Ухвала
від 28.12.2023 по справі 917/1020/23
СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

СХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

УХВАЛА

28 грудня 2023 року м. Харків Справа №917/1020/23

Східний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючий суддя Гетьман Р.А., суддя Склярук О.І., суддя Хачатрян В.С.

розглянувши матеріали апеляційної скарги Кременчуцької гімназії №1 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області (вх.№2643П від 05.12.2023) на рішення Господарського суду Полтавської області від 07.11.2023 у справі №917/1020/23 (м.Полтава, суддя Пушко І.І., повний текст рішення складено 15.11.2023),

за позовом Кременчуцької гімназії №1 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області, м. Кременчук, Полтавська область,

до Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства «Полтаватеплоенерго», м. Полтава,

про зобов`язання вчинити дії, -

ВСТАНОВИВ:

Кременчуцька гімназія №1 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області звернулась із позовною заявою до Полтавського обласного комунального виробничого підприємства теплового господарства «Полтаватеплоенерго» (далі - відповідач, ПОКВПТГ «Полтаватеплоенерго») про зобов`язання останнього здійснити перерахунок вартості наданих послуг з постачання теплової енергії та постачання гарячої води Кременчуцькій гімназії №1 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області (далі - позивач, Гімназія №1) стосовно приміщення за адресою: вул. Сержанта Мельничука (Чкалова), 1-А, м. Кременчук, Полтавська область, 39601 за період з початку опалювального періоду 2022-2023, а саме з 01.11.2022 і до дня ухвалення відповідного рішення суду, відповідно до рівня цін (тарифів) за послуги постачання тепла, що застосовувались до позивача станом на 24.02.2022.

Позовні вимоги обґрунтовані порушенням відповідачем норм законодавства України при нарахуванні плати за постачання централізованого опалення.

Рішенням Господарського суду Полтавської області від 07.11.2023 у позові відмовлено повністю.

Кременчуцька гімназія №1 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області з вказаним рішенням суду першої інстанції не погодилась та звернулась до Східного апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій, посилаючись на порушення судом першої інстанції при прийнятті рішення норм чинного законодавства, просить відстрочити сплату судового збору до ухвалення рішення у справі №917/1020/23; скасувати рішення Господарського суду Полтавської області від 07.11.2023 по справі №917/1020/23 повністю, та ухвалити нове рішення, яким задовольнити у повному обсязі позовні вимоги Кременчуцької гімназії №1 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області; стягнути з відповідача судові витрати.

Ухвалою Східного апеляційного господарського суду від 11.12.2023 апеляційну скаргу Кременчуцької гімназії №1 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області (вх.№2643П від 05.12.2023) на рішення Господарського суду Полтавської області від 07.11.2023 у справі №917/1020/23 залишено без руху. Встановлено апелянту десятиденний строк з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху для усунення недоліків апеляційної скарги. Повідомлено апелянта про можливість подати заяву про усунення недоліків у справі на електронну адресу суду, через особистий кабінет в системі «Електронний суд», поштою, факсом або дистанційні засоби зв`язку, вчинити інші процесуальні дії в електронній формі з використанням власного електронного цифрового підпису, прирівняного до власноручного підпису з урахуванням вимог Закону України «Про електронний цифровий підпис» та Закону України «Про електронні довірчі послуги». Повідомлено апелянта, що заява про усунення недоліків повинна надійти до суду апеляційної інстанції не пізніше п`ятого дня з наступного дня після закінчення десятиденного строку на усунення недоліків. Звернуто увагу скаржника, що з введенням в дію Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» від 29.06.2023 №3200-IX передбачені процесуальні наслідки недотримання вимог статті 6 ГПК України. Наслідки неусунення недоліків, визначених цією ухвалою, у строк, встановлений судом, визначені статтями 174, 260, 261 Господарського процесуального кодексу України.

27.12.2023 через систему «Електронний Суд» від Кременчуцької гімназії №1 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області надійшла заява (вх.№16168) про усунення недоліків апеляційної скарги на виконання вимог ухвали суду від 11.12.2023. Зокрема, апелянтом надано докази сплати судового збору.

Розглянувши заяву про усунення недоліків, колегія суддів зазначає наступне.

18.10.2023 введено в дію Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами», яким зокрема внесено зміни до положень ГПК України.

Так, відповідно до положень ст. 6 Господарського процесуального кодексу України (в редакції від 19.10.2023) визначено, що адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Відповідно до ч.7 ст.6 Господарського процесуального кодексу України особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Ухвала Східного апеляційного господарського суду від 11.12.2023 надіслана та доставлена в Електронний кабінет одержувача Кременчуцькій гімназії №1 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області 11.12.2023 о 20:39, що підтверджується довідкою про доставку документа в кабінет електронного суду, яка отримана з автоматизованої системи документообігу суду комп`ютерної програми «Діловодство спеціалізованого суду».

Відповідно до пункту 2 частини 6 статті 242 ГПК України днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи.

Згідно з абзацу 2 частини 6 цієї статті, якщо судове рішення надіслано на офіційну електронну адресу пізніше 17 години, таке рішення вважається врученим у робочий день, наступний за днем його відправлення, незалежно від надходження до суду повідомлення про його доставлення.

З огляду на вищезазначені положення законодавства, ухвала про залишення апеляційної скарги без руху вручена скаржнику 12.12.2023. Таким чином, десятиденний строк, з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, закінчився 22.12.2023.

Колегією суддів встановлено, що заяву про усунення недоліків апеляційної скарги представником скаржника надіслано до Східного апеляційного господарського суду через систему «Електронний суд» 27.12.2023, тобто поза межами встановленого судом строку на усунення недоліків апеляційної скарги.

Водночас апелянтом в тексті заяви про усунення недоліків зазначено, що копія ухвали про залишення апеляційної скарги без руху отримана закладом освіти 18.12.2023 електронною поштою.

Згідно з частиною третьою статті 13 ГПК України кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Посилання скаржника на те, що ухвала про залишення його апеляційної скарги без руху отримана закладом освіти 18.12.2023 електронною поштою не підтверджені жодними доказами. Вказана ухвала надіслана судом скаржнику виключно в електронний кабінет системи «Електронний суд» відповідно до положень ч.7 ст.6 ГПК України та, як встановлено судом вище, доставлена останньому 11.12.2023 о 20:39.

Крім того, ухвала про залишення апеляційної скарги без руху від 11.12.2023 надіслана та доставлена в електронний кабінет представника Кременчуцької гімназії №1 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області Цвик М.В. 11.12.2023 о 20:39, що підтверджується довідкою про доставку документа в кабінет електронного суду. Саме представником Кременчуцької гімназії №1 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області Цвик М.В. через систему «Електронний суд» подано заяву про усунення недоліків апеляційної скарги.

Також ухвала Східного апеляційного господарського суду від 11.12.2023 у справі №917/1020/23 оприлюднена 13.12.2023 в Єдиному державному реєстрі судових рішень, інформація з якого вважається загальновідомою згідно із Законом України «Про доступ до судових рішень».

З огляду на викладене, суд дійшов висновку, що скаржник подав заяву про усунення недоліків апеляційної скарги з пропуском строку на усунення недоліків, наданого ухвалою від 11.12.2023.

Приписами статті 118 ГПК України визначено наслідки пропуску процесуальних строків, відповідно до якої право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку. Заяви, скарги і документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до частини першої статті 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Згідно з частиною 4 цієї статті одночасно із поданням заяви про поновлення процесуального строку має бути вчинена процесуальна дія (подані заява, скарга, документи тощо), стосовно якої пропущено строк.

Апелянт не звертався з клопотанням про поновлення пропущеного строку на подання заяви про усунення недоліків апеляційної скарги, тоді як Господарський процесуальний кодекс України не передбачає автоматичного поновлення процесуальних строків.

Вищенаведене узгоджується з висновками Верховного Суду, викладеними в ухвалах від 08.12.2023 у справі №904/372/23 (904/3898/18), від 05.12.2023 у справі №910/5810/17, від 18.09.2023 у справі №916/2498/22, від 10.08.2023 у справі №924/608/22.

Відповідно до пункту 6 частини 2 статті 42 ГПК України учасники справи зобов`язані виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Згідно з частиною 1 статті 43 ГПК України учасники судового процесу та їх представники повинні добросовісно користуватися процесуальними правами.

Частиною 4 статті 13 ГПК України унормовано, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов`язаних з вчиненням чи невчиненням нею процесуальних дій.

Відповідно до частини 2 статті 260 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу.

Згідно з частиною 4 ст.174 Господарського процесуального кодексу України якщо позивач не усунув недоліки позовної заяви у строк, встановлений судом, заява вважається неподаною і повертається особі, що звернулася із позовною заявою.

Враховуючи, що протягом встановленого строку скаржник не усунув недоліки поданої ним апеляційної скарги, суд дійшов висновку про її повернення.

Колегія суддів звертає увагу, що повернення апеляційної скарги на рішення суду першої інстанції не позбавляє заявника права на повторне звернення із апеляційною скаргою в загальному порядку.

Зважаючи на те, що апеляційна скарга подана до Східного апеляційного господарського суду через Електронний кабінет користувача ЕСІТС, суд не повертає її заявникові у паперовому вигляді.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст.174, 234, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Східний апеляційний господарський суд, -

УХВАЛИВ:

Повернути апеляційну скаргу на рішення Господарського суду Полтавської області від 07.11.2023 у справі №917/1020/23 заявнику Кременчуцькій гімназії №1 Кременчуцької міської ради Кременчуцького району Полтавської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями і може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів.

Головуючий суддя Р.А. Гетьман

Суддя О.І. Склярук

Суддя В.С. Хачатрян

Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116041489
СудочинствоГосподарське
Сутьзобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —917/1020/23

Постанова від 05.02.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 08.01.2024

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Мартюхіна Наталя Олександрівна

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Гетьман Руслан Анатолійович

Ухвала від 11.12.2023

Господарське

Східний апеляційний господарський суд

Гетьман Руслан Анатолійович

Рішення від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Рішення від 07.11.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Ухвала від 23.10.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Ухвала від 03.10.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

Ухвала від 31.08.2023

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Пушко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні