служби характеризується позитивно.

Заявник як усиновлювач дитини дружини розуміє всі правові аспекти, що пов`язані з усиновленням, психічно та фізично здоровий, впевнений, що може бути батьком дитині.

Під час розгляду справи не було встановлено обставин, які б свідчили про наявність будь - яких обставин, що стали б ОСОБА_1 на заваді до усиновлення дитини ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Під час розгляду справи не було встановлено обставин, які б свідчили про наявність перешкод у виконання ОСОБА_1 батьківських обов`язків в разі задоволення заяви.

За приписами ч. 1 ст. 224 СК України суд, постановляючи рішення про усиновлення дитини, враховує обставини, що мають істотне значення, зокрема: 1) стан здоров`я та матеріальне становище особи, яка бажає усиновити дитину, її сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини; 2) мотиви, на підставі яких особа бажає усиновити дитину; 3) мотиви того, чому другий із подружжя не бажає бути усиновлювачем, якщо лише один із подружжя подав заяву про усиновлення; 4) взаємовідповідність особи, яка бажає усиновити дитину, та дитини, а також те, як довго ця особа опікується вже дитиною; 5) особу дитини та стан її здоров`я; 6) ставлення дитини до особи, яка бажає її усиновити.

При дотриманні всіх умов, встановлених цим Кодексом, здатності особи, яка бажає усиновити дитину, забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини суд постановляє рішення, яким оголошує цю особу усиновлювачем дитини, відповідно до ч. 2 ст. 224 СК України.

За встановлених обставин, оцінивши у сукупності надані сторонами в судовому засіданні докази, судом достовірно встановлено, що заявник має всі правові підстави для усиновлення неповнолітньої дитини, а тому суд вважає заяву в частині усиновлення такою, що підлягає задоволенню.

Приписами ст. 229 СК України особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

В свою чергу відповідно до ст. 230 СК України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання змінити відомості про місце народження та дату народження дитини.

Якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини, відповідно до ч. 2 ст. 231 СК України.

В своїй заяві заявник зазначив, що має бажання в разі задоволення заяви в частині усиновлення, змінити по батькові дитини - з « ОСОБА_7 » на « ОСОБА_8 ».

На підставі рішення суду про усиновлення в актовий запис про народження дитини або повнолітньої особи, складений органами державної реєстрації актів цивільного стану України, орган державної реєстрації актів цивільного стану вносить відповідні зміни і видає нове Свідоцтво про народження з урахуванням цих змін, відповідно до ст. 233 СК України.

Керуючись ст.ст. 207, 208, 211, 213, 217, 219, 223, 224, 229, 231,232 СК України, ст.ст. 12, 200, 223, 258, 268, 354, 355 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Заяву задовольнити у повному обсязі.

Оголосити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, уродженця міста Миколаєва Миколаївської області, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_3 , проживаючого по АДРЕСА_2 усиновлювачем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та записати його батьком дитини.

Зобов`язати Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Первомайську Первомайського району Миколаївської області Південного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Одеса) внести зміни до актового запису про народження № 41, складеного на ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , Первомайським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Миколаївській області від 26.07.2017 року наступні зміни:

- в частині відомостей в графі "Прізвище" змінити з " ОСОБА_9 " на " ОСОБА_10 ";

- в частині відомостей в графі "По батькові" зміни з " ОСОБА_7 " на " ОСОБА_8 ";

- в частині відомостей про батька виключити попередні відомості про батька " ОСОБА_4 " та вказати батьком " ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , громадянина України, уродженця міста Миколаєва, Миколаївської області";

- в частині відомостей про матір в графі "Прізвище" змінити з " ОСОБА_11 " на " ОСОБА_10 ", інші відомості залишити без змін та видати нове свідоцтво про народження дитини з урахуванням внесених змін;

- ім`я, дату народження дитини залишити без змін.

Рішення суду може бути оскаржене до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги на протязі 30 днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного тексту судового рішення. Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Головуючий

Присяжні

Дата ухвалення рішення14.12.2023
Оприлюднено02.01.2024
Номер документу116041076
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —484/6107/23

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Закревський В. І.

Рішення від 14.12.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Закревський В. І.

Ухвала від 08.11.2023

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Миколаївської області

Закревський В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні