Ухвала
від 28.12.2023 по справі 913/656/21
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

просп. Науки, 5, м. Харків, 61022, телефон/факс (057)702 10 79, inbox@lg.arbitr.gov.ua


УХВАЛА

про поновлення провадження у справі

28 грудня 2023 року м.ХарківСправа №913/656/21

Провадження №16/913/656/21

За позовом Фізичної особи-підприємця Клімкова Олександра Івановича, м. Щастя Луганської області

до Комунального підприємства Жилбудсервіс, м. Щастя Луганської області

про стягнення 8120 грн 39 коп.

Суддя Шеліхіна Р.М.,

без повідомлення (виклику) представників сторін,

в с т а н о в и в:

Суть спору: фізична особа-підприємець Клімков Олександр Іванович звернувся до господарського суду Луганської області з позовною заявою до Комунального підприємства Жилбудсервіс, в якій просить стягнути з відповідача заборгованість за договором про надання послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем житлових будинків від 16.12.2020 №472 у розмірі 7977 грн 14 коп., 3% річних у розмірі 143 грн. 25 коп.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що між Фізичною особою-підприємцем Клімковим Олександром Івановичем та Комунальним підприємством Жилбудсервіс було укладено договір про надання послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем житлових будинків від 16.12.2020 №472, відповідно до умов якого позивач зобов`язується за завдання відповідача надати послуги з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем житлових будинків м. Щастя, а відповідач у свою чергу зобов`язується оплачувати надані послуги в розмірі, порядку та на умовах, визначених Договором.

Як зазначає позивач, свої зобов`язання за Договором він виконав належним чином та надав відповідачу послуги з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем житлових будинків м. Щастя, що підтверджується підписаними з обох сторін Актами здачі-прийняття робіт (надання послуг) на загальну суму 7977 грн 14 коп.

В свою чергу, відповідач свої зобов`язання за Договором не виконав, у зв`язку з чим заборгованість відповідача перед позивачем за надані послуги складає 7977 грн 14 коп., що стало підставою для звернення позивача з даним позовом до суду.

Ухвалою господарського суду Луганської області від 27.09.2021 господарський суд прийняв позов до розгляду та відкрив провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження з повідомленням сторін; судове засідання призначено на 11.10.2021 о 10 год. 40 хв.

У судовому засіданні 11.10.2021 приймав участь в режимі відеоконференції повноважний представник позивача.

На офіційну електронну пошту господарського суду Луганської області 11.10.2021 від КП Жилбудсервіс надійшов зустрічний позов від 08.10.2021 №б/н, в якому відповідач просить визнати недійсним договір про надання послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем житлових будинків від 16.12.2020 №472.

Свої позовні вимоги за зустрічним позовом відповідач обґрунтовує тим, що спірний договір є фіктивним правочином, оскільки послуги за вказаним договором не здійснювались, а попереднім директором Шевцовим О.В., були підписані акти здачі-прийняття робіт (надання послуг). У зв`зку з викладеним, відповідач у зустрічній позовній заяві просить суд визнати недійсним договір про надання послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем житлових будинків від 16.12.2020 №472.

Відповідно до ч.ч. 1-3 ст. 180 ГПК України відповідач має право пред`явити зустрічний позов у строк для подання відзиву. Зустрічний позов приймається до спільного розгляду з первісним позовом, якщо обидва позови взаємопов`язані і спільний їх розгляд є доцільним, зокрема, коли вони виникають з одних правовідносин або коли задоволення зустрічного позову може виключити повністю або частково задоволення первісного позову. Вимоги за зустрічним позовом ухвалою суду об`єднуються в одне провадження з первісним позовом.

Дослідивши подану зустрічну позовну заяву, суд зазначив, що предметом позову у даній справі є вимога ФОП Клімкова Олександра Івановича до КП Жилбудсервіс про стягнення заборгованості за Договором про надання послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем житлових будинків від 16.12.2020 №472, а предметом зустрічного позову є визнання недійсним договору про надання послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем житлових будинків від 16.12.2020 №472, який є предметом розгляду по справі №913/659/21.

Суд зазначив, що об`єднання даних позовів в одне провадження та спільний розгляд вищезазначених позовів є недоцільним, оскільки обставини, які підлягають доказуванню за зустрічною позовною заявою є предметом розгляду іншої справи, а саме №913/659/21.

Разом з тим, суд вказує, що до зустрічної позовної заяви, всупереч вимогам п. 2 ч. 1 ст. 164 ГПК України, не було додано документів, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі.

На підставі викладеного, суд відмовив в прийняті зустрічної позовної заяви комунального підприємства Жилбудсервіс.

На адресу суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву, в якому вказує, що Договір про надання послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем житлових будинків від 16.12.2020 №472 на його думку є фіктивним договором, оскільки послуги за ним не надавалися, а тому і відсутні підстави для задоволення позову.

У відзиві відповідач також вказав, що в Актах здачі-прийняття робіт, долучених до позовної заяви, зазначено, що позивач надавав послуги з технічного обслуговування житлових будинків у місті Щастя без будь-якої деталізації, без зазначення характеру виконаних робіт, місця їх виконання, дати тощо. В зв`язку з наведеним відповідач вважає, що позивачем не доведено надання ним послуг за Договором від 16.12.2020 №472.

Відповідач у своєму відзиві вказав, що позивач щомісячно здійснював технічне обслуговування 140 будинків у місті Щастя, однак при цьому не поніс будь-яких витрат, про що свідчать банківські виписки, додані до позовної заяви.

У відзиві відповідач поставив п`ять запитань позивачу в порядку ст. 90 ГПК України та навів орієнтовний розмір витрат, які планує понести у зв`язку із розглядом цієї справи, що складають 10 000 грн.

Також у відзиві на позовну заяву відповідач вказав вимогу про призначення будівельно-технічної та оціночно-будівельної експертизи, проведення якої просить доручити Харківському науково-дослідному інституту судових експертиз ім. засл. проф. М.С. Бокаріуса (м.Харків, вул.Золочівська, 8А).

Статтею 99 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності, або за клопотанням учасника справи, мотивованим неможливістю надати експертний висновок у строки, встановлені для подання доказів, з причин, визнаних судом поважними, зокрема через неможливість отримання необхідних для проведення експертизи матеріалів.

Вимогу, викладену у відзиві про призначення будівельно-технічної та оціночно-будівельної експертизи суд залишає без розгляду, оскільки таке клопотання подається окремо від інших заяв, у відповідності до процесуального закону повинно бути направлено всім сторонам по справі, а також повинне бути вирішене питання стосовно оплати послуг експерта у відповідності до чинного законодавства.

Крім того, у вимозі відповідача про призначення будівельно-технічної та оціночно-будівельної експертизи йдеться мова про договір про надання послуг з технічного обслуговування внутрішньобудинкових систем житлових будинків від 16.12.2020 №472, який є предметом спору по справі №913/659/21.

На підставі викладеного, суд залишив вимогу відповідача про призначення будівельно-технічної та оціночно-будівельної експертизи без розгляду.

Від відповідача на адресу суду надійшло клопотання від 11.10.2021 б/н про зупинення провадження по справі №913/656/21.

В обґрунтування вказаного клопотання відповідач вказує те, що господарським судом Луганської області відкрито провадження по справі №913/659/21 за позовом КП «Жилбудсервіс» до ФОП Клімкова О.І. предметом спору якого є визнання недійсним договору про надання послуг з технічного обслуговування внутрішньо-будинкових систем житлових будинків від 16.12.2020 №472. Відповідач стверджує, що об`єктивна неможливість розгляду даної справи полягає в тому, що у цій справі позивач наголошує на порушення умов договору про надання послуг від 16.12.2020 №472, а у справі №913/659/21 ставиться під сумнів дійсність договору і позивач просить визнати його недійсним.

Суд, надавши оцінку поданому відповідачем клопотанню від 11.10.2021 №б/н про зупинення провадження у справі №913/656/21, задовольнив його і ухвалою господарського суду Луганської області від 11.10.2021 зупинив провадження у справі до набрання рішенням у справі №913/659/21 законної сили.

Відповідно до ст. 230 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) провадження у справі поновлюється за клопотанням учасників справи або за ініціативою суду не пізніше десяти днів з дня отримання судом повідомлення про усунення обставин, що викликали його зупинення. Про поновлення провадження у справі суд постановляє ухвалу. З дня поновлення провадження у справі перебіг процесуальних строків продовжується. Провадження у справі продовжується із стадії, на якій його було зупинено.

Відповідно до інформації з автоматизованої системи документообігу суду рішення господарського суду Луганської області від 08.02.2022 у справі №913/659/21 набрало законної сили 09.02.2022.

На момент постановлення цієї ухвали апеляційні скарги на зазначене рішення не надходили.

Аналогічні відомості розміщені в Єдиному державному реєстрі судових рішень (https://reyestr.court.gov.ua) та на офіційному вебсайті судової влади України (https://court.gov.ua/fair/sud5014).

Отже, обставини, які були підставою для зупинення провадження у справі 913/656/21, усунено, з огляду на що суд приходить до висновку про необхідність поновлення провадження у даній справі.

Відповідно до ч. 1 ст. 248 ГПК України суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 230, 232-234, 248, 252 ГПК України, суд

у х в а л и в:

1. Провадження у справі № 913/656/21 поновити.

2. Повідомити учасників справи про призначення справи до судового розгляду по суті на 25.01.2024 о 12 год. 20 хв.

3. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Луганської області за адресою:м. Харків, проспект Науки, буд. 5, зал судових засідань №204.

4. Явку представників сторін в судове засідання визнати необов`язковою.

Інформацію у справі можна отримати на сторінці суду на офіційному вебпорталі судової влади України в мережі Інтернет за вебадресою: https://court.gov.ua/fair/sud5014.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею 29.12.2023 та не підлягає оскарженню.

Суддя Ріта ШЕЛІХІНА

вих. №

29.12.2023

Надр.1 прим.:

1- до справи;

2-позивачу повід.на сайт+телефоногр.

3-відповідачу: на ел.пошту kp_gss@i.ua

Внесено до ЄДРСР 29.12.2023

Помічник суддіА.О. Павлова

Дата ухвалення рішення28.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116042249
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 8120 грн 39 коп.

Судовий реєстр по справі —913/656/21

Рішення від 25.01.2024

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 28.12.2023

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 11.10.2021

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

Ухвала від 27.09.2021

Господарське

Господарський суд Луганської області

Шеліхіна Р.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні