Ухвала
від 29.12.2023 по справі 946/10072/23
ІЗМАЇЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 946/10072/23

Провадження № 2-о/946/255/23

УХВАЛА

про повернення заяви

29 грудня 2023 року суддя Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Бурнусус О.О., розглянувши заяву ОСОБА_1 про проведення психіатричного огляду в примусовому порядку ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 ,-

ВСТАНОВИВ:

25.12.2023 року ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про проведення психіатричного огляду в примусовому порядку ОСОБА_4 , ОСОБА_7 , ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_6 , ОСОБА_9 (справа №946/10072/23, провадження №2-о/946/255/23).

25.12.2023 року дана заява розподілена і передана до розгляду судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Присакара О.Я.

26.12.2023 від ОСОБА_1 надійшла заява про відвід судді Присакара О.Я. через корупційне сприяння злочинній організації у використанні підроблених документів на ім`я ОСОБА_10 на пором «Кислицький» та однакових ознак психічного стану з особами, про які йдеться мова у її заяві.

26.12.2023 року ухвалою судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Присакара О.Я. заяву ОСОБА_1 про відвід головуючому судді направлено для визначення судді, який не входить до складу суду, що розглядає справи, у порядку, встановленому частиною першою статті 33 цього Кодексу.

27.12.2023 року на адресу суду надійшла уточнена заява ОСОБА_1 , якою вона просила зобов`язати уповноважені органи охорони здоров`я провести психіатричний огляд у примусовому порядку ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 .

Відповідно до протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями від 28.12.2023 заяву про відвід судді Присакар О.Я. для розгляду передано судді Бальжик О.І.

29.12.2023 року ухвалою судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Бальжик О.І. заяву ОСОБА_1 про відвід судді Присакара О.Я. у цивільній справі за заявою ОСОБА_1 про проведення психіатричного огляду в примусовому порядку ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 (справа №946/10072/23, провадження №2-о/946/255/23) задоволено, відведено суддю Присакара Олександра Яковича від участі в розгляді цивільної справи за заявою ОСОБА_1 про проведення психіатричного огляду в примусовому порядку ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , справу передано до канцелярії суду для визначення судді в порядку статті 33 ЦПК України.

Відповідно до протоколу автоматичного розподілу судової справи між суддями від 29.12.2023 року цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про проведення психіатричного огляду в примусовому порядку ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , передано судді Ізмаїльського міськрайонного суду Одеської області Бурнусусу О.О.

Дослідивши подану заяву про проведення психіатричного огляду в примусовому порядку, суд доходить висновку, що її слід повернути заявниці з таких підстав.

Так, згідно з ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Пунктом 9 ч. 2 ст. 293 ЦПК України визначено, що суд розглядає в порядку окремого провадження справи про надання особі психіатричної допомоги у примусовому порядку.

Відповідно до ч. 1 ст. 339 ЦПК України, за умов, визначених Законом України «Про психіатричну допомогу», заява лікаря-психіатора про проведення психіатричного огляду особи у примусовому порядку, про надання особі амбулаторної психіатричної допомоги та її продовження в примусовому порядку подається до суду за місцем проживання особи, а заява представника закладу з надання психіатричної допомоги про госпіталізацію особи до закладу з надання психіатричної допомоги у примусовому порядку та заява про продовження такої госпіталізації подаються до суду за місцезнаходженням зазначеного закладу.

Частиною 2 ст. 340 ЦПК Українипередбачено, що до заяви про психіатричний огляд або надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку додається висновок лікаря-психіатра, а про продовження примусово амбулаторної психіатричної допомоги, про примусову госпіталізацію, її продовження - висновок комісії лікарів-психіатрів та інші відповідні матеріали.

Згідно ч.ч.3, 4, 7 ст. 11 Закону України «Про психіатричну допомогу», психіатричний огляд особи може бути проведено без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника у випадках, коли одержані відомості дають достатні підстави для обгрунтованого припущення про наявність у особи тяжкого психічного розладу, внаслідок чого вона: вчиняє чи виявляє реальні наміри вчинити дії, що являють собою безпосередню небезпеку для неї чи оточуючих, або неспроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність, або завдасть значної шкоди своєму здоров`ю у зв`язку з погіршенням психічного стану у разі ненадання їй психіатричної допомоги. Рішення про проведення психіатричного огляду особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника приймається лікарем-психіатром за заявою, яка містить відомості, що дають достатні підстави для такого огляду. Із заявою можуть звернутися родичі особи, яка підлягає психіатричному огляду, лікар, який має будь-яку медичну спеціальність, інші особи. У випадках, коли відсутні дані, що свідчать про наявність обставин, передбачених абзацами другим та третім частини третьої цієї статті, заява повинна бути подана у письмовій формі та містити відомості, що обгрунтовують необхідність проведення такого огляду.У разі встановлення обгрунтованості заяви про психіатричний огляд особи без її усвідомленої згоди або без згоди її законного представника лікар-психіатр направляє до суду за місцем проживання цієї особи заяву про проведення психіатричного огляду особи в примусовому порядку. До заяви додається висновок лікаря-психіатра, який містить обгрунтування про необхідність проведення такого огляду, та інші матеріали. Психіатричний огляд особи проводиться лікарем-психіатром у примусовому порядку за рішенням суду.

Як передбачено ч. 1 ст. 22 Закону України «Про психіатричну допомогу», заява лікаря-психіатра про проведення психіатричного огляду особи в примусовому порядку розглядається судом за місцем проживання цієї особи у триденний строк з дня її надходження.

Отже, згідно вимог статтей 339, 340 ЦПК України, ст.ст.11, 22 Закону України «Про психіатричну допомогу», питання про проведення психіатричного огляду особи у примусовому порядку перед судом може порушувати лише лікар-психіатр.

До суду з заявою звернулася ОСОБА_1 , проте матеріали заяви не містять законодавчого обгрунтування такого звернення.

Таким чином, судом встановлено, що вказана заява подана з порушенням вимог ЦПК України, а саме заяву подано особою, яка немає права звертатися до суду із такою заявою, тобто заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності.

Враховуючи наведене, заява про проведення психіатричного огляду особи в примусовому порядку підлягає поверненню на підставі п. 1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 185, 260, 339, 340 ЦПК України, Законом України «Про психіатричну допомогу», суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Заяву ОСОБА_1 про проведення психіатричного огляду в примусовому порядку ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 - повернути заявниці ОСОБА_1 .

Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення. У разі якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п`яти днів з дня отримання копії ухвали.

Суддя: О.О.Бурнусус

Дата ухвалення рішення29.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116044125
СудочинствоЦивільне
Сутьпроведення психіатричного огляду в примусовому порядку ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9

Судовий реєстр по справі —946/10072/23

Ухвала від 04.01.2024

Цивільне

Одеський апеляційний суд

Дришлюк А. І.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Бурнусус О. О.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Бальжик О. І.

Ухвала від 26.12.2023

Цивільне

Ізмаїльський міськрайонний суд Одеської області

Присакар О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні