Ухвала
від 29.12.2023 по справі 276/2727/23
ВОЛОДАРСЬКО-ВОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 276/2727/23

Провадження по справі 2/276/548/23

У Х В А Л А

29 грудня 2023 року смт. Хорошів

Суддя Володарсько-Волинського районного суду Житомирської області Бобер Д.О., вирішуючи питання про відкриття провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення неустойки (пені) за несвоєчасну сплату аліментів на утримання дитини,-

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася до суду із позовною заявою до ОСОБА_2 про про стягнення неустойки (пені) за несвоєчасну сплату аліментів на утримання дитини.

Згідно з частиною 1статті 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За правилами цивільного процесуального законодавства, позовна заява за формою та змістом повинна відповідатистатті 175 ЦПК України, а також вимогамстатті 177 цього Кодексу.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, вважаю, що позовну заяву слід залишити без руху, оскільки її подано з порушенням вище зазначених вимог.

Так, відповідно до ч.1 ст. 175 ЦПК України позовна заява, серед іншого, повинна містити: виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги; зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини; попередній (орієнтовний) розрахунок суми судових витрат, які позивач поніс і які очікує понести у зв`язку із розглядом справи тощо.

У позовній заяві позивачем заявлена вимога про стягнення з ОСОБА_2 заборгованості по аліментах та неустойки (пені) за несвоєчасну сплату аліментів на утримання доньки ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Разом з тим, у позовній заяві відсутній передбачений законодавством обґрунтований розрахунок сум, що стягуються чи оспорюються.

Так, відповідно до ч.3 ст.195 Сімейного кодексу України розмір заборгованостіза аліментамиобчислюється державнимвиконавцем,приватним виконавцем,а вразі виникненняспору -судом.

Водночас, позивачем не долучено доказів обчисленого державним виконавцем розміру заборгованості. При цьому дані про наявність спору (між сторонами виконавчого провадження чи виконавцем) щодо розміру заборгованості відсутні.

У той же час, доказів звернення позивача до державного виконавця не надано. При цьому, у разі допущення бездіяльності органу виконачвчої служби, позивач не позбавлений права звернутись до суду за оскарженням дій або бездіяльності державного та/або приватного виконавця.

Крім того, згідно з частиною 5 статті 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги.

Відповідно до ст. 95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Згідно з положеннями частин 4, 5 статті 95 ЦПК України копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи, який подає письмові докази в копіях (електронних копіях), повинен зазначити про наявність у нього або іншої особи оригіналу письмового доказу. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення.

Водночас, до позову позивач додав письмові докази в копіях, проте в порушення пункту 8 частини 3 статті 175 ЦПК України не зазначив про наявність у нього або іншої особи оригіналів всіх письмових доказів, копії яких додано до заяви.

Зважаючи на вищевикладене, у суду відсутні підстави зробити висновок щодо належного оформлення позовної заяви у відповідності до ст.ст. 175,177 ЦПК України.

Відповідно до ч.1ст.185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях175і177цьогоКодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

Зважаючи на викладене, позовну заяву слід залишити без руху та надати позивачу строк, достатній для усунення зазначених недоліків.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.175,185 ЦПК України, суддя -

п о с т а н о в и в:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення неустойки (пені) за несвоєчасну сплату аліментів на утримання дитинизалишити без руху.

Надати позивачу строк для усунення вказаних в ухвалі недоліків позовної заяви протягом семи днів з дня вручення копії даної ухвали.

Попередити позивача, що у випадку, якщо в зазначений строк недоліки позовної заяви не будуть усунені, позовна заява вважатиметься неподаною і буде повернута позивачу.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Д.О. Бобер

Дата ухвалення рішення29.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116043119
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення неустойки (пені) за несвоєчасну сплату аліментів на утримання дитини

Судовий реєстр по справі —276/2727/23

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

БОБЕР Д. О.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Володарсько-Волинський районний суд Житомирської області

БОБЕР Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні