Ухвала
від 27.12.2023 по справі 947/39729/23
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ

Справа № 947/39729/23

Провадження № 1-кс/947/16489/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27.12.2023 року слідчий суддя Київського районного суду м. Одеси ОСОБА_1 , при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі скаргу ОСОБА_3 , подану в інтересах Головного управління ДПС у Запорізькій області, на бездіяльність посадових осіб Териоріального управління Бюро економічної безпеки в Одеській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, в порядку ст. 303 КПК України, -

ВСТАНОВИВ:

В провадження слідчого судді Київського районного суду м. Одеси надійшла скарга ОСОБА_3 , подана в інтересах Головного управління ДПС у Запорізькій області, на бездіяльність посадових осіб Територіального управління Бюро економічної безпеки в Одеській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, в порядку ст. 303 КПК України.

В обґрунтування поданої скарги ОСОБА_3 посилається на наступне.

Головним управлінням ДПС у Запорізькій області було подано заяву від 11.12.2023 № 49208/6/08-01-05-09-10 до управління Бюро екномічної безпеки в Одеській області про вчинення ТОВ «Тріанда» кримінальних правопорушень.

Станом на 21.12.2023 року відповідь від ТУ БЕБ в Одеській області щодо внесення відомостей про кримінальні правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань ГУ ДПС в Запорізькій області не надходила.

Заявник зауважив, що ГУ ДПС в Запорізькій області у заяві від 11.12.2023 року № 49208/6/08-01-05-09-10 про вчинення ТОВ «Тріанда» кримінальних правопорушень, передбачених ст. 209, 212, 358, 366, 384 КК України, наведені факти та додані докази фіктивності господарських операцій з метою здійснення реєстрації податкових накладних для подальшого зменшення податкового зобов`язання, що у свою чергу призводить до ухилення від сплати податків. Разом з тим, до податкового органу та позовної заяви до суду надано копії документів, які містять завідомо неправдиву інформацію, а відтак податковий орган вважає, що Позивач вводить суд в оману з метою винесення судового рішення на користь платника податку, що у свою чергу полягає в недодержанні вимоги щодо відповідності правочинів інтересам держави і суспільства, що порушує ст. 67 Конституції України.

Проте, на думку ОСОБА_3 , управління БЕБ в Одеській області, всупереч вимогам ст. 214 КПК України, було допущено бездіяльність, яка полягає в невнесенні відомостей до ЄРДР за завою від 11.12.2023 року про вчинення ТОВ «Тріанда» кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 209, 212, 358, 366, 384 КК України.

Таким чином, заявник вважає, що відомості, які містяться у вищевказаній заяві повинні бути негайно, але не пізніше ніж двадцять чотири години після подання заяви-повідомлення, внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань

Представник ГУ ДПС в Запорізькій області ОСОБА_3 у судове засідання не з`явився, проте від останнього до суду надійшла заява про розгляд поданої скарги за його відсутності.

Уповноважений детектив Територіального управління БЕБ в Одеській області в судове засідання також не з`явився, будучи належним чином повідомленими про час та дату розгляду скарги.

Фіксування судового засідання за допомогою технічних засобів не здійснювалося на підставі ч. 4 ст. 107 КПК України.

Дослідивши скаргу та долучені в її обґрунтування матеріали, слідчий суддя приходить до наступного переконання.

Главою 26 КПК передбачений інститут оскарження рішень, дій чи бездіяльності на стадії досудового розслідування, який служить вихідною гарантією захисту прав учасників кримінального провадження і є однією із засад кримінального провадження.

Статтями303,304 КПКвизначено рішення, дії чи бездіяльність слідчого, прокурора, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, право на оскарження та строк подання скарги.

Європейський суд з прав людини у своїй прецедентній практиці виходить із того, що положення пункту 1 статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод гарантує кожному право звернення до суду. Проте, право на суд не є абсолютним і воно може бути піддане обмеженням, тому що право на доступ до суду за своєю природою потребує регулювання з боку держави.

Порядок звернення до суду за судовим захистом у кримінальному провадженні врегульований Кримінальним процесуальним кодексом України.

Так, п.1 ч.1 ст.303 КПК передбачає можливість оскарження бездіяльності слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань після отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення.

Скарги на рішення, дії чи бездіяльність слідчого чи прокурора, передбачені частиною першою статті 303 цього Кодексу, можуть бути подані особою протягом десяти днів з моменту прийняття рішення, вчинення дії або бездіяльності. Якщо рішення слідчого чи прокурора оформлюється постановою, строк подання скарги починається з дня отримання особою її копії (ч.1 ст.304 КПК).

Відповідно до ч.1 ст.214 КПК слідчий, прокурор невідкладно, але не пізніше 24 годин після подання заяви, повідомлення про вчинене кримінальне правопорушення або після самостійного виявлення ним з будь-якого джерела обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, зобов`язаний внести відповідні відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, розпочати розслідування та через 24 години з моменту внесення таких відомостей надати заявнику витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Відповідно до ч. 1 ст. 11 КК України, кримінальним правопорушенням є передбачене цим Кодексом суспільно небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб`єктом злочину.

Внесення відомостей до ЄРДР врегульовано Положенням про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення (затверджене наказом Генеральної прокуратури України від 30.06.2020 року №298).

Згідно з п.1 Глави 2 Розділу 1 цього Положення, до реєстру вносяться відомості прокороткий виклад обставин, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, наведених потерпілим, заявником чи виявлених з іншого джерела;попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення із зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність, що узгоджується з вимогами п.п.4, 5 ч.5 ст.214 КПК.

Аналіз положень КПК України дає підстави для висновку, що реєстрації в ЄРДР підлягають не будь-які заяви чи повідомлення, а лише ті з них, які містять відомості про кримінальне правопорушення (внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, передбачено положеннями ч.1 ст.214 КПК, а прийняття і реєстрація заяв, передбачено положеннями ч.4 ст.214 КПК).

Так слідчим суддею встановлено, що 11.12.2023 року Головне управління ДПС в Запорізькій області на адресу ТУ БЕБ в Одеській області звернулося із заявою про вчинення ТОВ «Тріанда» кримінальних правопорушень, передбачених ст. 209, 212, 358, 366, 384 КК України.

Згідно правового висновку Великої Палати Верховного Суду який викладений в постанові від 30 січня 2019 року у справі №818/1526/18, відповідно до якого - у межах процедури оскарження бездіяльності слідчого щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР після отримання заяви, слідчий суддя з`ясовує обставини та мотиви, з яких слідчий або прокурор дійшов висновку про відсутність підстав для внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР, чим саме обґрунтоване невнесення відповідних відомостей до ЄРДР, та вирішує питання про наявність або відсутність правових підстав для зобов`язання слідчого або прокурора внести інформацію про кримінальне правопорушення до ЄРДР.

Слідчий суддя дослідивши скаргу та додатки до неї приходить до переконання, що відомості викладені заявником у скарзі вказують на відомості щодо можливого вчинення відносно ГУ ДПС в Запорізькій області кримінального правопорушення, тобто необхідності внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та проведення досудового розслідування.

Таким чином, керуючись ст. ст. 214,303,304,306,307 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Скаргу ОСОБА_3 , подану в інтересах Головного управління ДПС у Запорізькій області, на бездіяльність посадових осіб Територіального управління Бюро економічної безпеки в Одеській області, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, в порядку ст. 303 КПК України задовольнити.

Зобов`язати посадових осіб Територіального управління Бюро економічної безпеки в Одеській області, уповноважених на прийняття та реєстрацію заяв і повідомлень про кримінальні правопорушення, виконати вимоги ст. 214 КПК України, та невідкладно внести до Єдиного реєстру досудових розслідувань відповідні відомості за заявою Головного управління ДПС в Запорізькій області, поданою 11.12.2023 року, розпочати досудове розслідування та надати заявнику відповідний витяг з ЄРДР.

Контроль за виконанням ухвали слідчого судді покласти на посадових осіб Одеської обласної прокуратури.

Ухвала слідчогосудді оскарженнюне підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення27.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116044270
СудочинствоКримінальне
Сутькримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань, в порядку ст. 303 КПК України

Судовий реєстр по справі —947/39729/23

Ухвала від 27.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

Ухвала від 22.12.2023

Кримінальне

Київський районний суд м. Одеси

Федулеєва Ю. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні