Ухвала
від 26.12.2023 по справі 340/8245/23
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про залучення другого відповідача

26 грудня 2023 року м. Кропивницький Справа № 340/8245/23

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Казанчук Г.П., розглядаючи у порядку спрощеного позовного провадження (у письмовому провадженні) адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Новоградівської міської військової адміністрації та Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області про визнання бездіяльності протиправною та стягнення грошової допомоги,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою, в якій просить:

- визнати протиправною бездіяльність Новоградівської міської військової адміністрації щодо нарахування та виплати ОСОБА_1 щорічної разової грошової допомоги до 5 травня за 2022 рік у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком;

- стягнути з Новоградівської міської військової адміністрації на користь ОСОБА_1 недоплачену грошову допомогу до 5 травня за 2022 рік у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком, з урахуванням фактично виплачених сум що становить 8179,00 грн.

Позовні вимоги позивач обґрунтував тим, що у 2022 році йому було виплачено щорічну разову допомогу до 05 травня як учаснику бойових дій у розмірі, визначеному постановою Кабінету Міністрів України №325 від 08.04.2021 року, а саме у сумі 1491 грн. На переконання позивача, така допомога має виплачуватися у розмірі, встановленому частиною 5 статті 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" (у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком), а не у розмірі, визначеному у постанові Кабінету Міністрів України №325 від 08.04.2021 року, з огляду на те, що з 27.02.2020 року норми і положення статті 12 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" в редакції Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту" від 25.12.1998 року, з урахуванням рішення Конституційного Суду України від 22.05.2008 №10рп/2008, передбачають: щорічно до 5 травня учасникам бойових дій виплачується разова грошова допомога у розмірі п`яти мінімальних пенсій за віком.

Ухвалою судді від 03.10.2022 року відкрито провадження у справі та призначено розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження. Даною ухвалою сторонам встановлено порядок та строки для виконання процесуальних дій.

На адресу суду від позивача надійшло заперечення на клопотання відповідача про заміну його на належного.

Від Новоградівської міської військової адміністрації суду не надходило жодних клопотань.

В подальшому позивач на електронну адресу суду направив копію клопотання Новоградівської міської військової адміністрації, в якому відповідач просив замінити його належного відповідача, оскільки виплата щорічної разової грошової допомоги позивачу до 5 травня за 2022 рік ним не здійснювалась, так як такі дії віднесено до повноважень пенсійних органів.

Суд ухвалою від 16.11.2023 року залучив до участі у справі як другого відповідача Головне управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області.

Згідно з частиною 6 статті 48 КАС України після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Представником Головного управління Пенсійного фонду України в Кіровоградській області суду наданий відзив на позовну заяву, відповідно до якого відповідач позов не визнав та у відзиві на позовну заяву зазначив, що оскільки позивач не є особою з числа пенсіонерів та не перебуває на обліку в Головному управлінні, тому останнє не нараховувало йому та не виплачувало щорічну разову допомогу до 5 травня у 2022 році.

За визначеннями, наведеними у пунктах 7, 9 частини 1 статті 4 КАС України, відповідач - це суб`єкт владних повноважень, а у випадках, визначених законом, й інші особи, до яких звернена вимога позивача; суб`єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Відповідно до частин 3, 4, 5, 7 статті 48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. У разі відмови у задоволенні позову до такого відповідача понесені позивачем витрати відносяться на рахунок держави.

Під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача.

Заміна відповідача допускається до ухвалення рішення судом першої інстанції.

З огляду на те, що відповідачі стверджують, що у 2022 році виплату позивачу разової грошової допомоги до 5 травня не здійснювали, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі як другого відповідача Новогродівське міське управління соціального захисту населення, оскільки в листі-відповіді від 19.09.2023 року представником Новоградівської міської військової адміністрації зазначено, що за списками, що були надано до управління військовою частиною НОМЕР_1 , позивачу була виплачена щорічна разова грошова допомога до 5 травня у 2022 році.

Згідно з частиною 6 статті 48 КАС України після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Керуючись статтями 48, 237, 243, 248, 254 КАС України, суд -

У Х В А Л И В:

Залучити до участі у справі як другого відповідача Новогродівське міське управління соціального захисту населення (вул. Центральна, буд.24, м. Новогродівка, Донецька область, 85483; код ЄДРПОУ 30562039).

Зобов`язати Новогродівське міське управління соціального захисту населення письмову інформацію про те чи виплачено ОСОБА_1 щорічну разову грошову допомогу до 5 травня за 2022 рік. Якщо так вказати в якому розмірі та надати документальні докази.

Копію ухвали направити сторонам.

Ухвала суду набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Г.П. КАЗАНЧУК

Дата ухвалення рішення26.12.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116052784
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи зі спорів з приводу реалізації публічної політики у сферах праці, зайнятості населення та соціального захисту громадян та публічної житлової політики, зокрема зі спорів щодо соціального захисту (крім соціального страхування)

Судовий реєстр по справі —340/8245/23

Рішення від 02.02.2024

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. КАЗАНЧУК

Ухвала від 26.12.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. КАЗАНЧУК

Ухвала від 16.11.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. КАЗАНЧУК

Ухвала від 03.10.2023

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Г.П. КАЗАНЧУК

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні