Ухвала
від 29.12.2023 по справі 911/3912/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16/108, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

"29" грудня 2023 р. м. Київ Справа № 911/3912/23

Суддя Рябцева О.О., розглянувши матеріали

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Діамант-Прогрес», Київська обл., м. Бровари

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Бориспільміськбуд», Київська обл., Києво-Святошинський р-н., с. Чайки

про стягнення 2638582,40 грн.

встановив:

Подана позовна заява не відповідає вимогам розділу III Господарського процесуального кодексу України.

Згідно з ч. 1 ст. 173 Господарського процесуального кодексу України в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

Похідною позовною вимогою є вимога, задоволення якої залежить від задоволення іншої позовної вимоги (основної вимоги) (абз. 2 ч. 1. ст. 173 ГПК України).

За своїм процесуальним призначенням інститут об`єднання позовних вимог забезпечує правильність і одностайність розгляду та вирішення окремих позовних вимог, які можуть бути розглянуті як самостійні справи, але об`єднуються однорідністю вимог, тобто вимог, які випливають з одних і тих же правовідносин.

Позивач має право об`єднати в одній позовній заяві кілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами (зокрема, про стягнення неповернутого кредиту, відсотків за користування кредитом і неустойки; про визнання недійсним акта і про відшкодування заподіяної у зв`язку з його виданням шкоди; про стягнення вартості недостачі товару, одержаного за кількома транспортними документами і оформленої одним актом приймання або коли такий товар сплачено за одним розрахунковим документом; про спонукання до виконання зобов`язань за господарським договором і про застосування заходів майнової відповідальності за його невиконання тощо).

Однорідними можуть вважатися позовні заяви, які пов`язані з однорідними позовними вимогами і водночас подані одним і тим же позивачем до одного й того самого відповідача (чи відповідачів) або хоча й різними позивачами, але до одного й того ж відповідача. Однорідними ж позовними вимогами є такі, що виникають з одних і тих самих підстав і водночас пов`язані між собою одним і тим самим способом захисту прав і законних інтересів.

Позивачем не дотримано вказаних вимог. Звертаючись з даною позовною заявою, позивач об`єднав в одній позовній заяві вимоги за різними договорами, що не пов`язані підставами виникнення та поданими доказами, а саме: договором на виконання підрядних робіт № 01-09/20 від 01.09.2020 р. та договором про надання послуг № 26/07 від 26.07.2022 р.

Підставою виникнення вимог за договором на виконання підрядних робіт № 01-09/20 від 01.09.2020 р. є факти: укладення відповідного договору та виникнення в силу такого факту у сторін зобов`язань, визначених саме таким договором, а саме: виконання робіт на об`єкті «Реконструкція майнового комплексу, будівництво багатофункціонального комплексу (адміністративний та громадсько-житловий) по вул. Предславинській, 35, у Печерському районі м. Києва»; факт виконання позивачем робіт за договором; факт не виконання відповідачем зобов`язань з оплати виконаних робіт за таким договором та у визначені таким договором строк та розмірі тощо.

Між тим, підставою для виникнення вимог за договором про надання послуг № 26/07 від 26.07.2022 р. є факти: укладення саме такого договору та виникнення в силу такого факту у сторін певних зобов`язань, визначених саме таким договором, а саме: виконання робіт за допомогою будівельної техніки при умові управління будівельною технікою машиністом виконавця та самоскидами на об`єктах замовника; факт виконання позивачем робіт за договором; факт не виконання відповідачем зобов`язань з оплати виконаних робіт за таким договором та у визначені таким договором строк та розмірі тощо.

З поданих позивачем актів надання послуг не вбачається можливим встановити, що він надавав відповідачу послуги за договором про надання послуг № 26/07 від 26.07.2022 р. на одному і тому самому об`єкті як і виконання робіт за договором № 01-09/20 від 01.09.2020 р.

Крім того, вказані договори є різними за своєю правовою природою, умовами договорів передбачений різний порядок їх виконання, порядок розрахунків і заявлені вимоги підтверджуються різними доказами за кожним договором окремо.

Таким чином, заявлені вимоги не пов`язані між собою підставою виникнення та всіма поданими доказами, тобто докази, надані у підтвердження вимог за одним договором не є тотожними доказами, наданим у підтвердження вимог за іншим; дослідження доказів, що стосуються одного договору, не має значення для з`ясування обґрунтованості вимог заявленими на підставі іншого договору.

Згідно ч. 2 ст. 173 Господарського процесуального кодексу України, суд з урахуванням положень частини першої цієї статті може за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи об`єднати в одне провадження декілька справ за позовами: одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача; одного й того самого позивача до різних відповідачів; різних позивачів до одного й того самого відповідача.

Таким чином, ч. 2 ст. 173 Господарського процесуального кодексу України визначає право суду об`єднати вимоги у випадках певного збігу осіб у таких справах, однак, з урахуванням положень ч. 1 ст. 173 Господарського процесуального кодексу України, відповідно до якої підставою об`єднання є пов`язаність між собою вимог підставою виникнення або поданими доказами, а також заявлення основних та похідних вимог.

Проте, у даному випадку відсутні відповідні умови для об`єднання; заявлені за одним договором вимоги не відносяться до заявлених за іншим як основні та похідні.

Відповідно до п. 2 ч. 5 ст. 174 ГПК України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи також у разі, якщо порушено правила об`єднання позовних вимог (крім випадків, в яких є підстави для застосування положень статті 173 цього Кодексу).

Таким чином, подана заява підлягає поверненню.

Враховуючи порушення позивачем правил об`єднання позовних вимог, визначених ч. 1 ст. 173 Господарського процесуального кодексу України, суд дійшов висновку про наявність підстав для повернення позовної заяви та доданих до неї документів позивачу на підставі п. 2 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України.

Крім того, позивачем при поданні до суду позовної заяви не дотримано вимог ст.ст. 162, 164 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до п. 2 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) або ім`я (прізвище, ім`я та по батькові - для фізичних осіб) сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб) або місце проживання чи перебування (для фізичних осіб), поштовий індекс, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України (для юридичних осіб, зареєстрованих за законодавством України), реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичних осіб) за його наявності або номер і серію паспорта (для фізичних осіб - громадян України), якщо такі відомості відомі позивачу, вказівку на статус фізичної особи - підприємця (для фізичних осіб - підприємців), відомі номери засобів зв`язку та адресу електронної пошти, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.Позивачем не дотримано вказаних вимог. Як вбачається з ЄДР юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, повною адресою місцезнаходження та вірним поштовим індексом відповідача є: 08130, Київська обл., Києво-Святошинський р-н, с. Чайки, вул. Валентини Чайки, 16, тоді як позивачем у позовній заяві вказано: 08130, Київська обл. Київська обл., Бучанський р-н, с. Чайки, вул. Валентини Чайки, 16.

Отже, позовна заява не містить правильного місцезнаходження відповідача.

Крім того, позивачем не зазначено інформації щодо наявності у відповідача електронного кабінету.

Згідно з п. 5 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; правові підстави позову.

Позивачем не дотримано вказаних вимог. Позивачем не зазначено якими доказами підтверджується виконання підрядних робіт за договором № 01-09/20 від 01.09.2020 р. на загальну суму 16488387,26 грн та не зазначено якими доказами підтверджується надання послуг у 2022 р. за договором про надання послуг № 26/07 від 26.07.2022 р.на загальну суму 531460,00 грн.

Посилаючись на те, що за період з 2020-2022 р. від відповідача по вищезазначеним договорам надійшла оплата у розмірі 15092359,06 грн, позивач також не вказує якими доказами це підтверджується.

Відповідно до п. 8 ч. 3 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити: перелік документів та інших доказів, що додаються до заяви; зазначення доказів, які не можуть бути подані разом із позовною заявою (за наявності); зазначення щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Позивачем не дотримано вказаних вимог. Позивачем в переліку, доданих до позовної заяви документів, зазначено, зокрема копії актів виконаних робіт за 2020 рік по договору № 01-09/20, копії актів виконаних робіт за 2021 рік по договору № 01-09/20, копії актів виконаних робіт за 2022 рік по договору № 01-09/20, копії актів виконаних робіт за 2022 рік по договору № 26/07, проте ні дат, ні номерів, ні кількості вказаних документів позивачем не зазначено.

Крім того, позивачем не зазначено інформації щодо наявності у позивача або іншої особи оригіналів письмових доказів, копії яких додано до заяви.

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують: відправлення іншим учасникам справи копії позовної заяви і доданих до неї документів.

Належним доказом відправлення відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами є чек (квитанція) з описом вкладення у цінний лист.

З опису вкладення у цінний лист неможливо встановити, які саме документи направлялись на адресу відповідача, оскільки зазначено лише про направлення копій актів виконаних робіт за 2020 рік по договору № 01-09/20, копій актів виконаних робіт за 2021 рік по договору № 01-09/20, копій актів виконаних робіт за 2022 рік по договору № 01-09/20, копій актів виконаних робіт за 2022 рік по договору № 26/07, проте ні дат, ні номерів, ні кількості вказаних документів позивачем не зазначено.

Отже, вказаний опис вкладення 22.12.2023 р. не може бути доказом направлення відповідачу копії позовної заяви з доданими до неї документами.

Відповідно до ч. 1 ст. 174 Господарського процесуального України суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статях 162, 164, 172 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Однак, враховуючи наявність обов`язкової підстави для повернення позовної заяви, визначеної в п. 2 ч. 5 ст. 174 ГПК України, суд дійшов висновку повернути позовну заяву та додані до неї документи позивачу.

Керуючись п. 2 ч. 5 ст. 174, ст. 234 Господарського процесуального кодексу України

ПОСТАНОВИВ:

Позовну заяву та додані до неї документи повернути позивачеві.

Повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

Ухвала господарського суду набирає законної сили в порядку статті 235 Господарського процесуального кодексу України.

Ухвала господарського суду підлягає оскарженню в порядку та строки, визначені статтями 254-256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя О.О. Рябцева

Дата ухвалення рішення29.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116042202
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 2638582,40 грн

Судовий реєстр по справі —911/3912/23

Ухвала від 29.12.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Рябцева О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні