Рішення
від 13.09.2023 по справі 369/7879/21
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/7879/21

Провадження № 2-др/369/119/23

ДОДАТКОВЕ РІШЕННЯ

Іменем України

13.09.2023 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Волчка А.Я.,

при секретарі Ткачук Н.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві заяву представника позивача ОСОБА_1 адвоката Прокопенка Павла Сергійовича про ухвалення додаткового рішення, щодо розподілу судових витрат у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сталекс Профі» про захист прав споживачів, -

ВСТАНОВИВ:

У червні 2021 року представник позивач ОСОБА_1 адвокат Прокопенко Павло Сергійович звернувся до суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сталекс Профі» про захист прав споживачів.

Заочним рішенням Києво-Святошинського районного суду Київської від 26травня 2023року по справі № 369/7879/21 позовні вимоги задоволено повністю.

22.06.2023рокувід представникапозивача досуду надійшлазаява завх.№ 30157про ухвалення додаткового рішення, щодо розподілу судових витрат у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Сталекс Профі» про захист прав споживачів та долучення до матеріалів справи №369/7879/21 доказів понесених позивачем, витрат на правничу допомогу. Згідно з якою, представник позивача просить поновити строк на подання такої заяви та вирішити питання про розподіл судових витрат, а саме стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Сталекс Профі» витрати на правничу допомогу у розмірі 5200 (п`ять тисяч двісті) грн 00 коп.

Дану заяву, представника позивача мотивує тим, що судове рішення було ухвалено за відсутності позивача та його представника у порядку письмового провадження, про ухвалене у справі рішення сторона позивача дізналася з ЄДРСР лише 06.06.2023 року, після оприлюднення повного тексту судового рішення, у зв`язку з чим представник позивача просить суд визнати причини пропуску на подання заяви про стягнення судових витрат поважним та поновити його.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 270 ЦПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо: суд не вирішив питання про судові витрати.

У судове засідання учасники процесу не з`явились, повідомлялись судом належним чином.

У зв`язку з цим, згідно з ч.2ст. 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

За положеннями ч. 4 ст. 270 ЦПК України, у разі необхідності суд може викликати сторони або інших учасників справи в судове засідання. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час та місце судового засідання, не перешкоджає розгляду заяви.

Відповідно до ч. 3 ст. 270 ЦПК України, додаткове судове рішення ухвалюється в тому самому порядку, що й судове рішення.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 270 ЦПК України, суд, що ухвалив рішення, може за заявою учасників справи чи з власної ініціативи ухвалити додаткове рішення, якщо судом не вирішено питання про судові витрати.

Судом при постановленні рішення не було вирішене питання щодо розподілу судових витрат в частині витрат понесених позивачем на професійну правничу допомогу .

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, інші судові витрати, пов`язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача.

У відповідності до ч. 8 ст. 141 ЦПК України розмір витрат, які сторона сплатила або має сплатити у зв`язку з розглядом справи, встановлюється судом на підставі поданих сторонами доказів (договорів, рахунків тощо).

Такі докази подаються до закінчення судових дебатів у справі або протягом п`яти днів після ухвалення рішення суду за умови, що до закінчення судових дебатів у справі сторона зробила про це відповідну заяву. У разі неподання відповідних доказів протягом встановленого строку така заява залишається без розгляду.

Представником позивача на підтвердження понесених позивачем витрат на правничу допомогу до суду надано Договір про надання правової (правничої) допомоги № 01/06/21 від 01.06.2021року, додаток до договору №01 від 01.06.2021року про вартість правничої допомоги, який містить детальний опис наданих послуг та їх вартість, Акт №01 про надання првової допомоги від 12.06.2023року та рахунок на оплату №1-12/06/23 від 12.06.2023року за надані послуги згідно з договором №01/06/21 від 01.06.2021року на суму 5200 (п`ять тисяч двісті) грн.

Частиною 1 статті 133 ЦПК України визначено, що судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов`язаних з розглядом справи.

Пунктом 1 частини 3 статті 133 ЦПК України передбачено, що до витрат пов`язаних з розглядом справи, належать витрати на професійну правничу допомогу.

Положеннями статті 59 Конституції України закріплено, що кожен має право на професійну правничу допомогу. Кожен є вільним у виборі захисника своїх прав.

Відповідно до частин першої - шостої статті 137 ЦК України витрати, пов`язані з правничою допомогою адвоката, несуть сторони, крім випадків надання правничої допомоги за рахунок держави. За результатами розгляду справи витрати на правничу допомогу адвоката підлягають розподілу між сторонами разом із іншими судовими витратами. Для цілей розподілу судових витрат:

1) розмір витрат на правничу допомогу адвоката, в тому числі гонорару адвоката за представництво в суді та іншу правничу допомогу, пов`язану зі справою, включаючи підготовку до її розгляду, збір доказів тощо, а також вартість послуг помічника адвоката визначаються згідно з умовами договору про надання правничої допомоги та на підставі відповідних доказів щодо обсягу наданих послуг і виконаних робіт та їх вартості, що сплачена або підлягає сплаті відповідною стороною або третьою особою;

2) розмір суми, що підлягає сплаті в порядку компенсації витрат адвоката, необхідних для надання правничої допомоги, встановлюється згідно з умовами договору про надання правничої допомоги на підставі відповідних доказів, які підтверджують здійснення відповідних витрат.

Для визначення розміру витрат на правничу допомогу з метою розподілу судових витрат учасник справи подає детальний опис робіт (наданих послуг), виконаних адвокатом, та здійснених ним витрат, необхідних для надання правничої допомоги.

Розмір витрат на оплату послуг адвоката має бути співмірним із: 1) складністю справи та виконаних адвокатом робіт (наданих послуг); 2) часом, витраченим адвокатом на виконання відповідних робіт (надання послуг); 3) обсягом наданих адвокатом послуг та виконаних робіт; 4) ціною позову та (або) значенням справи для сторони, в тому числі впливом вирішення справи на репутацію сторони або публічним інтересом до справи.

При цьому, склад та розмір витрат, пов`язаних з оплатою правової допомоги, входить до предмета доказування у справі. На підтвердження цих обставин суду повинні бути надані договір про надання правової допомоги (договір доручення, договір про надання юридичних послуг та ін.), документи, що свідчать про оплату гонорару та інших витрат, пов`язаних із наданням правової допомоги, оформлені у встановленому законом порядку (квитанція до прибуткового касового ордера, платіжне доручення з відміткою банку або інший банківський документ, касові чеки, посвідчення про відрядження). Зазначені витрати мають бути документально підтверджені та доведені. Відсутність документального підтвердження витрат на правову допомогу, а також розрахунку таких витрат є підставою для відмови у задоволенні вимог про відшкодування таких витрат.

Дослідивши надані стороною позивача докази, суд вважає за можливе ухвалити додаткове рішення про задоволення вимоги щодо стягнення витрат на правничу допомогу повністю, а саме стягнути з відповідача на користь позивача понесені судові витрати на професійну правничу допомогу у розмірі 5200 грн.

Керуючись ст. ст. 259, 263-265, 268, 270, 354, 430 ЦПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Поновити представнику позивача ОСОБА_1 адвокату Прокопенку Павлу Сергійовичу строк на подання заяви про долучення доказів понесених позивачем судових витрат.

Заяву представника позивача ОСОБА_1 адвокату Прокопенку Павлу Сергійовичу про ухвалення додаткового рішення у цивільній справі № 369/7879/21 - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Сталекс Профі», ЄДРПОУ38316724, адреса місцезнаходження: 03087, м. Київ, вул. Ушинського, 1, на користь ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 , адреса реєстрації: АДРЕСА_1 , грошові кошти в рахунок відшкодування судових витрат на професійну правничу допомогу в розмірі 5200 (п`ять тисяч двісті) гривень 00 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржено до Київського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення або складення повного тексту судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного тексту рішення суду.

Суддя: Андрій ВОЛЧКО

Дата ухвалення рішення13.09.2023
Оприлюднено01.01.2024
Номер документу116057845
СудочинствоЦивільне
Сутьзахист прав споживачів

Судовий реєстр по справі —369/7879/21

Рішення від 13.09.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Рішення від 26.05.2023

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Ухвала від 15.07.2022

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

Ухвала від 15.06.2021

Цивільне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Волчко А. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні