Рішення
від 07.12.2023 по справі 911/1675/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 грудня 2023 року

м. Черкаси справа № 911/1675/23

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого судді Костянтина ДОВГАНЯ, з секретарем судового засідання Тетяною ДЯЧЕНКО, за участю представників: позивача не з`явився, відповідача не з`явився, розглянувши у судовому засіданні в м. Черкаси представника Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями Хенкель Баутехнік (Україна) адвоката Василя ШЕРЕТЬКО про розподіл судових витрат у справі №925/1675/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями Хенкель Баутехнік (Україна) до Товариства з обмеженою відповідальністю Центральна газопостачальна компанія про стягнення 5 760 002,88 грн,

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Господарського суду Черкаської області від 22 листопада 2023 року позовні вимоги задоволено повністю.

01 грудня 2023 року до Господарського суду Черкаської області надійшла заява представника Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями Хенкель Баутехнік (Україна) адвоката Василя ШЕРЕТЬКО про розподіл судових витрат понесених ним на професійну правничу допомогу у сумі 85 157,02 грн.

Ухвалою суду 04 грудня 2023 року вказана заява призначена до розгляду в судовому засіданні з повідомленням про нього сторін. Ухвала надіслана учасникам справи у встановленому порядку.

В судове засідання представники сторін не з`явились. Відповідач заперечення щодо стягнення судових витрат на правничу допомогу чи зменшення їх суми суду не подавав.

Суд, дослідивши заяву про розподіл судових витрат, приходить до наступного.

02 лютого 2021 року між позивачем (Клієнтом) і адвокатським обєднанням «Юридична фірма «Антіка» (Адвокатське об`єднання) з метою отримання правової допомоги був укладений договір №2021/3 про надання правничої допомоги (далі Договір), відповідно до умов якого Адвокатське об`єднання зобов`язалося надати правничу (правову) допомогу за завданням Клієнта на умовах і в порядку, що визначені цим договором, а Клієнт зобов`язується оплатити надання правничої допомоги та фактичні витрати, необхідні для виконання Договору (п. 1.1. Договору).

Розділом 5 цього Договору сторони визначили гонорар та порядок здійснення розрахунків за надання професійної правничої допомоги та узгодили розцінки (п.5.1. та п.5.2. Договору).

Оплата гонорару Адвокатського об`єднання та інших платежів згідно цього Договору здійснюється Клієнтом після пред`явлення Клієнту до оплати рахунку та порядку , передбаченому п. 5.9. цього Договору (п. 5.8. Договору).

У зв`язку з здійсненням Клієнтом оплат через розрахунковий рахунок за системою «чотири рази на місяць» - 5, 10, 15 і 25 числа місяця, Сторони дійшли згоди, що платежі за цим Договором здійснюються Клієнтом у найближчий платіжний день, наступний за днем пред`явлення Клієнту до оплати рахунку (п. 5.9. Договору).

Після завершення надання послуг з правничої допомоги Адвокатське об`єднання надає Клієнтові Акт прийому передачі наданих послуг та Звіт про надані послуги. Клієнт зобов`язується протягом 10 (десяти) робочих днів з моменту отримання Акту від Адвокатського об`єднання підписати його, або у цей же строк надати вмотивовану відмову від підписання Акті із зазначенням не ділків та строків для їх усунення (п. 5.10. Договору).

В якості доказів понесених витрат позивач надав суду:

- Договір №2021/3 про надання правничої допомоги від 02.02.2021;

- Додаткова угода №2 від 24.04.2023;

- Свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю КС №10141/10;

- Ордер на надання правничої (правової) допомоги серії АІ №1401615;

- Звіт №ОА2023-18(1) від 23.11.2023 про надані послуги (виконану роботу) за Договором про надання правничої допомоги з описом наданих адвокатом послуг;

- Рахунок №ОА2023-18(1) від 23.11.2023 на суму 85 157,02 грн.;

- Акт приймання передачі №ОА2023-18(1) за Договором №2021/3 від 02.02.2021.

Статтею 15 ГПК України встановлено, що суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання господарського судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Частиною 1 статті ст. 16 ГПК України, встановлено, що учасники справи мають право користуватися правничою допомогою. Згідно з ч. 2 названої статті, представництво у суді, як вид правничої допомоги, здійснюється виключно адвокатом (професійна правнича допомога), крім випадків, встановлених законом.

Згідно з ч.ч. 1, 3 Закону України Про адвокатуру та адвокатську діяльність, гонорар є формою винагороди адвоката за здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги клієнту. Порядок обчислення гонорару (фіксований розмір, погодинна оплата), підстави для зміни розміру гонорару, порядок його сплати, умови повернення тощо визначаються в договорі про надання правової допомоги. При встановленні розміру гонорару враховуються складність справи, кваліфікація і досвід адвоката, фінансовий стан клієнта та інші істотні обставини. Гонорар має бути розумним та враховувати витрачений адвокатом час.

Статтею 123 ГПК України визначено види судових витрат. Судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи. До витрат, пов`язаних з розглядом справи, належать витрати, зокрема, на професійну правничу допомогу (ч.ч. 1, 3 п. 1).

Відповідно до ч. 1 ст. 124 ГПК України, разом з першою заявою по суті спору кожна сторона подає до суду попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які вона понесла і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи. У разі неподання стороною попереднього розрахунку суми судових витрат, суд може відмовити їй у відшкодуванні відповідних судових витрат, за винятком суми сплаченого нею судового збору (ч. 2 ст. 124 ГПК України).

За змістом пункту 1 частини 2 статті 126, частини 8 статті 129 ГПК України розмір витрат на оплату професійної правничої допомоги адвоката встановлюється і розподіляється судом згідно з умовами договору про надання правничої допомоги при наданні відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, як уже сплаченої, так і тієї, що лише підлягає сплаті (буде сплачена) відповідною стороною або третьою особою.

Отже, витрати на надану професійну правничу допомогу у разі підтвердження обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості підлягають розподілу за результатами розгляду справи незалежно від того, чи їх уже фактично сплачено стороною/третьою особою чи тільки має бути сплачено (пункт 1 частини 2 статті 126 цього Кодексу).

Натомість положеннями пункту 2 частини 2 статті 126 Господарського процесуального кодексу України регламентовано порядок компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги (витрати на проїзд, проживання, поштові послуги тощо), для розподілу яких необхідною умовою є надання відповідних доказів, які підтверджують здійснення таких витрат.

Аналогічна правова позиція викладена у постанові Об`єднаної палати Верховного Суду у складі суддів Касаційного господарського суду від 03.10.2019 у справі № 922/445/19.

Відповідно до ч.ч. 4, 5 ст. 129 ГПК України, інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача, у разі відмови в позові на позивача.

Згідно з ч. 8 ст. 129 ГПК України, розмір судових витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо). Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду, за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву.

Відповідно до ч.3 ст 126 ГПК України для визначення розміру витрат на професійну правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Відповідно до ч.ч. 4, 5, 6 ст. 126 ГПК України, розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із:

1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг);

2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг);

3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт;

4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

У разі недотримання вимог частини четвертої цієї статті суд може, за клопотанням іншої сторони, зменшити розмір витрат на професійну правничу допомогу адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

Обов`язок доведення не співмірності витрат покладається на сторону, яка заявляє клопотання про зменшення витрат на оплату правничої допомоги адвоката, які підлягають розподілу між сторонами.

У застосуванні критерію співмірності витрат на оплату послуг адвоката суд користується досить широким розсудом, який, тим не менш, повинен ґрунтуватися на критеріях, визначених у частині четвертій статті 126 ГПК України.

Ці критерії суд застосовує за наявності наданих стороною, яка вказує на неспівмірність витрат, доказів та обґрунтування невідповідності заявлених витрат цим критеріям.

Таких доказів або обґрунтувань, у тому числі розрахунків, які свідчили б про неправильність розрахунку витрат або про неналежність послуг адвоката до справи, відповідач не надав.

Поряд з цим, аналіз наведених норм частини четвертої статті 126 ГПК України, а також статті 129 цього Кодексу дає суду підстави для висновку, що для вирішення питання про розподіл судових витрат суд має враховувати: пов`язаність цих витрат із розглядом справи; обґрунтованість та пропорційність предмету спору; ціну позову, значення справи для сторін; вплив результату її вирішення на репутацію сторін, публічний інтерес справи; поведінку сторони під час розгляду справи (зловживання стороною чи її представником процесуальними правами тощо); дії сторони щодо досудового врегулювання справи та врегулювання спору мирним шляхом.

Відтак, вартість правничої допомоги у даній справі в розмірі 85 157,02 грн. та подані заявником документи, які підтверджують надання таких послуг суд вважає такими, що відповідають вимогам ст. 126 ГПК України.

З огляду на викладені обставини і наведені норми законодавства суд задовольняє заяву про розподіл судових витрат у справі №925/1675/23.

Керуючись ст.ст. 15, 16, 123, 126, 129, 221, 244 ГПК України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями Хенкель Баутехнік (Україна) адвоката Василя ШЕРЕТЬКО про розподіл судових витрат у справі №925/1675/23 задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Центральна газопостачальна компанія (код ЄДРПОУ: 38553084; вул..Надпільна, 261, офіс 209, м. Черкаси, 18001; адреса для листування: 18001, м. Черкаси, а/с 271) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями Хенкель Баутехнік (Україна) (код ЄДРПОУ: 21685172; вул. Новопромислова, 2, м. Вишгород, Вишгородський район, Київська область, 07301) - 85 157,02 грн. (вісімдесят п`ять тисяч сто п`ятдесят сім гривень 02 коп.) витрат на професійну правничу допомогу.

Додаткове рішення може бути оскаржене до Північного апеляційного господарського суду.

Повне додаткове рішення складено 28.12.2023.

Суддя Костянтин ДОВГАНЬ

Дата ухвалення рішення07.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116042786
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —911/1675/23

Судовий наказ від 22.01.2024

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Судовий наказ від 29.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Рішення від 07.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 04.12.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Рішення від 22.11.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 31.10.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 21.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 20.09.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 21.08.2023

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

Ухвала від 06.06.2023

Господарське

Господарський суд Київської області

Мальована Л.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні