Ухвала
від 08.12.2023 по справі 757/15355/22-ц
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/15355/22-ц

УХВАЛА

про призначення судової експертизи

08 грудня 2023 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді - Козлова Р.Ю.,

при секретарі судових засідань - Іваненку С.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду у м. Києві клопотання представника відповідача ОСОБА_1 адвоката Шульги Андрія В`ячеславовича про призначення експертизи у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Аримком-Україна» до ОСОБА_1 , Державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності» третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фенс Технолоджи» про визнання недійсними патентів на корисні моделі та зобов`язання вчинити дії,

В С Т А Н О В И В :

Позивач Товариства з обмеженою відповідальністю «Аримком-Україна» звернулося до суду з позовом до відповідачів про визнання недійсними патентів на корисні моделі та зобов`язання вчинити дії.

В ході розгляду справи представник відповідача ОСОБА_1 адвокат Шульга Андрій В`ячеславович звернувся до суду з клопотанням про призначення експертизи об`єктів інтелектуальної власності. З огляду на обґрунтування своїх заперечень представник вважає, що для всебічного, повного та об`єктивного дослідження усіх обставин справи та правильного вирішення спору необхідно дати відповіді на питання, а саме:

Чи відповідає корисна модель «ДЕКОРОВАНА ОГОРОДА» за патентом № НОМЕР_1 , виданим 10.02.2017 року умові патентоздатності «новизна» відповідно до матеріалів справи № 757/15355/22-ц?

Чи відповідає корисна модель «СПОСІБ ВИГОТОВЛЕННЯ ДЕКОРОВАНОЇ ОГОРОЖІ» за патентом № НОМЕР_2 , виданим 11.11.2019 року умові патентоздатності «новизна» відповідно до матеріалів справи № 757/15355/22-ц?

Проведення зазначеної експертизи представник відповідача просить доручитиНауково-дослідному центру судової експертизи у сфері інформаційних технологій га інтелектуальної власності Міністерства юстиції України (01021, Київ, вул. Грушевського, будинок 28/2, н/п № 43).

Представник позивача у судовому засіданні проти задоволення клопотання заперечувала, посилаючись на те, що в матеріалах справи достатньо доказів для ухвалення законного та обґрунтованого рішення.

Представник відповідача ОСОБА_1 підтримав подане клопотання.

Заслухавши думку учасників процесу, дослідивши матеріали справи, суд дійшов наступного висновку.

Відповідно до п. 1 та п. 2 ч. 1 ст. 264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує такі питання: чи мали місце обставини (факти), якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи, та докази на їх підтвердження.

Відповідно до п. 8 ч. 2 ст. 197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд серед іншого вирішує питання про призначення експертизи, виклик у судове засідання експертів, свідків, залучення перекладача, спеціаліста.

Відповідно до ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно ст. 77 ЦПК України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування. Предметом доказування є обставини, що підтверджують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для розгляду справи і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення. Сторони мають право обґрунтовувати належність конкретного доказу для підтвердження їхніх вимог або заперечень.

Статтею 78 ЦПК України передбачено, що суд не бере до уваги докази, що одержані з порушенням порядку, встановленого законом. Обставини справи, які за законом мають бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

Також відповідно до вимог ст. 79-80 ЦПК України достовірними є докази, на підставі яких можна встановити дійсні обставини справи. Достатніми є докази, які у своїй сукупності дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. Питання про достатність доказів для встановлення обставин, що мають значення для справи, суд вирішує відповідно до свого внутрішнього переконання.

Згідно ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Відповідно до ст. 83 ЦПК України сторони та інші учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Відповідач, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, повинні подати суду докази разом з поданням відзиву або письмових пояснень третьої особи.

Стаття 103 ЦПК України визначає, що суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; сторонами(стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Згідно ч. 1 ст. 107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Так, відповідно до ст. 1 Закону України «Про судову експертизу», судова експертиза - це дослідження експертом на основі спеціальних знань матеріальних об`єктів, явищ і процесів, які містять інформацію про обставини справи, що перебуває у провадженні органів дізнання, досудового та судового слідства.

В Рішенні Європейського суду з прав людини у справі «Дульський проти України» зазначено, що експертиза, призначена судом, є одним із засобів встановлення або оцінки фактичних обставин справи і тому складає невід`ємну частину судової процедури. Більше того, Суд вирішує питання щодо отримання додаткових доказів та встановлює строк для їх отримання.

З урахуванням того, що кожна сторона вільна у наданні доказів, а суд зобов`язаний сприяти у використанні сторонами наданих їм прав, враховуючи предмет спору, слід визнати клопотання обґрунтованим, та таким, що підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.3 ст.103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. Суд з урахуванням обставин справи має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза).

З огляду на вище встановлені обставини а також те що представник позивача не заперечувала проти зазначеної у клопотанні експертної установи, суд доручає проведення експертного дослідження Науково-дослідному центру судової експертизи у сфері інформаційних технологій га інтелектуальної власності Міністерства юстиції України (01021, Київ, вул. Грушевського, будинок 28/2, н/п № 43).

При цьому суд роз`яснює сторонам положення ч. 1 ст. 109 ЦПК України, згідно якої у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Обов`язок з оплатити вартості проведення експертизи суд покладає на відповідача ОСОБА_1 .

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 84, 103-109, 116 ЦПК України, п.15.5) Перехідних положень ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання ОСОБА_1 адвоката Шульги Андрія В`ячеславовича про призначення експертизи у цивільній справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Аримком-Україна» до ОСОБА_1 , Державної організації «Український національний офіс інтелектуальної власності» третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю «Фенс Технолоджи» про визнання недійсними патентів на корисні моделі та зобов`язання вчинити дії- задовольнити.

Призначити у справі судову експертизу з питань інтелектуальної власності, виконання якої доручити експертам Науково-дослідному центру судової експертизи у сфері інформаційних технологій га інтелектуальної власності Міністерства юстиції України (01021, Київ, вул. Грушевського, будинок 28/2, н/п № 43).

На вирішення експерта (експертів) поставити питання:

Чи відповідає корисна модель «ДЕКОРОВАНА ОГОРОДА» за патентом № НОМЕР_1 , виданим 10.02.2017 року умові патентоздатності «новизна» відповідно до матеріалів справи № 757/15355/22-ц?

Чи відповідає корисна модель «СПОСІБ ВИГОТОВЛЕННЯ ДЕКОРОВАНОЇ ОГОРОЖІ» за патентом № НОМЕР_2 , виданим 11.11.2019 року умові патентоздатності «новизна» відповідно до матеріалів справи № 757/15355/22-ц?

У розпорядження експертної установи надати матеріали справи №757/15355/22-ц.

Висновок скласти на підставі наявних в матеріалах справи даних.

Оплату за проведення експертизи покласти на відповідача ОСОБА_1 .

Попередити експерта про кримінальну відповідальність за ст. 384, 385 КК України.

Роз`яснити справи наслідки ч. 1 ст. 109 ЦПК України, згідно якої у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Провадження по справі на час проведення експертизи зупинити до отримання висновку експерта.

Ухвала суду може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її складання до Київського апеляційного суду через Печерський районний суд міста Києва.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя:

Дата ухвалення рішення08.12.2023
Оприлюднено02.01.2024
Номер документу116047506
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсними патентів на корисні моделі та зобов`язання вчинити дії

Судовий реєстр по справі —757/15355/22-ц

Ухвала від 08.12.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Козлов Р. Ю.

Ухвала від 08.08.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Козлов Р. Ю.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Волкова С. Я.

Ухвала від 17.01.2023

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Волкова С. Я.

Ухвала від 25.07.2022

Цивільне

Печерський районний суд міста Києва

Волкова С. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні