Ухвала
від 29.12.2023 по справі 569/2210/21
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/2210/21

УХВАЛА

29 грудня 2023 року

Рівненський міський суд Рівненської області в складі судді Левчука О.В., розглянувши матеріали справи

за позовом ОСОБА_1

до ПрАТ "Рівнеобленерго"

про захист прав споживачів,

ВСТАНОВИВ:

01.02.2021 до Рівненського міського суду Рівненської області надійшла на розгляд позовна заява ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до ПрАТ «Рівнеобленерго» про захист прав споживачів.

Ухвалою суду від 04.02.2021 відкрито загальне позовне провадження у справі та призначено підготовче судове засідання на 10 березня 2021 року.

Ухвалою судувід 10.03.2021провадження поцивільній справі№ 569/2210/21за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_1 доПрАТ"Рівнеобленерго"прозахистправ споживачів зупинено до залучення до участі у справі правонаступника ОСОБА_2 , померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Ухвалою суду від 11.01.2023 провадження у справі за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до ПрАТ "Рівнеобленерго" про захист прав споживачів поновлено, судове засідання призначено на 16 лютого 2023 року на 10 год. 00 хв.

Ухвалою суду від 05.12.2023 провадження у справі за позовом ОСОБА_2 , ОСОБА_1 до ПрАТ "Рівнеобленерго" про захист прав споживачів у частині заявлених позивачем 1 ОСОБА_3 до ПрАТ «Рівнеобленерго» позовних вимог закрито у зв`язку з її смертю.

Ухвалою суду від 21.12.2023 заяву ОСОБА_1 про відвід судді Тимощука О.Я. по цивільній справі № 569/2210/21 за позовом ОСОБА_1 до ПрАТ "Рівнеобленерго" про захист прав споживачів задоволено, цивільну справу № 569/2210/21 за позовом ОСОБА_1 до ПрАТ "Рівнеобленерго" про захист прав споживачів передано до канцелярії Рівненського міського суду Рівненської області для повторного розподілу між суддями в порядку, встановленому статтею 33 ЦПК України.

За результатами повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями, справу №569/2210/21 розподілено судді Левчуку О. В.

Враховуючи викладене вище, суд вважаю за необхідне прийняти цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ПрАТ «Рівнеобленерго» про захист прав споживачів до розгляду та призначити її до розгляду у підготовчому судовому засіданні.

Крім того, 19.09.2023 позивачем було подано клопотання про витребування від відповідача доказів.

Розглядаючи таке клопотання суд зазначає, що відповідно до ч. 1 ст. 81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 84 ЦПК України, учасник справи, у разі неможливості самостійно надати докази, вправі подати клопотання про витребування доказів судом.

У клопотанні повинно бути зазначено: 1) який доказ витребовується; 2) обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; 3) підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; 4) вжиті особою, яка подає клопотання, заходи для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу.

Судом встановлено, що у клопотанні, зокрема, не зазначено вжитих заходів для отримання необхідних доказів самостійно та не надано доказів вжиття таких заходів, а тому суд вважає за необхідне відмовити у задоволенні клопотання про витребування доказів.

Водночас слід вказати, що пунктом 2 ч. 1 ст. 43 ЦПК України учасникам справи надано право подавати докази, при цьому п.п. 2, 4-7 ч. 2 ст. 43 ЦПК України зобов`язано учасників справи: сприяти своєчасному, всебічному, повному та об`єктивному встановленню всіх обставин справи; подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки; виконувати інші процесуальні обов`язки, визначені законом або судом.

У відповідності до п. 1 ч. 5 ст.178 ЦПК України, до відзиву додаються докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем.

Відповідно до ч. 2 ст. 95 ЦПК України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Якщо для вирішення спору має значення лише частина документа, подається засвідчений витяг з нього.

Розглянувши матеріали справи, суд вважає, що обставини зазначені у відзиві на позовну заяву на підтвердження заперечень відповідача не у повному обсязі відповідають доказам наданим відповідачем до суду, що викликає сумніви у добросовісному здійсненні відповідачем його процесуальних прав та виконанні обов`язків щодо доказів.

Так, відповідачем до відзиву на позовну заяву долучено статут ПрАТ «Рівнеобленерго». При цьому, доказів на підтвердження відомостей, вказаних у п. 1.1. Статуту, а саме того, що ПрАТ "Рівнеобленерго" є правонаступником ЗАТ "Ей-І-ЕС Рівнеенерго" суду не надано.

Вищевказане перешкоджає повному, всебічному та об`єктивному розгляду справи, що, в свою чергу, ставить під сумнів добросовісність відповідача щодо виконання ним своїх обов`язків, визначених в ст.ст. 12 та 43 ЦПК України.

Частиною 2 ст. 13 ЦПК України визначено, що збирання доказів у цивільних справах не є обов`язком суду, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд має право збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи лише у випадках, коли це необхідно для захисту малолітніх чи неповнолітніх осіб або осіб, які визнані судом недієздатними чи дієздатність яких обмежена, а також в інших випадках, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 7 ст. 81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Частинами 6-10 ст. 84 ЦПК України визначено, будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом.

Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

У разі неподання учасником справи з неповажних причин або без повідомлення причин доказів, витребуваних судом, суд залежно від того, яка особа ухиляється від їх подання, а також яке значення мають ці докази, може визнати обставину, для з`ясування якої витребовувався доказ, або відмовити у його визнанні, або може здійснити розгляд справи за наявними в ній доказами, або, у разі неподання таких доказів позивачем, - також залишити позовну заяву без розгляду.

На підставі викладеного вище, суд, з метою повного, всебічного, об`єктивного вирішення спору, вважає за необхідне витребувати від відповідача ПрАТ "Рівнеобленерго" належним чином засвідчені копії доказів на підтвердження обставин, що відповідач є правонаступником прав та обов`язків ЗАТ "Ей-І-ЕС Рівнеенерго".

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 84, 260, 261, 353 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Прийняти справу №569/2210/21 до розгляду та призначити її до розгляду у підготовчому судовому засіданні на 15:20 год. 06 лютого 2024 року в приміщенні Рівненського міського суду (м.Рівне. вул.Шкільна, 1) з повідомленням (викликом) сторін.

У задоволенні клопотання позивача про витребування доказів відмовити.

Витребувати від ПрАТ "Рівнеобленерго" належним чином засвідчені копії доказів на підтвердження обставин, що відповідач є правонаступником прав та обов`язків ЗАТ "Ей-І-ЕС Рівнеенерго".

Належним чином оформлені докази надати на адресу Рівненського міського суду Рівненської області (м.Рівне. вул.Шкільна, 1) протягом 5 (п`яти) днів післяотримання ухвали, але непізніше 05.02.2024, в тому числі шляхом направлення вказаної інформації на електрону адресу суду: E-mail:inbox@rvm.rv.court.gov.ua. У разі неможливості виконати вимоги ухвали надати письмові пояснення з підтверджуючими це доказами.

Роз`яснити, що з метою ідентифікації учасника справи для проведення канцелярією суду реєстрації вхідної кореспонденції по справі, направленні до суду за допомогою електронної пошти заяви, клопотання, тощо мають бути підписані кваліфікованим цифровим підписом.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи за веб-адресою: http://court.gov.ua/.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Левчук О. В.

Дата ухвалення рішення29.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116045919
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживачів

Судовий реєстр по справі —569/2210/21

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Левчук О. В.

Ухвала від 21.12.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Тимощук О. Я.

Ухвала від 05.12.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Тимощук О. Я.

Ухвала від 11.01.2023

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Тимощук О. Я.

Ухвала від 10.03.2021

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Тимощук О. Я.

Ухвала від 10.03.2021

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Тимощук О. Я.

Ухвала від 04.02.2021

Цивільне

Рівненський міський суд Рівненської області

Тимощук О. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні