Рішення
від 29.11.2023 по справі 522/8160/23
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/8160/23

Провадження № 2/522/4202/23

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 листопада 2023 рокум. Одеса

Приморський районний суд м. Одеси у складі:

головуючого судді Шенцевої О. П.,

при секретарі Міщенко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного позовного провадженняцивільну справу за позовом Обслуговуючого кооперативу «Жемчужина на Бассейной» до ОСОБА_1 про стягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги, інфляційних нарахувань та 3% річних,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із позовом, згідно якого просить суд стягнути з відповідача ОСОБА_1 на користь позивача заборгованість за житлово-комунальні послуги у розмірі 49048,45 грн.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що з 2019 року обслуговуючий кооператив організовує та забезпечує утримання будинку АДРЕСА_1 , який переданий на баланс ОК за Актом приймання-передачі житлового комплексу або його частини з балансу на баланс від 15 червня 2019 року, та відповідно сприяє співвласникам багатоквартирного будинку в належному та якісному утриманні їх спільного майна. Обслуговуючий кооператив діє на підставі Статуту затвердженого протоколом № 1 від 30 травня 2019 р. та у відповідності до норм чинного законодавства. Квартира АДРЕСА_2 , відповідно до Витягу з Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно від 23 грудня 2019 року належить громадянину ОСОБА_1 на праві приватної власності. Щомісяця в період з 01.07.2021 року по 31.03.2023 року ОК «ЖЕМЧУЖИНА НА БАССЕЙНОЙ» нараховувалась плата за отримані відповідачем житлово-комунальні послуги, однак відповідач протягом тривалого часу не виконував обов`язки і не сплачував регулярно і в повному обсязі житлово-комунальні послуги, внаслідок чого виникла заборгованість в сумі 49048 грн. 45 коп., що стало підставою для звернення до суду із даним позовом.

Ухвалою суду від 06.06.2023 року відкрито провадження по справі в спрощеному порядку.

В судові засідання представник позивача не з`явився, до суду надійшло клопотання про розгляд справи за ч.2ст.247 ЦПК України. В клопотанні представник позивача зазначила, що не заперечує проти винесення заочного рішення.

Відповідач до судових засідань 23.08.2023 року, 04.10.2023 року та 29.11.2023 року не з`явився , про час, дату та місце судового засідання повідомлявся належним чином у встановленому порядку. Заяв чи клопотань про відкладення розгляду справи або про розгляд справи за його відсутності до суду не подавав.

Суд, у зв`язку з неявкою відповідача та неповідомленням про поважні причини такої неявки в судове засідання, ненаданням відповідачем відзиву на позов, зі згоди представника позивача, ухвалив слухати справу у відсутності відповідача, згідно ст.ст.280-281 ЦПК України, при заочному розгляді на підставі наявних у справі доказів.

У разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, відповідно до ч.2ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного запису не здійснюється.

Відповідно до ч. 4ст.268 ЦПК України, у разі неявки всіх учасників справи в судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Суд, дослідивши та проаналізувавши матеріали справи, додані до неї документи приходить до висновку, що даний позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено,що ОСОБА_1 є власником квартири АДРЕСА_3 , що підтверджується витягом з Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно № 194577941 від 23 грудня 2019 року (а.с.11-12).

Згідно розрахунку заборгованості власник ОСОБА_1 має заборгованість з липня 2021 року по березень 2023 року, яка складає 47970,86 грн. (а.с. 103).

Згідно з ч. 1ст. 16 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», об`єднання має право відповідно законодавства та Статуту об`єднання, зокрема, встановлювати порядок сплати, перелік, розміри внесків і платежів співвласників, у тому числі відрахувань до резервного ремонтного фондів; визначати підрядника, укладати договори про управління експлуатацію, обслуговування, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення майна з будь-якою фізичною або юридичною особою; здійснювати контроль за своєчасною сплатою внесків та платежів.

Згідно з п. 5 ст. 7 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 01.05.2005 року «споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами».

Відповідно до ч. 13, 15ст. 10 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», на загальних зборах ОСББ були прийняті рішення, яким встановлено розмір внесків на утримання будинку.

Відповідно до п. 2, 8 ч. 1ст.15Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» - співвласник зобов`язаний виконувати рішення статутних органів, прийняті у межах їхніх повноважень, та своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні внески і платежі.

Відповідно дост. 319 ЦК України, співвласник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Співвласник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, що не суперечать закону. Власність зобов`язує. Співвласник не може використовувати право власності на шкоду, зокрема, правам, свободам та гідності громадян.

Відповідно до статті 322ЦК України власник зобов`язаний утримувати майно, що йому належить.

Обслуговуючий кооператив «ЖЕМЧУЖИНА НА БАССЕЙНОЙ» створений на добровільних засадах для експлуатації та управління житловим комплексом, який складається з двох багатоповерхових житлових будинків за адресою: АДРЕСА_1 .

Обслуговуючий кооператив діє на підставі Статуту затвердженого протоколом № 1 від 30 травня 2019 р. та у відповідності до норм чинного законодавства.

Відповідно до п. 1.3 Статуту кооператив є неприбутковою організацією і не має на меті одержання прибутку для його розподілу між членами (асоційованими членами). Господарче забезпечення діяльності може здійснюватися власними силами кооперативу (шляхом самозабезпечення) або шляхом залучення на договірних засадах суб`єктів господарювання.

Відповідно до п. 2.1 Статуту, метою створення ОК є задоволення економічних, соціальних, та інших потреб членів кооперативних організацій на основі поєднання їх особистих та колективних інтересів, поділу між ними ризиків, витрат і доходів, розвитку їх самоорганізації, самоуправління та самоконтролю.

Відповідно до п. 2.2. Статуту основними завданнями кооперації є підвищення рівня членів кооперативів, захист їх майнових інтересів і соціальних прав, створення системи економічної та соціальної самодопомоги населення та суб`єктів господарювання, створення і розвиток інфраструктури, необхідної для зростання матеріального добробуту членів кооперативу, сприяння сталому розвитку та становленню засад демократичного розвитку суспільства.

Відповідно до п. 2.3. Статуту Кооператив здійснює експлуатацію і ремонт Будинків та утримання прибудинкових територій за рахунок коштів Кооперативу на засадах самооплатності.

Відповідно до п. 2.4. Статуту Основна діяльність Кооперативу полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав членів (асоційованих членів) Кооперативу на володіння та користування спільним майном, належне утримання Будинків та прибудинкової території, сприяння членам (асоційованим членам) Кооперативу в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами.

За період з01.07.2021 року по 31.03.2023 рокузагальна сума за комплекс спожитих житлово- комунальних послуг, надання яких забезпечив позивач відповідно до договорів, укладених між ОК «Жемчужина на Бассейной» та суб`єктів господарювання і фактичних витрат, що підтверджується витягом з особистого рахунку ТЧ430 і показниками індивідуальних лічильників, складає47970 грн. 86 коп.,а саме:

відшкодування додаткових витрат -759 грн. 82 коп.;

утримання будинку та прибудинкової території 14660 грн. 15 коп.;

електроенергія -6847 грн 68 коп.;

опалення -9310 грн 61 коп.;

опалення МЗК- 1 335 грн 19 коп.;

охорона спільного майна -7019 грн 66 коп;

предоплата для альтернативного джерела електропостачання -245 грн 73 коп;

послуга поводження з побутовими відходами -348 грн 93 коп;

утримання котельні -3433 грн 52 коп;

холодна вода і водовідведення -2 203 грн 62 коп.

Виходячи з положень ч. 1 ст.17, ст.20, ч. ч. 6,7,8ст.22, ч. 3 ст.23Закону України«Про об`єднанняспіввласників багатоквартирногобудинку» власники квартир у багатоквартирному будинку, функції по утриманню якого і прибудинкової території здійснює об`єднання співвласників, зобов`язані нести витрати по утриманню спільного неподільного майна.

Згідност.17 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», для забезпечення виконання власниками приміщень своїх обов`язків об`єднання має право вимагати від співвласників своєчасної та у повному обсязі сплати всіх встановлених цим Законом та статутом об`єднання внесків і платежів, звертатися до суду в разі відмови співвласника відшкодовувати заподіяні збитки, своєчасно та у повному обсязі сплачувати всі встановлені цим Законом та Статутом об`єднання внески і платежі.

Згідно з статтею 162ЖК України власники (споживачі) повинні здійснювати оплату за отримані комунальні послуги у строки встановлені угодою сторін.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги», житлово-комунальні послуги - результат господарської діяльності, спрямованої на забезпечення умов проживання та/або перебування осіб у житлових і нежитлових приміщеннях, будинках і спорудах, комплексах будинків і споруд відповідно до нормативів, норм, стандартів, порядків і правил, що здійснюється на підставі відповідних договорів про надання житлово-комунальних послуг.

Як вбачається зі змісту статті 5 Закону України «Про житлово-комунальні послуги», до житлово-комунальних послуг належать житлові послуги (утримання спільного майна багатоквартирного будинку, зокрема прибирання внутрішньобудинкових приміщень та прибудинкової території, виконання санітарно-технічних робіт, обслуговування внутрішньобудинкових систем (крім обслуговування внутрішньобудинкових систем, що використовуються для надання відповідної комунальної послуги у разі укладення індивідуальних договорів про надання такої послуги, за умовами яких обслуговування таких систем здійснюється виконавцем), утримання ліфтів тощо; купівлю електричної енергії для забезпечення функціонування спільного майна багатоквартирного будинку; поточний ремонт спільного майна багатоквартирного будинку) та комунальні послуги (послуги з постачання та розподілу природного газу, постачання та розподілу електричної енергії, постачання теплової енергії, постачання гарячої води, централізованого водопостачання, централізованого водовідведення, поводження з побутовими відходами).

Пунктом 1 частини першої статті 7Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» передбачене право споживача одержувати вчасно та відповідної якості житлово-комунальні послуги згідно із законодавством та умовами договору на надання житлово-комунальних послуг.

Згідно з пунктом 5 частини другої статті 7 цього Закону, споживач зобов`язаний оплачувати надані житлово-комунальні послуги за цінами/тарифами, встановленими відповідно до законодавства, у строки, встановлені відповідними договорами.

Відповідно пункту 7 частини третьої статті 8Закону України«Про житлово-комунальніпослуги» управитель багатоквартирного будинку має право вести претензійно-позовну роботу у разі виникнення заборгованості за надані послуги в порядку і строки, встановлені законом та/або договором.

Аналіз вищезазначених норм дає підстави для висновку про те, що споживачі зобов`язані оплатити житлово-комунальні послуги, якщо вони фактично користувалися ними. Відсутність договору про надання житлово-комунальних послуг сама по собі не може бути підставою для звільнення споживача від оплати послуг у повному обсязі.

Аналогічна правова позиція міститься у постановах Верховного Суду № 211/3347/18 від 25.03.2020 року та №201/9729/18 від 22.01.2020 року.

Пунктами 1,5,10 ч.1ст.7ЗУ «Проособливості здійсненняправа власностіу багатоквартирномубудинку» передбачено, що співвласники зобов`язані забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку; виконувати рішення зборів співвласників; своєчасно сплачувати за спожиті житлово-комунальні послуги.

Згідност. 360 ЦК України, співвласник відповідно до своєї частки у праві спільної часткової власності зобов`язаний брати участь у витратах на управління, утримання та збереження спільного майна, у платі податків, зборів а також нести відповідальність перед третіми особами за зобов`язанням, пов`язаними зі спільним майном.

Відповідно дост. 509 ЦК Українизобов`язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов`язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов`язку. Зобов`язання виникає з підстав, встановленихстаттею 11 ЦК України.

Відповідно до ст.526ЦК України зобов`язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно зіст. 610 ЦК України, порушенням зобов`язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов`язання (неналежне виконання).

Частиною 1ст.612ЦК Українипередбачено, що боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов`язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом

Відповідно дост. 623 ЦК України, боржник, який порушив зобов`язання, має відшкодувати кредиторові завдані цим збитки.

Згідно з ч. 2ст. 625 ЦК Українипередбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов`язання, на вимогу кредитора зобов`язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також 3 проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений законом або договором.

За змістом ст.552. ч. 2 ст.625 ЦК Україниінфляційне нарахування на суму боргу за порушення боржником грошового зобов`язання, вираженого в національній валюті, та три проценти річних від простроченої суми полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення грошових коштів унаслідок інфляційних процесів та отриманні компенсації (плати) від боржника за неправомірне користування утримуваними ним грошовими коштами, незалежно від сплати ним неустойки (пені) за невиконання або неналежне виконання зобов`язання.

Інфляційні нарахування на суму боргу, сплата яких передбачена ч. 2 ст. 625 ЦКУкраїни, неє штрафною санкцією, а виступають способом захисту майнового права та інтересу, який полягає у відшкодуванні матеріальних втрат кредитора від знецінення коштів внаслідок інфляційних процесів за весь час прострочення в їх сплаті.

Зазначені нарахування здійснюються окремо за кожен період часу, протягом якого діяв відповідний індекс інфляції, а одержані таким чином результати підсумовуються за весь час прострочення виконання грошового зобов`язання.

Отже, у разі несвоєчасного виконання боржником зобов`язання, його борг складає: основну суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення грошового зобов`язання та три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір не встановлено договором або законом.

Тому, сума заборгованості за житлово-комунальні послуги складає 47970 грн. 86 коп. , сума інфляційних втрат складає 963 грн. 72 коп., сума 3% річних за прострочення виконання зобов`язань складає 113 грн. 87 коп.

Таким чином, суд вважає, що сума витрат відповідає критерію реальності та підлягаєзадоволенню.

Відповідно до ст.81ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених ЦПК України.

Згідно з ст.13ЦПК України суд розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом, у передбачених ЦПК України випадках.

За таких обставин, після всебічного, повного дослідження наявних матеріалів та обставин справи суд дійшов висновку щодо необхідності задоволення позовних вимог, вважає їх обґрунтованими і доведеними, а також такими, що знайшли своє підтвердження у судовому засіданні.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.15,16,22,322,526,552,625 ЦК України,ст. ст.2,4,13,76-81,95,258-259,263, 280-282, 353 ЦПК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позов Обслуговуючого кооперативу«ЖЕМЧУЖИНА НАБАССЕЙНОЙ» до ОСОБА_2 про стягненнязаборгованості -задовольнити.

Стягнути зОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ,РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Обслуговуючого кооперативу «Жемчужина на Бассейной» (код ЄДРПОУ:43032088, адреса:м. Одеса, вул. Басейна,буд.6-а) заборгованість за житлово-комунальні послуги у розмірі47970,86 гривень,інфляційнівитрати в розмірі963,72 гривень та 3%річних за прострочення виконання зобов`язань у розмірі113,87 гривень.

Стягнути зОСОБА_2 ( ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) на користь Обслуговуючого кооперативу «Жемчужина на Бассейной» (код ЄДРПОУ: 43032088, адреса: м. Одеса, вул. Басейна, буд. 6-а) витрати по сплаті судового збору у розмірі2684,00 гривень

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Апеляційна скарга на заочне рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Заочне рішення суду набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя:

Дата ухвалення рішення29.11.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116046816
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги, інфляційних нарахувань та 3% річних

Судовий реєстр по справі —522/8160/23

Рішення від 29.11.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

Ухвала від 06.06.2023

Цивільне

Приморський районний суд м.Одеси

Шенцева О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні